36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

Ada beberapa faktor dan logik di sebalik kenaikan harga rumah di sesebuah kawasan. Di antaranya adalah :-

1. Cukai

2. Kos vs Inflasi

3. Spekulasi Hartanah

4. Penawaran vs Permintaan

Akan tetapi, ada lagi satu sebab lain yang menjadi faktor yang menjadi pendorong kenaikan harga rumah. Faktor tersebut ada kena mengena dengan ekonomi setempat yang juga dikenali sebagai booster hartanah.

“Booster hartanah dalam bahasa mudah adalah elemen yang menaikkan nilai hartanah secara drastik dalam masa yang singkat.”

Antara booster hartanah yang wujud di Malaysia adalah :-

 • Infrastruktur – lebuhraya, pengangkutan awam
 • Pusat Membeli Belah – tempat tumpuan sekeluarga dan aktiviti ekonomi
 • Pusat Pengajian – Tempat perkumpulan orang awam menuntut ilmu
 • Hospital – Penggerak utama yang meningkatkan jumlah populasi

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Antara kesan positif booster hartanah di atas adalah berlakunya perpindahan beramai – ramai kerana wujudnya peluang pekerjaan, aktiviti ekonomi dan kemudahan asas.

Jadi, dapat kita fahami bahawa booster hartanah sebenarnya memberi banyak kesan positif kepada sesebuah lokasi dan dalam konteks ini pelaburan hartanah.

Contoh terdekat yang anda boleh lihat adalah Kampung Kerinchi yang kini telah bertukar menjadi Bangsar South.

Semenjak tahun 2012, Bangsar South telah menjadi pusat komersial utama Lembah Klang merangkumi kediaman elit dan pembangunan Transit Oriented Development (TOD).

Baca : Perancangan Bandar Berkonsepkan Transit Oriented Development (TOD)

Kampung Kerinchi yang pada asalnya merupakan tapak kampung kaum Melayu dengan keluasan 60 ekar telah dibeli oleh UOA Group dan terletak berdekatan Menara Telekom dan Mid Valley Megamall.

Hari ini, Bangsar South merupakan kawasan tumpuan banyak syarikat domestik dan antarabangsa kerana wujudnya :-

 • Akses lebuhraya – Lebuhraya Persekutuan dan SPRINT & NPE
 • Hotel – VE Hotel & Residence dan Pullman Bangsar
 • Pengangkutan Awam – LRT (Aliran Kelana Jaya
 • Hospital – Pantai Hospital Medical Centre
 • Pusat Pengajian – Universiti Malaya
 • Pusat Beli Belah – KL Gateway Mall

Baca : Datum Jelatek, Transit Oriented Development (TOD) Terbaru Di Lembah Klang

MRT 2: Penggerak Utama Kenaikan Hartanah

Buat pengetahuan anda, 40 lokasi yang dijangka mengalami kenaikan harga hartanah bermula Julai 2021 adalah kawasan yang mempunyai stesen MRT 2 merangkumi stesen di atas tanah dan di bawah tanah.

Setakat ini, tarikh mula operasi bagi fasa pertama MRT 2 iaitu antara stesen Kwasa Damansara dan Kampung Baru kekal sama pada Julai 2021 manakala untuk fasa kedua antara Kampung Batu dan Putrajaya Sentral adalah Januari 2023.

Baca : Pelancaran MRT Fasa 2, Pelabur Hartanah Rebut Peluang Baik Ini!

Kos pembinaan MRT 2 ini membabitkan sejumlah RM30.53 bilion. Stesen MRT 2 bermula di Putrajaya Sentral dan berakhir di Kwasa Damansara yang juga menjadi stesen pertukaran untuk MRT 1 (Laluan Kajang).

Jajaran MRT 2 merangkumi laluan sepanjang 57.7KM dengan 44.2KM laluan bertingkat dan bakinya 13.5KM bergerak di bawah tanah.

Baca : Projek CSR Booster Hartanah Terbaru Di Kelantan

Terdapat 36 stesen operasi dan 27 daripadanya bertingkat dan 9 di bawah tanah.  Rujuk imej di bawah untuk mengetahui lebih lanjut senarai 40 lokasi terbabit.

Sumber Imej : My MRT

Untuk Julai 2021, dijangka harga hartanah ini akan meningkat :-

 • Kwasa Damansara
 • Kampung Selamat
 • Sungai Buloh
 • Damansara Damai
 • Sri Damansara Barat
 • Sri Damansara Sentral
 • Sri Damansara Timur
 • Metro Prima
 • Kepong Baru
 • Jinjang
 • Sri Delima
 • Kampung Batu

Sungguhpun kenaikan harga rumah secara puratanya adalah 3% – 6% setahun, projek mega seperti MRT 2 boleh menjadi catalyst utama peningkatan harga rumah dan peningkatan permintaan sewaan di lokasi sepanjang jejaran MRT 2.

Buat pengetahuan anda, jumlah keseluruhan stesen MRT 2 adalah 40 stesen. Akan tetapi, 36 stesen adalah provisional dan baki 4 stesen adalah MRT 1 (Kajang line).

Stesen yang terlibat dengan migrasi pengguna MRT 1 dan MRT 2 adalah stesen Kampung Selamat dan stesen Sungai Buloh.

4 stesen provisional adalah :-

 • Bandar Malaysia Utara
 • Bandar Malaysia Selatan
 • Taman Teknologi
 • Taman Universiti

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Berkemungkinan besar, industri hartanah akan kekal pasif dalam keadaan kelembapan ekonomi dan ancaman krisis kesihatan yang dihadapi kini.

Akan tetapi, sekarang boleh menjadi waktu paling baik untuk membeli rumah undercon di sepanjang jejaran MRT 2.

Soalnya, beli atau tidak? Itu semua bergantung kepada kemampuan kewangan dan strategi pelaburan hartanah anda.

Sumber Rujukan :

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-7-mac-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!