Apa Beza Speculators Dan Hedgers Dalam Pasaran FCPO?

Pasaran FCPO adalah satu pasaran yang dinamik dan menyeluruh. Ia merangkumi semua aspek bisnes dan industri minyak kelapa sawit. Terdapat banyak pihak yang terlibat dalam pasaran ini antaranya adalah Speculators, Hedgers dan Arbitragers. Semua jenis pedagang (trader) ini wujud adalah bertujuan untuk melengkapkan pasaran niaga hadapan (Futures) itu sendiri.

Pasaran FCPO Malaysia menjadi rujukan bagi harga minyak kelapa sawit dunia dan banyak pelabur luar yang terlibat dalam pasaran ini. Sejak Disember tahun lepas, FCPO telah melangkah setapak lebih maju apabila pihak Bursa Malaysia Derivatives memperkenalkan perdagangan sesi malam bagi meraikan pelabur dari luar negara. 

Pasaran niaga hadapan (Futures) mempunyai kelebihan tersendiri selain daripada ia boleh didagangkan secara dua hala. Walaupun FCPO boleh didagangkan dengan hanya berpandukan carta kontrak FCPO yang aktif, ia juga boleh didagangkan secara ‘Hedging‘ iaitu membeli satu kontrak dan menjual kontrak yang lain pada waktu yang sama. Jadi bagaimana pula cara ‘Speculator‘?

Definisi Speculators

Secara pemahaman yang mudah, Speculators dalam pasaran FCPO adalah pelabur dan pedagang runcit. Mereka mengambil kesempatan dengan naik turun pergerakan harga. Apabila harga dalam aliran menaik, mereka beli pada paras harga yang rendah dan menjual pada harga yang tinggi. Manakala apabila harga dalam aliran menurun, mereka menjual pada harga yang tinggi dan membeli semula pada harga yang rendah.

Speculators tidak berhajat untuk memegang barang fizikal FCPO iaitu 25 tan minyak kelapa sawit. Mereka akan menggunakan kontrak tiga bulan kehadapan untuk mengelak kontrak tamat tempoh dan selalunya kontrak tiga bulan hadapan FCPO adalah yang paling tinggi volum dan tinggi nilai mudah tunai (high liquidity).

Definisi Hedgers

Hedgers pula terdiri daripada pelabur runcit dan juga pengilang besar. Hedgers terbahagi kepada dua iaitu pelabur runcit yang berdagang secara ‘hedging’ iaitu menggunakan ‘spread‘ dan juga hedger pengilang besar.

Bagi pengilang besar, mereka akan ‘hedge‘ apabila barang fizikal CPO mereka dijangka akan jatuh iaitu dengan mengambil short position dalam pasaran niaga hadapan (Futures). Dengan cara ini, pengilang besar tidak akan mengambil kerugian kerana kejatuhan harga barang fizikal ini boleh diganti dengan mengambil short position dalam kuantiti yang sama dalam pasaran FCPO.

Contoh Situasi :

Sime Darby mempunyai 10,000 tan minyak kelapa sawit dalam gudang mereka di Pelabuhan Klang pada awal bulan Mei yang lalu. Selepas kerajaan mengumumkan kemasukan pekerja untuk ladang sawit akan dipertingkatkan dan Indonesia pula menghapuskan cukai untuk eksport minyak kelapa sawit mereka. Hal ini akan menjadikan pengeluaran minyak sawit meningkat dan pelabur akan lebih tertarik untuk membeli dari Indonesia. Oleh itu, harga sawit Malaysia dijangka akan jatuh untuk tempoh sebulan dari sekarang. Apa yang Sime Darby boleh buat adalah dengan mengambil short position untuk menggantikan barang fizikal yang mereka ada. Jika contoh barang fizikal mereka iaitu 10,000 tan minyak sawit tadi, mereka perlu mengambil 100 lot short position untuk menyamakan nilai barang fizikal tersebut.

Kenapa Mereka Wujud?

Kewujudan pelbagai jenis pedagang dalam pasaran niaga hadapan (Futures) adalah untuk melengkapkan antara satu sama lain dan juga mewujudkan kesinambungan yang baik. Tujuan utama pasaran niaga hadapan (Futures) adalah untuk mengawal risiko dalam pasaran komoditi. Serta memastikan pengeluar, pengilang dan pengguna mendapat harga komoditi yang stabil.

Kesimpulan

Banyak ilmu baru yang boleh anda dapat dalam pasaran niaga hadapan (Futures). Jika anda serius untuk menguasai pasaran FCPO, teruskan mencari mentor untuk menuntut ilmu baru. Speculators dan Hedgers merupakan salah satu daripada jenis pedagang yang ada dalam pasaran niaga hadapan (Futures). Masing-masing ada untuk menjalankan tugas masing-masing.

Selamat Melabur!

Nak Mula Trade FCPO?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Nak tahu strategi terbaik untuk trade FCPO? Nak dapatkan pulangan yang baik, tak kira pasaran menaik atau menurun?

Belajar dulu.

Kemudian mula dengan modal yang paling minimum. Bukan trade dulu kemudian baru belajar.

Ini bukan kelas PREVIEW. Terus belajar teknik penting untuk berdagang FCPO.
Belajar selama 6 hari berturut-turut dengan yuran yang berbaloi-baloi!

Dapatkan diskaun early bird untuk yang 20 orang terawal.

Klik link di bawah untuk daftar sebelum sold out👇

Previous ArticleNext Article

Stok Minyak Sawit Malaysia Turun Kepada 2.02 Juta Tan Pada Januari

KUALA LUMPUR, 13 Feb (Bernama) — Jumlah stok minyak sawit Malaysia turun 11.83 peratus kepada 2.02 juta tan metrik pada akhir Januari 2024 daripada 2.29 juta tan metrik pada Disember tahun lepas, menurut Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Dalam laporan prestasi industri terbaharunya bagi Januari 2024, MPOB berkata inventori minyak sawit mentah (MSM) menurun sebanyak 11.84 peratus kepada 1.05 juta tan bulan lepas daripada 1.20 juta tan pada bulan Disember.

Stok minyak sawit yang diproses susut sebanyak 11.82 peratus kepada 963,865 tan pada Januari daripada 1.09 juta tan sebelum ini, katanya.

Sementara itu, pengeluaran MSM jatuh 9.59 peratus kepada 1.40 juta tan pada Januari daripada 1.55 juta tan pada bulan sebelumnya manakala keluaran isirong sawit merosot sebanyak 7.96 peratus kepada 341,640 tan daripada 371,204 tan pada bulan Disember.

MPOB berkata eksport minyak sawit susut sebanyak 0.85 peratus atau 11,571 tan, kepada 1.35 juta tan pada Januari daripada 1.36 juta tan pada Disember, bagaimanapun eksport oleokimia meningkat sebanyak 3.46 peratus kepada 253,161 tan.

Eksport biodiesel meningkat 127.42 peratus kepada 40,559 tan pada Januari daripada 17,834 tan pada bulan sebelumnya.

Dalam pada itu, eksport kek isirong sawit meningkat 29.68 peratus kepada 231,398 tan bulan lepas, manakala eksport minyak isirong sawit menurun 22.40 peratus kepada 68,492 tan daripada 88,261 tan metrik pada bulan Disember.

Import MSM susut 64.41 peratus kepada 3,951 tan pada Januari, manakala jumlah import minyak sawit turun 26.38 peratus kepada 29,494 tan berbanding 40,062 tan pada bulan sebelumnya.

— BERNAMA