Apa Perbezaan Emas 99.99 Dan Emas 999.9?

Mesti kita biasa dengar emas dengan ketulenan 99.99 dan emas dengan ketulenan 999.9. Bagi yang keliru, jom kita dengarkan perkongsian Tuan Syukor Hashim. Beliau merupakan saudagar emas yang berjaya di Malaysia dan rajin berkongsi ilmu berkenaan emas.

Dengarkan Dari Yang Pakar

Baru-baru ini saya menerima soalan berkenaan emas yang berketulenan 99.99 dan emas 999.9.

Apa beza daripada segi ketulenannya?

Jawapan: Kedua-duanya merujuk kepada ketulenan yang SAMA.

1) Apabila pengeluar emas mencetak nombor 99.99 (biasanya tanpa tanda %) di atas jongkong emas tersebut, mereka merujuk ketulenan di dalam bentuk peratus (tengok gambar gold bar Perth Mint)

99.99 bermaksud emas ini berketulenan 99.99% daripada 1000 bahagian emas (99.99% from 1000 part of gold)

2) Apabila pengeluar mencetak nombor 999.9, mereka merujuk kepada kandungan emas adalah sebanyak 999.9/1000 bahagian emas (999.9 per 1000 part of gold). Tengok gambar jongkong emas Public Gold.

Mari kita convert 99.99% kepada per thousand part of gold.

Pengiraannya adalah seperti berikut:
(𝟵𝟵.𝟵𝟵/𝟭𝟬𝟬) 𝘅 𝟭𝟬𝟬𝟬 = 𝟵𝟵𝟵.𝟵 <== 𝗸𝗶𝘁𝗮 𝗱𝗮𝗽𝗮𝘁 𝟵𝟵𝟵.𝟵

Dengan kata lain, ketulenan 99.99 dan 999.9 adalah sama. Cuma bila pengeluar tak letak tanda peratus, itu yang orang jadi keliru.

Kemudian, apa beza di antara fine gold dan pure gold?

Jawapan tiada beza. Itu adalah istilah bahasa Inggeris sahaja.

Contoh, madu asli dan madu tulen. Apa beza tulen dan asli? Sama saja.

Last sekali, kalau nak bagi senang faham, saya bagi konteks yang lain sikit.

Apakah beza tali panjang 100 sentimeter dan tali panjang 1 meter?

Jawapan: Sama saja panjangnya. Cuma satu disebut dalam sentimeter dan satu lagi disebut dalam meter.

Sumber: FB Syukor Hashim

Kredit Gambar: FB Syukor Hashim

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

Dengan minimum pembelian 0.25gram emas atau serendah RM68.25 (berdasarkan harga emas RM273 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Saya terjumpa switzeland gold 999.9 UBS, bertulis lebih kurang macam ini, dgn tanda trdmark 1908, minta penjelasan Tuan… berat 500g.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KPK Kumpul Data Sebelum Cadangan Semakan Semula WPL Ke Atas Minyak Sawit Dihantar Ke MOF – Johari

TAIPING, 6 Julai (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan mengumpul data berkaitan kos yang terlibat daripada semua pemain industri minyak sawit di negara ini sebelum cadangan semakan semula levi keuntungan luar biasa (WPL) ke atas minyak sawit dihantar kepada Kementerian Kewangan (MOF).

Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata cadangan tersebut akan dihantar kepada MOF sebelum pembentangan Belanjawan 2025.

“Kita buat satu purata dan melihat sama ada kos untuk mengeluarkan satu tan minyak sawit telah mencecah RM3,000. Jika harga pasaran CPO (minyak sawit mentah) tidak mencecah RM3,500, takkan kita nak panggil WPL?

“Sekarang kos dah meningkat. Sebelum bajet (cadangan diserahkan kepada MOF),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bukit Gantang Kali Ke-36 Tahun 2024 di sini hari ini.

Pada Khamis lepas, Johari berkata harga minyak sawit akan menjadi tidak kompetitif berbanding negara-negara pengeluar lain jika WPL ke atas minyak sawit di negara ini tidak disemak semula.

Sebelum ini, KPK telah meneliti isu levi keuntungan luar biasa yang dibangkitkan oleh penggiat industri selain turut mengadakan perundingan dengan pihak berkaitan.

Kadar WPL sebanyak 3.0 peratus dikenakan terhadap harga minyak sawit melebihi RM3,000 satu tan di Semenanjung Malaysia dan melebihi RM3,500 satu tan di Sabah dan Sarawak.

— BERNAMA