10 Soalan Yang Sering Ditanya Mengenai (FCPO) Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah

Kita mungkin pernah dengar mengenai FCPO ini, tapi mesti banyak benda yang kita tak tahu mengenai FCPO kan?

Antara soalan-soalan panas yang memerlukan pencerahan adalah mengenai isu patuh Syariah dan apakah yang dimaksudkan dengan pasaran dua hala – iaitu kita boleh buat duit apabila harga naik dan kita juga boleh buat duit apabila harga turun.

Jom kita tengok soalan-soalan yang sering ditanya mengenai FCPO.

1. Apa itu FCPO?

FCPO adalah kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah (MSM) dalam Ringgit Malaysia (RM) yang didagangkan dalam Bursa Malaysia Derivatives, memberi peserta pasaran satu tanda aras harga global bagi Pasaran MSM dalam Bursa Niaga Hadapan Komoditi.

Harga FCPO di Bursa Malaysia Derivatives ini telah menjadi titik rujukan kepada pemain pasaran dalam industri minyak makan dan lemak di dunia.

2. Adakah FCPO patuh Syariah?

Kontrak FCPO telah diputuskan oleh MPS (Majlis Penasihat Syariah) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia sebagai salah satu produk patuh Syariah. Jadi kepada pelabur-pelabur yang menitikberatkan pelaburan yang patuh syariah tidak perlu risau kerana produk ini adalah diketegorikan sebagai HARUS dan ianya patuh syariah.

Kita boleh rujuk kepada Keputusan MPS Suruhabjaya Sekuriti dalam Buku Keputusan MPS edisi ke-2 (Edisi pertama 2002, edisi ke-2 2006/2007, 200 m/s) yang telah menerangkan dengan terperinci tentang kaedah, prinsip, produk dan isu pasaran modal menurut perundangan Islam. Ia boleh didapati melalui laman web Suruhanjaya Sekuriti (www.sc.com.my).

3. Dengan FCPO, bagaimana kita buat keuntungan dengan kenaikan harga (Long) dan penurunan harga (Short)?

Seperti mana kita tahu untuk pasaran saham, kita perlu membeli saham dahulu untuk kita memiliki pegangan pada saham tersebut. Setelah memiliki saham tersebut baru lah kita boleh menjualnya semula untuk mendapat keuntungan melalui perbezaan antara harga belian dan jualan saham tersebut. Keuntungan boleh dibuat setelah harga saham itu menaik.

Berbeza dengan pasaran hadapan, pelaburan dan keuntungan boleh dibuat melalui dua arah pergerakan pasaran. Long bermaksud membeli sesuatu kontrak pasaran hadapan. Ini berlaku apabila pelabur merasakan pasaran akan bergerak lebih tinggi dari masa sekarang dan membuat keputusan untuk membeli kontrak hadapan tersebut. Apabila pasaran sudah menaik pelabur tadi akan menjual balik pegangan kontak hadapan tersebut pada harga lebih tinggi untuk mendapatkan keuntungan.

Dan sebaliknya Short bermaksud menjual sesuatu kontrak pasaran hadapan. Di sini pelabur merasakan pasaran akan menurun ke paras yang lebih rendah dari pasaran semasa dan mengambil keputusan untuk menjual kontrak niaga hadapan. Setelah pasaran jatuh pelabur akan mengambil keuntungan dengan membeli balik kontrak niaga hadapan pada harga yang lebih rendah berbanding dengan harga jualan di awal pelaburan tadi.

Jadinya, keuntungan dalam pasaran hadapan adalah berdasarkan perbezaan harga apabila pedagang menutup posisi “Long” atau “Short” yang dibuka.

4. Dalam pelaburan saham, kita beli pegangan saham dalam syarikat. Dalam FCPO kita beli apa?

Kalau FCPO kita berdagang dengan kontrak Minyak Sawit Mentah. Kontrak niaga hadapan adalah produk yang sebahagian besarnya diperdagangkan di pelbagai bursa. Kontrak niaga hadapan adalah perjanjian/kontrak antara dua pihak untuk membeli atau menjual instrumen yang menjadi asas produk derivatif ini pada suatu masa hadapan tertentu, pada harga yang ditetapkan secara khusus hari ini.

