Kenapa Harga Median Rumah Penting?

Dalam bahasa mudah, harga median rumah adalah harga titik tengah rumah atau unit kediaman yang dijual dengan harga pasaran semasa dalam satu tempoh masa seperti bulanan, tahunan, suku tahun dan sebagainya.

Sekiranya ada 10 biji buah rumah apartmen yang dijual pada tahun 2019, maka kita dikehendaki mengambil harga rumah yang di tengah.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Jika rumah tersebut dijual pada harga RM200,000, RM250,000, RM190,000, RM215,000, RM300,000, RM280,000, RM225,000, RM295,000, RM240,000 dan RM210,000 anda hanya perlu menambah keseluruhan jumlah harga jualan dan dibahagikan dengan 10.

Maka, harga mean bagi 10 biji rumah apartment tersebut adalah RM240,500.

Harga Mean = Jumlah semua rumah dijual (Nilai semua 10 biji rumah ditambah) / bilangan biji rumah (10 biji)

Harga mean rumah juga boleh digunakan sebagai indikator harga pasaran semasa sebuah unit kediaman mengikut kawasan dan negeri.

“Kita hanya untung apabila berjaya beli rumah di bawah harga median rumah di kawasan tersebut!”

Dengan mengetahui harga mean rumah, kita tidak mungkin boleh tertipu dengan tawaran yang kedengaran menarik dan murah yang pada hakikatnya hanya indah khabar dari rupa sahaja.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Selepas kita tahu jumlah sebenar mean sebuah rumah, kita boleh menjangkakan margin keuntungan pelaburan yang lebih realistik.

Beza Above Market Value, Median Price dan Below Market Value

  • Above Market Value (AMV) : Harga lebih mahal berbanding harga pasaran.
  • Medn Price : Merujuk kepada harga siling di pasaran semasa.
  • Below Market Value (BMV) : Harga yang lebih murah berbanding pasaran semasa.

Baca : 5 Cara Untuk Dapatkan Rumah ‘Below Market Value

Jika kita membeli rumah pada harga above market value, kita sebenarnya rugi kerana membayar lebih banyak berbanding orang lain kerana harga jualannya adalah lebih mahal berbanding harga pasaran semasa.

Jika kita membeli rumah pada median price, anda tidak rugi dan tidak untung kerana membeli rumah mengikut harga pasaran semasa.

Dan jika kita membeli rumah pada harga below market value, kita untung kerana membeli rumah pada harga yang lebih murah berbanding orang lain yang membeli pada harga above market value atau harga median.

Baca : Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Kepentingan Harga Median Rumah

Kebanyakan pembeli rumah hari ini seringkali tersilap pada peringkat awal dengan membuat andaian yang harga rumah yang dibeli adalah murah atau sesuai dengan harga semasa di kawasan tersebut.

Hakikatnya, mereka terbeli rumah pertama pada harga yang lebih mahal berbanding harga median di kawasan dan ada juga di negeri tersebut!

Baca : Fahami 4 Kitaran Hartanah Ini Dulu Sebelum Melabur

Sebagai contoh, sebuah rumah apartmen dari pasaran subsale di Puncak Alam dijual pada harga RM180,000 walaupun di bawah harga RM200,000 sebenarnya dijual pada harga above market value kerana harga median apartmen di Puncak Alam adalah RM169,000 sahaja untuk tahun 2020.

Sumber: Brickz.my

Begitu juga dengan rumah Semi-Detached (Semi-D) dari pasaran subsale yang dijual di Cyberjaya pada harga RM1 juta sebenarnya dijual pada harga below market value kerana harga median Semi D di kawasan itu adalah RM1.3 juta.

Sebagai pemula, kita boleh membuat semakan secara online harga median rumah yang anda ingin beli mengikut negeri dan kawasan menerusi portal online JPPH dan Brickz.my.

Sekiranya pelaburan adalah objektif kita, untung yang sebenar hanyalah sekiranya kita membeli rumah sekurang-kurangnya 20%-30% lebih murah daripada harga median semasa.

Sekarang kita telah pun memahami konsep dan kepentingan mengetahui harga median sesebuah rumah, pastikan kita gunakan ilmu ini sebelum membuat pembelian rumah.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Untuk pelaburan hartanah pula, sentiasa semak harga median rumah di kawasan tersebut dan semak juga harga median berdasarkan 5 tahun kebelakang untuk membuat kira-kira capital appreceiation yang bakal kita perolehi untuk 5, 10, 15 atau 30 tahun mendatang.

Dan yang paling penting, lihat perbezaan semasa harga median bagi unit subsale dan undercon. Hari ini, persaingan harga dari pasaran subsale dan undercon adalah sangat sengit.

Jika harganya adalah sama dan anda buntu untuk membeli pasaran subsale atau undercon, nasihat penulis untuk pembaca adalah beli rumah undercon.

Sumber Rujukan:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dekati Berjuta-Juta Pelanggan, Uoolu.Com Lancar Produk Baharu Uoolu Global Selling Store Untuk Pemaju Hartanah

>BEIJING, 12 April 2019 /PRNewswire/ — Pada 3 April 2019, Uoolu.com, platform transaksi hartanah rentas sempadan yang terbesar di China, melancarkan produk baharu Uoolu Global Selling Store berserta laman sesawang globalnya melibatkan 135 negara dan wilayah, bagi membantu pemaju-pemaju hartanah global menjual hartanah di seluruh dunia.

Terokai pasaran dunia dengan Uoolu Global Selling

1. Memanfaatkan jenama dipercayai Uoolu untuk mendekati 70 juta pembeli hartanah

Menerusi tiga tahun pembangunan dalam industri hartanah rentas sempadan, Uoolu telahpun membina jenama yang mantap dan dipercayai yang memperkasa pemaju-pemaju untuk mempercepatkan jualan antarabangsa. Kumpulan pengguna besar Uoolu turut membolehkan pemaju-pemaju mendekati 70 juta pelabur global dalam 15 negara dan wilayah termasuk di AS, UK, Singapura, China dan juga Jepun.

2. Kembangkan pendapatan antarabangsa

Uoolu Global Selling Store ialah hentian pertama untuk pembangun jenama dan ejen memasuki pasaran dunia. Menurut trend pelaburan semasa, Uoolu Global Selling Store mampu meningkatkan pendapatan antarabangsa dan mengembangkan perniagaan global untuk pemaju.

3. Tingkatkan aliran tunai

Untuk menerobos halangan jualan rentas sempadan dengan berkesan, Uoolu Global Selling Store berupaya memendekkan kitar jualan, menutup tawaran dengan pantas dan membantu pemaju untuk meningkatkan aliran tunai dengan memanfaatkan teknologi dalam talian.

Kejayaan Terkini dengan Global Selling Store

Pada tahun 2018, Uoolu secara rasminya melancarkan strategi globalisasi dan membantu 5 pemaju terbaik di Thailand mencapai sasaran jualan mereka. Menerusi pelancaran Global Selling Store, Uoolu berupaya membantu lebih banyak pemaju untuk membuat peningkatan besar pendapatan rentas sempadannya. Pada tahun 2019, Uoolu menyasarkan untuk merealisasikan sejumlah GMV sebanyak 1.5 bilion USD untuk pemaju global.

Pada masa kini, pemaju-pemaju terbaik seperti Emaar dari DubaiAl Bararidari Dubai, MAG dari DubaiEco World dari Malaysia, Pruksa dari Thailand, Sansiri dari Thailand, Lennar dari AS dan SMDC dari Filipina telahpun membuka kedai jualan global mereka pada platform Uoolu.

Struktur Mudah untuk Kemasukan

Selepas melakukan pendaftaran, pengesahan dan pembayaran, pemaju-pemaju dapat mengendalikan kedai jualan global mereka.

En. Huang Xiaodan, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Uoolu.com berkata, dengan transaksi dalam talian yang berterusan dan pertumbuhan pendapatan antarabangsa dengan cara yang lebih ringkas dan lebih mudah, Uoolu Global Selling Store akan membuka lembaran baharu untuk jualan hartanah rentas sempadan dalam talian.

Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi: seller.uoolu.com, atau hubungi: [email protected]

Sumber: Uoolu.com

Iklan

Fahami 4 Kitaran Hartanah Ini Dulu Sebelum Melabur

Kegawatan ekonomi kini telah tiba. Malaysia juga tidak terkecuali daripada menerima nasib yang sama. Industri hartanah yang selama ini berkembang pesat, turut terkesan dengan keadaan semasa.

Sebelum kita memulakan bicara mengenai kitaran hartanah, elok juga kita tengok dulu kitaran ekonomi. Dalam asas ekonomi, terdapat 4 kitaran ekonomi yang bakal dilalui mana-mana negara dan juga pasaran. Kitaran tersebut adalah perkembangan, puncak, penguncupan dan dasar.

