9 panduan asas sebelum memulakan pelaburan Unit Trust

Unit Amanah adalah salah satu instrumen pelaburan yang boleh dijadikan pilihan jika anda tidak berani menanggung risiko yang tinggi.

Baca panduan ini jika anda berminat untuk melabur ke dalam Unit Amanah

1. Sebelum melabur, mulakan dengan simpanan 10% gaji. Simpan ke Tabung Haji sebaiknya kerana ia boleh memberi pulangan lebih baik dari simpanan biasa.

2. Cukupkan simpanan sebanyak bersamaan 3 ke 6 bulan gaji. Ia sebagai dana kecemasan untuk masa hadapan.

3. Selepas cukup simpanan tersebut, baru boleh mulakan pelaburan menggunakan duit LEBIHAN simpanan. Jangan gunakan wang simpanan, guna wang lebihan simpanan.

4. Jangan buat “Dollar Cost Averaging” (DCA) secara membuta tuli. Buat secara bijak kerana selepas setahun dua melabur kita tahu harga paling tinggi dan harga paling rendah. Jadi selepas itu, memilihlah waktu kita membeli dana baru pada harga murah.

5. Guna wang dari Kumpulan Wang Simpanan Persaraan? Ia kaedah terakhir. Jika gunakan cara ini, gunakan juga tip-tip yg dikongsi di sini terutama jangan lakukan DCA secara membuat tuli. Tahukah anda, CEO Kumpulan Wang Simpanan Persaraan pernah membuat kenyataan bahawa hanya 20% sahaja pelabur yg mengeluarkan wang Dana Persaraan untuk unit trust mendapat pulangan melebihi pulangan Dana Persaraan tersebut?

6. Letakkan benchmark ASB 8% setahun sebagai ROI. Jika ROI dana kurang 8%, maka lakukan sesuatu – review dana dan switching.

7. Jangan Bergantung harap kepada ejen atau broker, mereka hanyalah fasilitator dalam pelaburan ini. Jika dapat ejen yang bagus, itu ialah bonus.

8. Sebenarnya, tanpa melalui ejen pun kita boleh membeli sendiri dana-dana pilihan kita dan dapat menjimatkan kos dan caj.

9. Semak prestasi dana-dana pelaburan unit amanah melalui laporan Lipper dan bukan semata-mata bergantung kepada ejen sebab ejen akan mempromosi dana syarikat mereka.

Sumber asal : Afyan Mat Rawi, IFP

Afyan Mat Rawi, IFP ialah seorang konsultan dalam bidang servis kewangan sepenuh masa di INFAQ Consultancy.

Nota : Hubungi Tuan Afyan jika berminat untuk melabur dalam Top 5 dana Unit Amanah di Malaysia, dari pelbagai syarikat Unit Amanah!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Public Mutual Umum Agihan RM184 Juta Bagi Sembilan Dana

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Public Bank, Public Mutual, mengisytiharkan agihan berjumlah lebih RM184 juta bagi sembilan dana.

Jumlah agihan kasar yang diisytiharkan bagi tahun kewangan berakhir 30 Nov, 2022, itu adalah daripada 0.20 sen seunit bagi Public Islamic Sector Select Fund hingga 2.40 sen seunit bagi Public e-Enhanced Money Market Fund-Class A.

Public Mutual adalah syarikat unit amanah swasta terbesar di Malaysia yang menguruskan lebih daripada 170 dana dan mempunyai sejumlah 31 cawangan merangkap pusat perkhidmatan pelanggan di seluruh negara.

Tahun ini, syarikat itu sekali lagi muncul sebagai pemenang terbesar pada anugerah Refinitiv Lipper Fund Awards, menerima dua Anugerah Kumpulan dan 30 Anugerah Dana individu serta mendapat pengiktirafan global dengan memenangi 13 anugerah daripada Refinitiv Lipper Fund Awards 2022-Global Islamic.

Public Mutual juga merupakan penyedia Skim Persaraan Swasta (PRS) yang diluluskan, menguruskan sembilan dana di bawah skim tersebut.

— BERNAMA