Emas dan Amanah Saham

Di Malaysia, apabila sebut sahaja tentang pelaburan terus sahaja kita ingat kepada pelaburan saham. Selalunya kadar pulangan pelaburan ini akan dibandingkan dengan kadar pulangan ASB.

Untuk menjadi seorang pelabur bijak, anda seharusnya membuat penelitian dan penilaian tentang beberapa aspek penting sebelum mengambil keputusan untuk membuat pelaburan.

Pelaburan bukan sahaja tertumpu kepada ASB malah ianya merangkumi satu skop yang sangat meluas dimana anda boleh lihat kepada pelaburan hartanah, pelaburan emas dan sebagainya. Jika tumpuan anda sekadar kepada pulangan pelaburan di ASB, ini menunjukkan anda telah melakukan satu tindakan yang silap (ada banyak lagi instrumen pelaburan lain).

Contoh pertama, katakan Encik Ali melabur RM10,000 dalam ASB pada awal Januari. Pada penghujung Disember kadar dividen dan bonus diumumkan sebanyak 5%, dengan pulangan yang diterima sebanyak RM500.00.

Dividen 5% setahun dalam ASB ini, secara umumnya ia bukanlah satu bentuk pulangan keuntungan yang telah berjaya anda perolehi. Tetapi ianya hanyalah sekadar satu bentuk kos yang berfungsi sebagai perlindungan mata wang simpanan anda. Ia adalah semata-mata keuntungan di atas kertas dan bukannya keuntungan sebenar.

Adakah anda merasakan selamat melabur di ASB? Kadar inflasi dalam lingkungan 2%-3% setahun. Ini membawa maksud bahawa kuasa membeli menjadi semakin berkurang.

Lihat contoh kedua, jika En Ali menggunakan RM10,000 yang dia milki dengan membuat pembelian kijang emas sebanyak 5 keping yang berjumlah RM2,000 setiap keping, berapakah pulangan yang diterima En Ali sekiranya beliau menjual semula kesemua kijang emas tersebut pada tahun akan datang?

Secara puratanya, pelaburan emas adalah 2-3 kali ganda lebih baik dibandingkan pelaburan saham ASB meskipun dikatakan ASB mempunyai risiko yang rendah. Namun, pelaburan emas ternyata tidak memberikan pulangan yang negatif sehingga masa ini meskipun harganya kadang kala turun dan naik, apa yang jelas orang ramai masih boleh menjual emas ketika harganya sedang melonjak naik.

Beberapa Quotes daripada Warren Buffet;

On earning : Never depend on single income, make investment to create a second source.

On spending : If you buy things you do not need, soon you will have to sell things you need

On savings : Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving

On taking risk : Never test the depth of river with both the feet

On expectation : Honesty  is very expensive gift. Do not expect it from cheap people

Ini bukanlah saranan kepada anda untuk membeli emas dan juga tidak menggunakan instrumen pelaburan ASB. Perbandingan ini dilakukan supaya dapat membuka mata ramai pihak untuk melihat pelaburan secara lebih luas, lebih luas daripada sekadar ASB.

Memilih untuk melabur dalam ASB adalah lebih baik daripada tidak melabur di mana-mana. Pilihlah instrumen pelaburan yang anda rasakan terbaik buat diri anda.

Selamat melabur!

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Memandangkan pre-order telah pun tamat, boleh membuat pembelian secara online:

Shopee

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Public Mutual Umum Agihan RM184 Juta Bagi Sembilan Dana

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Public Bank, Public Mutual, mengisytiharkan agihan berjumlah lebih RM184 juta bagi sembilan dana.

Jumlah agihan kasar yang diisytiharkan bagi tahun kewangan berakhir 30 Nov, 2022, itu adalah daripada 0.20 sen seunit bagi Public Islamic Sector Select Fund hingga 2.40 sen seunit bagi Public e-Enhanced Money Market Fund-Class A.

Public Mutual adalah syarikat unit amanah swasta terbesar di Malaysia yang menguruskan lebih daripada 170 dana dan mempunyai sejumlah 31 cawangan merangkap pusat perkhidmatan pelanggan di seluruh negara.

Tahun ini, syarikat itu sekali lagi muncul sebagai pemenang terbesar pada anugerah Refinitiv Lipper Fund Awards, menerima dua Anugerah Kumpulan dan 30 Anugerah Dana individu serta mendapat pengiktirafan global dengan memenangi 13 anugerah daripada Refinitiv Lipper Fund Awards 2022-Global Islamic.

Public Mutual juga merupakan penyedia Skim Persaraan Swasta (PRS) yang diluluskan, menguruskan sembilan dana di bawah skim tersebut.

— BERNAMA