Kenapa Harga Median Rumah Penting?

Dalam bahasa mudah, harga median rumah adalah harga titik tengah rumah atau unit kediaman yang dijual dengan harga pasaran semasa dalam satu tempoh masa seperti bulanan, tahunan, suku tahun dan sebagainya.

Sekiranya ada 10 biji buah rumah apartmen yang dijual pada tahun 2019, maka kita dikehendaki mengambil harga rumah yang di tengah.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Jika rumah tersebut dijual pada harga RM200,000, RM250,000, RM190,000, RM215,000, RM300,000, RM280,000, RM225,000, RM295,000, RM240,000 dan RM210,000 anda hanya perlu menambah keseluruhan jumlah harga jualan dan dibahagikan dengan 10.

Maka, harga mean bagi 10 biji rumah apartment tersebut adalah RM240,500.

Harga Mean = Jumlah semua rumah dijual (Nilai semua 10 biji rumah ditambah) / bilangan biji rumah (10 biji)

Harga mean rumah juga boleh digunakan sebagai indikator harga pasaran semasa sebuah unit kediaman mengikut kawasan dan negeri.

“Kita hanya untung apabila berjaya beli rumah di bawah harga median rumah di kawasan tersebut!”

Dengan mengetahui harga mean rumah, kita tidak mungkin boleh tertipu dengan tawaran yang kedengaran menarik dan murah yang pada hakikatnya hanya indah khabar dari rupa sahaja.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Selepas kita tahu jumlah sebenar mean sebuah rumah, kita boleh menjangkakan margin keuntungan pelaburan yang lebih realistik.

Beza Above Market Value, Median Price dan Below Market Value

  • Above Market Value (AMV) : Harga lebih mahal berbanding harga pasaran.
  • Medn Price : Merujuk kepada harga siling di pasaran semasa.
  • Below Market Value (BMV) : Harga yang lebih murah berbanding pasaran semasa.

Baca : 5 Cara Untuk Dapatkan Rumah ‘Below Market Value

Jika kita membeli rumah pada harga above market value, kita sebenarnya rugi kerana membayar lebih banyak berbanding orang lain kerana harga jualannya adalah lebih mahal berbanding harga pasaran semasa.

Jika kita membeli rumah pada median price, anda tidak rugi dan tidak untung kerana membeli rumah mengikut harga pasaran semasa.

Dan jika kita membeli rumah pada harga below market value, kita untung kerana membeli rumah pada harga yang lebih murah berbanding orang lain yang membeli pada harga above market value atau harga median.

Baca : Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Kepentingan Harga Median Rumah

Kebanyakan pembeli rumah hari ini seringkali tersilap pada peringkat awal dengan membuat andaian yang harga rumah yang dibeli adalah murah atau sesuai dengan harga semasa di kawasan tersebut.

Hakikatnya, mereka terbeli rumah pertama pada harga yang lebih mahal berbanding harga median di kawasan dan ada juga di negeri tersebut!

Baca : Fahami 4 Kitaran Hartanah Ini Dulu Sebelum Melabur

Sebagai contoh, sebuah rumah apartmen dari pasaran subsale di Puncak Alam dijual pada harga RM180,000 walaupun di bawah harga RM200,000 sebenarnya dijual pada harga above market value kerana harga median apartmen di Puncak Alam adalah RM169,000 sahaja untuk tahun 2020.

Sumber: Brickz.my

Begitu juga dengan rumah Semi-Detached (Semi-D) dari pasaran subsale yang dijual di Cyberjaya pada harga RM1 juta sebenarnya dijual pada harga below market value kerana harga median Semi D di kawasan itu adalah RM1.3 juta.

Sebagai pemula, kita boleh membuat semakan secara online harga median rumah yang anda ingin beli mengikut negeri dan kawasan menerusi portal online JPPH dan Brickz.my.

Sekiranya pelaburan adalah objektif kita, untung yang sebenar hanyalah sekiranya kita membeli rumah sekurang-kurangnya 20%-30% lebih murah daripada harga median semasa.

Sekarang kita telah pun memahami konsep dan kepentingan mengetahui harga median sesebuah rumah, pastikan kita gunakan ilmu ini sebelum membuat pembelian rumah.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Untuk pelaburan hartanah pula, sentiasa semak harga median rumah di kawasan tersebut dan semak juga harga median berdasarkan 5 tahun kebelakang untuk membuat kira-kira capital appreceiation yang bakal kita perolehi untuk 5, 10, 15 atau 30 tahun mendatang.

Dan yang paling penting, lihat perbezaan semasa harga median bagi unit subsale dan undercon. Hari ini, persaingan harga dari pasaran subsale dan undercon adalah sangat sengit.

Jika harganya adalah sama dan anda buntu untuk membeli pasaran subsale atau undercon, nasihat penulis untuk pembaca adalah beli rumah undercon.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!