Nilai Hartanah Tidak Meningkat Disebabkan Oleh 4 Faktor Ini

Tidak dinafikan, harga rumah semakin meningkat dari tahun ke tahun. Siapa yang lambat, memang akan ketinggalan dan semakin sukar untuk mengejar harga hartanah yang melambung tinggi.

Namun, tidak semua harga hartanah meningkat sekaligus memberikan keuntungan kepada pembeli. Apakah yang menyumbang kepada perkara ini?

Berikut adalah 4 punca harga dan nilai hartanah jenis kediaman tidak mendatangkan kadar keuntungan kepada pembeli apabila dibuat pelaburan.

1. Terdapat Banyak Perniagaan Yang Tutup

Ini adalah salah satu faktor utama yang menyumbang kepada kurangnya permintaan terhadap kawasan perumahan tersebut.

Kemudahan asas seperti kedai runcit, pasaraya dan juga kedai makan adalah antara fasiliti asas yang memainkan peranan penting dalam sesebuah kawasan perumahan.

2. Pemaju Bankrap

Ini masalah utama yang akan dihadapi pembeli sekiranya pemaju sendiri telah gulung tikar. Tahukah anda bahawa pihak bank tidak akan memberikan pembiayaan perumahan jika pemaju perumahan tersebut gulung tikar. Bahkan proses tukar nama juga menjadi semakin sukar disebabkan oleh masalah ini.

Bayangkan jika rumah yang masih ketiadaan geran, apakah pengurusan kawasan perumahan tersebut dapat diselia dengan baik jika pemaju telah tiada.

3. Kes Jenayah Meningkat

Pastinya pembeli rumah akan membeli sebuah rumah di kawasan perumahan yang selamat untuk didiami. Lantaran itu, peningkatan kes jenayah di sesebuah kawasan perumahan akan menyebabkan pembeli takut dan risau dengan keadaan sekitar.

Ini sedikit sebanyak memberikan kesan terhadap perubahan harga rumah di kawasan tersebut.

4. Lambakan Unit

Sekiranya unit rumah di kawasan perumahan tersebut telah melebihi daripada permintaan, ini akan menyebabkan harga rumah susah untuk naik seiring dengan harga rumah di kawasan-kawasan perumahan lain.

Rumah sebegini juga sukar untuk mendapat keuntungan apabila disewakan disebabkan oleh terdapat banyak bekalan unit kepada penyewa. Saingan tinggi akan menyebabkan setiap pesaing ‘bermain’ dengan harga.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA