40 Syarikat Paling Cepat Berkembang

Baru-baru ini, Focus Malaysia ada mengeluarkan senarai 40 syarikat yang paling cepat berkembang untuk tempoh setahun kebelakangan ini. Ianya diukur daripada segi pendapatan dan juga keuntungan syarikat.

Jom kita tengok senarai 40 syarikat tersebut, yang dibahagikan kepada dua kategori.

1. Top 30 Syarikat Paling Cepat Berkembang (kategori Market Cap 500 juta dan ke atas)

Banyak nama yang mungkin kita tak biasa dengar, tetapi mereka ini mencatatkan prestasi yang sangat memberangsangkan. Jom kita tengok pergerakan harga saham mereka pula untuk setahun kebelakangan ini, dengan mengambil 10 syarikat teratas:

1. N2N Connect

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sunsuria

Sumber: Bursa Marketplace

3. Pentamaster Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

4. LBS Bina Group

 

Sumber: Bursa Marketplace

5. MRCB-Quill REIT (Tak patuh Syariah)

Sumber: iSaham

6. CAB Cakaran Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. MyEG Services

Sumber: Bursa Marketplace

8. Econpile Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. OCK Group

Sumber: Bursa Marketplace

10. Kerjaya Prospek Group

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau anda perasan sesuatu, tiada satu trend tetap bagi semua sepuluh saham syarikat kan? Ada yang tengah uptrend, ada yang tengah buat sideways, yang tengah downtrend pun tidak kurangnya. Dan 9 daripada 10 syarikat yang tersenarai, adalah saham yang patuh Syariah.

2. Top 10 Syarikat Paling Cepat Berkembang (kategori Market Cap 500 juta dan ke bawah)

Jika dilihat betul-betul, ada 5 industri yang berbeza yang menunjukkan bahawa syarikat boleh berjaya tanpa mengenai industri. Bagaimana pula dengan harga saham syarikat-syarikat ini untuk tempoh setahun?

1. Comfort Gloves

 

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sentoria Group (Tak patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

3. WZ Satu

 

Sumber: Bursa Marketplace

4. AWC

Sumber: Bursa Marketplace

5. Willowglen MSC

Sumber: Bursa Marketplace

6. Poh Huat Resource Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Rexit (Tak patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

8. Homeritz Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

9. Three-A Resources

Sumber: Bursa Marketplace

10. Mikro MSC

Sumber: Bursa Marketplace

Juga dapat kelihatan syarikat-syarikat yang tersenarai ni bukan semuanya uptrend, iaitu harga saham meningkat naik. Ada juga yang sideways, dan ada juga yang downtrend. 8 daripada 10 syarikat pula adalah yang patuh Syariah.

Mereka Mempunyai Fundamental Yang Kuat

Orang kata, nak tahu saham apa yang kita boleh beli, tengok kepada kekuatan Fundamental mereka. Dan ternyata, syarikat-syarikat yang tersenarai ini memang sangat kukuh. Buatlah Fundamental Analysis, angka-angka mereka pasti sangat baik.

Syarikat yang kuat fundamentalnya, adalah syarikat yang semakin banyak duit, untung makin besar, dan ini akan menyaksikan semakin ramai orang beli saham mereka, dan harga saham pun semakin meningkat naik.

Tapi bila masa terbaik untuk beli saham-saham ini? Untuk itu, kena buat Technical Analysis pula. Secara ringkasnya, Technical Analysis bermaksud mengkaji pergerakan saham dengan memberi keutamaan kepada harga saham dan jumlah dagangan (price & volume) dengan menggunakan carta, bagi menjangka pergerakan harga dan trend.

Nak lagi best, jangan lepaskan peluang untuk berjumpa sifu-sifu Technical Analysis bulan Oktober 2018 ini.

Untuk julung-julung kalinya, ini merupakan peluang terbaik bagi mereka yang ingin mendalami ilmu Technical Analysis. Dibarisi panel speaker yang bertaraf antarabangsa, pastinya anda dapat ilmu terbaru berkenaan Technical Analysis ini:

Ianya bakal berlangsung pada 26hb sehingga 28hb Oktober 2018 ini di Kuala Lumpur Convention Centre. Untuk maklumat lanjut, boleh ke laman web IFTA2018 sekarang.

Acara ini dianjurkan oleh Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) yang merupakan persatuan yang mengumpulkan para ilmuan dan cendikiawan dalam bidang Technical Analysis di Malaysia. Boleh juga like FB Malaysia Chartists.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……