Contoh-contoh instrumen asas lain antaranya adalah komoditi, indeks-indeks saham, bon, saham, kadar faedah dah lain-lain lagi.

5. Apa kelebihan trade FCPO berbanding dengan trade saham?

Selain daripada kita boleh Long dan Short seperti di atas, FCPO juga menawarkan kelebihan daripada segi:

Kos Transaksi

Kos untuk melabur kontrak pasaran hadapan adalah adalah tidak tetap. Ianya berbeza mengikut remisier. Ada remisier yang meletakkan harga tinggi dan ada remisier yang meletakkan harga rendah. Kos transaksi biasanya RM 12*.

Sebagai contoh untuk kos beli 1 kontrak pasaran hadapan adalah RM12 dan menjualnya semula kosnya sama RM12. Jadi untuk kos satu kontrak pusingan penuh adalah RM24. Berbanding saham kos untuk memiliki dan menjual saham adalah bergantung kepada nilai saham tersebut. Makin tinggi nilai sesuatu saham maka makin tinggi lah kos yang perlu dikeluarkan.

Kecairan

Kecairan pasaran hadapan juga adalah faktor yang penting. Pelabur dapat masuk dan keluar dari pasaran hadapan dengan mudah disebabkan kecairan yang tinggi yang terdapat dalam pasaran hadapan FCPO.

Hanya satu produk

Dengan FCPO kita boleh fokus kepada satu produk sahaja. Berbanding dengan saham di mana terdapat beratus-ratus saham yang terdapat di pasaran. Boleh pening kepala memikirkan saham mana yang hendak dibeli.

Leveraj

FCPO menawarkan leveraj yang tinggi. Menggunakan modal yang kecil berbanding dengan nilai pelaburan. Modal dalam dagangan kontrak pasaran hadapan adalah dipanggil Initial Margin. Jangan khuatir, margin yang dimaksudkan dalam pasaran niaga hadapan bukanlah bermakna anda membuat pinjaman daripada mana-mana pihak bank atau institusi perbankan untuk mula berdagang. Jumlah wang yang didepositkan hanyalah jumlah modal yang diperlukan untuk anda berdagang satu lot kontrak bernilai RM82,500 .

Contoh:

  • Beli rumah, deposit 20%, baki 80% pinjaman – leveraj 5x
  • Beli saham guna margin – leveraj 2x
  • FCPO – margin 1 kontrak FCPO: RM7,500*, nilai kontrak RM82,500 (3,300 x 25) – leveraj 18.33x

*Kemas kini margin di atas adalah setakat 24 Oktober 2023.

6. Berapa Modal Permulaan?

Buat masa ini modal atau pun kita panggil Initial Margin mula yang diperlukan untuk 1 kontrak niaga hadapan FCPO adalah RM7,500*. Kadar margin berubah-ubah dan ditentukan oleh Bursa Malaysia Derivatives Clearing Berhad. Ianya selalu bergantung kepada kadar pergerakan sesuatu pasaran hadapan tersebut. Jika kadarnya terlalu rancak dah besar maka selalunya kadar margin akan ditingkatkan.

*Kemas kini margin di atas adalah setakat 24 Oktober 2023.

7. Waktu Dagangan FCPO?

FCPO mempunyai tiga waktu dagangan iaitu:

  • 1️⃣ Sesi Pertama : Sesi Malam 9.00pm – 11.30pm
  • 2️⃣ Sesi Kedua : Sesi Pagi 10.30am – 12.30pm
  • 3️⃣ Sesi Ketiga : Sesi Petang 2.30pm – 6.00pm

Yang paling menarik, boleh berdagang FCPO pada waktu malam, lepas habis waktu kerja pada siang hari.

8. Dalam saham, kita kena buat kajian Fundamental dan Teknikal, bagaimana pula dengan FCPO?

Ianya sama. Pelabur yang melabur sama ada saham atau pasaran hadapan semuanya berkaitan dengan harga (Price). Analisis teknikal memainkankan peranan yang penting dalam mencari dan menilai pergerakan harga dalam membuat keputusan untuk melabur.

Pada asasnya, kecairan (liquidity) dan kadar pusing ganti (turnover) dalam pasaran hadapan adalah lebih tinggi berbanding pasaran saham disebabkan kuasa leveraj. Kecairan adalah tinggi di kebanyakan pasaran hadapan dan ini memberi peluang yang lebih tinggi kepada pelabur yang menggunakan analisis teknikal.

Tonton juga video Strategi Berdagang ‘Holy Grail’ Bagi Pasaran FCPO & FEPO bersama Dr. Arif Zainuddin, Top Futures Broker Representatives 2022.

9. Sekiranya kontrak FCPO tamat dan saya tak menjualnya, adakah saya akan terima minyak sawit tersebut? Ada penghantaran fizikal (physical delivery) ke?

Pedagang runcit tidak akan pernah terima penghantaran fizikal. Ini kerana pedagang biasanya akan trade kontrak bulan ketiga (bulan dagangan aktif) yang akan diselesaikan atau due for settlement lagi dua bulan. Sebelum tarikh luput, broker akan memberitahu pedagang untuk tutup posisi (close position) maka tidak akan berlakunya situasi penghantaran fizikal.

Namun, syarikat-syarikat yang terlibat dalam industri minyak sawit akan melaksanakan pilihan penghantaran ini.

Broker juga boleh tahu sekiranya client yang trade adalah speculator atau hedger (pelindung nilai) kepada minyak sawit mentah atau syarikat-syarikat korporat yang membeli dan menjual kontrak sawit untuk penghantaran dan penerimaan fizikal MSM.

10. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai FCPO?

Nak Mula Trade FCPO?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Nak tahu strategi terbaik untuk trade FCPO? Nak dapatkan pulangan yang baik, tak kira pasaran menaik atau menurun?

Belajar dulu.

Kemudian mula dengan modal yang paling minimum. Bukan trade dulu kemudian baru belajar.

Ini bukan kelas PREVIEW. Terus belajar teknik penting untuk berdagang FCPO.
Belajar selama 6 hari berturut-turut dengan yuran yang berbaloi-baloi!

Dapatkan diskaun early bird untuk yang 20 orang terawal.

Klik link di bawah untuk daftar sebelum sold out👇

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ada Ke Produk Futures Global Yang Patuh Syariah?

Makanan asas merupakan satu keperluan yang sangat penting dalam hidup manusia. Barang asas ini telah mula didagangkan sejak dulu kala lagi. Apabila kita masuk ke era moden, barang asas ini mula didagang dalam sistem supaya lebih sistematik. Manusia telah mencipta platform dan cara untuk berdagang barang-barang ini demi menguruskan kelangsungan ekonomi dalam dunia.

Permulaan Dagangan Komoditi Dunia

Syarikat peneraju dalam dunia Futures adalah CME Group. Mereka bertanggungjawab dalam memperkenalkan dagangan komoditi dalam dunia. Bermula pada tahun 1848, Chicago Board of Trade (CBOT) memperkenalkan Futures Exchanges yang pertama dalam dunia. CBOT memperkenalkan perdagangan bijirin (grain trading) pada tahun 1865 dengan sistem kontrak seperti mana sekarang. Semua sistem dan standard dalam Futures Trading berasal dari CME Group.

Tahun demi tahun, makin banyak porduk barangan asas yang diperkenalkan seperti daging sejukbeku, kacang soya, jagung dan sebagainya. Menjelang tahun 1987, perdagangan atas talian secara menyeluruh diperkenal di bawah nama Globex Platform.

Pada awal 2000-an, syarikat CME Group merupakan exchange yang pertama disenaraikan dalam pasaran saham New York.

Foreign Futures Exchange

Dalam Foreign Futures, terdapat beberapa exchanges yang perlu anda tahu.

  • Chicago Board of Trade (CBOT) fokus kepada produk-produk pertanian.
  • New York Merchantile Exchange (NYMEX) fokus kepada komoditi seperti minyak mentah.
  • Comodity Exchange (COMEX) fokus produk seperti Gold Futures, Silver Futures, dan Aluminium Futures.

Berminat nak belajar mengenai berdagang Futures secara PERCUMA?? Baca sini!

Kategori Produk Foreign Futures

Secara ringkasnya, produk Foreign Futures boleh dibahagikan dalam lima kategori seperti berikut:

  • Bijirin, makanan & serat, haiwan hidup, tenaga dan besi.

Namun begitu, tidak semua produk Futures ini patuh syariah. Kali ini kami akan kongsikan beberapa produk Foreign Futures global yang patuh syariah

Kategori: Bijirin

  • Gandum – ZW
  • Jagung – ZC
  • Kacang soya – ZL

Kategori: Makanan dan Serat

  • Koko – CJ
  • Kopi – KT
  • Kapas – TT

Kategori: Tenaga

  • Minyak Mentah – CL (light crude)
  • Natural Gas – NG (henry hub natural gas)

Futures Global Yang Patuh Syariah

Untuk mereka yang berminat dengan produk Futures luar negara pula, kini CGS International Futures (CGS MYF) (dulu dikenali sebagai CGS-CIMB Futures) menyediakan platform penuh patuh syariah untuk berdagang 16 produk Futures globalyang telah dikategorikan sebagai PATUH SYARIAH daripada tiga bursa luar iaitu NYMEX, CBOT dan SGX.

CGS MYF merupakan peneraju di dalam industri dagangan niaga hadapan yang melancarkan akaun Niaga Hadapan Patuh Syariah Global. Menariknya, CGS MYF menyediakan platform penuh yang patuh syariah dengan penggunaan akaun Islamik dan tanpa riba.

Produk Futures yang patuh syariah mestilah berdasarkan kepada aset-aset yang diiktiraf sebagai halal (bukan barang ribawi) menurut hukum Islam, contohnya seperti komoditi pertanian yang halal.  Penasihat Syariah CGSI Futures Malaysia telah bersepakat bahawa beberapa produk Foreign Futures di bursa tertentu mempunyai spesifikasi yang serupa seperti kemungkinan penghantaran fizikal dan komoditi yang diiktiraf sebagai patuh Syariah dan oleh itu boleh didagangkan sebagai futures yang patuh Syariah.

Baca lanjut: CGSI Lancar Akaun Niaga Hadapan Patuh Syariah Global Pertama Malaysia

Pasaran Futures Malaysia

Dalam pasaran Futures Malaysia kita juga ada beberapa produk yang boleh didagangkan. Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah memutuskan bahawa kontrak yang ditawarkan di Bursa Malaysia Derivatif seperti niaga hadapan minyak sawit mentah (FCPO), niaga hadapan minyak sawit mentah Malaysia Timur (FEPO), niaga hadapan minyak isirung sawit mentah (FPKO) adalah selaras dengan prinsip-prinsip Syariah.

Nak tahu apa yang menarik bila berdagang FCPO? Dengan FCPO tidak kira harga naik dan turun para pedagang masih boleh buat duit. Lebih kurang macam Forex Trading, cuma FCPO ini patuh syariah. Kalau dah ada asas dalam pasaran saham maka lebih mudah nak faham selok belok FCPO.

Setiap Produk Futures Yang Didagangkan Mempunyai Perkara Yang Akan Mempengaruhinya

Misalnya, FCPO adalah cerminan kepada harga sawit dunia. Selain itu, harga minyak mentah dunia dipengaruhi oleh pengumuman-pengumuman yang dibuat oleh Kesatuan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC). Dalam kesatuan ini, dianggotai negara contohnya Arab Saudi, Rusia dan Venezuela. Pengumuman seperti meningkatkan dan mengurangkan pengeluaran akan memberi kesan pada harga minyak mentah dunia.

Modal untuk mula berdagang dalam produk-produk Foreign Futures adalah berbeza. Margin yang ditetapkan untuk mula berdagang perlu dirujuk pada broker masing-masing.

Sebagai pelabur dan pedagang, ilmu tentang sesuatu produk sangat penting. Hal ini dapat mengurangkan risiko kerugian dalam masa melabur dan berdagang.

Nak Tambah Ilmu Berdagang Futures?

Khas untuk pembaca setia MajalahLabur, pihak CGSI nak buat enam sesi webinar PERCUMA untuk mereka yang berminat nak tahu selok-belok berdagang Futures.

Cepat rebut peluang berharga ini, slot untuk setiap sesi juga terhad. Daftar sekarang supaya tak terlepas sesi khas ini!

(Siri 1)

(Siri 2)

(Siri 3)

(Siri 4)

(Siri 5-6)

Sertai juga Seminar Percuma Shariah Compliant Futures for Future