2 Keadaan Anda Ditolak Sebagai Penerima Harta Pusaka

Sebut sahaja Faraid, umumnya kita tahu bahawa ianya adalah pembahagian harta mengikut cara Islam. Pembahagiannya diberikan secara adil dan sama rata kepada setiap waris yang layak untuk menerima.

Pengurusan harta pusaka secara faraid juga lebih mudah dan dapat mengelakkan berlakunya pergaduhan di antara ahli keluarga. Biasa sangat kita dengar ahli keluarga bergaduh disebabkan oleh harta pusaka.

Apa yang perlu difahami adalah pembahagian harta pusaka kebiasaannya adalah terdiri daripada ibu bapa, pasangan iaitu suami ataupun isteri, serta anak-anak.

Namun, persoalannya apakah keadaan yang menyebabkan seseorang waris itu gagal untuk menerima harta pusaka mengikut kepada sistem faraid. Mengapa mereka ini dikeluarkan daripada senarai penerima harta pusaka yang sepatutnya menjadi milik mereka?

Oleh itu, jom kita ambil tahu 2 keadaan yang menyebabkan seseorang waris itu akan ditolak daripada senarai penerima harta pusaka.

1. Membunuh

This image has an empty alt attribute; its file name is house-purchase-finance-cost-real-estate-save-budget-700x525.jpg

Individu yang merupakan waris, apabila mereka didapati bersalah oleh pihak mahkamah kerana kesalahan membunuh, secara automatik mereka tidak layak menerima harta pusaka yang telah ditinggalkan.

Dalam kesalahan membunuh ini, terdapat 2 situasi di mana membunuh tanpa sengaja (tanpa niat) atau menbunuh dengan sengaja (dengan niat).

Sekiranya individu terbabit didapati telah melakukan kesalahan membunuh tanpa sengaja (tanpa niat), beliau masih lagi dianggap sebagai penerima harta pusaka dalam pembahagian faraid.

2. Keluar Agama (Murtad)

Umumnya semua tahu bahawa faraid adalah pembahagian harta mengikut tatacara Islam. Oleh itu, salah satu syarat pembahagian harta juga adalah warisnya perlu beragama Islam.

Jika didapati bahawasanya seseorang itu telah keluar daripada landasan Islam dan telah menganut agama lain, anda tidak layak sama sekali untuk menjadi penerima harta pusaka.

Dengan adanya pembahagian harta pusaka secara faraid ini, ia ternyata dapat mengurangkan salah faham dan juga perebutan harta di kalangan saudara mara dan juga waris.

Syarat yang dinyatakan juga cukup jelas agar pewaris sentiasa menjaga tatacara sebagai umat Islam dan mematuhi segala garis panduan yang telah ditetapkan oleh agama.

7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta

Isu harta pusaka merupakan isu yang panas sejak dari dulu lagi. Sehingga mengakibatkan sebanyak RM70 bilion harta rakyat Malaysia kena beku.

Jom kita bersama-sama Tuan Fakhrur Radzi yang merupakan seorang perunding harta pusaka Islam dalam topik ‘7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta’.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

  • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
  • Memulakan atau menamatkan perniagaan
  • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
  • Pembelian atau pelupusan aset
  • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: