3 Fasa Beli Dan Jual Saham – Kini Ada Robot Untuk Permudahkannya

Pastinya ramai di kalangan kita yang beli dan jual saham hampir setiap hari. Beli pagi, jual petang. Kita ulang hari-hari tanpa kita menyedarinya.

Cuba fikir balik:

  • Apakah proses-proses yang perlu dilakukan?
  • Berapa lama masa yang perlu diluangkan setiap hari?
  • Apakah elemen yang paling penting dalam manual trading?
  • Susah sangat ke nak trade manual?

Persoalan-persoalan di atas akan selalu bermain di kotak fikiran trader-trader baru dan lama, serta sesiapa yang ingin berjinak-jinak dengan dunia trading.

Secara kasarnya, fasa untuk urusniaga saham secara manual ini terbahagi kepada 3 fasa.

✅ FASA 1 – HOMEWORK

(Apa yang perlu trader lakukan SEBELUM pasaran dibuka?)

Langkah pertama adalah memilih strategi yang ingin di gunakan ketika pasaran dibuka. Sebagai contoh, jika pasaran semasa Bursa Malaysia dalam keadaan bearish atau downtrend, mungkin strategi yang paling sesuai adalah ‘defensive strategy’. Begitu juga jika sebaliknya.

Jika pasaran dalam keadaan bullish atau uptrend, ‘aggressive strategy’ lebih sesuai. Strategi yang ingin digunapakai adalah bergantung kepada kesesuaian trader itu sendiri dari segi pengurusan kewangan dan kawalan risiko.

Selepas menetapkan strategi yang ingin digunapakai, apa yang perlu trader buat adalah memilih saham-saham yang berpotensi untuk memberikan keuntungan dalam tempoh pegangan yang dikehendaki.

Trader perlu menganalisa saham yang berpotensi ini dari segi analisa teknikal untuk menentukan trading plan mereka (entry price, profit taking and stop loss price).

Setiap trader akan mempunyai trading setup yang berbeza dengan trader yang lain bergantung kepada indicator analisa teknikal yang dipilih.

Berdasarkan pengalaman kami sebagai trader, fasa HOMEWORK ini mengambil masa sehingga 1-2 jam setiap hari. Kebiasaannya, homework akan dilakukan malam sebelum pasaran dibuka.

✅ FASA 2 – EXECUTION

(Apa yang perlu trader lakukan SEMASA pasaran dibuka?)

Ketika pasaran dibuka, setiap trader perlu memantau pergerakan harga saham pilihan untuk memastikan tidak terlepas dari entry price yang mereka inginkan. Apabila sudah berjaya mendapat harga yang diinginkan, trader masih perlu membuat pemantauan untuk memastikan mereka patuh kepada trading plan yang telah mereka tetapkan.

Proses ini memerlukan pemantauan yang teliti sepanjang ‘trading hours’ daripada pukul 9 pagi sehingga 5 petang.

Pada ketika inilah, emosi dan psikologi akan mengambil alih setiap keputusan trader. Betul, setiap trader WAJIB ada trading plan yang telah ditetapkan sebelum berurusniaga, tetapi, berapa ramai yang betul-betul patuh kepada trading plan mereka?

Berapa ramai yang akan mengambil keuntungan apabila harga sasaran mereka telah tercapai? Berapa ramai pula yang akan menjual tepat pada harga ‘cut loss’ apabila saham belian mereka dalam kerugian?

Percayalah, trader tidak boleh lari daripada perasaan emosi FEAR, GREED, and HOPE. Inilah realiti dalam trading.

✅ FASA 3 – ANALYZE TRADING JOURNAL

(Apa yang trader perlu lakukan SELEPAS melakukan transaksi beli dan jual saham?)

Untuk mendapatkan result trading yang konsisten, setiap trader perlu ada Trading Journal masing-masing. Dalam Trading Journal ini, trader perlu merekodkan setiap transaksi belian dan jualan saham pilihan mereka termasuklah harga membeli, harga menjual, berapa jumlah keuntungan, berapa jumlah kerugian, strategi yang digunapakai, trading plan yang ditetapkan dan sebagainya.

Trader perlu menganalisa setiap keputusan mereka dalam melakukan transaksi belian dan jualan saham berdasarkan Trading Journal yang telah dibuat. Melalui proses ini, trader akan dapat menilai kekuatan dan kelemahan mereka di dalam melakukan urusniaga beli dan jual saham.

Proses ini adalah proses yang paling kritikal dalam menentukan ‘sustainability’ trader dalam pasaran Bursa Malaysia. Secara realitinya, tidak ramai trader yang merekodkan setiap transaksi belian dan jualan saham pilihan mereka terutamanya ketika saham belian mereka berada dalam kerugian.

Secara konklusinya, setiap trader perlu mengulangi proses dari Fasa 1 sehingga ke Fasa 3 setiap hari untuk mendapatkan result trading yang konsisten dan memastikan mereka boleh bertahan lama di dalam pasaran Bursa Malaysia.

Anda nilaikan sendiri, trade manual ni susah ke senang? Berapa banyak komitmen masa yang perlu anda luangkan setiap hari? Jika setiap hari anda sanggup untuk melakukan proses-proses seperti yang diterangkan di atas, selamat datang ke dunia manual trading kami ucapkan!

Untuk pengetahuan, Mathcraft telah membangunkan sebuah sistem automasi pelaburan saham secara sistematik bermula dari pengurusan modal, pemilihan strategi, jangkaan tempoh pegangan dan pengawasan portfolio pergerakan harga saham secara automatik dan berasaskan kepada “Artificial Intelligence” yang mudah difahami tanpa perlu menguasai teknikal analisis secara mendalam dan boleh digunakan oleh semua lapisan masyarakat.

This image has an empty alt attribute; its file name is robotsaham-november-2019-1024-700x446.jpg

Anda semua dijemput hadir ke seminar pengenalan kepada robot saham untuk mempelajari, memahami dan menguasai kaedah pelaburan saham patuh shariah di Bursa Malaysia secara automatik dengan menggunakan teknologi robot.

Boleh daftar di link di bawah untuk menempah seat anda:

Kami ada promosi hebat untuk anda semua. TERHAD kepada 50 orang terawal sahaja. Jangan lepaskan peluang ini, daftar sekarang!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dumb Money Vs Smart Money Dalam Pelaburan Saham

“Nak melabur saham mestilah tunggu Buy Call, baru boleh untung!”

Anda yang sedang melabur saham secara individu atau runcit, apa anda rasa jika anda sebenarnya dilabel sebagai ‘bodoh’ dalam dunia pelaburan saham ini? 

Jika anda ‘bodoh’, jadi siapa yang pandai sangat dalam pelaburan saham ini? Yang ‘cerdik’ ini ialah mereka yang datangnya dari industri atau lebih dikenali sebagai pelabur institusi. 

Marah dengan label yang diberikan? Bertenang, kerana label ini diberikan oleh pihak media kewangan di Wall Street yang menggambarkan perbezaan aliran tunai kedalam pasaran saham daripada pelabur individu dan aliran tunai daripada pelabur institusi. 

Kenapa Pelabur Runcit Dilabel ‘Dumb‘?

Jangan kecil hati, istilah ini diberikan hanya kerana pelabur runcit tidak mempunyai masa, akses kepada maklumat pasaran yang terhad dan juga kurang kesungguhan mengkaji laporan kewangan syarikat ketika membuat keputusan pelaburan.  

Pelabur runcit juga membuat kajian tentang saham syarikat secara individu dan tidak memiliki kumpulan penyelidik yang dedikasi memuat kajian dan mendapatkan maklumat. 

Oleh sebab ini, aliran tunai daripada pelabur runcit ke dalam pelaburan saham dilabel sebagai aliran tunai ‘bodoh’.

Tetapi mari kita semak semula, sampai hari ini kita masih jumpa pelabur-pelabur runcit yang membeli dan menjual saham dengan mengharapkan ‘buy call’. Malah ‘group‘ yang menawarkan perkhidmatan ‘buy call’ ini laris dilanggan. 

Banyak juga kisah pelabur rugi besar sebab beli saham yang naik ketika di puncak dan akhirnya menangis di bucu katil akibat kerugian. 

Belum cerita mereka yang ditipu (scam) dengan pelaburan yang tidak wujud. 

Jumlahnya bukan sedikit, ramai sebenarnya. Jadi cuba jawab soalan ini, adakah pelaburan seperti ini bijak? 

Pelabur Institusi Pula Bijak Sangat Ke?

Sumber: Investopedia

Pelabur institusi yang dilabel ‘Smart Money’ bijak sangat ke? Boleh buat keuntungan beratus peratus ke?

Jawapannya tidak juga, pernah sahaja pelabur institusi dan pengurus dana membuat keputusan yang salah yang mengakibatkan kerugian kepada organisasi mereka. Yang sampai melingkup pun ada!

Tetapi apa yang mereka ada dan pelabur runcit tiada, ialah mereka ada kelebihan (unfair advantage) untuk mendapatkan maklumat pasaran, kumpulan penganalisis pasaran berdedikasi dan berpengalaman yang cakna tentang apa yang terjadi dalam pasaran. Ini menjadikan mereka membuat keputusan pelaburan yang maklum.

Pelabur Runcit Hari Ini Semakin Bijak

Dengan usaha yang berterusan daripada pihak yang terlibat, banyak kelas dan sesi pembelajaran saham yang diadakan khas untuk pelabur runcit supaya melabur dengan ilmu

Walaupun mungkin pelabur runcit tidak mendapat maklumat sehebat pelabur institusi, tetapi kajian yang dibuat memadai untuk mereka meraih keuntungan dalam pasaran saham ini.

Nak berjaya dalam pelaburan saham ini tiada jalan mudah. Pengalaman dan usaha yang tidak putus di samping ketekunan menuntut serta menambah ilmu pelaburan akan menjadikan anda pelabur yang berjaya. 

Semoga berjaya!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!