Kebaikan Dan Keburukan i-Sinar Kepada Tiga Golongan Ini

Isu i-Sinar adalah antara isu hangat yang dibincangkan semenjak tahun lepas lagi. i-Sinar adalah pengeluaran akaun 1 bagi membantu golongan yang terjejas dan merancakkan ekonomi akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan semenjak Mac 2020.

Sedar atau tidak sudah hampir setahun kita terpaksa hidup dengan norma baharu iaitu memakai pelitup muka, penjarakan sosial, dan bekerja dari rumah.

Akibat norma baharu juga menyebabkan banyak sektor terjejas seperti pelancongan, sukan, dan peruncitan sekaligus menyebabkan ramai yang hilang pekerjaan atau mengalami pengurangan pendapatan.

i-Sinar adalah satu inisiatif untuk membantu rakyat negara kita menghadapi masalah kegawatan ekonomi. Pada asalnya ianya dikhususkan kepada golongan bersasar sahaja iaitu individu yang mengalami penyusutan pendapatan atau kehilangan pekerjaan.

Amaun yang dicadangkan pula hanya berjumlah RM500 selama 6 bulan. Kemudian, ia ditambah baik dengan pengeluaran sehingga RM10,000 bagi baki kurang dari RM100,000 dan sehingga 10% atau maksimum RM60,000 bagi baki lebih daripada RM100,000 dan objektifnya masih lagi untuk kumpulan bersasar.

Walaubagaimanapun, baru-baru ini kerajaan melonggarkan lagi syarat pengeluaran iaitu semua ahli boleh membuat pengeluaran i-Sinar sama ada terjejas atau tidak terjejas.

Persoalannya, adakah i-Sinar akan menyinari hidup kita atau sebaliknya? Dengan syarat terbaru ini, ada tiga golongan yang akan membuat pengeluaran iaitu golongan yang terjejas, golongan yang tidak terjejas tetapi mempunyai komitmen tinggi/perlukan duit tambahan, dan golongan yang tidak terjejas/kewangan mencukupi.

Ada pihak yang bersetuju dan ada juga yang kurang bersetuju.

Jom kita hadamkan kebaikan dan keburukan dalam isu i-Sinar kepada tiga golongan ini:

1. Golongan Tidak Terkesan Tetapi Pendapatan Hanya Cukup Makan

Secara realitinya, sebelum PKP dilaksanakan masih ramai golongan yang hanya hidup cukup untuk keperluan asas sahaja. Mereka mampu membeli makanan tetapi tidak mampu pergi melancong atau ingin membuat simpanan pun tidak boleh kerana tiada lebihan pendapatan.

Sinar Harian pada 19 Julai 2020 telah melaporkan bahawa upah pekerja Malaysia adalah rendah berbanding negara maju (https://www.sinarharian.com.my/article/92826/BERITA/Nasional/Upah-pekerja-Malaysia-rendah-berbanding-negara-maju).

Dalam hal ini, kita kena lihat dalam ruang lingkup yang luas. Sebagai contoh, Ali dan Keluarga tidak terjejas dengan PKP tetapi kehidupan mereka hanya cukup makan sahaja dan membuat simpanan boleh dikatakan agak mustahil.

Dengan lebihan tunai di tangan, mereka pergi melancong dari Kuala Lumpur ke Pantai Morib. Dalam perjalanan, mereka akan mengisi petrol, membeli makanan, dan membuat tempahan bilik hotel.

Perbelanjaan keluarga Ali telah dapat membantu peniaga mendapat keuntungan dan meningkatkan sumber pendapatan mereka. Jika keluarga Ali tiada tunai, mereka hanya akan duduk di rumah dan peniaga pula tiada sumber pendapatan.

Di sini kita dapat lihat bagaimana fungsi isi rumah dan perniagaan yang saling berkait.

2. Golongan Yang Terjejas Pendapatan

Photo by Download a pic Donate a buck! ^ from Pexels

Di antara sektor yang paling terkesan adalah sektor penerbangan seperti juruterbang dan pramugari. Pihak syarikat tiada pilihan selain memberhentikan perkhidmatan mereka kerana pihak syarikat juga mengalami kerugian.

Sekurang-kurangnya dengan pengeluaran i-Sinar dapat memberikan mereka sedikit modal untuk memulakan perniagaan.

Dengan modal tersebut, mereka dapat memulakan kehidupan baru kerana dalam situasi yang mencabar ini, mungkin agak sukar untuk mendapatkan pekerjaan baru dalam tempoh yang singkat. Persiapan anak-anak ke sekolah, pakaian, makanan, dan tempat tinggal perlu disediakan seperti biasa.

Dengan pengeluaran i-Sinar ini sedikit sebanyak membantu golongan ini.

3. Golongan Yang Tidak Terjejas dan Mempunyai Pendapatan Yang Kukuh

Bagi golongan yang tidak terjejas dan mempunyai kewangan yang kukuh tetapi masih lagi membuat pengeluaran i-Sinar, mereka mungkin kerugian daripada segi simpanan dana persaraan.

Seperti yang kita semua maklum, dalam pelaburan kita ada ‘compounding interest’ iaitu pulangan akan berganda-ganda jika tidak membuat pengeluaran dalam tempoh yang panjang.

Boleh lihat contoh berikut:

Jika buat pengeluaran dengan simpanan semasa – RM 100,000

Jika tidak membuat pengeluaran dengan simpanan semasa – RM 160,000

Ini kita ambil contoh 3 tahun, jika ambil 10 tahun dan ke atas lagi ketara perbezaannya.

Sekarang sudah jelas keburukan dan kebaikan pengeluaran tersebut? Semuanya subjektif bergantung pada keperluan masing-masing.

Secara asasnya, apabila rakyat mempunyai lebihan tunai mereka akan berbelanja dan mempercepatkan proses pemulihan ekonomi negara.

Rakyat berbelanja, peniaga mendapat keuntungan, peluang pekerjaan semakin banyak, kerajaan dapat mengutip cukai, hasil cukai akan digunakan untuk pembangunan negara.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Perunding Hartanah, Takaful, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia
Boleh dihubungi Melalui Emel [email protected]

Jemput baca juga Adakah Ahli KWSP Yang Beragama Islam Diwajibkan Mengeluarkan Zakat Ke Atas Pengeluaran i-Sinar?

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Planworth Memperuntukkan Dana Pembiayaan Sebanyak RM500 Juta Untuk Memperkasa PMKS Tempatan

Kuala Lumpur, 9 Ogos 2022 – Planworth Global Factoring, institusi kewangan bukan bank untuk pemfaktoran dan Rantaian Bekalan Kewangan yang terkemuka dan terbesar telah memperuntukkan sejumlah RM 500 juta untuk membawa penyelesaian kemudahan pemfaktoran dan pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). Dana tersebut bertujuan memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang menjalankan urusan Perniagaan ke Perniagaan (B2B) dan Perniagaan ke Kerajaan (B2G) dengan akses ke pembiayaan modal yang selamat dan mudah. 

Sekitar 97.4% daripada keseluruhan perniagaan di Malaysia buat masa kini terdiri daripada PMKS, dan ia juga merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi tempatan. Dengan memahami kesan jangka masa panjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 terhadap kebanyakan perniagaan, ramai pakar telah menyarankan pemberian sokongan kewangan yang lebih besar bagi mengukuhkan lagi usaha pemulihan PMKS pasca pandemik – sebuah matlamat yang turut disokong oleh Planworth melalui inisiatif pembiayaan ini. 

Mengenai hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Planworth Global Factoring, Dato Andy Kuek berkata, “Visi Planworth adalah untuk memperkasa PMKS tempatan untuk berkembang dan menyumbang kepada ekonomi negara kita dengan penyelesaian keberkesanan kos kami yang boleh diperibadikan. Setakat ini kami telah menyalurkan lebih daripada RM1 bilion kepada PMKS tempatan. Berikutan kisah-kisah kejayaan yang telah kami saksikan sendiri, kami kini memperuntukkan lebih dana untuk membantu lebih banyak PMKS dengan keperluan dokumen yang ringkas, polisi yang mesra kredit untuk PMKS, proses kelulusan yang pantas, serta penyaluran dana yang pantas tanpa perlu jaminan.”

Dengan peruntukan sebanyak RM500 juta ini, Planworth akan memperluas lagi penyelesaian pembiayaan setempat mereka yang komprehensif bagi menyediakan Surat Sokongan, Modal Kerja, Pembiayaan PO, dan Pembiayaan Pasca/Pembiayaan Invois (Post Financing/Invoice Financing) untuk memenuhi keperluan perkembangan PMKS pada setiap tahap, serta untuk keperluan pembiayaan perniagaan jangka pendek hujung-ke-hujung. Melalui penyediaan akses bagi pengaliran tunai yang selamat dan lebih pantas, Planworth membolehkan syarikat-syarikat ini memenuhi keperluan kewangan mereka dengan segera serta membiayai operasi kewangan harian mereka. 

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada matlamat utama Planworth dalam memperjuangkan perkembangan lanskap perniagaan tempatan dan kewangan, sebagai institusi kewangan pemfaktoran pilihan PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang memerlukan pembiayaan. Planworth merupakan sebuah institusi kewangan yang bereputasi dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan untuk membiayai para kontraktor, penjual, dan pembekal kepada Kerajaan, Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta. Kemudahan Pemfaktoran/Pembiayaan Invois Planworth dikecualikan daripada duti setem bermula daripada 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2023, berikutan kelulusan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. 

Dana ini masih terbuka untuk permohonan sehingga penghujung tahun 2022 tetapi tertakluk kepada ketersediaan. Sila layari https://planworthfinance.com/apply-now/ atau imbas Kod QR di bawah:

Mengenai Planworth Global Factoring

Planworth Global Factoring merupakan institusi kewangan bukan bank terbesar yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran dan rantaian kewangan serta berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan. Penarafan kredit kepada Planworth diiktiraf oleh Experian dan CTOS. Syarikat ini menyediakan pelbagai variasi penyelesaian kewangan untuk memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula tempatan dengan akses pembiayaan yang cepat dan mudah untuk memacu cita-cita perniagaan mereka.

Planworth merupakan syarikat 100% milik rakyat Malaysia, dan sebahagian daripada Grand Columbia Group yang ditubuhkan pada tahun 1992. Planworth mempunyai pelbagai geran daripada MATRADE dan MDEC, serta mempunyai kerjasama kukuh dengan SME Bank, CEDAR dan Deutsche Factoring Bank. Planworth juga telah memenangi pelbagai anugerah, antaranya SME100 Fast Moving Companies 2021, CTOS Credit Excellence 2021, serta anugerah Singapore SME500 untuk dua tahun berturut-turut daripada 2020 sehingga 2022.