36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

Ada beberapa faktor dan logik di sebalik kenaikan harga rumah di sesebuah kawasan. Di antaranya adalah :-

1. Cukai

2. Kos vs Inflasi

3. Spekulasi Hartanah

4. Penawaran vs Permintaan

Akan tetapi, ada lagi satu sebab lain yang menjadi faktor yang menjadi pendorong kenaikan harga rumah. Faktor tersebut ada kena mengena dengan ekonomi setempat yang juga dikenali sebagai booster hartanah.

“Booster hartanah dalam bahasa mudah adalah elemen yang menaikkan nilai hartanah secara drastik dalam masa yang singkat.”

Antara booster hartanah yang wujud di Malaysia adalah :-

 • Infrastruktur – lebuhraya, pengangkutan awam
 • Pusat Membeli Belah – tempat tumpuan sekeluarga dan aktiviti ekonomi
 • Pusat Pengajian – Tempat perkumpulan orang awam menuntut ilmu
 • Hospital – Penggerak utama yang meningkatkan jumlah populasi

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Antara kesan positif booster hartanah di atas adalah berlakunya perpindahan beramai – ramai kerana wujudnya peluang pekerjaan, aktiviti ekonomi dan kemudahan asas.

Jadi, dapat kita fahami bahawa booster hartanah sebenarnya memberi banyak kesan positif kepada sesebuah lokasi dan dalam konteks ini pelaburan hartanah.

Contoh terdekat yang anda boleh lihat adalah Kampung Kerinchi yang kini telah bertukar menjadi Bangsar South.

Semenjak tahun 2012, Bangsar South telah menjadi pusat komersial utama Lembah Klang merangkumi kediaman elit dan pembangunan Transit Oriented Development (TOD).

Baca : Perancangan Bandar Berkonsepkan Transit Oriented Development (TOD)

Kampung Kerinchi yang pada asalnya merupakan tapak kampung kaum Melayu dengan keluasan 60 ekar telah dibeli oleh UOA Group dan terletak berdekatan Menara Telekom dan Mid Valley Megamall.

Hari ini, Bangsar South merupakan kawasan tumpuan banyak syarikat domestik dan antarabangsa kerana wujudnya :-

 • Akses lebuhraya – Lebuhraya Persekutuan dan SPRINT & NPE
 • Hotel – VE Hotel & Residence dan Pullman Bangsar
 • Pengangkutan Awam – LRT (Aliran Kelana Jaya
 • Hospital – Pantai Hospital Medical Centre
 • Pusat Pengajian – Universiti Malaya
 • Pusat Beli Belah – KL Gateway Mall

Baca : Datum Jelatek, Transit Oriented Development (TOD) Terbaru Di Lembah Klang

MRT 2: Penggerak Utama Kenaikan Hartanah

Buat pengetahuan anda, 40 lokasi yang dijangka mengalami kenaikan harga hartanah bermula Julai 2021 adalah kawasan yang mempunyai stesen MRT 2 merangkumi stesen di atas tanah dan di bawah tanah.

Setakat ini, tarikh mula operasi bagi fasa pertama MRT 2 iaitu antara stesen Kwasa Damansara dan Kampung Baru kekal sama pada Julai 2021 manakala untuk fasa kedua antara Kampung Batu dan Putrajaya Sentral adalah Januari 2023.

Baca : Pelancaran MRT Fasa 2, Pelabur Hartanah Rebut Peluang Baik Ini!

Kos pembinaan MRT 2 ini membabitkan sejumlah RM30.53 bilion. Stesen MRT 2 bermula di Putrajaya Sentral dan berakhir di Kwasa Damansara yang juga menjadi stesen pertukaran untuk MRT 1 (Laluan Kajang).

Jajaran MRT 2 merangkumi laluan sepanjang 57.7KM dengan 44.2KM laluan bertingkat dan bakinya 13.5KM bergerak di bawah tanah.

Baca : Projek CSR Booster Hartanah Terbaru Di Kelantan

Terdapat 36 stesen operasi dan 27 daripadanya bertingkat dan 9 di bawah tanah.  Rujuk imej di bawah untuk mengetahui lebih lanjut senarai 40 lokasi terbabit.

Sumber Imej : My MRT

Untuk Julai 2021, dijangka harga hartanah ini akan meningkat :-

 • Kwasa Damansara
 • Kampung Selamat
 • Sungai Buloh
 • Damansara Damai
 • Sri Damansara Barat
 • Sri Damansara Sentral
 • Sri Damansara Timur
 • Metro Prima
 • Kepong Baru
 • Jinjang
 • Sri Delima
 • Kampung Batu

Sungguhpun kenaikan harga rumah secara puratanya adalah 3% – 6% setahun, projek mega seperti MRT 2 boleh menjadi catalyst utama peningkatan harga rumah dan peningkatan permintaan sewaan di lokasi sepanjang jejaran MRT 2.

Buat pengetahuan anda, jumlah keseluruhan stesen MRT 2 adalah 40 stesen. Akan tetapi, 36 stesen adalah provisional dan baki 4 stesen adalah MRT 1 (Kajang line).

Stesen yang terlibat dengan migrasi pengguna MRT 1 dan MRT 2 adalah stesen Kampung Selamat dan stesen Sungai Buloh.

4 stesen provisional adalah :-

 • Bandar Malaysia Utara
 • Bandar Malaysia Selatan
 • Taman Teknologi
 • Taman Universiti

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Berkemungkinan besar, industri hartanah akan kekal pasif dalam keadaan kelembapan ekonomi dan ancaman krisis kesihatan yang dihadapi kini.

Akan tetapi, sekarang boleh menjadi waktu paling baik untuk membeli rumah undercon di sepanjang jejaran MRT 2.

Soalnya, beli atau tidak? Itu semua bergantung kepada kemampuan kewangan dan strategi pelaburan hartanah anda.

Sumber Rujukan :

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-7-mac-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

3 Jenis Pasaran Hartanah Yang Newbies Perlu Tahu

Pelaburan hartanah merupakan salah satu pelaburan yang berpotensi untuk memberi keuntungan dalam jangka masa panjang.

Ini kerana market value bagi satu-satu kawasan hartanah itu bakal meningkat dari masa ke masa terutamanya di kawasan hot spot dan yang mempunyai banyak booster hartanah.

Jika anda baru saja nak berjinak-jinak dan bercadang untuk membeli hartanah dalam masa terdekat, ambil tahu dulu 3 jenis pasaran hartanah yang ada di Malaysia.

Kenapa kena ambil tahu? Sebab, setiap jenis hartanah ini berbeza daripada segi keuntungan dan juga risiko.

1. Pasaran Primer (Undercon)

Rumah primer atau under construction merupakan rumah yang masih dalam pembinaan. Jadi pembeli akan menjadi pemilik pertama untuk rumah jenis ini.

Biasanya rekaan rumah tersebut adalah yang terkini dan semuanya masih dalam keadaan yang cantik dan sempurna.

Cuma satu sahaja, kalau nasib kurang baik pembeli bakal berdepan dengan risiko pembinaan rumah yang terbengkalai.

Daripada segi harga pula, market value bagi rumah undercon adalah lebih tinggi berbanding dengan unit lain yang ada di sekitar kawasan tersebut.

Bila rumah ini dah siap, anda dapat menjual unit ini dengan harga yang lebih tinggi berbanding dengan harga belian.

Tapi ini bergantung juga kepada apa yang anda telah lakukan terhadap rumah tersebut seperti renovation, wiring, perabot dan sebagainya.

2. Pasaran Sekunder (Subsale)

Pasaran sekunder melibatkan jual beli rumah terpakai atau second hand. Ramai yang gemar membeli rumah subsale kerana tidak perlu berdepan dengan risiko rumah bakal terbengkalai.

Iyalah, rumah tersebut memang dah siap dibina. Selain itu, pembeli juga senang mendapatkan maklumat tentang harga semasa hartanah tersebut serta kadar sewa semasa.

Daripada segi proses jual beli pula, pembeli perlu menyediakan deposit 10% daripada harga rumah tersebut. Pembeli juga perlu menanggung kos-kos tambahan lain seperti kos guaman, kos penilai dan lain-lain lagi sebanyak lebih kurang 5% daripada harga rumah.

Ramai pelabur baru memilih untuk membeli dari pasaran subsale kerana risiko yang lebih rendah. Bagi yang ingin menjadikan unit ini sebagai unit sewaan, kadar sewa juga lebih senang untuk dianggarkan.

3. Pasaran Tertiari (Lelong)

Pasaran tertiari pula melibatkan jualan rumah lelong oleh pihak bank. Rumah lelong juga menarik kerana anda boleh membeli rumah tersebut lebih murah berbanding harga pasaran.

Lebih untung sekiranya anda boleh sewakan atau jual semula rumah tersebut mengikut harga semasa. Jadi anda boleh membuat keuntungan yang sangat lumayan.

Namun, risiko tetap ada jika anda ingin membeli rumah lelong seperti deposit wang tunai yang bakal hangus jika tiba-tiba permohonan untuk buat pinjaman ditolak.

Bagi anda yang berminat untuk melabur dalam bidang hartanah, anda boleh membeli unit yang anda impikan itu mengikut kemampuan anda.

Tak kisahlah anda melibatkan diri dalam pasaran yang primer, sekunder mahupun tertiari, kesemuanya mempunyai risiko serta keuntungan yang berbeza.

Sumber Rujukan: Gila Hartanah

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur