5 Kesilapan Pelaburan Yang Dibuat Warren Buffett Di Berkshire Hathaway

Tidak semua sentuhan pelabur terkenal dunia saham Warren Buffett menjadi duit. Sebagai seorang manusia biasa, beliau juga melakukan beberapa kesilapan sepanjang menjalankan operasi Berkshire Hathaway.

Walaupun Warren Buffett melakukan kesilapan, secara umumnya kesilapan tersebut tidak menjejaskan portfolio pelaburan Berkshire Hathaway secara keseluruhannya.

Mari kita lihat senarai beberapa kesilapan yang dilakukan oleh Warren Buffett sepanjang menguruskan pelaburan di Berkshire Hathaway.

1. Membeli Syarikat Berkshire Hathaway

Ya, kami pun terkejut dengan kenyataan ini. Tetapi menurut Warren Buffett, ini adalah merupakan kesilapan pertama yang beliau buat.

Beliau membeli syarikat tekstil tersebut kerana melihat harga yang ditawarkan begitu rendah. Beliau mula membeli saham Berkshire Hathaway pada harga USD7.50 seunit pada tarikh 12 Disember 1962.

Saban tahun Warren Buffett terus-menerus membeli saham syarikat sehinggalah pada tahun 1970, Warren Buffett telah menjadikan Berkshire Hathaway sebagai sebuah konglomerat. Sejak daripada itu, banyak kejayaan yang diperolehi oleh Warren Buffett melalui Berkshire Hathaway ini.

2. Membeli Syarikat Kasut Dexter

Kredit: Bowling

Pada tahun 1993, Warren Buffett tertarik dengan perniagaan kasut syarikat Dexter. Perniagaannya cukup hebat dilihat pada ketika itu sehingga menyebabkan Warren Buffett tanpa banyak soal telah membeli syarikat Dexter.

Malangnya, selepas pemilikan yang dilakukan oleh Berkshire Hathaway, syarikat tersebut gagal mengekalkan momentum perniagaaan mereka dan akhirnya bankrap akibat bersaing dengan kasut dari luar yang lebih murah.

Paling malang apabila Berkshire Hathaway membeli syarikat itu bukan cash tetapi menggunakan saham Berkshire Hathaway. Kerugian Berkshire Hathaway pada nilai hari ini adalah berjumlah USD9 bilion.

3. Melabur Ke Dalam Tesco

Tesco merupakan pasar raya yang terkenal di Eropah yang telah mengembangkan operasi mereka ke Amerika Syarikat. Warren Buffett telah melabur ke dalam syarikat ini pada tahun 2012 sebanyak USD500 juta.

Beliau kali pertama melabur ke dalam Tesco pada tahun 2006 dan menambah pegangan saham tersebut pada tahun 2012. Malangnya, Tesco sukar bersaing di Amerika Syarikat kerena mempunyai pelbagai pasar raya gergasi seperti Walmart, Sears, Costco dan tidak lupa Amazon.

Kegagalan bersaing dengan gergasi peruncitan di Amerika Syarikat menyebabkan harga saham Tesco jatuh dan telah menyebabkan Berkshire Hathaway kerugian sebanyak USD444 juta. Akhirrnya pada tahun 2015, Berkshire Hathaway menjual semua pegangan saham mereka di dalam Tesco.

4. Melabur Ke Dalam ConocoPhillips

Kredit: Barron’s

ConocoPhillips merupakan sebuah syarikat yang menjalankan carigali petroleum. Warren Buffett membeli saham syarikat ini bermula pada tahun 2006.

Pada masa itu, beliau menjangkakan harga minyak mentah akan stabil dan terus naik memandangkan ekonomi dunia berada pada tahap yang memberangsangkan. Beliau terus membeli saham syarikat ConocoPhillips dan menambah pegangan saham sebelum berlakunya krisis ekonomi pada tahun 2008.

Malangnya kegawatan ekonomi dunia berlaku pada ketika itu yang telah menyebabkan harga minyak mentah jatuh daripada USD150 setong kepada USD35 setong.

Warren Buffett akhirnya menjual keseluruhan saham ConocoPhillips dan mengalami kerugian sebanyak USD4 bilion.

5. Pelaburan Terhadap Syarikat Lubrizol

Lubrizol merupakan syarikat yang mengeluarkan minyak pelincir yang terkenal di Amerika Syarikat. Pelaburan ke dalam Lubrizol ini adalah di atas nasihat David Sokol yang merupakan salah seorang pengarah di Berkshire Hathaway.

Beliau merupakan seorang pengarah yang sangat berkaliber dan telah beberapa kali menyelamatkan anak syarikat Berkshire Hathaway seperti Johns Manville dan NetJets. Kedua-dua syarikat ini mengalami kerugian tetapi dengan campur tangan David Sokol, mereka telah berjaya pulih dan kembali membuat keuntungan.

David Sokol menasihati Warren Buffett untuk melabur Lubrizol ini pada tahun 2011. Warren Buffett terpengaruh dengan nasihat David Sokol lalu membeli syarikat tersebut.

Malangnya perniagaan Lubrizol tidak seperti yang diharapkan dan mengalami kerugian. Pelaburan Lubrizol sebenarnya merupakan taktik yang dirancang oleh David Sokol yang mana beliau telah membeli saham syarikat tersebut lebih awal.

Pembelian Berkshire Hathaway ini telah menyebabkan saham Lubrizol meningkat naik dan David Sokol telah mendapat keuntungan sebanyak USD3 juta hasil daripada kenaikan saham tersebut. Beliau kemudiannya telah meletak jawatan di dalam Berkshire Hathaway.

Sumber Rujukan: CNBC

Baca juga Warren Buffett: Kerugian USD11 Bilion Dalam Precision Castparts.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KWAP Perkenal Dana Pemacu Dengan Peruntukan RM6 Bilion, Sasar Sektor Utama

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) hari ini memperkenalkan pelaburan modal swasta dikenali sebagai Dana Pemacu yang membabitkan peruntukan sebanyak RM6 bilion.

Dana itu menyasarkan pelaburan dalam sektor-sektor utama ekonomi termasuk keterjaminan makanan, pendidikan, penjagaan kesihatan, peralihan tenaga, ekonomi digital, keterangkuman kewangan dan aspek lain dengan impak kritikal dalam kerangka ekonomi MADANI.

Dalam kenyataan hari ini, KWAP berkata Dana Pemacu itu akan dilaksanakan menerusi dana Akaun Terurus Berasingan (SMA) dengan kerjasama antara bakat tempatan dan pengurus pelaburan antarabangsa yang merentasi tiga aset berbeza iaitu ekuiti swasta, infrastruktur dan hartanah.

Komitmen sebanyak RM6 bilion itu akan dilabur menerusi SMA konvensional dan patuh Syariah dengan 50 peratus khusus kepada pelaburan fokus Syariah bagi memanfaatkan modal ekuiti Islam untuk impak lebih besar dalam pelaburan patuh Syariah.

Selain itu, ia juga bertujuan meningkatkan pasaran swasta secara menyeluruh selain menawarkan peluang unik untuk pelaburan beretika dan bertanggungjawab secara sosial.

Pada Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) di sini, hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan rancangan KWAP untuk memperuntukkan pelaburan patuh Syariah yang merupakan separuh daripada komitmen modal Dana Pemacu.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KWAP Datuk Nik Amlizan Mohamed pula menekankan kepentingan Dana Pemacu bagi pertumbuhan dan kemajuan negara.

Beliau berkata rancangan itu merangkumi usaha menggerakkan pelaburan menerusi model kerjasama antara bakat tempatan dan pengurus dana antarabangsa dengan memanfaatkan ekosistem pasaran pelaburan swasta di Malaysia.

“Malah, inisiatif ini akan membawa bersama amalan global terbaik dan kemahiran ke dalam pasaran tempatan, sekali gus memacu pemindahan pengetahuan dan jaringan industri yang dapat memperkasa bakat tempatan.

 “Menerusi pelaburan modal yang baru dilancarkan ini, kami berhasrat untuk menyokong lebih banyak syarikat-syarikat tempatan dalam skala domestik dan antarabangsa melalui saluran konvensional serta patuh Syariah yang seterusnya mengukuhkan pasaran kewangan dan meningkatkan pembangunan bakat tempatan di Malaysia,” katanya.

Bersandarkan Dana Pemacu sebagai strategi pelaburannya, KWAP juga kekal komited untuk mencapai pulangan optimum bagi dana berkenaan dalam usaha membantu Kerajaan Persekutuan membiayai liabiliti pencen.

— BERNAMA