Pelaburan ESG, Teknik Yang Digemari Oleh Pelabur Generasi Baru

Ilmu pelaburan saham secara asasnya terbahagi kepada fundamental analysis dan juga technical analysis. Kedua-duanya sangat popular dan sering digunakan oleh mana-mana pelabur yang ingin membuat duit dalam pasaran saham.

Antara tokoh lagenda yang terkenal yang mempelopori teknik fundamental analysis ini adalah Benjamin Graham manakala Jesse Livermore merupakan lagenda yang popular dengan menggunakan teknik technical analysis.

Masa telah berubah mengikut peredaran zaman. Kini fundamental analysis dan technical analysis menjadi mudah dengan wujudnya bantuan komputer. Syarikat broker juga turut membantu ramai golongan baru terutamanya golongan millennial yang melakukan urusan jual beli saham tanpa dikenakan sebarang cas brokerage.

Kini terdapat lagi satu teknik pelaburan yang digemari oleh golongan millennial yang dikenali sebagai ESG.

Apa Itu ESG?

Kredit Gambar : Korea Times

ESG merupakan istilah baru yang merujuk kepada Environment, Social dan juga Governance. Ia tidak sama seperti technical analysis atau fundamental analysis tetapi lebih kepada hubungan sosial yang wujud di antara syarikat dan ketiga-tiga elemen tersebut.

Environment

Environment merujuk kepada alam sekitar yang bermaksud bahawa syarikat itu menjaga hubungan baik dengan alam di sekelilingnya.

Hariini, banyak NGO serta kerajaan juga menggalakan mana-mana pihak untuk melakukan yang terbaik demi menjaga persekitaran terutamanya untuk membendung fenomena perubahan cuaca (climate change).

Banyak kerajaan di dunia memberi insentif kepada mana-mana syarikat yang terlibat dalam usaha ini.

Syarikat yang menjaga persekitaran mereka menjadi keutamaan kepada golongan millennial kerana mereka sedar tentang kepentingannya.

Sebagai contoh, sesebuah syarikat tersebut menggunakan tenaga yang boleh diperbaharui dan produk yang boleh dikitar semula turut diklasifikasikan sebagai menjaga alam sekitar.

Adidas dan Nike merupakan contoh syarikat yang menggunakan bahan recyle untuk menghasilkan produk buatan mereka.

Social

Hubungan sosial di antara syarikat dan pekerja turut menjadi pilihan kepada pelabur generasi baru. Syarikat yang tidak melayan pekerja mereka dengan sepatutnya dianggap tidak mematuhi kriteria ini.

Sebagai contoh, sebelum ini kerajaan Amerika Syarikat pernah menuduh FGV telah menggunakan buruh paksa di dalam ladang mereka. Ini adalah contoh yang tidak sepatutnya berlaku kepada syarikat yang berstatus konglomerat. FGV menafi sekeras-kerasnya dakwaan tersebut.

Baca: Amerika Syarikat Menuduh FGV Guna Buruh Paksa Dan Mengharamkan Produk FGV

Selain itu, hubungan di antara pembekal dan pelanggan juga termasuk dalam kategori sosial. Jika aspek sosial ini dapat dijaga dengan baik, prestasi sesebuah syarikat akan menjadi lebih mantap.

Governance

Merujuk kepada polisi yang dibuat oleh syarikat itu sendiri, dengan hala tuju syarikat dan pentadbiran yang telus. Maklumat perakaunan boleh dilihat dan diakses dengan mudah bagi menunjukkan bahawa syarikat itu tidak terlibat dalam insider trading yang kebanyakannya dilakukan oleh CEO dan ahli lembaga pengarah syarikat.

Prestasi Syarikat ESG vs Non-ESG

Sebelum wujudnya ESG, dunia pelaburan terkenal dengan istilah SRI (Socially Responsible Investment) pada era 1960-an. Ianya merujuk kepada syarikat yang  lebih beretika dalam menjalankan pelaburan.

Di antara syarikat yang tidak memenuhi etika pelaburan adalah seperti syarikat yang menghasilkan arak, tembakau, atau yang terlibat dalam perjudian dan juga menghasilkan senjata api.

Bagi mereka yang mengamalkan teknik SRI, mereka tidak akan melabur ke dalam syarikat seperti ini.

Kredit Gambar: Visual Capitalist

Menurut Morgan Stanley Capital International (MSCI), syarikat yang mengamalkan ESG merupakan syarikat yang lebih berprestasi tinggi berbanding dengan syarikat yang tidak mengamalkan ESG.

Jika diukur prestasi syarikat ESG selama 156 bulan, mereka berkembang dengan lebih cepat berbanding yang tidak mengamalkan ESG.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Apa Itu ‘Spread’ Atau Susut Nilai Emas?

Ramai yang terlibat dalam pelaburan emas, ada yang menjadikannya instrumen pelaburan dan ada juga yang memilihnya sebagai instrumen kalis inflasi.

Tapi tak ramai yang tahu apa yang dimaksudkan dengan susut nilai emas atau ‘spread’.

Bagi membantu anda menjawab persoalan ini, mari kami kongsikan apa itu ‘spread’ atau susut nilai emas yang sebenar.

Apa Itu Susut Nilai Emas?

Susut nilai emas atau pun dikenali sebagai ‘spread’ adalah perbezaan di antara harga belian dan juga harga jualan emas. Susut nilai emas ini boleh dijadikan kayu ukur bagi mendapat keuntungan berdasarkan berat emas yang dibeli.

Susut nilai emas biasanya boleh dianggarkan dalam peratus dan sekiranya harga emas melebihi nilai tersebut, maka kita sudah boleh menjual emas tersebut untuk mendapatkan keuntungan.

Bagi mengira peratus susut nilai emas, formula susut nilai emas adalah seperti berikut :

Harga jualan – Harga belian = Jumlah susut nilai emas tersebut

Sebagai contoh:

Pada tahun 2010, harga jualan emas adalah RM300 dan harga beliannya adalah RM290, maka nilai susut emas tersebut adalah RM10. Peratusan untuk susut nilai emas tersebut adalah sebanyak 3.33%.

Untuk pengetahuan anda, tiada pihak tertentu yang mengawal atau meletakkan had susut nilai emas ini. Susut nilai emas ini biasanya ditentukan oleh tukang emas itu sendiri dan terserah kepada mereka untuk meletakkan susut nilai tersebut kepada pelanggan mereka.

Adakah Rugi Sekiranya Beli Dan Terus Jual Emas?

Boleh dikatakan amat rugi jika anda terus menjual emas tersebut selepas membelinya.

Emas adalah pelaburan jangka masa panjang dan sebab itulah ianya diturunkan dari satu generasi ke generasi yang lain.

Kesimpulannya, sebelum membeli emas kena pastikan anda mencari susut nilai emas yang paling rendah. Susut nilai emas biasanya akan membolehkan kita membuat keuntungan dalam pelaburan emas dengan lebih cepat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur