3 Fasa Beli Dan Jual Saham – Kini Ada Robot Untuk Permudahkannya

Pastinya ramai di kalangan kita yang beli dan jual saham hampir setiap hari. Beli pagi, jual petang. Kita ulang hari-hari tanpa kita menyedarinya.

Cuba fikir balik:

  • Apakah proses-proses yang perlu dilakukan?
  • Berapa lama masa yang perlu diluangkan setiap hari?
  • Apakah elemen yang paling penting dalam manual trading?
  • Susah sangat ke nak trade manual?

Persoalan-persoalan di atas akan selalu bermain di kotak fikiran trader-trader baru dan lama, serta sesiapa yang ingin berjinak-jinak dengan dunia trading.

Secara kasarnya, fasa untuk urusniaga saham secara manual ini terbahagi kepada 3 fasa.

✅ FASA 1 – HOMEWORK

(Apa yang perlu trader lakukan SEBELUM pasaran dibuka?)

Langkah pertama adalah memilih strategi yang ingin di gunakan ketika pasaran dibuka. Sebagai contoh, jika pasaran semasa Bursa Malaysia dalam keadaan bearish atau downtrend, mungkin strategi yang paling sesuai adalah ‘defensive strategy’. Begitu juga jika sebaliknya.

Jika pasaran dalam keadaan bullish atau uptrend, ‘aggressive strategy’ lebih sesuai. Strategi yang ingin digunapakai adalah bergantung kepada kesesuaian trader itu sendiri dari segi pengurusan kewangan dan kawalan risiko.

Selepas menetapkan strategi yang ingin digunapakai, apa yang perlu trader buat adalah memilih saham-saham yang berpotensi untuk memberikan keuntungan dalam tempoh pegangan yang dikehendaki.

Trader perlu menganalisa saham yang berpotensi ini dari segi analisa teknikal untuk menentukan trading plan mereka (entry price, profit taking and stop loss price).

Setiap trader akan mempunyai trading setup yang berbeza dengan trader yang lain bergantung kepada indicator analisa teknikal yang dipilih.

Berdasarkan pengalaman kami sebagai trader, fasa HOMEWORK ini mengambil masa sehingga 1-2 jam setiap hari. Kebiasaannya, homework akan dilakukan malam sebelum pasaran dibuka.

✅ FASA 2 – EXECUTION

(Apa yang perlu trader lakukan SEMASA pasaran dibuka?)

Ketika pasaran dibuka, setiap trader perlu memantau pergerakan harga saham pilihan untuk memastikan tidak terlepas dari entry price yang mereka inginkan. Apabila sudah berjaya mendapat harga yang diinginkan, trader masih perlu membuat pemantauan untuk memastikan mereka patuh kepada trading plan yang telah mereka tetapkan.

Proses ini memerlukan pemantauan yang teliti sepanjang ‘trading hours’ daripada pukul 9 pagi sehingga 5 petang.

Pada ketika inilah, emosi dan psikologi akan mengambil alih setiap keputusan trader. Betul, setiap trader WAJIB ada trading plan yang telah ditetapkan sebelum berurusniaga, tetapi, berapa ramai yang betul-betul patuh kepada trading plan mereka?

Berapa ramai yang akan mengambil keuntungan apabila harga sasaran mereka telah tercapai? Berapa ramai pula yang akan menjual tepat pada harga ‘cut loss’ apabila saham belian mereka dalam kerugian?

Percayalah, trader tidak boleh lari daripada perasaan emosi FEAR, GREED, and HOPE. Inilah realiti dalam trading.

✅ FASA 3 – ANALYZE TRADING JOURNAL

(Apa yang trader perlu lakukan SELEPAS melakukan transaksi beli dan jual saham?)

Untuk mendapatkan result trading yang konsisten, setiap trader perlu ada Trading Journal masing-masing. Dalam Trading Journal ini, trader perlu merekodkan setiap transaksi belian dan jualan saham pilihan mereka termasuklah harga membeli, harga menjual, berapa jumlah keuntungan, berapa jumlah kerugian, strategi yang digunapakai, trading plan yang ditetapkan dan sebagainya.

Trader perlu menganalisa setiap keputusan mereka dalam melakukan transaksi belian dan jualan saham berdasarkan Trading Journal yang telah dibuat. Melalui proses ini, trader akan dapat menilai kekuatan dan kelemahan mereka di dalam melakukan urusniaga beli dan jual saham.

Proses ini adalah proses yang paling kritikal dalam menentukan ‘sustainability’ trader dalam pasaran Bursa Malaysia. Secara realitinya, tidak ramai trader yang merekodkan setiap transaksi belian dan jualan saham pilihan mereka terutamanya ketika saham belian mereka berada dalam kerugian.

Secara konklusinya, setiap trader perlu mengulangi proses dari Fasa 1 sehingga ke Fasa 3 setiap hari untuk mendapatkan result trading yang konsisten dan memastikan mereka boleh bertahan lama di dalam pasaran Bursa Malaysia.

Anda nilaikan sendiri, trade manual ni susah ke senang? Berapa banyak komitmen masa yang perlu anda luangkan setiap hari? Jika setiap hari anda sanggup untuk melakukan proses-proses seperti yang diterangkan di atas, selamat datang ke dunia manual trading kami ucapkan!

Untuk pengetahuan, Mathcraft telah membangunkan sebuah sistem automasi pelaburan saham secara sistematik bermula dari pengurusan modal, pemilihan strategi, jangkaan tempoh pegangan dan pengawasan portfolio pergerakan harga saham secara automatik dan berasaskan kepada “Artificial Intelligence” yang mudah difahami tanpa perlu menguasai teknikal analisis secara mendalam dan boleh digunakan oleh semua lapisan masyarakat.

This image has an empty alt attribute; its file name is robotsaham-november-2019-1024-700x446.jpg

Anda semua dijemput hadir ke seminar pengenalan kepada robot saham untuk mempelajari, memahami dan menguasai kaedah pelaburan saham patuh shariah di Bursa Malaysia secara automatik dengan menggunakan teknologi robot.

Boleh daftar di link di bawah untuk menempah seat anda:

Kami ada promosi hebat untuk anda semua. TERHAD kepada 50 orang terawal sahaja. Jangan lepaskan peluang ini, daftar sekarang!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Meggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: