Industri Rumah Lelongan Seni Yang Menjana Berbilion Dolar Setiap Tahun

Seni memainkan peranan yang besar dalam kehidupan manusia. Tanpa seni, dunia akan menjadi bosan dan kelam.

Seni begitu luas dan mempunyai banyak cabang, tetapi yang paling menonjol adalah lagu, filem dan lukisan. Ketiga-tiga kategori ini sangat popular berbanding dengan cabang seni yang lain.

Selain mendapat tempat di hati orang ramai, terdapat juga barangan seni yang mencecah jutaan dolar. Malah ada juga yang mampu mencecah ratusan juta apabila berjaya dijual kepada golongan yang kaya dan pencinta barangan seni.

Ada juga segelintir yang menjadikan seni ini sebagai pelaburan untuk masa hadapan.

Kebiasaanya barangan seni yang bernilai ratusan juta ini memerlukan pihak ketiga sebagai perantara untuk menjalankan proses jual beli tersebut. Pihak ketiga yang bertanggungjawab untuk menjual barangan tersebut dikenali sebagai rumah lelongan seni (auction house).

Kredit Gambar: CNBC

Rumah lelongan seni ini memainkan peranan yang sangat penting dalam menguruskan pembelian dan penjualan barangan seni. Terdapat beberapa buah syarikat yang menjalankan perkhidmatan rumah lelongan seni dan dua yang paling terkenal adalah Christie’s dan Sotheby’s.

Kedua-dua rumah lelongan seni ini menjana pendapatan hampir separuh daripada nilai pasaran barangan lelongan seni.

Dua Gergasi Rumah Lelongan Seni

Kredit Gambar: Artsy

Christie’s dan Sotheby’s kedua-duanya berasal dari United Kingdom dan telah diasaskan pada kurun yang ke-18.

Kehebatan dua syarikat ini telah membuatkan mereka mendominasi pasaran dalam industri rumah lelongan seni. Antara barangan yang menjadi produk untuk dilelong adalah lukisan, barangan seni tembaga, pasu bunga antik, barangan kemas wanita, jam tangan dan bermacam-macam lagi.

Selain itu juga, mereka turut menjual beg-beg jenama terkenal di sini.

Bagaimana Rumah Lelongan Seni Berfungsi?

Industri lelongan ini bernilai sebanyak USD67.4 bilion dan meningkat setiap tahun. Fungsi rumah lelongan seni ini adalah untuk menjadi perantara di antara pembeli dan juga penjual.

Kebanyakan barangan yang dijual melalui rumah lelongan seni ini dilakukan secara proses bidaan. Pembida akan membida barangan tersebut, dan harga yang tertinggi akan berjaya memiliki barangan tersebut.

Kebanyakan pelanggan yang menyertai acara ini adalah golongan yang berada. Mereka mencari pelanggan mereka dengan penuh teliti dan mempunyai strategi yang tersendiri.

Teknik pemasaran yang dilakukan oleh rumah lelongan seni ini sangat teliti bagi mermastikan pemasaran yang dilakukan oleh mereka itu benar-benar tepat kepada golongan yang berduit. Mereka mencari golongan berduit ini dengan melihat kepada sektor-sektor yang bakal meningkat naik.

Sebagai contoh, jika industri hartanah berkembang pesat pada ketika itu, maka mereka akan mencari pembeli dari golongan hartanah bagi menyertai acara lelongan yang bakal dilakukan.

Dengan mencari golongan yang berpendapatan tinggi ini, mereka akan lebih mudah untuk menjual barangan mereka kepada pelanggan yang tepat.

Negara Yang Mempunyai Ramai Pelangan  Barangan Seni

Kredit Gambar: CNBC

Tidak semua negara yang mempunyai minat terhadap barangan lelongan seni ini. Pada waktu ini, hanya tiga buah negara sahaja yang mempunyai pembeli paling ramai.

Negara tersebut adalah Amerika Syarikat, United Kingdom dan China.

Faktor utama yang menyebabkan negara ini mempunyai pembeli yang ramai kerana kedudukan kewangan mereka yang kukuh serta minat yang mendalam terhadap barangan seni tersebut.

Selain itu juga, jika barangan seni disimpan dalam tempoh yang lama, harga yang ditawarkan pada masa akan datang akan melonjak naik. Ianya boleh dianggap sebagai salah sebuah pelaburan jangka masa panjang yang sangat menguntungkan kepada pemain dalam industri tersebut.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Eq8, Yayasan Waqaf Malaysia Lancar ETF Wakaf Pertama Di Bursa Malaysia Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Kenanga Investors Bhd, Eq8 Capital Sdn Bhd mengumumkan kerjasama strategik baharu dengan Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) bagi pelancaran dana dagangan bursa (ETF) bercirikan wakaf pertama di Bursa Malaysia tahun ini.

Eq8 berkata kerjasama berkenaan adalah perkongsian berterusan antara syarikat induknya dan YWM sejak pelancaran Dana Wakaf Al-Ihsan Kenanga pada 2021, diikuti dengan Siri Kemampanan Kenanga: Dana Wakaf Musa’adah Kecemasan pada 2022.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kenanga Investors Datuk Ismitz Matthew De Alwis berkata kumpulan itu akan terus meneraju tanggungjawab untuk mempromosikan produk pasaran modal berkaitan wakaf.

“Kami yakin inisiatif baharu ini akan menyumbang dengan lebih besar kepada pertumbuhan pasaran ETF dengan menarik pelabur yang bukan sahaja berminat dengan manfaat kewangan ETF seperti kepelbagaian dan mudah tunai,  malah memberi impak sosial yang positif melalui pelaburan mereka.

“Dengan menyatukan keuntungan kewangan dengan pulangan sosial, kami boleh menarik minat pelabur yang lebih luas, menggalakkan inovasi dan pengembangan yang lebih besar dalam sektor ETF,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Eq8 Umar Alhadad berkata ETF bercirikan wakaf baharu itu dihasilkan untuk mencapai pertumbuhan modal dan pengagihan pendapatan yang stabil dengan melabur dalam kepelbagaian portfolio yang mematuhi prinsip Syariah.

Selaras dengan ciri produk wakaf yang dicadangkan, beliau berkata sebahagian daripada pendapatan yang diraih akan diagihkan kepada sektor seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, pemerkasaan ekonomi dan pemeliharaan atau pembangunan alam sekitar.

“Pendekatan pelaburan dua impak kami memastikan pelabur berupaya meraih keuntungan pada masa sama, melaksanakan perbezaan yang signifikan dalam komuniti di samping mencapai matlamat kewangan mereka,” katanya.

— BERNAMA