40 Syarikat Paling Cepat Berkembang

Baru-baru ini, Focus Malaysia ada mengeluarkan senarai 40 syarikat yang paling cepat berkembang untuk tempoh setahun kebelakangan ini. Ianya diukur daripada segi pendapatan dan juga keuntungan syarikat.

Jom kita tengok senarai 40 syarikat tersebut, yang dibahagikan kepada dua kategori.

1. Top 30 Syarikat Paling Cepat Berkembang (kategori Market Cap 500 juta dan ke atas)

Banyak nama yang mungkin kita tak biasa dengar, tetapi mereka ini mencatatkan prestasi yang sangat memberangsangkan. Jom kita tengok pergerakan harga saham mereka pula untuk setahun kebelakangan ini, dengan mengambil 10 syarikat teratas:

1. N2N Connect

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sunsuria

Sumber: Bursa Marketplace

3. Pentamaster Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

4. LBS Bina Group

 

Sumber: Bursa Marketplace

5. MRCB-Quill REIT (Tak patuh Syariah)

Sumber: iSaham

6. CAB Cakaran Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. MyEG Services

Sumber: Bursa Marketplace

8. Econpile Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. OCK Group

Sumber: Bursa Marketplace

10. Kerjaya Prospek Group

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau anda perasan sesuatu, tiada satu trend tetap bagi semua sepuluh saham syarikat kan? Ada yang tengah uptrend, ada yang tengah buat sideways, yang tengah downtrend pun tidak kurangnya. Dan 9 daripada 10 syarikat yang tersenarai, adalah saham yang patuh Syariah.

2. Top 10 Syarikat Paling Cepat Berkembang (kategori Market Cap 500 juta dan ke bawah)

Jika dilihat betul-betul, ada 5 industri yang berbeza yang menunjukkan bahawa syarikat boleh berjaya tanpa mengenai industri. Bagaimana pula dengan harga saham syarikat-syarikat ini untuk tempoh setahun?

1. Comfort Gloves

 

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sentoria Group (Tak patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

3. WZ Satu

 

Sumber: Bursa Marketplace

4. AWC

Sumber: Bursa Marketplace

5. Willowglen MSC

Sumber: Bursa Marketplace

6. Poh Huat Resource Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Rexit (Tak patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

8. Homeritz Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

9. Three-A Resources

Sumber: Bursa Marketplace

10. Mikro MSC

Sumber: Bursa Marketplace

Juga dapat kelihatan syarikat-syarikat yang tersenarai ni bukan semuanya uptrend, iaitu harga saham meningkat naik. Ada juga yang sideways, dan ada juga yang downtrend. 8 daripada 10 syarikat pula adalah yang patuh Syariah.

Mereka Mempunyai Fundamental Yang Kuat

Orang kata, nak tahu saham apa yang kita boleh beli, tengok kepada kekuatan Fundamental mereka. Dan ternyata, syarikat-syarikat yang tersenarai ini memang sangat kukuh. Buatlah Fundamental Analysis, angka-angka mereka pasti sangat baik.

Syarikat yang kuat fundamentalnya, adalah syarikat yang semakin banyak duit, untung makin besar, dan ini akan menyaksikan semakin ramai orang beli saham mereka, dan harga saham pun semakin meningkat naik.

Tapi bila masa terbaik untuk beli saham-saham ini? Untuk itu, kena buat Technical Analysis pula. Secara ringkasnya, Technical Analysis bermaksud mengkaji pergerakan saham dengan memberi keutamaan kepada harga saham dan jumlah dagangan (price & volume) dengan menggunakan carta, bagi menjangka pergerakan harga dan trend.

Nak lagi best, jangan lepaskan peluang untuk berjumpa sifu-sifu Technical Analysis bulan Oktober 2018 ini.

Untuk julung-julung kalinya, ini merupakan peluang terbaik bagi mereka yang ingin mendalami ilmu Technical Analysis. Dibarisi panel speaker yang bertaraf antarabangsa, pastinya anda dapat ilmu terbaru berkenaan Technical Analysis ini:

Ianya bakal berlangsung pada 26hb sehingga 28hb Oktober 2018 ini di Kuala Lumpur Convention Centre. Untuk maklumat lanjut, boleh ke laman web IFTA2018 sekarang.

Acara ini dianjurkan oleh Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) yang merupakan persatuan yang mengumpulkan para ilmuan dan cendikiawan dalam bidang Technical Analysis di Malaysia. Boleh juga like FB Malaysia Chartists.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bagaimana Perubahan Trend Boleh Dikesan Dengan 3 Tanda Ini

Dalam kita melalui proses untuk menjadi seorang pelabur dan pedagang yang berjaya, pemahaman dan pembacaan carta mestilah baik. Hal ini kerana, untuk kita membuat keputusan membeli dan menjual kita perlu mahir dalam membaca carta.

Pemahaman analisis teknikal juga adalah salah satu tiang untuk kita berjaya menjadi seorang pelabur. Salah satu buku lagenda tulisan Steve Nison berjudul Japanese Candlestick Charting Techniques banyak menceritakan bagaimana untuk kita mahir membaca carta menggunakan candlestick pattern.

Candlestick adalah bar hijau dan merah yang terdapat di dalam carta dan ianya terbentuk dengan 4 ciri-ciri iaitu Open, Close, High dan Low. Selain itu, pembentukan candlestick menceritakan psikologi manusia dalam melakukan keputusan membeli dan menjual.

Untuk gambaran  yang jelas boleh lihat gambar di bawah.

Dalam kita melabur dan berdagang terdapat beberapa candlestick patterns yang boleh kita gunakan untuk mengesan perubahan trend.

Mari kita lihat tiga candlestick pattern yang mempunyai potensi membuat perubahan trend dalam carta.

1. Hammer Pattern

Candlestick pattern yang popular di kalangan pelabur adalah Hammer. Hal ini kerana ia sangat senang untuk dikesan di dalam carta. Hammer pattern yang baik selalunya berada di dalam aliran downtrend.

Jika hammer pattern berada di dalam aliran uptrend, kewujudannya menjadi tidak signifikan.

Sumber : Investopedia

Seperti dalam gambar di atas, carta menunjukkan aliran downtrend untuk beberapa ketika, namun, candle hammer muncul menunjukan minat belian sudah mula berlaku. Apabila candle hammer telah sempurna, kita boleh mengambil posisi di dalam pasaran.

Selain daripada itu, volume juga perlu diperhatikan semasa candle hammer ini terbentuk. Volume yang tinggi menandakan pattern yang sempurna.

2. Engulfing Pattern

Selain hammer pattern, engulfing juga menjadi kegemaran para pelabur. Pattern ini muncul apabila terdapat satu candlestick besar dan satu candlestick kecil. Pattern ini juga mempunyai signifikan yang besar apabila muncul dalam aliran downtrend.

Sumber : Investopedia

Pattern engulfing ini menceritakan pihak pembeli telah berjaya untuk menolak harga ke atas paras tertinggi candle sebelumnya. Secara psikologinya, minat belian mula masuk ke dalam pasaran.

Candlestick yang ke tiga selepas candlestick besar perlulah ditutup lebih tinggi berbanding sebelum untuk meneruskan aliran menaik. Jika pattern seperti di atas muncul di dalam pasaran, anda boleh cuba memasuki pasaran dan pastikan anda mempunyai trading plan yang betul.

3. Morning Star

Pattern morning star adalah pattern yang dibentuk oleh 3 batang candle. Candlestick yang pertama adalah candlestick bearish di mana harga tutup lebih rendah berbanding harga buka.

Pada candlestick kedua adalah candlestick bullish kecil dan yang ketiga adalah candlestick yang lebih besar dari yang kedua dan harga tutup lebih tinggi dan menunjukkan minat belian sudah mula masuk pasaran.

Morning star adalah tanda-tanda awal dalam mengesan perubahan trend bakal berlaku.

Sumber : Investopedia

Tanda-tanda awal perubahan trend boleh dilihat jika salah satu daripada 3 pattern ini muncul. Walaubagaimanapun, kita perlu bersedia dengan trading plan yang betul sebelum membuat sebarang keputusan untuk membeli atau menjual.

Sebagai pelabur kita perlu bersedia jika pasaran bergerak melawan arus trading plan kita. Pastikan kita tidak merisikokan wang lebihan dengan risiko yang besar dan boleh merosakan modal pelaburan kita.

Peluang Sauk Saham Yang Membuat Reversal

ebook reversal candlestick

Buy on Dip ialah teknik membeli saham ketika anda nampak Bullish Reversal candlestick muncul pada carta.

Teknik ini dapat membantu memberitahu anda kemungkinan pertukaran trend yang akan berlaku.

Ia akan memudahkan anda untuk membuat keputusan bila waktu yang sesuai nak beli saham apabila saham dalam watchlist anda membuat pullback. 

Dalam e-book ini, anda akan belajar: 

1.  Memahami trend
2.  Kuasai support & resistance
3.  Berkenalan dengan jenis-jenis carta
4.  Memahami bagaimana pembentukan candlestick
5.  Belajar beli ketika bullish reversal candlestick muncul pada carta
6.  Belajar jual ketika bearish reversal candlestick muncul pada carta
7.  Ada contoh kajian kes. Bukan 1 tapi 6 kajian kes!

Dapatkan eBook Reversal Candlestick -> https://thekapital.my/ebook-reversalcandlestick

Majalah Labur