Perkembangan bermaksud ekonomi dalam keadaan sangat sihat dan berada dalam tempoh pertumbuhan yang pesat.

Puncak pula bila mana ekonomi di satu tahap ekonomi tidak lagi mampu berkembang dan telah tepu.

Penguncupan pula apabila kemeseletan ekonomi berlaku kerana keadaan ekonomi global yang tidak menentu dan harga barang komoditi naik.

Dan akhir sekali adalah dasar. Dalam kitaran ini, ekonomi berada di bahagian paling teruk di dalam kitaran ekonomi atau dikenali sebagai trough.

Kesannya, kadar pengangguran yang tinggi, pemberhentian pekerja dalam skala besar, penguncupan jualan dan pengurangan akses pinjaman daripada pihak bank.

4 Kitaran Hartanah Untuk Pelaburan Di Malaysia

Begitu juga dengan industri hartanah yang mempunyai kitaran hartanahnya yang tersendiri dan unik.

Teori kitaran hartanah mula popular seawal tahun 1933 oleh Fred Harrison yang mengkaji dan menganalisa kitaran hartanah dengan cara melakukan kajian terhadap kitaran hartanah beratus tahun ke belakang.

Baca : Rumusan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2019

Hasilnya, beliau berjaya mendapat konsep ekonomi ’18 years property cycle‘ dan diguna pakai oleh ramai pelabur hartanah bukan sahaja di Malaysia tetapi di dunia.

Kitaran hartanah boleh dibahagikan kepada empat iaitu :-

1. Pemulihan (Recovery)
2. Pengembangan (Expansion)
3. Ledakan (Boom)
4. Kemelesetan (Explosion)

1. Pemulihan

Kitaran ini bermula selepas kemelesetan dan menandakan bermulanya kenaikan kitaran hartanah.

Memandangkan harga hartanah telah turun dengan mendadak, pelabur akan kembali ke pasaran dengan melabur ke hartanah yang mampu memberikan pulangan yang paling tinggi.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Naik Menjelang 2021

Pada saat ini, pelabur yang mengambil langkah membeli hartanah untuk di sewakan mempunyai potensi yang tinggi untuk memperoleh keuntungan kerana permintaan untuk sewaan tidak pernah jatuh.

Polisi bank yang mengetatkan pinjaman pembiayaan hartanah juga menjadikan persaingan dalam pelaburan hartanah adalah rendah.

Dalam kitaran ini juga ramai pelabur akan keliru untuk melabur dalam hartanah atau tunggu harga jatuh lagi.

Tiada tempoh yang jelas akan tempoh masa fasa ini, tetapi fasa ini boleh memakan masa kurang dari 7 tahun.

2. Pengembangan

Dan selepas fasa pemulihan berlaku, fasa pengembangan akan mengambil alih pula.

Dalam fasa ini, pembeli hartanah telah mula yakin dengan pasaran hartanah seiring dengan peningkatan harga hartanah pada kadar normal yakni 1% hingga 3% setahun.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Pada fasa ini juga, syarikat gergasi mula yakin untuk menambah portfolio hartanah mereka dengan melabur ke dalam pasaran hartanah semula.

Pasaran komersial akan menerima permintaan yang tinggi menandakan perniagaan telah mula pulih dan ekonomi sesebuah negara sedang dalam proses pembangunan.

Fasa pengembangan ini biasanya memakan masa di antara 1 tahun hingga 7 tahun.

3. Ledakan

Fasa kitaran hartanah ini adalah apabila industri hartanah sedang mengalami pembangunan yang sangat pesat dengan lambakan kren untuk hartanah mewah dan projek perumahan oleh syarikat pemaju hartanah.

Sungguhpun harga rumah meningkat pada fasa ini, akses pinjaman pembiayaan hartanah adalah mudah.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Lokasi Lembah Klang Sepanjang 2019

Harga rumah juga dilihat akan meningkat secara drastik dan peningkatan ini tidak selari dengan kadar kenaikan pendapatan isi rumah.

Punca harga rumah naik meningkat adalah kerana nilaian yang dibuat terlalu tinggi dan wujud spekulasi bahawa harga rumah akan meningkat lagi bagi tahun mendatang. 

Pelabur hartanah yang bijak akan berhenti melabur dalam hartanah pada fasa ini dan mula menjual hartanah dan mengutip keuntungan dari pelaburan mereka.

