Adakah Wang Dalam Akaun KWSP Boleh Dihibahkan?

Hampir semua orang dewasa di Malaysia khususnya bagi mereka yang bekerja swasta, pasti mempunyai akaun simpanan KWSP. Bahkan bagi mereka yang berkerja sendiri pun akan membuka akaun KWSP.

Wang simpanan KWSP ini penting sebagai persediaan kita menghadapi kehidupan di hari tua.

Dan kebiasaannya, akaun KWSP menjadi salah satu tempat kegemaran bagi kita meletakkan duit simpanan selain daripada di Tabung Haji.

Disebabkan banyak wang yang disimpan dalam KWSP, maka sebahagian masyarakat berhasrat untuk menghibahkan wang ini kepada waris yang dikehendaki selepas berlaku kematian nanti.

Oleh itu, saya sendiri sebagai perunding perwarisan harta pusaka seringkali menerima soalan yang sama berkali-kali.

Boleh tak saya hibahkan duit KWSP?”

Setiap kali ditanya, secara terus terang saya jawab bahawa wang di dalam KWSP tak boleh dihibahkan.

Kenapa Duit KWSP Tak Boleh Dihibahkan?

Sebab utama mengapa wang dalam akaun KWSP tidak boleh dihibahkan adalah berkait rapat dengan sekatan pengeluaran wang KWSP yang termaktub di dalam Akta KWSP.

Sekatan pengeluaran ini menjadikan wang tersebut tidak menepati rukun Harta Hibah yang mana ia mestilah bebas untuk dimanfaatkan oleh si pemilik harta (wang KWSP) pada bila-bila masa yang beliau kehendaki.

Disebabkan KWSP telah meletakkan beberapa syarat yang membolehkan pemilik akaun mengeluarkan duitnya sendiri, maka secara tidak langsung pemilik harta tidak dapat memperoleh manfaat dari duitnya itu mengikut kehendaknya semata-mata.

Walaubagaimanapun, sekiranya duit dari akaun KWSP tersebut telah dikeluarkan, maka tiada halangan lagi untuk menghibahkan wang tersebut.

Alternatif Untuk Hibahkan KWSP

Sebenarnya wujud cara untuk menghibahkan wang dalam KWSP tetapi tertakluk kepada beberapa syarat yang telah ditetapkan.

Wang di dalam akaun 1 KWSP yang dilaburkan ke dalam unit amanah (unit trust), dibolehkan untuk dihibahkan. Walaubagaimanapun, pihak KWSP telah menetapkan bahawa maksimum pengeluaran untuk pelaburan tersebut hanya 30% daripada keseluruhan simpanan yang ada.

Untuk maklumat terperinci tentang pelaburan unit amanah boleh terus rujuk kepada laman web KWSP sendiri.

Selain daripada cara melaburkan sejumlah wang daripada akaun 1 KWSP, memang secara asasnya akaun KWSP tidak boleh dihibahkan.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka.

Baca juga:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Asas Dalam Geran Tanah Di Malaysia

Isu geran tanah di kalangan masyarakat kita semakin hari semakin kritikal. Hal ini berpunca kerana kurangnya ilmu dalam pengurusan harta benda dan pengurusan faraid di kalangan masyarakat.

Kesannya?

Harta yang tidak dituntut sejak Malaysia mencapai kemerdekaan adalah melebihi RM70 bilion. Satu amaun yang amat besar dan sepatutnya diagihkan secara adil dan saksama untuk mengurangkan kadar kemiskinan dan menggalakkan aktiviti ekonomi berlaku.

Antara masalah yang paling lazim berlaku dalam isu geran tanah adalah sebidang tanah mempunyai banyak nama dan adakalanya sehingga 10 penama.

Baca : Gagal Urus Hartanah Sewaktu Hidup, Merana 7 Generasi

Kedua, ada waris yang tidak bersetuju untuk menjual atau memajak tanah tersebut untuk pembangunan.

Dan ini menjadi sebab banyaknya tanah – tanah pusaka dan warisan yang terbengkalai yang mencacatkan pemandangan.

