2 Keadaan Anda Ditolak Sebagai Penerima Harta Pusaka

Sebut sahaja Faraid, umumnya kita tahu bahawa ianya adalah pembahagian harta mengikut cara Islam. Pembahagiannya diberikan secara adil dan sama rata kepada setiap waris yang layak untuk menerima.

Pengurusan harta pusaka secara faraid juga lebih mudah dan dapat mengelakkan berlakunya pergaduhan di antara ahli keluarga. Biasa sangat kita dengar ahli keluarga bergaduh disebabkan oleh harta pusaka.

Apa yang perlu difahami adalah pembahagian harta pusaka kebiasaannya adalah terdiri daripada ibu bapa, pasangan iaitu suami ataupun isteri, serta anak-anak.

Namun, persoalannya apakah keadaan yang menyebabkan seseorang waris itu gagal untuk menerima harta pusaka mengikut kepada sistem faraid. Mengapa mereka ini dikeluarkan daripada senarai penerima harta pusaka yang sepatutnya menjadi milik mereka?

Oleh itu, jom kita ambil tahu 2 keadaan yang menyebabkan seseorang waris itu akan ditolak daripada senarai penerima harta pusaka.

1. Membunuh

This image has an empty alt attribute; its file name is house-purchase-finance-cost-real-estate-save-budget-700x525.jpg

Individu yang merupakan waris, apabila mereka didapati bersalah oleh pihak mahkamah kerana kesalahan membunuh, secara automatik mereka tidak layak menerima harta pusaka yang telah ditinggalkan.

Dalam kesalahan membunuh ini, terdapat 2 situasi di mana membunuh tanpa sengaja (tanpa niat) atau menbunuh dengan sengaja (dengan niat).

Sekiranya individu terbabit didapati telah melakukan kesalahan membunuh tanpa sengaja (tanpa niat), beliau masih lagi dianggap sebagai penerima harta pusaka dalam pembahagian faraid.

2. Keluar Agama (Murtad)

Umumnya semua tahu bahawa faraid adalah pembahagian harta mengikut tatacara Islam. Oleh itu, salah satu syarat pembahagian harta juga adalah warisnya perlu beragama Islam.

Jika didapati bahawasanya seseorang itu telah keluar daripada landasan Islam dan telah menganut agama lain, anda tidak layak sama sekali untuk menjadi penerima harta pusaka.

Dengan adanya pembahagian harta pusaka secara faraid ini, ia ternyata dapat mengurangkan salah faham dan juga perebutan harta di kalangan saudara mara dan juga waris.

Syarat yang dinyatakan juga cukup jelas agar pewaris sentiasa menjaga tatacara sebagai umat Islam dan mematuhi segala garis panduan yang telah ditetapkan oleh agama.

7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta

Isu harta pusaka merupakan isu yang panas sejak dari dulu lagi. Sehingga mengakibatkan sebanyak RM70 bilion harta rakyat Malaysia kena beku.

Jom kita bersama-sama Tuan Fakhrur Radzi yang merupakan seorang perunding harta pusaka Islam dalam topik ‘7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta’.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Langkah Urus Harta Pusaka

Pengurusan harta pusaka adalah sebahagian daripada proses perancangan kewangan yang penting dalam institusi keluarga. Ia memainkan peranan besar dalam menentukan pembahagian harta dalam agama Islam.

Sedar atau tidak, sebenarnya urus harta pusaka adalah satu prosedur yang penting untuk difahami, khususnya bagi masyarakat Islam. Tanpa pengurusan harta pusaka yang baik, pelbagai perkara boleh berlaku sehingga menyebabkan konflik perebutan harta pusaka. 

Oleh itu, penting umum tahu akan langkah urus harta pusaka dengan baik. Jom lihat langkah-langkah yang boleh anda ikuti dalam menguruskan harta peninggalan keluarga. 

1. Lakukan Pengasingan Harta

Langkah pertama yang perlu dilakukan dalam menguruskan harta pusaka adalah dengan membuat pengasingan harta pusaka yang dimiliki atau yang diuruskan oleh si mati ketika hayatnya. 

Ia perlu diasingkan kerana berkemungkinan tidak semua harta yang diuruskan oleh si mati adalah kepunyaan mutlaknya. Antaranya seperti harta wasiat, harta yang telah dijual, harta yang dihibahkan, harta yang diwakafkan dan sebagainya oleh si mati pada hayatnya.

2. Selesaikan Segala Hutang Yang Ditinggalkan

Langkah urus harta pusaka yang seterusnya adalah waris perlu menyelesaikan segala hutang piutang yang ditinggalkan oleh arwah si mati. Hutang yang dimaksudkan adalah hutang dunia dan hutang akhirat. Hutang dunia adalah seperti hutang dengan individu, syarikat dan segala hal yang berkaitan dengan dunia, manakala hutang akhirat pula adalah seperti puasa, haji, nazar dan sebagainya.

3. Melaksanakan Wasiat Arwah Si Mati

Dalam Islam, kita wajib melaksanakan wasiat arwah si mati asalkan ia tidak bercanggah dengan hukum syarak. Jadi, hasrat atau pesanan yang dibuat semasa hayatnya perlu dilaksanakan apabila arwah sudah meninggal dunia. 

Harta tersebut boleh diberikan kepada bukan waris dengan tidak melebihi 1/3 daripada jumlah harta yang ditinggalkan dengan persetujuan semua waris arwah. Penting untuk ketahui hukum hakam dalam menguruskan harta pusaka yang ditinggalkan oleh arwah.

4. Menguruskan Harta Sepencarian

Harta sepencarian perlu diuruskan sebelum harta tersebut difaraidkan. Ia merupakan harta yang dimiliki atau diusahakan secara bersama oleh arwah si mati dan pasangan semasa hayatnya. Justeru, sekiranya pasangan tersebut merupakan seorang suri rumah, dia juga berhak untuk menuntut harta sepencarian tersebut.

5. Melaksanakan Pembahagian Harta Mengikut Faraid

Akhir sekali, langkah menguruskan harta pusaka adalah melaksanakan pembahagian harta mengikut Faraid kepada waris arwah si mati. Setiap pembahagian ini ditetapkan mengikut kadar dan hak masing-masing yang tertakluk kepada hukum syarak.

Kesimpulannya, pengurusan harta pusaka perlu dilakukan dengan telus dan adil bagi mengelakkan pertelingkahan sesama keluarga. Di samping itu, ia tidak boleh dipandang remeh kerana perbuatan tersebut pasti dimurkai oleh Allah S.W.T.

Sumber rujukan:

  1. https://wasiyyah.com.my
  2. https://mypf.my
  3. https://www.sinarharian.com.my

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee