Cuaca Panas Pacu Permintaan Minyak Sawit, Harga Diunjur Sehingga RM4,000 Satu Tan

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Permintaan minyak sawit Malaysia dijangka meningkat pada tahun ini, didorong oleh faktor cuaca panas yang turut memacu harga sekitar RM3,800 hingga RM4,000 satu tan, kata Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Sehubungan itu, Ketua Pengarahnya Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata pihaknya berharap pengeluaran komoditi itu dapat ditingkatkan pada tahun ini.

“Kita berharap dapat mengeluarkan kira-kira 19 juta tan (pada tahun ini) daripada 18 juta tan pada 2022.

“Ini berikutan faktor seperti kemasukan semula pekerja asing pada tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penghargaan Media di sini, hari ini.

Mengulas selanjutnya, Ahmad Parveez berkata usaha penanaman sawit juga dijangka dijejaskan oleh fenomena El Nino pada tahun depan yang boleh mengurangkan pengeluaran sehingga 10 peratus.

Cuaca panas tersebut juga akan memberi kesan kepada sebahagian besar kawasan penanaman di Sabah dan Sarawak.

Malah, Ahmad Parveez berkata, suhu panas melampau boleh menjejaskan kehadiran kumbang yang berperanan untuk melakukan proses pendebungaan.

“Pada masa sama, tanaman itu sendiri turut memberi reaksi terhadap cuaca panas yang menyaksikan perubahan nisbah penghasilan bunga betina dan jantan, termasuk lebih banyak bunga jantan.

“Pokok yang mengalami tekanan akan menghasilkan lebih banyak bunga jantan (dan mengurangkan hasil pengeluaran),” katanya.

Beliau turut merujuk senario pada 2016 apabila pengeluaran minyak sawit mentah (CPO) susut sebanyak 20 peratus disebabkan oleh El Nino.

“Namun, kali ini, mujurlah kita mempunyai peralatan penanaman lebih baik serta penambahbaikan keadaan pekerja yang dapat menampan impak tersebut,” katanya.

Sementara itu, mengulas perkembangan berkaitan misi dua hari Malaysia-Indonesia ke Brussels mulai 30 Mei ini, Pengerusi MPOB Mohamad Helmy Othman Basha berkata ini merupakan misi pertama membabitkan kedua-dua negara ke pasaran besar tersebut.

“Bagi Malaysia, Kesatuan Eropah (EU) adalah pasaran ketiga terbesar dan kita mahu memberi mesej jelas bahawa Malaysia dan Indonesia yang juga dua pengeluar utama minyak sawit dunia, sudah melakukan banyak usaha sejak 10-15 tahun dalam aspek alam sekitar, hutan…kita mahukan pihak EU memperakui fakta tersebut.

“Banyak penambahbaikan yang telah kita lakukan, tapi (malangnya) mereka tidak memperakuinya. Mesej yang kita mahu tekankan atau sampaikan kepada Brussels pada minggu depan adalah kita tidak mahu EU menggubal sebarang undang-undang baharu yang mendiskriminasi industri kita,” tegasnya.

Malaysia dan Indonesia secara gabungannya menyumbang sebanyak 80 peratus dalam pasaran minyak sawit.

Pada majlis hari ini, wartawan Bernama, Nurul Hanis Izmir menjadi antara penerima anugerah MPOB di atas sumbangan terhadap industri minyak sawit negara.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Bursa Malaysia Derivatives Catat Kepentingan Terbuka Tertinggi Baharu Bagi Kontrak FCPO

KUALA LUMPUR, March 21 (Bernama) — Bursa Malaysia Derivatives Bhd mencatatkan kepentingan terbuka harian tertinggi baharu bagi kontrak Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentahnya (FCPO), mencerminkan kekuatan di sebalik sentimen kukuh dalam pasaran minyak sawit mentah.  

Kepentingan terbuka, jumlah kontrak hadapan atau opsyen tertunggak pada penghujung hari dagangan, berfungsi sebagai pengukur penting bagi sentimen pasaran dan momentum aliran harga.

Bursa Malaysia Derivatives dalam satu kenyataan hari ini berkata kepentingan terbuka bagi FCPO mencecah paras rekod tertinggi berjumlah 299,190 kontrak pada 14 Mac, 2024, mengatasi paras tertinggi sebelum ini sebanyak 287,859 pada 10 Sept, 2014.

“Ini selari dengan kemuncak baharu dalam gabungan kepentingan terbuka bagi semua produk, berjumlah 360,132 kontrak, mengatasi paras tertinggi sebelumnya iaitu 346,403 kontrak pada 26 Feb, 2020.

“Kepentingan terbuka kekal pada paras tinggi yang stabil sepanjang minggu;  kontrak FCPO ditutup semalam pada 291,127 kontrak dan semua produk digabungkan pada 352,054 kontrak,” kata pengendali pasaran saham itu.

Peningkatan kepentingan terbuka dalam FCPO sejak pertengahan Februari 2024 itu mencerminkan penyertaan rancak dalam pasaran, yang didorong sebahagiannya oleh tinjauan positif terhadap harga minyak sawit mentah baru-baru ini.

“Prestasi ini yang dirangsang oleh kekukuhan harga minyak makan saingan dan kenaikan harga minyak mentah menunjukkan dinamik saling berkait dalam pasaran minyak sawit,” katanya.

Menambah kepada momentum positif itu, FCPO Malaysia menyaksikan pasaran itu ditutup di paras tertinggi dalam tempoh lebih setahun pada 13 Mac, 2024

Penanda aras kontrak bulan ketiga meningkat sebanyak RM66, atau naik 1.6 peratus, untuk ditutup kepada RM4,195 — paras penutup tertinggi sejak 9 Mac, 2023.

Pengarah Bursa Malaysia Derivatives Mohd Saleem Kader Bakas berkata, lonjakan dalam pasaran FCPO ini, di tengah-tengah anjakan dinamik pasca pandemik dan landskap geopolitik yang tidak menentu, menunjukkan keupayaan pasaran kita menyesuaikan diri dan berfungsi sebagai hab kritikal untuk pengurusan risiko harga yang berkesan.

“Ia bukan sahaja mencerminkan kedalaman dan kecairan pasaran kita tetapi juga mengukuhkan kedudukan strategik Malaysia sebagai hab perdagangan global bagi minyak boleh dimakan, sejajar dengan matlamat kita untuk memenuhi keperluan kompleks peserta antarabangsa dalam era yang sentiasa berubah ini,” katanya.

Selain itu,  pengenalan kontrak Niaga Hadapan Minyak Kacang Soya Bursa Malaysia DCE (FSOY) awal minggu ini, melalui kerjasama dengan salah satu bursa komoditi terbesar di China, Dalian Commodity Exchange (DCE), menunjukan kemajuan ketara dalam usaha untuk mempelbagaikan penawaran komoditi Bursa Malaysia Derivatives.

“Pelancaran ini bukan sahaja menandakan penerokaan pertama bursa ke dalam niaga hadapan minyak makan bukan berasaskan sawit tetapi juga sejajar dengan matlamat strategiknya untuk mengembangkan portfolio komoditi.

“Dengan meluaskan rangkaian produk derivatifnya, Bursa Malaysia Derivatives mengukuhkan kedudukannya sebagai hab perdagangan global pelbagai komoditi, memenuhi pelbagai keperluan pasaran,” katanya. 

— BERNAMA