40 Syarikat Paling Cepat Berkembang

Baru-baru ini, Focus Malaysia ada mengeluarkan senarai 40 syarikat yang paling cepat berkembang untuk tempoh setahun kebelakangan ini. Ianya diukur daripada segi pendapatan dan juga keuntungan syarikat.

Jom kita tengok senarai 40 syarikat tersebut, yang dibahagikan kepada dua kategori.

1. Top 30 Syarikat Paling Cepat Berkembang (kategori Market Cap 500 juta dan ke atas)

Banyak nama yang mungkin kita tak biasa dengar, tetapi mereka ini mencatatkan prestasi yang sangat memberangsangkan. Jom kita tengok pergerakan harga saham mereka pula untuk setahun kebelakangan ini, dengan mengambil 10 syarikat teratas:

1. N2N Connect

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sunsuria

Sumber: Bursa Marketplace

3. Pentamaster Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

4. LBS Bina Group

 

Sumber: Bursa Marketplace

5. MRCB-Quill REIT (Tak patuh Syariah)

Sumber: iSaham

6. CAB Cakaran Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. MyEG Services

Sumber: Bursa Marketplace

8. Econpile Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. OCK Group

Sumber: Bursa Marketplace

10. Kerjaya Prospek Group

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau anda perasan sesuatu, tiada satu trend tetap bagi semua sepuluh saham syarikat kan? Ada yang tengah uptrend, ada yang tengah buat sideways, yang tengah downtrend pun tidak kurangnya. Dan 9 daripada 10 syarikat yang tersenarai, adalah saham yang patuh Syariah.

2. Top 10 Syarikat Paling Cepat Berkembang (kategori Market Cap 500 juta dan ke bawah)

Jika dilihat betul-betul, ada 5 industri yang berbeza yang menunjukkan bahawa syarikat boleh berjaya tanpa mengenai industri. Bagaimana pula dengan harga saham syarikat-syarikat ini untuk tempoh setahun?

1. Comfort Gloves

 

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sentoria Group (Tak patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

3. WZ Satu

 

Sumber: Bursa Marketplace

4. AWC

Sumber: Bursa Marketplace

5. Willowglen MSC

Sumber: Bursa Marketplace

6. Poh Huat Resource Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Rexit (Tak patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

8. Homeritz Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

9. Three-A Resources

Sumber: Bursa Marketplace

10. Mikro MSC

Sumber: Bursa Marketplace

Juga dapat kelihatan syarikat-syarikat yang tersenarai ni bukan semuanya uptrend, iaitu harga saham meningkat naik. Ada juga yang sideways, dan ada juga yang downtrend. 8 daripada 10 syarikat pula adalah yang patuh Syariah.

Mereka Mempunyai Fundamental Yang Kuat

Orang kata, nak tahu saham apa yang kita boleh beli, tengok kepada kekuatan Fundamental mereka. Dan ternyata, syarikat-syarikat yang tersenarai ini memang sangat kukuh. Buatlah Fundamental Analysis, angka-angka mereka pasti sangat baik.

Syarikat yang kuat fundamentalnya, adalah syarikat yang semakin banyak duit, untung makin besar, dan ini akan menyaksikan semakin ramai orang beli saham mereka, dan harga saham pun semakin meningkat naik.

Tapi bila masa terbaik untuk beli saham-saham ini? Untuk itu, kena buat Technical Analysis pula. Secara ringkasnya, Technical Analysis bermaksud mengkaji pergerakan saham dengan memberi keutamaan kepada harga saham dan jumlah dagangan (price & volume) dengan menggunakan carta, bagi menjangka pergerakan harga dan trend.

Nak lagi best, jangan lepaskan peluang untuk berjumpa sifu-sifu Technical Analysis bulan Oktober 2018 ini.

Untuk julung-julung kalinya, ini merupakan peluang terbaik bagi mereka yang ingin mendalami ilmu Technical Analysis. Dibarisi panel speaker yang bertaraf antarabangsa, pastinya anda dapat ilmu terbaru berkenaan Technical Analysis ini:

Ianya bakal berlangsung pada 26hb sehingga 28hb Oktober 2018 ini di Kuala Lumpur Convention Centre. Untuk maklumat lanjut, boleh ke laman web IFTA2018 sekarang.

Acara ini dianjurkan oleh Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) yang merupakan persatuan yang mengumpulkan para ilmuan dan cendikiawan dalam bidang Technical Analysis di Malaysia. Boleh juga like FB Malaysia Chartists.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Syarikat Berkaitan Aeroangkasa Yang Ada Di Pasaran Saham Amerika Syarikat

Selepas tamatnya Perang Dunia Kedua, teknologi berkaitan dengan aeroangkasa berkembang dengan pantas. Teknologi yang melibatkan roket ini, telah menarik minat kuasa besar dunia pada ketika itu iaitu Amerika Syarikat dan juga Soviet Union.

Teknologi roket ini berasal daripada teknologi tentera Nazi. Selepas kekalahan Nazi dalam Perang Dunia Kedua, ramai saintis Nazi telah dibawa ke Amerika Syarikat dan sebahagian yang lain ke Soviet Union.

Pada pertengahan era 1950-an, ianya merupakan dekad permulaan di antara dua kuasa besar dunia ini dalam membangunkan teknologi roket bagi menguasai ruang angkasa pada waktu tersebut.

Pada dekad 1960-an pula, kedua-dua negara ini berlumba-lumba pula dalam menghasilkan roket untuk dilancarkan ke angkasa lepas.

Kini semuanya sudah berubah. Banyak syarikat terutamanya di Amerika Syarikat telah dibenarkan menghasilkan roket untuk dilancarkan ke orbit bumi. Tahun lepas, industri ini telah menyumbang sebanyak $420 bilion walaupun berdepan dengan krisis pandemik.

Di antara syarikat yang terkenal di dalam industri aeroangkasa buat masa ini adalah Space X, namun sahamnya tidak tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat.

Mari kita lihat 5 senarai syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa yang ada di dalam pasaran saham.

1. Virgin Galactic (SPCE)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini diasakan oleh Richard Branson. Matlamat utama syarikat ini diasaskan adalah untuk membawa pelancong mengembara ke angakasa lepas.

Syarikat ini telah membuat perjanjian dengan pihak NASA untuk membawa pelancong ke International Space Station (ISS). Pesaing utama bagi syarikat ini adalah Blue Origin yang dimiliki oleh Jeff Bezos, yang turut menyediakan perkhidmatan untuk membawa pelancong ke angkasa lepas.

Setakat hari ini, Virgin Galactic masih belum berjaya melancarkan roket mereka dengan selamat ke angkasa lepas.

2. Boeing (BA)

Kredit Gambar: Business Insider

Walaupun syarikat ini berdepan dengan kontroversi pada dekad terakhir, di mana dua buah kapal terbang buatan mereka telah terhempas dalam tempoh setahun. Ini menyebabkan harga saham jatuh dengan ketara ditambah pula dengan krisis pandemik dunia yang berlaku sekarang, ia menjadikan Boeing berada dalam keadaan tidak menentu.

Boeing merupakan syarikat yang terlibat di dalam Projek Apollo. Syarikat ini telah mendapat kontrak untuk membina enjin roket Saturn V dari NASA. Dengan pengalaman yang cukup tinggi dalam industri aeroangkasa, Boeing dilihat sebagai salah sebuah syarikat yang bakal memberi cabaran yang sengit dalam industri aeroangkasa ini.

3. Northrop Grumman (NOC)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini merupakan syarikat yang terkenal dalam menghasilkan pesawat pengebom stealth. Pada tahun lepas, Northrop Grumman berjaya memperolehi pendapatan sebanyak USD30 bilion.

Di antara produk terkenal yang dibangunkan oleh mereka di dalam industri aeroangkasa adalah sistem roket Cygnus. Ianya merupakan roket yang membawa bekalan makanan dan peralatan kepada angkasawan yang berada di ISS.

Syarikat ini jugalah yang membangunkan teleskop James Webb Space Telescope yang bakal menggantikan teleskop Hubble.

4. Lockheed Martin (LMT)

Kredit Gambar: Business Insider

Lockheed Martin merupakan syarikat yang paling terkenal dalam menghasilkan jet pejuang untuk negara Amerika Syarikat. Mereka juga merupakan syarikat pengeluar utama di dalam industri pertahanan di Amerika Syarikat.

Oleh yang demikian, syarikat ini merupakan yang paling berkembang maju dan sering mendapat pelbagai kontrak ketenteraan daripada kerajaan Amerika Syarikat. Saham syarikat Lockheed Martin adalah yang termahal berbanding dengan saham syarikat yang lain di dalam industri pertahanan.

5. Procure Space ETF (UFO)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini diasaskan oleh Andrew Chanin yang menggunakan kaedah ETF dalam melakukan pelaburan terhadap mana-mana syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa. Dijangkakan industri aeroangkasa ini bakal bernilai USD1 trilion dalam sedekad yang akan datang.

Disebabkan industri ini bakal memberi pulangan yang lumayan, Procure Space ETF mula melabur ke dalam mana-mana syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa. Di antara kriteria yang ditetapkan bagi memilih syarikat untuk dilaburkan adalah, mereka perlu menjana keuntungan sebanyak 50% daripada industri aeroangkasa.

Antara syarikat terkenal yang menjadi pilihan saham untuk syarikat ini adalah Boeing, Iridium Communications, Airbus dan Maxar.

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!