Industri Rumah Lelongan Seni Yang Menjana Berbilion Dolar Setiap Tahun

Seni memainkan peranan yang besar dalam kehidupan manusia. Tanpa seni, dunia akan menjadi bosan dan kelam.

Seni begitu luas dan mempunyai banyak cabang, tetapi yang paling menonjol adalah lagu, filem dan lukisan. Ketiga-tiga kategori ini sangat popular berbanding dengan cabang seni yang lain.

Selain mendapat tempat di hati orang ramai, terdapat juga barangan seni yang mencecah jutaan dolar. Malah ada juga yang mampu mencecah ratusan juta apabila berjaya dijual kepada golongan yang kaya dan pencinta barangan seni.

Ada juga segelintir yang menjadikan seni ini sebagai pelaburan untuk masa hadapan.

Kebiasaanya barangan seni yang bernilai ratusan juta ini memerlukan pihak ketiga sebagai perantara untuk menjalankan proses jual beli tersebut. Pihak ketiga yang bertanggungjawab untuk menjual barangan tersebut dikenali sebagai rumah lelongan seni (auction house).

Kredit Gambar: CNBC

Rumah lelongan seni ini memainkan peranan yang sangat penting dalam menguruskan pembelian dan penjualan barangan seni. Terdapat beberapa buah syarikat yang menjalankan perkhidmatan rumah lelongan seni dan dua yang paling terkenal adalah Christie’s dan Sotheby’s.

Kedua-dua rumah lelongan seni ini menjana pendapatan hampir separuh daripada nilai pasaran barangan lelongan seni.

Dua Gergasi Rumah Lelongan Seni

Kredit Gambar: Artsy

Christie’s dan Sotheby’s kedua-duanya berasal dari United Kingdom dan telah diasaskan pada kurun yang ke-18.

Kehebatan dua syarikat ini telah membuatkan mereka mendominasi pasaran dalam industri rumah lelongan seni. Antara barangan yang menjadi produk untuk dilelong adalah lukisan, barangan seni tembaga, pasu bunga antik, barangan kemas wanita, jam tangan dan bermacam-macam lagi.

Selain itu juga, mereka turut menjual beg-beg jenama terkenal di sini.

Bagaimana Rumah Lelongan Seni Berfungsi?

Industri lelongan ini bernilai sebanyak USD67.4 bilion dan meningkat setiap tahun. Fungsi rumah lelongan seni ini adalah untuk menjadi perantara di antara pembeli dan juga penjual.

Kebanyakan barangan yang dijual melalui rumah lelongan seni ini dilakukan secara proses bidaan. Pembida akan membida barangan tersebut, dan harga yang tertinggi akan berjaya memiliki barangan tersebut.

Kebanyakan pelanggan yang menyertai acara ini adalah golongan yang berada. Mereka mencari pelanggan mereka dengan penuh teliti dan mempunyai strategi yang tersendiri.

Teknik pemasaran yang dilakukan oleh rumah lelongan seni ini sangat teliti bagi mermastikan pemasaran yang dilakukan oleh mereka itu benar-benar tepat kepada golongan yang berduit. Mereka mencari golongan berduit ini dengan melihat kepada sektor-sektor yang bakal meningkat naik.

Sebagai contoh, jika industri hartanah berkembang pesat pada ketika itu, maka mereka akan mencari pembeli dari golongan hartanah bagi menyertai acara lelongan yang bakal dilakukan.

Dengan mencari golongan yang berpendapatan tinggi ini, mereka akan lebih mudah untuk menjual barangan mereka kepada pelanggan yang tepat.

Negara Yang Mempunyai Ramai Pelangan  Barangan Seni

Kredit Gambar: CNBC

Tidak semua negara yang mempunyai minat terhadap barangan lelongan seni ini. Pada waktu ini, hanya tiga buah negara sahaja yang mempunyai pembeli paling ramai.

Negara tersebut adalah Amerika Syarikat, United Kingdom dan China.

Faktor utama yang menyebabkan negara ini mempunyai pembeli yang ramai kerana kedudukan kewangan mereka yang kukuh serta minat yang mendalam terhadap barangan seni tersebut.

Selain itu juga, jika barangan seni disimpan dalam tempoh yang lama, harga yang ditawarkan pada masa akan datang akan melonjak naik. Ianya boleh dianggap sebagai salah sebuah pelaburan jangka masa panjang yang sangat menguntungkan kepada pemain dalam industri tersebut.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go