Orang biasa pula akan melihat inilah tempoh yang paling sesuai dan terbaik untuk membeli rumah.

Kitaran ini berlaku selama 1 tahun hingga 7 tahun.

4. Kemelesetan

Fasa terakhir ini menandakan berakhirnya zaman kegemilangan industri hartanah dan bermulanya zaman kegelapan pembeli hartanah.

Dalam fasa ini, harga rumah telah menjadi terlampau mahal dan kebanyakan hartanah komersial seperti pusat beli belah kosong tanpa penyewa.

Baca : Kajian Menunjukkan Harga Rumah Bakal Turun Sampai 2021

Kesan daripada harga rumah yang terlampau mahal, kadar non-performing loan (NPL) dan jumlah individu yang diisytihar muflis akan meningkat dengan mendadak.

Kesan lain kemelesetan kitaran hartanah adalah rumah yang dahulunya mahal kini dijual semula di bawah harga pasaran.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Tanda-tanda awal kemelesetan adalah apabila wujudnya pelbagai projek luar biasa untuk pasaran komersial. Fasa ini akan berlangsung kurang lebih 7 tahun.

Sebenarnya apa yang berlaku terhadap industri hartanah di Malaysia mampu dibaca dengan konsep kitaran ekonomi oleh Fred Harrison ini.

Walau betapa dahsyatnya kemelesetan yang berlaku, kitaran hartanah akan tetap melalui fasa pemulihan dan  pengembangan dan ledakan.

Iklan

11 Jenis Rumah Moden Yang Ada Di Malaysia

Ada orang suka rumah atas tanah, ada sedikit ruang untuk bercucuk tanam & wujud suasana berjiran yang kondusif. Yalah, kalau ada jiran senang nak minta tolong itu ini. Ada jugak rumah landed yang takde pagar, lagi mudah nak redah rumah jiran.

Tak kurang juga yang suka tinggal rumah bertingkat-tingkat. Nak privacy katanya. Pergi kerja, balik kerja, duduk dalam rumah diam-diam. Taknak bergaul sangat dengan orang sekeliling. Juga disebabkan harga rumah jenis ini lebih murah jika dibandingkan dengan rumah landed.

Landed vs Strata

Jom kita fahamkan dahulu istilah yang digunapakai.

Landed Strata
  • Landed atau atas tanah, rumah akan dibina dengan satu tingkat, dua tingkat, tiga tingkat dan selebihnya.
  • Tanah bagi rumah jenis ini dimiliki secara persendirian oleh pemilik rumah tersebut (geran individu).

 

  • Strata atau level, rumah dibina bertingkat-tingkat di sebuah kawasan tanah. Dan setiap tingkat akan terdapat beberapa unit rumah.
  • Tanah bagi rumah jenis ini dimiliki secara perkongsian dengan semua pemilik unit rumah tersebut (strata title/geran strata).

Sekarang kita tengok pula jenis-jenis rumah yang ada di Malaysia:

1. Rumah Teres

Bentuk rumah teres macam sandwich disebabkan tiada ruang kosong antara rumah jenis ini. Di kiri atau kanan rumah pasti ada sebuah rumah lain. Sedikit tanah kosong terdapat di belakang atau di depan rumah teres, yang biasanya akan digunakan untuk bercucuk-tanam, sidai baju dan ruang tempat letak kereta. Kalau nak luas sikit, tambah duit sikit untuk dapatkan rumah corner lot.

Kalau berjaya dapat corner lot memang meriah, ruang tanah yang besar di tepi rumah boleh bina swimming pool kecil-kecilan dan sesekali berBBQ dengan keluarga. Biasanya rumah corner lot ni ruang keluasan hampir dua kali ganda daripada rumah teres lain.

2. Rumah Berkembar

Jenis rumah landed yang kedua iaitu rumah Semi-Detached (Semi-D) atau rumah berkembar. Rumah jenis ini bersebelahan dan melekat di tengah. Di tepi yang bertentangan akan ada ruang kosong yang biasanya pemilik rumah akan tambahkan tempat letak kereta, berkebun, landskap dan sebagainya. Ada juga pemilik rumah yang membuat pengubahsuaian dengan menambah bilik atau besarkan ruang.