Masalah menjadi lebih rumit apabila pemilik geran menyerahkan urusan jual beli tanah pada broker kampung yang secara jelas tidak mempunyai sebarang kelayakan untuk menguruskan hartanah mereka.

Saban tahun, ada sahaja kes di mahkamah yang melibatkan penipuan dan pemalsuan dokumen daripada broker kampung.

Jadi, untuk mengelakkan perkara – perkara ini berlaku kepada anda dan keluarga kelak, rajin – rajinlah tambah ilmu berkenaan geran tanah.

Andai kata suatu hari nanti anda berminat untuk membeli sebidang tanah, ketahui dahulu dua jenis milikan tanah dan terma asas dalam geran tanah.

Baca : Bolehkah Saya Beli Rumah & Letak Nama Anak Bawah Umur Dalam Geran?

1. Tanah Hak Milik

Status pegangan adalah untuk selama-lamanya tanpa sebarang had masa dengan kadar kenaikan harga yang tinggi dan merupakan satu pelaburan yang baik untuk jangka panjang.

Urusan niaga tanah hak milik kekal adalah mudah kerana tidak perlu mendapatkan kelulusan Pejabat Tanah & Galian dan Pihak Berkuasa Tempatan.

Bagi menjamin hak dan keistimewaan kaum Bumiputera di Malaysia, ada tanah hak milik kekal yang mempunyai sekatan (kaveat) pegangan.

Contohnya Tanah Rizab Melayu/ Bumiputera yang hanya boleh dimiliki atau dijual kepada kaum Bumiputera sahaja.

Tanah hak milik kekal tanpa sekatan pegangan (freehold) merupakan tanah yang paling berharga.

Tanah ini boleh dipindah milik kepada sesiapa sahaja termasuk kepada bukan Bumiputera dan menjadi buruan pemaju hartanah untuk dijadikan projek pembangunan kediaman dan komersial.

2. Tanah Hak Milik Pajakan (Leasehold)

Dikategorikan sebagai tanah yang diberi pajakan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk tempoh 99 tahun.

Jika anda memajak tanah tersebut dalam tempoh tertentu seperti 75 tahun, anda bukanlah pemilik mutlak tanah tersebut.

Hal ini kerana, selepas tamat tempoh pajakan, tanah tersebut boleh diambil semula oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) tanpa sebarang pampasan.

Akan tetapi, anda masih boleh memanjangkan tempoh pajakan tanah itu menjadi 99 tahun dengan membuat pembayaran premium kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Sayangnya, segala urusan jual beli tanah jenis pajakan diwajibkan untuk mendapat kebenaran Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan prosesnya memakan masa yang lama.

Satu perkara yang anda perlu tahu adalah, kadar kenaikan harga tanah jenis pajakan (leasehold) lebih perlahan berbanding tanah hak milik kekal (freehold).

Andai kata anda berminat untuk membeli tanah jenis pajakan, anda wajib pastikan tempoh pajakan tersebut tidak kurang daripada 75 tahun dan yang paling baik adalah melebihi 99 tahun.

Baca : 10 Jenis Jual Beli Hartanah Yang Berisiko

Jenis Geran Tanah Yang Anda Perlu Tahu

  • NT = Native Title
  • TL = Town Lease
  • FR = Field Register
  • CL = Country Lease
  • PL = Provisional Lease

Freehold / Pegangan Kekal

  • Native Titles (N.T.)
  • Field Registers (F.R.)

Leasehold / Pegangan Pajakan

  • Town Lease (T.L.)
  • Country Lease (C.L.)
  • Provisional Lease (P.L.)

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Memandangkan anda kini sudah ketahui sedikit sebanyak tentang asas geran tanah, ada baiknya jika anda berbincang dengan ahli keluarga terlebih dahulu jika ada geran tanah yang perlu diselesaikan.

Cubalah untuk selesaikan dengan bantuan peguam hartanah dan ejen hartanah berdaftar yang sah. Awas! Jangan bagi muka pada broker kampung.

Baca : 4 Tugas Dan Tanggungjawab Pentadbir Harta Pusaka Orang Mati

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-7-mac-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 4 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur