9 panduan asas sebelum memulakan pelaburan Unit Trust

Unit Amanah adalah salah satu instrumen pelaburan yang boleh dijadikan pilihan jika anda tidak berani menanggung risiko yang tinggi.

Baca panduan ini jika anda berminat untuk melabur ke dalam Unit Amanah

1. Sebelum melabur, mulakan dengan simpanan 10% gaji. Simpan ke Tabung Haji sebaiknya kerana ia boleh memberi pulangan lebih baik dari simpanan biasa.

2. Cukupkan simpanan sebanyak bersamaan 3 ke 6 bulan gaji. Ia sebagai dana kecemasan untuk masa hadapan.

3. Selepas cukup simpanan tersebut, baru boleh mulakan pelaburan menggunakan duit LEBIHAN simpanan. Jangan gunakan wang simpanan, guna wang lebihan simpanan.

4. Jangan buat “Dollar Cost Averaging” (DCA) secara membuta tuli. Buat secara bijak kerana selepas setahun dua melabur kita tahu harga paling tinggi dan harga paling rendah. Jadi selepas itu, memilihlah waktu kita membeli dana baru pada harga murah.

5. Guna wang dari Kumpulan Wang Simpanan Persaraan? Ia kaedah terakhir. Jika gunakan cara ini, gunakan juga tip-tip yg dikongsi di sini terutama jangan lakukan DCA secara membuat tuli. Tahukah anda, CEO Kumpulan Wang Simpanan Persaraan pernah membuat kenyataan bahawa hanya 20% sahaja pelabur yg mengeluarkan wang Dana Persaraan untuk unit trust mendapat pulangan melebihi pulangan Dana Persaraan tersebut?

6. Letakkan benchmark ASB 8% setahun sebagai ROI. Jika ROI dana kurang 8%, maka lakukan sesuatu – review dana dan switching.

7. Jangan Bergantung harap kepada ejen atau broker, mereka hanyalah fasilitator dalam pelaburan ini. Jika dapat ejen yang bagus, itu ialah bonus.

8. Sebenarnya, tanpa melalui ejen pun kita boleh membeli sendiri dana-dana pilihan kita dan dapat menjimatkan kos dan caj.

9. Semak prestasi dana-dana pelaburan unit amanah melalui laporan Lipper dan bukan semata-mata bergantung kepada ejen sebab ejen akan mempromosi dana syarikat mereka.

Sumber asal : Afyan Mat Rawi, IFP

Afyan Mat Rawi, IFP ialah seorang konsultan dalam bidang servis kewangan sepenuh masa di INFAQ Consultancy.

Nota : Hubungi Tuan Afyan jika berminat untuk melabur dalam Top 5 dana Unit Amanah di Malaysia, dari pelbagai syarikat Unit Amanah!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!