Import Minyak Sawit SDP Dibenarkan Masuk Ke AS Serta-Merta

KUALA LUMPUR, 3 Feb (Bernama) — Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) Amerika Syarikat (AS) membenarkan pengimportan minyak sawit dari Sime Darby Plantation Bhd (SDP) ke AS berkuat kuasa serta-merta selepas mengubah notis penemuannya mengenai buruh paksa terhadap SDP.

SDP dalam satu kenyataan hari ini berkata CBP AS telah mengiktiraf proses komprehensif yang dijalankan oleh syarikat itu dalam tempoh dua tahun lalu untuk menyemak semula dan sekiranta perlu meningkatkan protokolnya untuk merekrut, mengurus dan bekerjasama dengan pekerjanya.

“Kami mengambil masa lebih daripada 500,000 jam waktu kerja untuk menjalankan kajian dan menyemak semula perkara yang telah kami sediakan. Untuk memastikan perubahan diterima dan diamalkan, kami juga menempatkan pemboleh utama untuk memperkasakan pekerja kami,” katanya.

Ia juga menyatakan bahawa SDP telah memperkenalkan beberapa perkara dalam industri sebagai sebahagian daripada komitmennya yang diperbaharui termasuk pembayaran balik yuran pengambilan pekerja yang mungkin telah dibayar oleh bekas pekerja semasa dan yang layak untuk mendapatkan pekerjaan dengan SDP yang melanggar dasar yuran pengambilan sifar.

“PricewaterhouseCoopers (PwC) juga dilantik untuk mengesahkan secara bebas setiap pembayaran pemulihan,” katanya.

Selain itu, SDP juga memperkenalkan jangkaan yang lebih ketat dalam Prosedur Pengambilan Bertanggungjawab Pekerja Asing yang dipertingkatkan merangkumi usaha untuk memastikan ejen pengambilan dilantik bertanggungjawab secara kontrak untuk pematuhan kepada piawaian pengambilan beretika dan telus termasuk dasar dan piawaian syarikat.

SDP turut mewujudkan platform dialog sosial, di mana pekerja memilih wakil daripada setiap kewarganegaraan untuk bertemu dengan pengurusan ladang setiap dua minggu dengan lebih 1,500 wakil pekerja rasmi daripada sembilan kewarganegaraan di seluruh operasi kumpulan di Malaysia.

“Lebih 14,200 isu telah dibangkitkan dengan kira-kira 13,800 isu diselesaikan dalam tempoh 17 bulan,” katanya.

Selain itu, kumpulan itu juga telah memperkenalkan kawalan untuk memantau waktu bekerja melalui sistem automasi proses untuk menjejaki masa masuk dan keluar pekerja bagi memastikan pematuhan waktu kerja maksimum.

SDP berkata ia akan terus bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan dan pihak yang sehaluan untuk menyokong perubahan di peringkat industri kerana ia adalah penting bagi industri minyak sawit melakukan semua perkara yang perlu untuk memenuhi tanggungjawabnya kepada rakyat dan dunia.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

KPK Kumpul Data Sebelum Cadangan Semakan Semula WPL Ke Atas Minyak Sawit Dihantar Ke MOF – Johari

TAIPING, 6 Julai (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan mengumpul data berkaitan kos yang terlibat daripada semua pemain industri minyak sawit di negara ini sebelum cadangan semakan semula levi keuntungan luar biasa (WPL) ke atas minyak sawit dihantar kepada Kementerian Kewangan (MOF).

Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata cadangan tersebut akan dihantar kepada MOF sebelum pembentangan Belanjawan 2025.

“Kita buat satu purata dan melihat sama ada kos untuk mengeluarkan satu tan minyak sawit telah mencecah RM3,000. Jika harga pasaran CPO (minyak sawit mentah) tidak mencecah RM3,500, takkan kita nak panggil WPL?

“Sekarang kos dah meningkat. Sebelum bajet (cadangan diserahkan kepada MOF),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bukit Gantang Kali Ke-36 Tahun 2024 di sini hari ini.

Pada Khamis lepas, Johari berkata harga minyak sawit akan menjadi tidak kompetitif berbanding negara-negara pengeluar lain jika WPL ke atas minyak sawit di negara ini tidak disemak semula.

Sebelum ini, KPK telah meneliti isu levi keuntungan luar biasa yang dibangkitkan oleh penggiat industri selain turut mengadakan perundingan dengan pihak berkaitan.

Kadar WPL sebanyak 3.0 peratus dikenakan terhadap harga minyak sawit melebihi RM3,000 satu tan di Semenanjung Malaysia dan melebihi RM3,500 satu tan di Sabah dan Sarawak.

— BERNAMA