Malaysia Tarik Pelaburan Diluluskan Bernilai RM71.4 Bilion Pada Suku Pertama 2023 – MIDA

KUALA LUMPUR, 29 Mei (Bernama) — Malaysia menarik pelaburan diluluskan bernilai RM71.4 bilion dalam sektor pembuatan, perkhidmatan dan utama bagi suku pertama 2023, menurut Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida).

Agensi penggalakan dan pembangunan pelaburan utama kerajaan itu menjelaskan pelaburan ini melibatkan 1,265 projek yang dijangkakan menjana 23,977 peluang pekerjaan baharu.

“Berdasarkan landskap pelaburan yang kondusif, Malaysia terus memperoleh lebih banyak pelaburan langsung asing (FDI) berbanding pelaburan langsung domestik (DDI).

“FDI menyumbang RM37.5 bilion, mewakili 52.5 peratus daripada jumlah pelaburan yang diluluskan,” menurut Mida dalam kenyataan pada Isnin.

Singapura mendahului dalam aspek pelaburan yang diluluskan dengan jumlah RM11.5 bilion, diikuti oleh British Virgin Islands (RM7.1 bilion), China (RM6.5 bilion), Hong Kong (RM2.9 bilion) dan Korea Selatan (RM2.5 bilion).

Sementara itu, DDI menyumbang RM33.9 bilion, menunjukkan keyakinan baharu daripada kalangan pelabur domestik terhadap kemajuan dan prospek ekonomi Malaysia, tambah agensi itu.

Mida menambah dari segi projek yang diluluskan mengikut negeri, lima negeri teratas yang menarik sebahagian besar pelaburan diluluskan ialah Kuala Lumpur dengan RM21.8 bilion, disusuli Johor (RM10.6 bilion), Selangor (RM7.4 bilion), Perak (RM7.1 bilion) dan Sabah (RM6.3 bilion).

Dari segi sektor, sektor perkhidmatan menarik bahagian terbesar pelaburan yang diluluskan iaitu sebanyak RM53.6 bilion (dengan lebih 12,000 peluang pekerjaan), diikuti sektor perkilangan (RM15.6 bilion, lebih 11,900 pekerjaan baharu) dan sektor utama (RM2.2 bilion).

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata keupayaan Malaysia menarik pelaburan diluluskan bernilai RM71.4 bilion pada suku itu membuktikan daya tarikan berterusan Malaysia sebagai kuasa pelaburan.

“FDI dan pelaburan domestik hampir sepadan antara satu sama lain dari segi nilai. Dari perspektif domestik, ini jelas mencerminkan keyakinan baharu terhadap prospek pertumbuhan Malaysia.

“Semua ini akan memberi kesan limpahan positif, terutama kepada perusahaan kecil dan sederhana dalam rantaian bekalan domestik, selain kepada rakyat dari segi pekerjaan dengan gaji lebih baik, yang akan membantu menyokong ekonomi kita dalam menghadapi pelbagai cabaran global tahun ini. ,” katanya.

Landskap pelaburan Malaysia menyediakan prospek cerah dengan perancangan pelaburan yang dicadangkan dan mendorong projek diselia oleh pihak Mida.

Mida menjelaskan pada masa ini terdapat 878 projek meliputi cadangan pelaburan bernilai RM35.9 bilion untuk projek yang akan dilaksanakan dan RM150.4 bilion untuk projek utama.

Sektor pembuatan mendahului dengan 78.8 peratus (RM28.3 bilion) projek yang dirancang, manakala sektor perkhidmatan menyumbang 21.2 peratus (RM7.6 bilion), menunjukkan portfolio pelaburan yang pelbagai.

Ketua Pegawai Eksekutif Mida, Datuk Arham Abdul Rahman berkata perancangan yang teguh dan portfolio projek utama ini memperkukuh reputasi Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang menarik dan berkembang maju, dipacu oleh lokasi strategik, infrastruktur lengkap, tenaga kerja mahir dan dasar perniagaan yang menyokong.

Beliau berkata Mida, sebagai agensi penggalakan pelaburan utama di Malaysia, kekal komited memupuk persekitaran yang kondusif untuk perniagaan dan pelabur, dan angka memberangsangkan ini mencerminkan keyakinan mereka terhadap potensi Malaysia bagi pertumbuhan dan kejayaan jangka masa panjang.

“Dalam melangkah maju, Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri serta Mida menyasar untuk mengekalkan momentum ini dengan menarik pelaburan baharu yang sejajar dengan objektif Dasar Pelaburan Baharu, ke arah pertumbuhan ekonomi yang mampan dan inklusif untuk Malaysia,” tambahnya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA