6 Fakta Tentang Kad Kredit Yang Ramai Tak Tahu

Income setahun dalam RM24,000 atau gaji RM2,000 sebulan dah layak untuk memohon kad kredit.

Memiliki kad kredit merupakan satu komitmen besar yang boleh memberi kesan kepada pengurusan kewangan seseorang indidivu dalam jangka masa panjang. Kalau tak pandai guna memang boleh membuatkan individu tersebut disenarai hitam dan lebih teruk lagi menjadi muflis.

Tapi kalau pandai guna, memang banyak faedahnya. Jadi, jangan takut untuk memohon kad kredit.

Sebab itulah penting untuk kita tahu beberapa fakta mengenai kad kredit seperti berikut:

1. Caj Faedah Bukan Pada Hujung Bulan

Image by Obsahovka from Pixabay

Kebanyakan orang tentunya akan membayar segala sewa dan juga bil-bil utiliti ketika hujung bulan bukan? Tetapi untuk kad kredit kita perlu lebih alert kerana billing cycle kad kredit.

Kita perlu bayar sebelum payment due date kalau tak nak dikenakan caj faedah.

Tarikh bagi payment due date ini pula selalunya bertukar dari bulan ke bulan.

Jadi kita perlu selalu semak penyata kad kredit. Buat apa nak bayar lebih daripada apa yang digunakan?

2. Boleh Panjangkan Tarikh Bayaran Dengan Grace Period

21 satu hari sebelum payment due date, ada satu tarikh yang dipanggil statement date atau closing date. Dalam statement date, semua transaksi kad kredit akan dimasukkan ke dalam bil terkini. Sebarang transaksi yang dibuat selepas ini pula akan dimasukkan ke dalam bil seterusnya.

Tempoh di antara statement date dengan payment due date inilah yang dipanggil grace period dan kita tak akan dikenakan dengan faedah.

Untuk lebih mudah, lihat contoh ini.

Billing Cycle = 21 September hingga 21 Oktober

Payment Due Date = 11 November

Tempoh dari 21 Oktober sehingga 11 November dikenali sebagai Grace Period

Selagi kita membayar bil kad kredit sebelum payment due date, tak perlu risau untuk membayar lebih daripada apa yang dibelanjakan.

3. Ansuran Tanpa Faedah

Kalau nak tahu, kita boleh beli barang secara ansuran tanpa dikenakan faedah dengan menggunakan kaedah Easy Payment Plan (EPP). Cari EPP yang menawarkan 0% interest.

Tetapi sayangnya tak semua kad kredit menawarkan faedah ini. Kalau ada pun, pembelian barangan tersebut hanya terhad di pusat membeli belah atau jenama tertentu sahaja. Dan selalunya barangan yang anda beli itu tentulah barangan yang agak mahal harganya.

Sebelum kita membuat keputusan untuk menggunakan kaedah EPP ini, pastikan kita faham dengan syarat serta terma penting seperti penalti atau pembatalan faedah 0% tersebut.

4. Duit Habis Bayar Interest

Sekiranya kita membuat bayaran lewat daripada tarikh yang ditetapkan, atau kita biarkan hutang kad kredit bertambah dari sebulan ke sebulan; maka lama-kelamaan duit kita akan habis untuk bayar interest tersebut.

Itu pengguna yang tak bijak namanya.

5. ‘Cash Advance’

Young woman using ATM to check funds.

Pemilik kad kredit boleh mengeluarkan duit tunai daripada kad kredit dengan menggunakan kaedah cash advance. Tetapi, jangan terlalu seronok pula kerana setiap transaksi cash advance ini akan dikenakan kadar faedah yang tinggi sehingga mencecah 5%.

Jadi kita kena bayar lebih daripada apa yang dikeluarkan tadi. 5% memang dengar macam sikit, tapi kalau kerap dilakukan, penat juga nak bayar interestnya nanti.

6. Tawaran ‘Cash Back’

Ada kad kredit yang menawarkan cash back bagi pembelian tertentu. Jadi, pandai-pandailah kita gunakan kad kredit tersebut bagi mendapatkan keistimewaan ini.

Sebagai contoh, gunakan kad kredit A hanya untuk petrol kerana ianya menawarkan 5% cash back. Manakala untuk pembelian barangan dapur pula, gunakan kad kredit B kerana ia menawarkan 2% cash back.

Kad kredit memang banyak manfaatnya, tetapi sekiranya kita tak mampu nak kawal perbelanjaan – lebih baik kita guna kad debit atau e-wallet saja.

Sumber Rujukan: Loan Street

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hap2py Tidak Dibenarkan Kendali P2P Di Malaysia – SC

KUALA LUMPUR, 22 Jan (Bernama) — Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) memberi amaran kepada orang ramai agar tidak melabur atau berurusan dengan Hap2py, platform pembiayaan antara rakan setara (P2P) yang tidak dibenarkan di Malaysia.

Badan kawal selia itu menegaskan bahawa sehingga kini pihaknya telah campur tangan dan mengambil beberapa tindakan terhadap Hap2py, termasuk menyenaraikan platform tersebut dalam Senarai Peringatan Pelabur SC, menyekat beberapa laman webnya dan mengeluarkan perintah henti operasi.

SC menjelaskan walau bagaimanapun, Hap2py didapati tetap terus mendekati pelabur Malaysia melalui pelbagai cara, termasuk melalui variasi laman webnya serta iklan di media sosial

“Di samping itu, didapati terdapat banyak pertanyaan dan aduan terhadap entiti ini daripada orang ramai. SC memandang serius ketidakpatuhan ini, serta tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan selanjutnya dan/atau sebarang tindakan lain yang wajar, termasuk tindakan penguatkuasaan,” jelasnya dalam kenyataan pada Isnin.

SC memaklumkan bahawa Hap2py bukan Pengendali Pasaran Diiktiraf (RMO) yang dibenarkan dan ia kini mengendalikan platform P2P tanpa mendapatkan kebenaran SC sebagai RMO, yang merupakan satu kesalahan mengikut bawah Seksyen 7(1) (e) yang dibaca bersama Seksyen 34 Akta Perkhidmatan Pasaran Modal 2007.

Jika sabit kesalahan, individu atau entiti tersebut boleh didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara selama tempoh tidak melebihi sepuluh tahun, atau kedua-duanya sekali, tambah SC.

“Oleh itu, SC menggesa pelabur dan mereka yang ingin mengumpul dana untuk tidak berurusan atau melabur melalui Hap2py,” tegas badan kawal selia itu.

SC menekankan kepentingan untuk pelabur hanya melabur dengan RMO yang didaftarkan dan dibenarkan oleh SC kerana RMO berdaftar telah menjalani penelitian kawal selia dan dikehendaki mematuhi garis panduan dengan ketat supaya pelabur dilindungi di bawah undang-undang sekuriti Malaysia.

SC mengingatkan bahawa pelabur yang berurusan dengan entiti tidak berlesen atau tidak dibenarkan terdedah kepada pelbagai risiko, termasuk penipuan, dan sekiranya berlaku pertikaian, pelabur tidak akan mendapatkan bantuan undang-undang.

“Pada ketika ini, terdapat 12 RMO berdaftar untuk pembiayaan P2P. Hanya mereka yang tersenarai merupakan pengendali platform yang dibenarkan untuk mengendalikan P2P di Malaysia.

“Pelabur digesa untuk mengesahkan kesahihan dan status individu atau syarikat yang menawarkan peluang pelaburan, terutama yang menjanjikan pulangan tinggi dengan sedikit atau tiada risiko, melalui Senarai Peringatan Pelabur SC,” tambah SC.

— BERNAMA