Import Minyak Sawit SDP Dibenarkan Masuk Ke AS Serta-Merta

KUALA LUMPUR, 3 Feb (Bernama) — Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) Amerika Syarikat (AS) membenarkan pengimportan minyak sawit dari Sime Darby Plantation Bhd (SDP) ke AS berkuat kuasa serta-merta selepas mengubah notis penemuannya mengenai buruh paksa terhadap SDP.

SDP dalam satu kenyataan hari ini berkata CBP AS telah mengiktiraf proses komprehensif yang dijalankan oleh syarikat itu dalam tempoh dua tahun lalu untuk menyemak semula dan sekiranta perlu meningkatkan protokolnya untuk merekrut, mengurus dan bekerjasama dengan pekerjanya.

“Kami mengambil masa lebih daripada 500,000 jam waktu kerja untuk menjalankan kajian dan menyemak semula perkara yang telah kami sediakan. Untuk memastikan perubahan diterima dan diamalkan, kami juga menempatkan pemboleh utama untuk memperkasakan pekerja kami,” katanya.

Ia juga menyatakan bahawa SDP telah memperkenalkan beberapa perkara dalam industri sebagai sebahagian daripada komitmennya yang diperbaharui termasuk pembayaran balik yuran pengambilan pekerja yang mungkin telah dibayar oleh bekas pekerja semasa dan yang layak untuk mendapatkan pekerjaan dengan SDP yang melanggar dasar yuran pengambilan sifar.

“PricewaterhouseCoopers (PwC) juga dilantik untuk mengesahkan secara bebas setiap pembayaran pemulihan,” katanya.

Selain itu, SDP juga memperkenalkan jangkaan yang lebih ketat dalam Prosedur Pengambilan Bertanggungjawab Pekerja Asing yang dipertingkatkan merangkumi usaha untuk memastikan ejen pengambilan dilantik bertanggungjawab secara kontrak untuk pematuhan kepada piawaian pengambilan beretika dan telus termasuk dasar dan piawaian syarikat.

SDP turut mewujudkan platform dialog sosial, di mana pekerja memilih wakil daripada setiap kewarganegaraan untuk bertemu dengan pengurusan ladang setiap dua minggu dengan lebih 1,500 wakil pekerja rasmi daripada sembilan kewarganegaraan di seluruh operasi kumpulan di Malaysia.

“Lebih 14,200 isu telah dibangkitkan dengan kira-kira 13,800 isu diselesaikan dalam tempoh 17 bulan,” katanya.

Selain itu, kumpulan itu juga telah memperkenalkan kawalan untuk memantau waktu bekerja melalui sistem automasi proses untuk menjejaki masa masuk dan keluar pekerja bagi memastikan pematuhan waktu kerja maksimum.

SDP berkata ia akan terus bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan dan pihak yang sehaluan untuk menyokong perubahan di peringkat industri kerana ia adalah penting bagi industri minyak sawit melakukan semua perkara yang perlu untuk memenuhi tanggungjawabnya kepada rakyat dan dunia.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Sebab Utama Kenapa China Masih Lagi Tidak Dapat Menghasilkan Mikrocip Berteknologi Tinggi

Teknologi pembuatan mikrocip pada masa kini merupakan salah satu industri yang sangat penting dalam kehidupan era moden ini. Mikrocip pada hari ini merupakan salah satu nadi yang mengerakkan mana-mana peralatan yang kita guna pada hari ini. Mikrocip berfungsi sebagai otak kepada peralatan yang memudahkan urusan kita seharian. Antara teknologi yang sangat bergantung kepada mikrocip adalah telefon pintar, komputer serta peralatan elektronik di rumah seperti peti sejuk, penyaman udara dan juga mesin basuh.

Ketika ini, Amerika Syarikat merupakan negara pengeluar mikrocip dunia. Hampir semua teknologi pembuatan mikrocip dipelopori oleh Amerika Syarikat dan China pula mengekori dari belakang negara itu dalam menghasilkan mikrocip untuk kegunaan dunia. China yang kini semakin mendominasi pasaran dunia teknologi mikrocip telah memberi kegusaran yang sangat besar kepada Amerika Syarikat.

Kredit Gambar: Asia Times

Amerika Syarikat sedaya upaya untuk menghalang negara tersebut dari berjaya menghasilkan teknologi mikrocip bagi mengekang kemaraan negara itu di persada dunia teknologi. Disebabkan perkara tersebut, Amerika Syarikat telah mengarahkan sebuah syarikat yang paling penting dalam membekalkan peralatan kilang menghasilkan mikrocip di dunia supaya syarikat tersebut tidak menjual teknologi mereka kepada China.

Satu-Satunya Syarikat Yang Memonopoli Pembekalan Peralatan Pembuatan Mikrocip

Syarikat yang dimaksudkan adalah sebuah syarikat dari Belanda yang dikenali sebagai ASML. Syarikat ini merupakan satu-satunya syarikat di dunia yang membekalkan peralatan teknologi untuk mana-mana syarikat di dunia yang menghasilkan mikrocip. Syarikat ini juga syarikat pertama di dunia pada ketika ini yang berjaya menghasilkan teknologi EUV Lithography. Teknologi ini buat masa ini  merupakan satu-satunya teknologi yang boleh menghasilkan mikrocip yang bersaiz 5 nanometer.

Tiada syarikat lain di dalam dunia mampu untuk menghasilkan teknologi tersebut pada ketika ini. Semua syarikat yang menghasilkan mikrocip seperti Intel, AMD, TSMC, Samsung dan Qualcomm bergantung kepada teknologi yang dihasilkan oleh ASML dalam mengeluarkan mikrocip mereka.

Kredit Gambar: Ked Global

Disebabkan perkara tersebut, Amerika Syarikat pada tahun 2019 dibawah pentadbiran Donald Trump telah membuat perjanjian dengan ASML supaya tidak menjual peralatan EUV Lithography ini kepada China bagi menghalang negara tersebut menghasilkan mikrocip berteknologi tinggi. Kesan daripada peristiwa tersebut, China masih belum mampu untuk menghasilkan mikrocip pada skala 14 nano meter ke bawah.

Mesin EUV Lithography Sangat Sukar Untuk Dihasilkan

China yang kini hanya mampu mereka bentuk cip mereka sendiri dengan baik tetapi mereka tidak mampu menghasilkan cip tersebut pada skala industri disebabkan sekatan yang dikenakan oleh Amerika Syarikat. Kita juga tertanya-tanya kenapa ASML sangat patuh kepada Amerika Syarikat dalam perjanijian tersebut sedangkan pasaran mikrocip di China adalah 15% jumlah pasaran dunia. Jika ASML menjual kepada China teknologi tersebut, mereka akan mendapat keuntungan besar.

Salah satu faktor yang sangat penting kenapa ASML patuh kepada gesaan Amerika Syarikat adalah disebabkan terdapat komponen utama yang khusus yang perlu ada dalam alatan EUV Lithography yang dihasilkan oleh mereka. Komponen tersebut perlu diimport sepenuhnya dari Amerika Syarikat. Disebabkan perkara tersebut, ASML perlu patuh dengan gesaan Amerika Syarikat sekiranya mereka ingin beroperasi tanpa sekatan dari negara tersebut.

China yang terpaksa akur dengan polisi yang dikenakan terhadap Amerika Syarikat terhadap negaranya bertindak balas dengan menghasilkan mesin EUV Lithography mereka sendiri. Buat masa ini mereka hanya berjaya menghasilkan mesin DUV Lithography yang mana jenis ini merupakan mesin Lithography jenis generasi yang lama. Teknologi DUV Lithography ini hanya mampu menghasilkan cip pada skala saiz 28 nano meter yang mana mikrocip jenis ini sudah tidak relevan digunakan dalam peralatan moden pada ketika ini.

Disebabkan berjaya menghasilkan DUV Lithography, syarikat ASML mula menjual teknologi DUV Lithography kepada China untuk merebut sedikit pasaran disana. China pada ketika ini sedang berusaha untuk membangunkan teknologi EUV Lithography mereka sendiri tanpa bergantung kepada teknologi luar. Perkara ini dilihat sebagai sesuatu yang mencabar. Mengikut sesi pandang CEO ASML, jika syarikat China diberi schematic diagram untuk menghasilkan EUV Lithography, mereka tidak mampu untuk menghasilkan teknologi tersebut buat masa kini kerana ia memerlukan banyak rangkaian syarikat dari barat untuk bahagian-bahagian tertentu dalam mesin tersebut.

Walaubagaimanapun, CEO itu percaya bahawa China mampu menghasilkan teknologi EUV Lithography sendiri kerana hukum fizik di Eropah masih sama dengan hukum fizik di China. Cuma mereka memerlukan paling lambat 10 tahun akan datang dalam menghasilkan mesin EUV lithography mereka sendiri.

Sumber Rujukan:

Newsthink