3. Banglo

Kebiasaannya rumah banglo dimiliki oleh golongan berada. Rumah banglo akan mempunyai kawasan yang agak luas di sekelilingnya dan jarak di antara satu rumah dengan rumah yang lain pun agak jauh. Rumah banglo juga dikenali sebagai detached house.

Pemilik rumah banglo seharusnya menggunakan keluasan di sekeliling rumah dengan baik seperti bercucuk tanam, membina tempat untuk beriadah, kolam renang dan sebagainya.

4. Flat

Flat biasanya dibina dalam satu kawasan tertutup dan mempunyai beberapa blok dengan setiap blok mempunyai 3 ke 14 tingkat atau lebih. Rumah jenis ini adalah rumah yang paling murah dan kebanyakan rumah jenis ini adalah kos rendah. Terdapat rumah flat yang ada kemudahan deretan kedai, taman permainan, dewan komuniti dan surau.

Pemilik rumah flat hanya memiliki ruang koridor di luar rumah dan dikongsi dengan pemilik sebelah menyebelah. Parking kereta pula siapa cepat dia dapat, kereta double parking tanpa tarik handbrake tu perkara biasa.

5. Apartment

Keluasan apartment lebih besar daripada flat samada di dalam atau di luar rumah. Dari segi harga pula, boleh dikatakan apartment berada di dalam lingkungan kos sederhana dan lebih murah berbanding kondominium.

Pemilik apartment memiliki keseluruhan dan kawasan di depan unitnya. Antara kemudahan yang disediakan termasuk pengawal keselamatan, ruang letak kereta berbumbung, kolam renang, gymnasium, kedai runcit dan lain-lain.

6. Serviced Apartment

E&O Residences Kuala Lumpur

Pada kebiasaannya serviced apartment ini lengkap dengan perabot (fully furnished) dan penuh dengan kemudahan kepada penduduk seperti tempat letak kereta persendirian, kolam renang, gymnasium dan sebagainya. Biasanya serviced apartment terletak dibandar- bandar besar.

Mewahnya seperti menyewa di hotel, tetapi mempunyai ruang yang lebih besar dan dapur untuk masak.

7. Kondominium

Kondominium adalah rumah strata yang paling mewah. Rekabentuknya lebih moden, luas dan kemudahan yang disediakan lebih mewah, sistem keselamatan juga lebih baik daripada rumah flat dan apartment. Jarak antara unit rumah juga biasanya tidak serapat apartmen (jiran jauh-jauh).

Setiap pemilik biasanya dibekalkan dengan kad akses untuk memasuki kawasan kondo. Setiap unit akan diberikan ruang letak kereta berdaftar. Kondo juga mempunyai clubhouse yang terdapat swimming pool, gym, surau, kedai, pejabat pengurusan, kedai dobi dan pelbagai kemudahan lain. Kondo juga boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu standard, penthouse dan duplex.

Antara kos lain yang terlibat bila beli kondominium adalah perlu bayar maintenance fee setiap bulan.

8. Townhouse

Sumber gambar : IOI Properties

Townhouse adalah satu jenis rumah yang agak menarik merupakan gabungan di antara strata dan landed. Rumah townhouse biasanya 2 tingkat atau lebih. Uniknya townhouse ini kerana rupanya seolah-olah rumah teres tapi setiap tingkat ada unit yang tidak bersambung antara satu sama lain.

Pemilik rumah akan memiliki pintu rumah berbeza dan bahagian letak kereta sendiri. Untuk rumah townhouse 2 tingkat, kawasan sekitar rumah akan dibahagi dua tetapi rumah townhouse lebih dari 3 tingkat tidak mempunyai kawasan yang luas sama seperti rumah strata lain.

Antara contoh rumah townhouse adalah projek Sunway Montana di Desa Melawati yang berharga RM1.4 juta.

9. SOHO (Small Office Home Office)

Kerja dan tempat tinggal digabungkan kedua-duanya, jadilah SOHO. Sesuai untuk orang bujang yang bekerja daripada rumah dan mempunyai waktu kerja yang fleksibel, bolehlah menetap di SOHO. Bangun tidur je, terus masuk pejabat.

10. SOFO (Small Office Flexible Office)

SOFO pula menawarkan fleksibiliti daripada segi tempat tinggal yang boleh bertukar kepada ruang pejabat dan sebaliknya. SOFO biasanya tiada dinding atau partition yang memisahkan, maka ia boleh berubah dengan senangnya.

