Nilai Hartanah Tidak Meningkat Disebabkan Oleh 4 Faktor Ini

Tidak dinafikan, harga rumah semakin meningkat dari tahun ke tahun. Siapa yang lambat, memang akan ketinggalan dan semakin sukar untuk mengejar harga hartanah yang melambung tinggi.

Namun, tidak semua harga hartanah meningkat sekaligus memberikan keuntungan kepada pembeli. Apakah yang menyumbang kepada perkara ini?

Berikut adalah 4 punca harga dan nilai hartanah jenis kediaman tidak mendatangkan kadar keuntungan kepada pembeli apabila dibuat pelaburan.

1. Terdapat Banyak Perniagaan Yang Tutup

Ini adalah salah satu faktor utama yang menyumbang kepada kurangnya permintaan terhadap kawasan perumahan tersebut.

Kemudahan asas seperti kedai runcit, pasaraya dan juga kedai makan adalah antara fasiliti asas yang memainkan peranan penting dalam sesebuah kawasan perumahan.

2. Pemaju Bankrap

Ini masalah utama yang akan dihadapi pembeli sekiranya pemaju sendiri telah gulung tikar. Tahukah anda bahawa pihak bank tidak akan memberikan pembiayaan perumahan jika pemaju perumahan tersebut gulung tikar. Bahkan proses tukar nama juga menjadi semakin sukar disebabkan oleh masalah ini.

Bayangkan jika rumah yang masih ketiadaan geran, apakah pengurusan kawasan perumahan tersebut dapat diselia dengan baik jika pemaju telah tiada.

3. Kes Jenayah Meningkat

Pastinya pembeli rumah akan membeli sebuah rumah di kawasan perumahan yang selamat untuk didiami. Lantaran itu, peningkatan kes jenayah di sesebuah kawasan perumahan akan menyebabkan pembeli takut dan risau dengan keadaan sekitar.

Ini sedikit sebanyak memberikan kesan terhadap perubahan harga rumah di kawasan tersebut.

4. Lambakan Unit

Sekiranya unit rumah di kawasan perumahan tersebut telah melebihi daripada permintaan, ini akan menyebabkan harga rumah susah untuk naik seiring dengan harga rumah di kawasan-kawasan perumahan lain.

Rumah sebegini juga sukar untuk mendapat keuntungan apabila disewakan disebabkan oleh terdapat banyak bekalan unit kepada penyewa. Saingan tinggi akan menyebabkan setiap pesaing ‘bermain’ dengan harga.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/