Apa Beza Speculators Dan Hedgers Dalam Pasaran FCPO?

Pasaran FCPO adalah satu pasaran yang dinamik dan menyeluruh. Ia merangkumi semua aspek bisnes dan industri minyak kelapa sawit. Terdapat banyak pihak yang terlibat dalam pasaran ini antaranya adalah Speculators, Hedgers dan Arbitragers. Semua jenis pedagang (trader) ini wujud adalah bertujuan untuk melengkapkan pasaran niaga hadapan (Futures) itu sendiri.

Pasaran FCPO Malaysia menjadi rujukan bagi harga minyak kelapa sawit dunia dan banyak pelabur luar yang terlibat dalam pasaran ini. Sejak Disember tahun lepas, FCPO telah melangkah setapak lebih maju apabila pihak Bursa Malaysia Derivatives memperkenalkan perdagangan sesi malam bagi meraikan pelabur dari luar negara. 

Pasaran niaga hadapan (Futures) mempunyai kelebihan tersendiri selain daripada ia boleh didagangkan secara dua hala. Walaupun FCPO boleh didagangkan dengan hanya berpandukan carta kontrak FCPO yang aktif, ia juga boleh didagangkan secara ‘Hedging‘ iaitu membeli satu kontrak dan menjual kontrak yang lain pada waktu yang sama. Jadi bagaimana pula cara ‘Speculator‘?

Definisi Speculators

Secara pemahaman yang mudah, Speculators dalam pasaran FCPO adalah pelabur dan pedagang runcit. Mereka mengambil kesempatan dengan naik turun pergerakan harga. Apabila harga dalam aliran menaik, mereka beli pada paras harga yang rendah dan menjual pada harga yang tinggi. Manakala apabila harga dalam aliran menurun, mereka menjual pada harga yang tinggi dan membeli semula pada harga yang rendah.

Speculators tidak berhajat untuk memegang barang fizikal FCPO iaitu 25 tan minyak kelapa sawit. Mereka akan menggunakan kontrak tiga bulan kehadapan untuk mengelak kontrak tamat tempoh dan selalunya kontrak tiga bulan hadapan FCPO adalah yang paling tinggi volum dan tinggi nilai mudah tunai (high liquidity).

Definisi Hedgers

Hedgers pula terdiri daripada pelabur runcit dan juga pengilang besar. Hedgers terbahagi kepada dua iaitu pelabur runcit yang berdagang secara ‘hedging’ iaitu menggunakan ‘spread‘ dan juga hedger pengilang besar.

Bagi pengilang besar, mereka akan ‘hedge‘ apabila barang fizikal CPO mereka dijangka akan jatuh iaitu dengan mengambil short position dalam pasaran niaga hadapan (Futures). Dengan cara ini, pengilang besar tidak akan mengambil kerugian kerana kejatuhan harga barang fizikal ini boleh diganti dengan mengambil short position dalam kuantiti yang sama dalam pasaran FCPO.

Contoh Situasi :

Sime Darby mempunyai 10,000 tan minyak kelapa sawit dalam gudang mereka di Pelabuhan Klang pada awal bulan Mei yang lalu. Selepas kerajaan mengumumkan kemasukan pekerja untuk ladang sawit akan dipertingkatkan dan Indonesia pula menghapuskan cukai untuk eksport minyak kelapa sawit mereka. Hal ini akan menjadikan pengeluaran minyak sawit meningkat dan pelabur akan lebih tertarik untuk membeli dari Indonesia. Oleh itu, harga sawit Malaysia dijangka akan jatuh untuk tempoh sebulan dari sekarang. Apa yang Sime Darby boleh buat adalah dengan mengambil short position untuk menggantikan barang fizikal yang mereka ada. Jika contoh barang fizikal mereka iaitu 10,000 tan minyak sawit tadi, mereka perlu mengambil 100 lot short position untuk menyamakan nilai barang fizikal tersebut.

Kenapa Mereka Wujud?

Kewujudan pelbagai jenis pedagang dalam pasaran niaga hadapan (Futures) adalah untuk melengkapkan antara satu sama lain dan juga mewujudkan kesinambungan yang baik. Tujuan utama pasaran niaga hadapan (Futures) adalah untuk mengawal risiko dalam pasaran komoditi. Serta memastikan pengeluar, pengilang dan pengguna mendapat harga komoditi yang stabil.

Kesimpulan

Banyak ilmu baru yang boleh anda dapat dalam pasaran niaga hadapan (Futures). Jika anda serius untuk menguasai pasaran FCPO, teruskan mencari mentor untuk menuntut ilmu baru. Speculators dan Hedgers merupakan salah satu daripada jenis pedagang yang ada dalam pasaran niaga hadapan (Futures). Masing-masing ada untuk menjalankan tugas masing-masing.

Selamat Melabur!

Nak Mula Trade FCPO?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Nak tahu strategi terbaik untuk trade FCPO? Nak dapatkan pulangan yang baik, tak kira pasaran menaik atau menurun?

Belajar dulu.

Kemudian mula dengan modal yang paling minimum. Bukan trade dulu kemudian baru belajar.

Ini bukan kelas PREVIEW. Terus belajar teknik penting untuk berdagang FCPO.
Belajar selama 6 hari berturut-turut dengan yuran yang berbaloi-baloi!

Dapatkan diskaun early bird untuk yang 20 orang terawal.

Klik link di bawah untuk daftar sebelum sold out👇

Previous ArticleNext Article

Malaysia Raih Lebih RM230 Juta Dalam Perjanjian Perdagangan Minyak Sawit Dengan China

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Malaysia berjaya meraih lebih RM230 juta dalam perjanjian perdagangan minyak sawit semasa lawatan kerja Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Chan Foong Hin ke China baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) berkata lawatan Chan dari 8-12 Julai untuk mempromosikan agrikomoditi Malaysia di China telah menghasilkan empat memorandum persefahaman (MoU).

“Empat MoU berkenaan ditandatangani di antara syarikat-syarikat minyak sawit Malaysia dan perniagaan di China pada Sidang Kemuncak Industri Bijirin dan Minyak Antarabangsa China ke-15 di Nanjing pada 11 Julai, 2024,” katanya.

KPK berkata empat MoU yang ditandatangani adalah di antara Kuala Lumpur Kepong Bhd dan BOCE Trade Service Co Ltd untuk eksport tokotrienol; Taobao (China) Software Co Ltd dan Able Perfect Group untuk memperluaskan akses pasaran digital; Taobao (China) Software Co Ltd dan Sawit Kinabalu Group untuk perdagangan minyak sawit mentah; dan JF Nutritech dan Palmort Food Tech (Shanghai) untuk aplikasi minyak sawit merah dalam makanan haiwan.

Majlis menandatangani MoU itu disaksikan oleh Chan bersama Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia Datuk Ahmad Parveez Ghulam Kadir dan Presiden Dewan Perniagaan China untuk Import/Eksport Bahan Makanan, Hasil Asli, dan Produk Sampingan Haiwan (CFNA) Cao De Rong.

Timbalan menteri tersebut berkata Able Perfect, sebuah kilang penapisan minyak sawit bebas yang berpangkalan di Pelabuhan Klang berhasrat untuk memperluaskan kehadirannya di pasaran China, terutama dalam minyak sawit yang ditapis dan lelemak minyak sawit, dengan nilai perniagaan dianggarkan sekitar RM200 juta melalui perjanjian perdagangan itu.

Beliau menekankan bahawa empat MoU tersebut akan melibatkan pengembangan perdagangan produk-produk minyak sawit ke dalam sektor baharu, termasuk memanfaatkan platform e-dagang terkenal di dunia, Taobao, untuk membangunkan saluran jualan perniagaan ke perniagaan (B2B) dan perniagaan ke pengguna (B2C) dalam talian serta memasuki pasaran produk kesihatan dengan tokotrienol, satu bentuk vitamin E yang kuat diperoleh daripada minyak sawit.

“Syarikat-syarikat Malaysia mesti memberi tumpuan kepada pengeluaran bernilai tambah tinggi dan berkualiti tinggi untuk kekal berdaya saing di pasaran global.

“Dengan pengeluaran minyak sawit Malaysia yang dikekalkan pada sekitar 18 juta tan setahun, adalah penting untuk mematuhi piawaian Peraturan Pembasmian Hutan Kesatuan Eropah (EUDR) dan prinsip pembangunan lestari,” katanya.

Selain itu, Chan berkata pihak berkuasa China telah meluluskan eksport dan penggunaan tokotrienol sawit dalam aplikasi makanan pada Mac tahun ini.

Menurut kenyataan itu, nilai keseluruhan perjanjian perdagangan berkenaan dijangka meningkat dalam tahun-tahun akan datang.

Semasa lawatan kerja tersebut, Chan juga mengadakan sesi padanan perniagaan dengan kira-kira 20 perusahaan Malaysia dan China, menyediakan platform untuk pertukaran dan meneroka peluang kerjasama dalam perdagangan minyak sawit.

Inisiatif yang dilakukan itu akan memperdalam lagi kerjasama dua hala dalam sektor minyak sawit, mempromosikan kemakmuran ekonomi secara bersama dan menghasilkan ‘menang-menang’ untuk Malaysia dan China, tambahnya.

— BERNAMA