11. SOVO (Small Office Virtual Office)

SOVO pula lebih sesuai bagi syarikat yang baru nak bermula, di mana ia mempunyai semua kemudahan untuk tujuan komersial. Tetapi yang kurang enaknya, semua bil adalah pada kadar komersial dan lebih mahal daripada kadar kediaman.

Saya Nak Beli Rumah…

Nak beli rumah ni, tak kira lah rumah jenis apa pun; asalkan ia mengikut kemampuan masing-masing. Kalau rasa hanya mampu beli rumah flat, beli terus asalkan ia milik kita. Nak beli rumah perlukan downpayment yang tinggi dan instalment bulanan selama berpuluh tahun lamanya, jadi jangan tersilap beli rumah.

Iklan

7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda

beli rumah usia muda

“Aku ni muda lagi…elok enjoy hidup bujang dulu baru fikir nak kahwin ke, beli rumah ke”

Tak salah muda-muda ni nak enjoy, tapi lagi best kalau enjoy sambil ada sebuah rumah di atas nama kita.

“Ala..rumah mahal la sekarang, tunggulah dulu”

Walaupun zaman dulu harga rumah jauh lebih murah dari sekarang, tapi korang yang muda mudi ni SEDANG hidup di zaman sekarang. Jadi hadapi realiti, TERUSKAN HIDUP. FIKIRKAN ALTERNATIF…. jangan fikir nak “bash” kerajaan sentiasa.

Jom kita ikuti tips daripada Amir Syahir berkenaan 7 Panduan Mudah Buat Anak Muda Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda seperti di bawah:

1. Mulakan Membina Karektor Suka Menyimpan

Sekurang-kurangnya perlu ada simpanan 15% daripada harga rumah yang hendak dibeli. 90% lagi guna pembiayaan perumahan. 10% untuk deposit rumah dan 5% untuk perjanjian jual beli dan kos sampingan yang lain.

2. Jangan Ambil Pembiayaan Peribadi Untuk Buat Deposit Rumah.

Kita akan dilabelkan sebagai individu yang berisiko oleh pihak bank nanti. Mungkin akan dapat MOF 85% ataupun kadar keuntungan bank yang tinggi.

3. Jangan Beli Kereta Mahal

Tak berdosa pun pakai kereta tempatan. Yang lelaki bujang naik motosikal pun masih nampak kacak. Jika beli kereta import, ansuran bulanan sah-sah tinggi, dah tak mampu nak menyimpan untuk beli rumah.

4. Jauhi Buat Hutang yang Tidak Perlu

Kad kredit bagus jika kita pandai guna. Jangan main swipe saja. Bila nak bayar nanti garu kepala. Ingat, jangan gatal-gatal nak bayar sekadar amaun minimum pula.

5. Bina laporan CCRIS untuk 6 bulan pertama dengan buat ASB Financing ataupun kad kredit. Pastikan CCRIS cantik menarik.

6. Belajar Ilmu Hartanah

Masa muda kita kena jadi orang yang dahagakan ilmu. Kalau dah tahu serba serbi pasal hartanah, kita tidak mudah tertipu dan kerugian beribu ringgit. Daftar cepat-cepat kalau ada seminar hartanah yang terdekat. Lagi satu jangan malas nak membaca, nanti selamanya akan berada di takuk yang lama. Ada duit lebih belilah buku-buku hartanah.

7. Berkawan Dengan Orang Yang Sama Minat 

Follow rapat-rapat Facebook orang yang selalu share ilmu percuma pasal hartanah. Merela ni ramai di luar sana. Boleh rujuk artikel Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah di Malaysia. Follow Mereka di Facebook

Beli rumah secondhand dan kecil dulu tidak mengapa. Asalkan boleh berteduh. Bukannya nanti tak boleh cantikkan. Tak ada fatwa kata kalau nak beli rumah kena beli yang baru siap.

Biar pun kita tidak nampak kaya kerana naik motorsikal pergi kerja, tidak mengapa. Asalkan dah ada aset hartanah. Jangan hari-hari update gambar makan dekat kedai mahal, tapi hutang keliling pinggang. Naik kereta import mewah tapi dah 2,3 bulan tertunggak bayaran.

Kalau anda rasa perkongsian ilmu kali ini cukup bermanfaat, rajin-rajinlah follow FB Amir Syahir.

Posting Asal: FB Amir Syahir

Semak Sendiri Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Dengan kemudahan internet dan semuanya kini di hujung jari, anda boleh dapatkan skor kredit (credit score) secara online saja. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!