Kebaikan Dan Keburukan i-Sinar Kepada Tiga Golongan Ini

Isu i-Sinar adalah antara isu hangat yang dibincangkan semenjak tahun lepas lagi. i-Sinar adalah pengeluaran akaun 1 bagi membantu golongan yang terjejas dan merancakkan ekonomi akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan semenjak Mac 2020.

Sedar atau tidak sudah hampir setahun kita terpaksa hidup dengan norma baharu iaitu memakai pelitup muka, penjarakan sosial, dan bekerja dari rumah.

Akibat norma baharu juga menyebabkan banyak sektor terjejas seperti pelancongan, sukan, dan peruncitan sekaligus menyebabkan ramai yang hilang pekerjaan atau mengalami pengurangan pendapatan.

i-Sinar adalah satu inisiatif untuk membantu rakyat negara kita menghadapi masalah kegawatan ekonomi. Pada asalnya ianya dikhususkan kepada golongan bersasar sahaja iaitu individu yang mengalami penyusutan pendapatan atau kehilangan pekerjaan.

Amaun yang dicadangkan pula hanya berjumlah RM500 selama 6 bulan. Kemudian, ia ditambah baik dengan pengeluaran sehingga RM10,000 bagi baki kurang dari RM100,000 dan sehingga 10% atau maksimum RM60,000 bagi baki lebih daripada RM100,000 dan objektifnya masih lagi untuk kumpulan bersasar.

Walaubagaimanapun, baru-baru ini kerajaan melonggarkan lagi syarat pengeluaran iaitu semua ahli boleh membuat pengeluaran i-Sinar sama ada terjejas atau tidak terjejas.

Persoalannya, adakah i-Sinar akan menyinari hidup kita atau sebaliknya? Dengan syarat terbaru ini, ada tiga golongan yang akan membuat pengeluaran iaitu golongan yang terjejas, golongan yang tidak terjejas tetapi mempunyai komitmen tinggi/perlukan duit tambahan, dan golongan yang tidak terjejas/kewangan mencukupi.

Ada pihak yang bersetuju dan ada juga yang kurang bersetuju.

Jom kita hadamkan kebaikan dan keburukan dalam isu i-Sinar kepada tiga golongan ini:

1. Golongan Tidak Terkesan Tetapi Pendapatan Hanya Cukup Makan

Secara realitinya, sebelum PKP dilaksanakan masih ramai golongan yang hanya hidup cukup untuk keperluan asas sahaja. Mereka mampu membeli makanan tetapi tidak mampu pergi melancong atau ingin membuat simpanan pun tidak boleh kerana tiada lebihan pendapatan.

Sinar Harian pada 19 Julai 2020 telah melaporkan bahawa upah pekerja Malaysia adalah rendah berbanding negara maju (https://www.sinarharian.com.my/article/92826/BERITA/Nasional/Upah-pekerja-Malaysia-rendah-berbanding-negara-maju).

Dalam hal ini, kita kena lihat dalam ruang lingkup yang luas. Sebagai contoh, Ali dan Keluarga tidak terjejas dengan PKP tetapi kehidupan mereka hanya cukup makan sahaja dan membuat simpanan boleh dikatakan agak mustahil.

Dengan lebihan tunai di tangan, mereka pergi melancong dari Kuala Lumpur ke Pantai Morib. Dalam perjalanan, mereka akan mengisi petrol, membeli makanan, dan membuat tempahan bilik hotel.

Perbelanjaan keluarga Ali telah dapat membantu peniaga mendapat keuntungan dan meningkatkan sumber pendapatan mereka. Jika keluarga Ali tiada tunai, mereka hanya akan duduk di rumah dan peniaga pula tiada sumber pendapatan.

Di sini kita dapat lihat bagaimana fungsi isi rumah dan perniagaan yang saling berkait.

2. Golongan Yang Terjejas Pendapatan

Photo by Download a pic Donate a buck! ^ from Pexels

Di antara sektor yang paling terkesan adalah sektor penerbangan seperti juruterbang dan pramugari. Pihak syarikat tiada pilihan selain memberhentikan perkhidmatan mereka kerana pihak syarikat juga mengalami kerugian.

Sekurang-kurangnya dengan pengeluaran i-Sinar dapat memberikan mereka sedikit modal untuk memulakan perniagaan.

Dengan modal tersebut, mereka dapat memulakan kehidupan baru kerana dalam situasi yang mencabar ini, mungkin agak sukar untuk mendapatkan pekerjaan baru dalam tempoh yang singkat. Persiapan anak-anak ke sekolah, pakaian, makanan, dan tempat tinggal perlu disediakan seperti biasa.

Dengan pengeluaran i-Sinar ini sedikit sebanyak membantu golongan ini.

3. Golongan Yang Tidak Terjejas dan Mempunyai Pendapatan Yang Kukuh

Bagi golongan yang tidak terjejas dan mempunyai kewangan yang kukuh tetapi masih lagi membuat pengeluaran i-Sinar, mereka mungkin kerugian daripada segi simpanan dana persaraan.

Seperti yang kita semua maklum, dalam pelaburan kita ada ‘compounding interest’ iaitu pulangan akan berganda-ganda jika tidak membuat pengeluaran dalam tempoh yang panjang.

Boleh lihat contoh berikut:

Jika buat pengeluaran dengan simpanan semasa – RM 100,000

Jika tidak membuat pengeluaran dengan simpanan semasa – RM 160,000

Ini kita ambil contoh 3 tahun, jika ambil 10 tahun dan ke atas lagi ketara perbezaannya.

Sekarang sudah jelas keburukan dan kebaikan pengeluaran tersebut? Semuanya subjektif bergantung pada keperluan masing-masing.

Secara asasnya, apabila rakyat mempunyai lebihan tunai mereka akan berbelanja dan mempercepatkan proses pemulihan ekonomi negara.

Rakyat berbelanja, peniaga mendapat keuntungan, peluang pekerjaan semakin banyak, kerajaan dapat mengutip cukai, hasil cukai akan digunakan untuk pembangunan negara.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Perunding Hartanah, Takaful, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia
Boleh dihubungi Melalui Emel [email protected]

Jemput baca juga Adakah Ahli KWSP Yang Beragama Islam Diwajibkan Mengeluarkan Zakat Ke Atas Pengeluaran i-Sinar?

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA