Wanita Lebih Bijak Dalam Pelaburan Berbanding Lelaki?

M. Barber dan Terrance Odean telah menerbitkan satu penyelidikan yang bertajuk “Boys Will Be Boys: Gender, Overconfidence, and Common Stock Investment”. Mereka telah membuat kajian bagaimana prestasi wanita berbanding lelaki dalam tempoh jangka masa yang panjang ketika melabur, dan mereka telah mendapati bahawa kaum wanita lebih bijak daripada kaum lelaki dalam dunia pelaburan.

Tidak dinafikan dalam dunia pelaburan, terdapat lebih ramai bilangan kaum lelaki yang terlibat berbanding wanita. Namun, kelihatan bahawa golongan wanita lebih berjaya nampaknya.

Lelaki Sering Over-Confident

Di antara komponen utama kenapa wanita lebih baik berbanding lelaki dalam dunia pelaburan ialah, mereka tidak memperlihatkan tahap keyakinan mereka secara berlebihan (over-confident) yang mampu menjejaskan tumpuan mereka.

Mengikut statistik kajian, lelaki mempunyai 45% keyakinan yang lebih tinggi berbanding wanita hingga mengakibatkan pulangan pelaburan purata dalam 1% kurang berbanding wanita. Kajian ini turut mengaitkan bahawa psikologi lelaki akan mudah terjejas berbanding pelabur wanita.

Mungkin inilah di antara sebab utama kenapa wanita sering kali dipinggirkan atau disisihkan dalam dialog-dialog dunia kewangan. Akhirnya ia menyebabkan wanita kurang menonjol dalam dunia pelaburan.

Wanita Lebih Fokus Dan Buat Penyelidikan Yang Menyeluruh

Walaubagaimanapun, memiliki tahap keyakinan sederhana dalam menyemak dan membina fokus yang tinggi terhadap portfolio pelaburan dalam jangka masa panjang; adalah di antara kelebihan utama yang ada pada wanita.

Menurut kajian mereka lagi, salah satu sebab kenapa kaum wanita berada di kelas mereka yang tersendiri dalam dunia pelaburan ialah, mereka sanggup melakukan banyak penyelidikan untuk mencari fakta pelaburan yang tepat.

The National Council for Research on Women telah menerbitkan satu kajian komprehensif mengenai “Wanita dalam Pengurusan Dana (Women in Fund Management)”. Mereka telah menyimpulkan beberapa hasil kajian terhadap wanita seperti berikut:

Wanita membuat keputusan berdasarkan pengumpulan data secara komprehensif dan sentiasa mempertimbangkan idea-idea yang mungkin bertentangan dengan anggapan asal mereka. Kajian tersebut telah merujuk kepada pelbagai sumber, di antaranya artikel dari The Financial Times, ditulis oleh Celia Mather, bertajuk “Why Fund Management Suits the High-Achieving Women of Financial Services”.

Kesimpulannya, seorang pelabur wanita telah menjalankan penyelidikan sebanyak 60% lebih banyak berbanding lelaki, ketika melabur dan membuat keputusan pelaburan.

Kesimpulannya, wanita secara rutinnya mengenal pasti tujuan mereka dalam mencipta keuntungan. Berbanding melihat pelaburan sebagai tempat persaingan atau usaha untuk mengalahkan pasaran, wanita lebih tertumpu untuk memenuhi matlamat kewangan masa depan untuk diri sendiri dan keluarga mereka. 

Keutamaan dalam dunia kewangan mereka berbeza berbanding dengan kaum lelaki. 

Anda seorang lelaki yang membaca artikel ini, adakah anda setuju bahawa pelabur wanita lebih bijak?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dekat mana KWSP laburkan RM700 bilion duit kita?

Mesti dah tahu kan KWSP Isytihar 5.70% Untuk Dividen 2016?

Menurut laman web KWSP, aset pelaburan KWSP setakat 31 Disember 2016 bernilai RM731.11 bilion berbanding jumlah simpanan ahli sebanyak RM704.27 bilion. Keuntungan pelaburan yang diperolehi selepas ditolak pelbagai kos pengurusan, diagih-agihkan maka dapatlah kita 5.7% tu.

Secara asasnya simpanan ahli KWSP dilaburkan dalam instrumen pelaburan seperti berikut:

  • Sekuriti Kerajaan Malaysia
  • Pinjaman, Debentur dan Bon-Bon
  • Saham-saham
  • Pasaran Wang
  • Hartanah

Di Mana KWSP Melabur?

Maklumat ini juga boleh diperolehi di laman web KWSP.

KWSP merupakan pelabur utama dalam Bursa Malaysia dengan wajaran besar dalam saham perbankan, perladangan dan minyak dan gas, yang mencatatkan kerugian besar. Faham tak ni? Maksudnya KWSP juga jual beli saham syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia (melalui Panel Pelaburan KWSP).

“Eh, KWSP beli saham apa?”

Boleh rujuk jadual di bawah:

Senarai 30 Pegangan Ekuiti Tertinggi Berdasarkan Peratus Daripada Terbitan Saham Setakat 30 September 2016

No. Share % Holding
1 Malaysia Building Society Bhd 65.40%
2 RHB Bank Bhd 40.85%
3 Malaysian Resources Corp Bhd 34.73%
4 Alliance Financial Group Bhd 16.65%
5 UMW Holding Bhd 16.21%
6 Malayan Banking Bhd 16.12%
7 Tenaga Nasional Bhd 15.38%
8 MBM Resources Bhd 15.35%
9 Cimb Group Holding Bhd 15.32%
10 Axiata Group Bhd 15.21%
11 AMMB Holdings Bhd 15.12%
12 Telekom Malaysia Bhd 15.00%
13 IJM Corporation Bhd 13.98%
14 Media Prima Bhd 13.86%
15 Sapura-Kencana Petroleum Bhd 13.64%
16 Genting Plantations Bhd 13.62%
17 Malakoff Corporation Bhd 13.61%
18 United Plantations Bhd 13.31%
19 KPJ Healthcare Bhd 12.75%
20 Dialog Group Bhd 12.74%
21 IJM Plantations Bhd 12.60%
22 Hong Leong Bank Bhd 12.56%
23 BIMB Holdings Bhd 12.53%
24 Digi.com Bhd 12.45%
25 Sunway Reit Bhd 12.26%
26 Axis Real Estate Investment Bh 12.26%
27 Kuala Lumpur Kepong Bhd 12.23%
28 Cahya Mata Sarawak Bhd 12.17%
29 Malaysia Airports Hlds Bhd 12.06%
30 Public Bank Bhd 11.82%

TERKINI : Senarai 30 Pegangan Ekuiti Tertinggi Berdasarkan Peratus Daripada Terbitan Saham Setakat 30 Jun 2017

KWSP juga mempunyai pelaburan dalam pembangunan hartanah dan saham prasarana termasuklah AS, United Kingdom dan Eropah.

Baru-baru ini KWSP juga telah melabur dalam projek infrastruktur sebagai alternatif. Terkini KWSP telah membeli 40% kepentingan dalam Nuzen Corporation Sdn Bhd (Nuzen), pemegang konsesi Duta-Ulu Kelang Expressway (Duke) bernilai RM1.13 bilion. Nuzen yang juga anak syarikat milik penuh Ekovest Bhd memeterai terma persetujuan bersama dengan KWSP bagi melupuskan kepentingannya dalam Konsortium Lebuhraya Utara-Timur (KL) Sdn Bhd (Kesturi).

“Owh, baru tahu KWSP melabur dalam saham syarikat-syarikat ni..”

Bukan KWSP je boleh. Kita sebagai rakyat biasa juga boleh jual beli saham yang tersenarai di atas tu dan buat untung (pilih yang patuh syariah saja ok). Nak jual beli saham syarikat lain pun boleh, tak semestinya apa yang KWSP beli tu ‘bagus’.

Janji kalau nak terlibat dalam pelaburan saham kena ada akaun saham (CDS). Boleh baca di sini jika berminat nak tahu cara buka akaun CDS.

Kalau tak berani ambil risiko, jangan gatal nak terlibat. Ada cara lain, Pak Teh cadangkan kau melabur dalam Unit Trust guna Akaun I KWSP. Pelaburan jenis ini tetap berisiko tetapi kau tak pening kepala. Banyak dana patuh syariah di luar sana tu. Sama juga ceritanya, duit kau tu mereka akan tolong laburkan dalam Bursa Malaysia juga.

“Eh, bukan kena ada modal besar ke nak melabur saham ni?”

Itulah skeptikalnya orang kita. Suka sangat dengar cakap orang. Tahu tak saham bawah RM1 yang bagus-bagus pun banyak tersenarai? Boleh lihat senarai saham syarikat yang tersenarai di Bursa Market Place.

Bila dah pandai jual beli saham nanti nak dapat pulangan banyak mana pun boleh sebab kau sendiri yang pilih nak melabur di mana dan berapa lama. Untung rugi duit sendiri!

Baca lagi tentang pelaburan saham patuh syariah di Bursa Malaysia di sini.

Iklan

Apa Itu Konsep ‘High Risk High Return’ Dalam Pelaburan

Dalam dunia pelaburan, sudah pasti kita pernah dengar orang sebut High Risk High Return. Ianya bermaksud, semakin tinggi risiko sesuatu pelaburan, maka semakin besar potensi pulangan yang kita boleh perolehi.

Sebaliknya, semakin rendah risiko pelaburan, maka potensi pulangan yang kita bakal terima juga tak setinggi mana.

Konsep ‘High Risk High Return’ mungkin dengar agak remeh dan biasa. Namun, kebanyakan pelabur tidak menyedari betapa pentingnya konsep ini.

Ada juga di kalangan pelabur yang tahu akan ‘high risk high return’ tetapi mengabaikannya. Bila pelaburan tak menjadi atau lambat untuk menuai hasil daripada pelaburan, mulalah menyalahkan keadaan.

Sedangkan diri sendiri yang tak faham konsep ini dan tahap toleransi risiko yang sanggup dihadapi.

Memahami Konsep ‘High Risk High Return

This image has an empty alt attribute; its file name is Konsep-High-Risk-High-Return-Yang-Setiap-Pelabur-Perlu-Tahu2-700x466.jpg

Secara kasar, ianya bermaksud keputusan kita sendiri dalam menentukan modal pelaburan yang akan kita laburkan. Jadi, apapun yang kita rasa berisiko, pasti akan membawa ke arah kerugian atau pun keuntungan.

Sebab itulah kita perlu membuat tindakan yang bijak bagi setiap  pelaburan yang ingin kita ceburi. Jangan main cuba dan buat sahaja!

Risiko (Risk)

Risiko diertikan sebagai akibat yang boleh mendatangkan kerugian atau masalah daripada sesuatu tindakan yang kita lakukan. Dalam konteks pelaburan pula, risiko dianggap seperti kehilangan modal yang dilaburkan dalam sesuatu bisnes atau perniagaan.

Oleh itu, hasil kecil yang diperolehi di atas risiko yang besar adalah tidak setimpal dengan apa yang kita inginkan.

Suka atau tidak, risiko tetap wujud dalam mana-mana pelaburan. Mustahil untuk kita hapuskan risiko sepenuhnya.

Jelas di sini bahawa pelabur yang hebat bukan terletak pada wangnya sahaja, malah berani mengatur strategi dan mengambil risiko walau apa pun yang bakal terjadi.

Pulangan (Return)

Return pula adalah keuntungan yang diharapkan ke atas modal pelaburan yang telah dikeluarkan. Terdapat dua jenis pulangan dalam pelaburan, iaitu jangkaan (expected return) dan pulangan yang direalisasikan (realized return).

Risiko dan pulangan adalah keadaan yang dihadapi oleh pelabur ketika merancang jenis pelaburan yang bersesuaian. Secara ringkasnya, risiko mewakili keadaan yang di luar jangkaan, manakala pulangan adalah keadaan yang diharapkan.

Bila Dah Faham, Boleh Melabur Dengan Tenang

Kesimpulannya, konsep ‘High Risk High Return’ sememangnya sesuatu yang kita perlu fahami. Tanpanya, mungkin tiada siapa yang akan memperoleh keuntungan yang besar dalam pelaburan.

Sekiranya kita mahukan pulangan yang besar, maka kita perlu berani untuk mengambil risiko. Kita sendiri yang kenal diri kita sendiri, tepuk dada tanya selera.

Sumber Rujukan:

Jemput juga baca:

Iklan

Jenis-jenis Skim Pelaburan Haram Jadah

#1 – Skim Dagangan Mata Wang Asing Haram

Skim ini melibatkan aktiviti pelaburan dalam mata wang asing dengan tujuan untuk mendapat pulangan yang tinggi daripada pergerakan kadar tukaran mata wang asing. Pelabur lazimnya mudah tertarik dengan pulangan lumayan yang dijanjikan serta kemudahan akses pelaburan yang kini kebanyakannya boleh dilakukan dengan mudah secara dalam talian.

Pelabur diumpan dengan undangan untuk menghadiri seminar dan bengkel percuma yang menerangkan betapa lumayannya pulangan yang bakal mereka perolehi. Pelabur kemudiannya diminta membuka akaun dagangan mata wang asing dengan sesebuah syarikat yang didakwa mempunyai dagangan mata wang lesen yang sah. Setelah depositkan sejumlah wang ke dalam akaun tersebut, pelabur akan sentiasa diminta untuk menambahkan pelaburan dengan alasan kekurangan margin pelaburan awal dan untuk mengelakkan kehilangan modal.

Tahukah anda bahawa skim-skim ini kini cenderung menggunakan siswazah atau graduan baharu dari institusi pengajian tinggi untuk mempromosikan sistem pelaburan mereka?

Bukan sahaja golongan ini sering tampil kemas dan berpengetahuan tinggi dalam membicarakan mengenai pasaran mata wang dunia, malah mereka juga lebih mudah untuk mempengaruhi ahli keluarga serta rakan-rakan untuk menyertai skim pelaburan ini.

Akta Kawalan Pertukaran Asing 1953 (ECA) jelas menyatakan bahawa adalah menjadi satu kesalahan bagi seseorang untuk membeli atau menjual mata wang asing, atau terlibat atau mempunyai kaitan atau membuat persediaan di dalam sebarang perbuatan membeli atau menjual mata wang asing dengan mana-mana individu atau syarikat yang tidak mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa untuk menjalankan aktiviti sedemikian.

#2- Skim Pelaburan Internet

Skim ini lebih terkenal dengan generasi celik IT yang tegar menggunakan internet dan media sosial untuk mendapatkan maklumat serta menggunakan kemudahan dalam talian untuk berurusan. Pelaburan ini membayangkan pulangan, faedah atau keuntungan yang besar, kebiasaannya pada kadar yang lebih tinggi daripada yang ditawarkan oleh institusi kewangan berlesen yang lain.

Mereka juga meyakinkan pelabur bahawa risiko pelaburan dalam skim mereka adalah sangat rendah, bahkan sesetengah pengendali skim berani menjanjikan pulangan tanpa sebarang risiko pelaburan. Melalui laman web atau e-mel, pelabur didekati oleh pengendali skim ini dengan tawaran khidmat nasihat kewangan percuma serta pujukan untuk melabur dengan mereka. Namun individu atau syarikat pengendali skim pelaburan ini sebenarnya tidak pernah dilesenkan sebagai penerima deposit dan tidak mendapat kebenaran oleh pihak BNM.

Mereka juga tidak memperoleh lesen atau kelulusan daripada pihak SC untuk memberikan nasihat pelaburan yang berkaitan dengan aktiviti sekuriti atau niaga hadapan, apatah lagi untuk menjalankan aktiviti pengurusan dana di Malaysia.

#3 – Pengambilan Deposit Secara Haram

Deposit yang dilaburkan di bawah skim ini turut dijanjikan dengan pulangan yang tinggi, meskipun pengendali skim ini tidak mempunyai kuasa atau kebenaran untuk mengambil deposit daripada mana-mana pihak. BNM hanya memberikan lesen kepada pihak bank atau syarikat tertentu sahaja untuk menerima deposit daripada orang awam.

Pengendali skim ini bijak beroperasi dengan meyakinkan pelabur melalui pulangan awal yang diberikan hasil kutipan daripada pelabur-pelabur baharu yang lain. Pelabur kemudiannya dipujuk untuk melabur semula dengan jumlah yang lebih besar untuk menikmati pulangan yang lebih lumayan pada kadar yang tinggi.

Pelabur juga mungkin digalakkan untuk mempromosi dan mengajak rakan-rakan menyertai skim ini.Walau bagaimanapun, tiada jaminan yang pengendali ini mampu untuk terus membayar pulangan seperti yang dijanjikan jika mereka atau anda sendiri gagal mendapatkan pelabur-pelabur baharu.

Akhirnya, skim ini akan gagal dan pelabur menghadapi kerugian apabila pengendali menghilangkan diri bersama-sama wang pelaburan yang terkumpul.

#4 – Penipuan melalui sistem pesanan ringkas (SMS), e-mel dan phishing

Satu lagi trend penipuan pelaburan alaf baharu adalah dengan menggunakan perantaraan SMS dan e-mel untuk menjalankan aktiviti memancing data peribadi atau dikenali sebagai phishing. SMS dihantar secara rawak untuk menawarkan hadiah-hadiah menarik serta ganjaran hebat sama ada wang tunai atau barangan mewah.

Penerima yang bertuah akan dikehendaki menghubungi mereka semula untuk memberikan butiran lanjut supaya pemberian hadiah-hadiah dapat dilakukan. E-mel yang dihantar pula kononnya mengandungi notis makluman penting daripada pihak bank yang memerlukan pengguna untuk memberikan maklumat peribadi mereka seperti nombor kad pengenalan, nombor akaun bank serta kata laluan akaun bank. Jika pengguna menjawab e-mel tersebut, maklumat peribadi pengguna akaun akan dapat digunakan oleh pengendali skim untuk mengakses dan memindahkan wang simpanan yang terdapat di dalam akaun bank pengguna.

Meskipun penghantaran SMS dan e-mel ini sering dilakukan tanpa mengambil kira sama ada pengguna tersebut benar-benar mempunyai akaun di bank yang disebutkan, tetapi masih ada mangsa yang terpedaya dengan helah sedemikian.

Berhati-hatilah dengan sebarang tawaran melalui SMS atau e-mel yang anda terima dan pastikan dahulu bahawa sumbernya adalah daripada pihak yang sah. Anda juga dinasihatkan supaya tidak mengklik pautan yang mencurigakan, terutamanya apabila melakukan transaksi perbankan atas talian.

Anda dinasihatkan untuk merujuk pada Investor Alert dan maklumat mengenai tindakan penguatkuasaan yang dikeluarkan oleh BNM dan SC melalui pautan berikut:

Bank Negara Alert!

SC Investor Alert!

Sumber asal : Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit

Iklan

Akaun Wakalah TH Memberi Lebih Nilai Tambah Dan Manfaat Kepada Pendeposit

Hasil dividen tabung haji

KUALA LUMPUR, 10 Disember 2019 – Lembaga Tabung Haji (TH) hari ini mengumumkan peralihan kepada kontrak simpanan berkonsepkan Wakalah yang memberi lebih nilai tambah dan manfaat kepada pendeposit tanpa menjejaskan apa-apa kemudahan dan manfaat akaun sedia ada.

Peralihan kepada Kontrak Wakalah akan berkuatkuasa bermula 31 Disember 2019 menggantikan kontrak simpanan Wadiah Yad Dhamanah yang digunakan sebelum ini. Menerusi kontrak baharu ini, TH adalah wakil untuk menguruskan dana pendeposit bagi tujuan aktiviti pelaburan dan operasi haji di mana keuntungan yang dijana pada setiap tahun akan diagihkan kepada pendeposit berdasarkan prestasi kewangan TH.

TH sentiasa berusaha untuk menambahbaik perkhidmatannya dengan melaksanakan pembaharuan dan penstrukturan untuk manfaat pendeposit. Antara kelebihan menyimpan di TH adalah simpanan dijamin 100 peratus oleh kerajaan selaras dengan Akta Tabung Haji 1995 selain zakat telah dibayar bagi pihak pendeposit. Pendeposit tidak perlu mengisi apa-apa dokumen baharu dan boleh berurusan seperti biasa di mana-mana pejabat cawangan TH di seluruh negara.

TH ingin memaklumkan bahawa dengan mengekalkan deposit bersama TH selepas 31 Disember 2019, pendeposit dianggap telah memberi persetujuan terhadap peralihan kepada kontrak simpanan berkonsepkan Wakalah ini. Terma dan syarat akaun TH boleh dirujuk di pautan www.tabunghaji.gov.my/wakalah.

Sumber: Tabung Haji

TERMA & SYARAT

1.    Syarat menjadi ahli
       1.1    Beragama Islam.
       1.2    Warganegara Malaysia.

2.    Jenis Akaun
       2.2    Akaun Dewasa
                2.2.1    Akaun simpanan bagi pendeposit yang berumur 18 tahun dan ke atas.

       2.3    Akaun Kanak-Kanak di Bawah Penjaga
                2.3.1    Akaun simpanan bagi pendeposit yang berumur di bawah 18 tahun. 
                2.3.2    Akaun ini hendaklah dikawalselia oleh penjaga.

3.    Wakalah
       3.1    Pendeposit melantik TH sebagai wakil untuk menguruskan wangnya dalam akaun TH tanpa terikat dengan apa-apa terma selain yang ditetapkan dan selaras dengan Akta Tabung Haji 1995.
       3.2    Pendeposit boleh menyimpan dan mengeluarkan wang daripada akaun TH selaras dengan Akta TH dan selaras dengan Peraturan-Peraturan Tabung Haji (Deposit dan Pengeluaran), sebarang pindaan serta prosedur  yang telah ditetapkan di TH.
       3.3    Pendeposit menerima agihan  keuntungan aktiviti pelaburan TH setelah ditolak kos pengurusan TH, kos Haji dan zakat tertakluk sentiasa kepada TH memenuhi keperluan- keperluan berkaitan di bawah Akta Tabung Haji 1995.

SOALANJAWAPAN
1 Apakah maksud Wakalah? Wakalah bermaksud seseorang (Muwakkil) melantik satu pihak yang lain (Wakil) sebagai wakilnya untuk mengendalikan urusannya.
2 Adakah Wadiah Yad Dhamanah sebagai simpanan manakala Wakalah sebagai pelaburan? Konsep WadiahYad Dhamanah dan Wakalah boleh digunakan untuk tujuan simpanan dan dana simpanan boleh dilaburkan.
3 Mengapakah kontrak Syariah bagi akaun TH diubah kepada Wakalah? Menerusi kontrak wakalah pendeposit berpeluang mendapat nilai tambah dan manfaat lain di bawah kontrak wakalah di samping kemudahan sedia ada terus kekal dinikmati.
4 Kenapa TH melaksanakan kontrak ini pada masa ini? TH sentiasa berusaha untuk menambahbaik perkhidmatannya dengan melaksanakan pembaharuan dan penstrukturan.
5 Adakah kontrak baharu ini adalah salah satu langkah TH dalam penstrukturan terbaharu TH? Ya.

Nak Lebih Detailed?

Wadiah Adalah Contoh Kontrak Berasaskan Jaminan

Kontrak jenis ini adalah di antara pelanggan dan pihak yang memberi jaminan. Ia dipraktiskan dalam perniagaan Ar-Rahnu.

Definisi : Pelanggan memajak barang kemas untuk mendapatkan tunai melalui Ar-Rahnu. Pengendali Ar-Rahnu menjamin keselamatan barang kemas tersebut dan akan memulangkan barang kemas tersebut apabila pembiayaan dilunaskan oleh pelanggan dalam tempoh waktu yang
telah dipersetujui.

Wakalah Pula Merupakan Contoh Kontrak Berasaskan Upah

Kontrak jenis ini adalah di antara pelanggan dan wakil pelanggan. Ia dipraktiskan dalam Takaful.

Definisi : Pelanggan melantik pengendali Takaful untuk menguruskan wang yang dicarumkan setiap bulan. Pengendali Takaful bertanggungjawab memastikan caruman diuruskan dengan telus dan patuh shariah. Upah akan dikenakan kepada pelanggan bagi perkhidmatan tersebut.

Harapnya lepas dah tukar akad ini kita akan dapat detail di mana sebenarnya investment Tabung Haji ni.

Sama-Sama Kita Tunggu Agihan Pendapatan Tabung Haji 2019

2012 6.50% Hibah + 1.50% Bonus
2013 6.00% Hibah + 2.00% Bonus
2014 6.25% Hibah + 2.00% Bonus
2015 5.00% Hibah + 3.00% Bonus
2016 4.25% Hibah + 1.50% Bonus
2017 4.50% Hibah + 1.75% Bonus
2018 1.25% Hibah

Kalau ikut akad sebelum ini tidak dianggap pelaburan dan pendeposit sebenarnya tak boleh desak pulangan dan pemberian hibah adalah ikut budi bicara TH.

Kalau ikut akad baru ni, keuntungan TH adalah hak pendeposit selepas ditolak kos seperti kos wakalah. Sama-sama kita tunggu berapakah agihan pendapatan yang bakal diumumkan untuk tahun 2019 ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!