Malaysia Tarik Pelaburan Diluluskan Bernilai RM71.4 Bilion Pada Suku Pertama 2023 – MIDA

KUALA LUMPUR, 29 Mei (Bernama) — Malaysia menarik pelaburan diluluskan bernilai RM71.4 bilion dalam sektor pembuatan, perkhidmatan dan utama bagi suku pertama 2023, menurut Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida).

Agensi penggalakan dan pembangunan pelaburan utama kerajaan itu menjelaskan pelaburan ini melibatkan 1,265 projek yang dijangkakan menjana 23,977 peluang pekerjaan baharu.

“Berdasarkan landskap pelaburan yang kondusif, Malaysia terus memperoleh lebih banyak pelaburan langsung asing (FDI) berbanding pelaburan langsung domestik (DDI).

“FDI menyumbang RM37.5 bilion, mewakili 52.5 peratus daripada jumlah pelaburan yang diluluskan,” menurut Mida dalam kenyataan pada Isnin.

Singapura mendahului dalam aspek pelaburan yang diluluskan dengan jumlah RM11.5 bilion, diikuti oleh British Virgin Islands (RM7.1 bilion), China (RM6.5 bilion), Hong Kong (RM2.9 bilion) dan Korea Selatan (RM2.5 bilion).

Sementara itu, DDI menyumbang RM33.9 bilion, menunjukkan keyakinan baharu daripada kalangan pelabur domestik terhadap kemajuan dan prospek ekonomi Malaysia, tambah agensi itu.

Mida menambah dari segi projek yang diluluskan mengikut negeri, lima negeri teratas yang menarik sebahagian besar pelaburan diluluskan ialah Kuala Lumpur dengan RM21.8 bilion, disusuli Johor (RM10.6 bilion), Selangor (RM7.4 bilion), Perak (RM7.1 bilion) dan Sabah (RM6.3 bilion).

Dari segi sektor, sektor perkhidmatan menarik bahagian terbesar pelaburan yang diluluskan iaitu sebanyak RM53.6 bilion (dengan lebih 12,000 peluang pekerjaan), diikuti sektor perkilangan (RM15.6 bilion, lebih 11,900 pekerjaan baharu) dan sektor utama (RM2.2 bilion).

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata keupayaan Malaysia menarik pelaburan diluluskan bernilai RM71.4 bilion pada suku itu membuktikan daya tarikan berterusan Malaysia sebagai kuasa pelaburan.

“FDI dan pelaburan domestik hampir sepadan antara satu sama lain dari segi nilai. Dari perspektif domestik, ini jelas mencerminkan keyakinan baharu terhadap prospek pertumbuhan Malaysia.

“Semua ini akan memberi kesan limpahan positif, terutama kepada perusahaan kecil dan sederhana dalam rantaian bekalan domestik, selain kepada rakyat dari segi pekerjaan dengan gaji lebih baik, yang akan membantu menyokong ekonomi kita dalam menghadapi pelbagai cabaran global tahun ini. ,” katanya.

Landskap pelaburan Malaysia menyediakan prospek cerah dengan perancangan pelaburan yang dicadangkan dan mendorong projek diselia oleh pihak Mida.

Mida menjelaskan pada masa ini terdapat 878 projek meliputi cadangan pelaburan bernilai RM35.9 bilion untuk projek yang akan dilaksanakan dan RM150.4 bilion untuk projek utama.

Sektor pembuatan mendahului dengan 78.8 peratus (RM28.3 bilion) projek yang dirancang, manakala sektor perkhidmatan menyumbang 21.2 peratus (RM7.6 bilion), menunjukkan portfolio pelaburan yang pelbagai.

Ketua Pegawai Eksekutif Mida, Datuk Arham Abdul Rahman berkata perancangan yang teguh dan portfolio projek utama ini memperkukuh reputasi Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang menarik dan berkembang maju, dipacu oleh lokasi strategik, infrastruktur lengkap, tenaga kerja mahir dan dasar perniagaan yang menyokong.

Beliau berkata Mida, sebagai agensi penggalakan pelaburan utama di Malaysia, kekal komited memupuk persekitaran yang kondusif untuk perniagaan dan pelabur, dan angka memberangsangkan ini mencerminkan keyakinan mereka terhadap potensi Malaysia bagi pertumbuhan dan kejayaan jangka masa panjang.

“Dalam melangkah maju, Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri serta Mida menyasar untuk mengekalkan momentum ini dengan menarik pelaburan baharu yang sejajar dengan objektif Dasar Pelaburan Baharu, ke arah pertumbuhan ekonomi yang mampan dan inklusif untuk Malaysia,” tambahnya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA