Buat 10 Perkara Ini Sekiranya Mahu Berjaya Dalam Pelaburan

Bidang pelaburan merupakan satu bidang yang boleh memberikan keuntungan yang besar untuk jangka masa panjang. Tetapi bukan semua orang tahu teknik melabur yang betul.

Jadi, kali ini kami kongsikan kepada anda 10 perkara yang dilakukan oleh pelabur berjaya.

1. Tidak Terlalu Percaya Khabar Angin

Bagi para pelabur yang berpengalaman, mereka sudah pun mengerahui tentang dunia pelaburan yang penuh dengan ketidakpastian. Jadi mereka tidak mudah untuk terpengaruh dengan khabar angin, terutama sekali yang bertebaran di internet.

Sebaliknya, apa yang mereka lakukan adalah membuat kajian sendiri serta meminta pandangan daripada mereka yang lebih pakar.

2. Cari Jalan Keluar Selepas Melabur

Photo by Mikhail Nilov from Pexels

Pelabur yang berjaya masih mampu menjana keuntungan walaupun pasaran sedang merudum. Macam mana mereka lakukannya?

Mereka sedar bahawa pasaran di masa hadapan tidak dapat diramal. Jadi mereka berusaha untuk menguruskan dana kewangan mereka dengan bijak untuk jangka masa panjang.

Senang cerita, mereka sentiasa sediakan back-up plan bagi menjamin kestabilan portfolio kewangan mereka.

3. Sabar

Untuk menjadi seorang pelabur yang baik, seseorang itu haruslah mempunyai tahap kesabaran yang tinggi. Jangan jadi seperti sebilangan besar pelabur yang membuat keputusan jual beli hanya berdasarkan keadaan turun naik yang kecil dalam pasaran.

Anda harus bersabar dan fikirkan faedah pelaburan tersebut untuk jangka masa panjang. Dan jangan sesekali membuat sesuatu keputusan dengan terburu-buru tanpa melakukan kajian terperinci terlebih dahulu.

4. Ikut Gerak Hati

Photo by MayoFi from Pexels

Selain daripada padangan pakar, seseorang pelabur itu perlu pandai menggunakan gerak hatinya. Jangan membuat keputusan untuk melabur sekiranya anda berasa tidak tidak sedap hati atau ada perkara yang tidak kena.

5. Pantas Membuat Keputusan

Bagi pelabur yang hebat, mereka tidak akan tertunggu-tunggu masa yang sesuai untuk membuat keputusan pelaburan. Mereka sedar bahawa tidak ada masa ‘right time’ dalam dunia pelaburan.

Walaupun mereka tidak mempunyai maklumat yang banyak tentang sesuatu pelaburan itu, mereka tetap membuat keputusan pantas berdasarkan apa sahaja maklumat yang ada.

Membeli atau pun menjual, sekurang-kurangnya mereka telah pun membuat satu keputusan dan hanya perlu menunggu untuk untung dan juga rugi.

6. Tidak Mudah Terpengaruh

Photo by MayoFi from Pexels

Para pelabur tentunya maklum tentang turun naik sesebuah pasaran itu. Tetapi yang membezakan pelabur hebat dengan pelabur biasa ialah, pelabur hebat tidak mudah terpengaruh dengan keadaan pasaran semasa.

Sekiranya pasaran itu sedang merudum sekali pun, beliau tidak akan dengan mudah menjual saham miliknya jika dia yakin bahawa pasaran tersebut akan kembali pulih dan melonjak naik di masa hadapan.

Sebab itulah, penting untuk seseorang pelabur itu memahami selok-belok pasaran tersebut sebelum membuat sebarang keputusan.

7. Sentiasa Memperbaiki Diri

Bagi sesiapa pun, untuk menjadi pakar dalam sesuatu bidang, seseorang itu perlulah sentiasa berlatih bagi memperbaiki diri. Begitu juga dengan pelaburan.

Seseorang pelabur harus sentiasa berani untuk mencuba berkali-kali, barulah akan memahami selok-belok dunia pelaburan dan tidak mudah terpengaruh mengikut trend pelabur yang lain.

Cara ini mungkin akan memakan masa dan wang, tetapi ianya sangat berbaloi untuk jangka masa panjang.

8. Sentiasa Belajar

Photo by MayoFi from Pexels

Kalau anda perhatikan, tokoh-tokoh pelaburan merupakan golongan yang gemar membaca dan belajar. Membaca juga merupakan salah satu pelaburan buat diri mereka.

Dengan banyak membaca mereka dapat mengetahui pelbagai perkara baru dan ini tentunya akan membantu mereka untuk membuat keputusan yang tepat semasa melabur.

9. Berdepan Dengan Masalah

Sesetengah orang lebih suka untuk menjauhkan diri daripada masalah. Tidak mahu mencari penyelesaian dan berfikir tentangnya.

Tetapi pelabur hebat akan cuba berdepan dan mencari jalan untuk mengatasi masalah tersebut. Bagi mereka, bertangguh untuk menyelesaikan sesuatu masalah itu boleh memberikan kesan yang lebih besar di masa akan datang.

10. Tidak Bergerak Sendirian

Dalam dunia ini, kita tidak dapat mengelakkan diri daripada bekerjasama dengan orang lain. Dalam dunia pelaburan, sesuatu kerjasama itu boleh memberikan keuntungan yang sangat besar kepada individu yang terlibat.

Jadi ambil peluang ini dan pastikan diri anda dikelilingi dengan insan-insan positif.

Sumber Rujukan: Compare Hero

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eq8, Yayasan Waqaf Malaysia Lancar ETF Wakaf Pertama Di Bursa Malaysia Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Kenanga Investors Bhd, Eq8 Capital Sdn Bhd mengumumkan kerjasama strategik baharu dengan Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) bagi pelancaran dana dagangan bursa (ETF) bercirikan wakaf pertama di Bursa Malaysia tahun ini.

Eq8 berkata kerjasama berkenaan adalah perkongsian berterusan antara syarikat induknya dan YWM sejak pelancaran Dana Wakaf Al-Ihsan Kenanga pada 2021, diikuti dengan Siri Kemampanan Kenanga: Dana Wakaf Musa’adah Kecemasan pada 2022.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kenanga Investors Datuk Ismitz Matthew De Alwis berkata kumpulan itu akan terus meneraju tanggungjawab untuk mempromosikan produk pasaran modal berkaitan wakaf.

“Kami yakin inisiatif baharu ini akan menyumbang dengan lebih besar kepada pertumbuhan pasaran ETF dengan menarik pelabur yang bukan sahaja berminat dengan manfaat kewangan ETF seperti kepelbagaian dan mudah tunai,  malah memberi impak sosial yang positif melalui pelaburan mereka.

“Dengan menyatukan keuntungan kewangan dengan pulangan sosial, kami boleh menarik minat pelabur yang lebih luas, menggalakkan inovasi dan pengembangan yang lebih besar dalam sektor ETF,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Eq8 Umar Alhadad berkata ETF bercirikan wakaf baharu itu dihasilkan untuk mencapai pertumbuhan modal dan pengagihan pendapatan yang stabil dengan melabur dalam kepelbagaian portfolio yang mematuhi prinsip Syariah.

Selaras dengan ciri produk wakaf yang dicadangkan, beliau berkata sebahagian daripada pendapatan yang diraih akan diagihkan kepada sektor seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, pemerkasaan ekonomi dan pemeliharaan atau pembangunan alam sekitar.

“Pendekatan pelaburan dua impak kami memastikan pelabur berupaya meraih keuntungan pada masa sama, melaksanakan perbezaan yang signifikan dalam komuniti di samping mencapai matlamat kewangan mereka,” katanya.

— BERNAMA