5 Indikator Pasaran Saham Yang Tidak Diketahui Ramai

Apakah yang dimaksudkan dengan indikator pasaran (market indicator)? Secara amnya, indikator pasaran bersifat kuantitatif dan dicipta untuk menafsir data-data bagi meramal pergerakan pasaran saham.

Umum diketahui bahawa biasanya ia terdiri daripada formula dan nisbah. Namun tahukah anda ada indikator pasaran saham yang jarang kita dengar tetapi ianya digunakan oleh para pelabur?

1. The Super Bowl Indicator (Petunjuk Super Bowl)

Photo by Pixabay from Pexels

Indikator ini mempercayai bahawa, sekiranya AFC (The American Football) memenangi Super Bowl, akan ada kejatuhan pada tahun yang mendatang. Sebaliknya jika NFC (National Football Conference) memenangi Super Bowl, pasaran saham akan meningkat naik.

Hasil kajian ini  sebenarnya cukup mengejutkan. Daripada 22 kemenangan NFC, S&P 500 telah mencapai purata kenaikan 12.3% setahun. Daripada 14 kemenangan AFC, S&P 500 mengalami penurunan purata 4.8% setahun.

Pelik bukan, bagaimana AFC boleh menyeret pasaran saham ke bawah dan sebaliknya pula yang berlaku dengan NFC?

2. The Lipstick Indicator (Petunjuk Gincu)

Indikator ini merumuskan bahawa apabila orang ramai merasa tidak yakin dengan ekonomi negara, mereka beralih perhatian kepada barangan yang lebih murah seperti gincu untuk meningkatkan mood atau keyakinan diri mereka.

Walaupun petunjuk pasaran ini tidak diuji seperti Petunjuk Super Bowl, namun contoh paling jelas berlaku selepas serangan 11 September. Syarikat Estée Lauder mengalami kenaikan penjualan sebanyak 40%, dan syarikat pengeluar gincu yang lain juga melaporkan tren kenaikan jualan yang ganjil dan jarang-jarang berlaku.

3. The Wall Street Job Indicator (Petunjuk Pekerjaan di Wall Street)

Bullish market

Berbeza dengan indikator lain, petunjuk pasaran saham ini sedikit logik dan masuk akal. Semakin banyak peluang pekerjaan yang menarik di Wall Street, semakin besar kemungkinan ekonomi dalam keadaan menggelembung (bubble).

Petunjuk ini biasanya diukur oleh mereka yang  berkelulusan Harvard dan bekerja dalam bidang perbankan pelaburan, ekuiti swasta dan sekuriti perdagangan.

Petunjuk ini memberi isyarat kepada pelabur untuk bersedia untuk keluar daripada pasaran sekiranya lebih daripada 30% graduan memasuki bidang pekerjaan ini. Manakala pelabur perlu masuk semula ke pasaran sekiranya kurang daripada 10% graduan mengisi kekosongan pekerjaan.

Sungguhpun begitu, hasil ujian Indikator ini masih kurang jelas. Ianya lebih tepat ketika trend penurunan dalam pasaran saham berlaku, manakala kurang tepat ketika trend kenaikan pasaran saham berlaku.

Walaubagaimanapun, pada tahun 1987 ianya memberi isyarat penjualan pegangan saham yang tepat. Sekali lagi ianya memberi isyarat penjualan  di kemuncak Dot-Com Bubble pada tahun 2000, dan pasaran mengalami penurunan sebanyak 9.8%.

4. The Sports Illustrated Swimsuit Edition Cover Model Indicator (Petunjuk Model Pakaian Renang)

Apabila model itu berasal dari Amerika Syarikat, S&P 500 akan mengatasi pulangan berbanding tahun sebelumnya. Apabila modelnya bukan dari Amerika Syarikat, S&P 500 akan mempunyai prestasi yang lebih rendah.

Purata pulangan tahunan S&P 500 adalah 8.87% dalam tempoh 30 tahun yang lalu. Ketika itu, model Amerika Syarikat yang menghiasi muka hadapan majalah Sports Illustrated ini, pulangannya meningkat menjadi 13.9%.

Dengan model yang bukan berasal dari Amerika Syarikat, pulangannya jatuh menjadi 7.2%.

Walaubagaimanapun, model penutup dengan prestasi terburuk adalah Marisa Miller yang berasal dari Amerika Syarikat, yang memulakan debutnya pada tahun 2008, dan menyaksikan pasaran jatuh sebanyak 38.5%. Mungkin dah kebetulan market nak crash pada tahun tersebut.

5. The Cardboard Box Indicator (Petunjuk Kotak Kadbod)

Photo by Maria Orlova from Pexels

Indikator ini menggunakan data bahawa hampir semua benda di dunia diedarkan menggunakan kotak kadbod. Pada dasarnya, semakin tinggi permintaan untuk kotak kadbod, semakin baik ekonomi dunia kerana kilang menghantar barang menggunakan kotak kadbod.

Hal yang seebaliknya berlaku sekiranya semakin rendah permintaan pengeluaran terhadap kotak kadbod, maka ekonomi merosot kerana lebih sedikit kilang memerlukan kotak.

Indikator pasaran saham yang pelik ini katanya digunakan oleh bekas ketua Federal Reserve Alan Greenspan, yang akan melihat indikator tersebut untuk mendapatkan pandangan mengenai prestasi industri pembuatan.

Walaupun hasilnya tidak diuji secara mendalam, namun pada tahun 2008 ketika kemuncak kemelesetan ekonomi global, ianya terbukti adanya kaitan dengan Indikator Kadbod ini.

Hasil penjualan syarikat pembuatan kotak kadbod telah mengalami penurunan melebihi 50%. Mungkin Indikator ini sesuai diuji pada masa akan datang.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Buku Malaysia Melabur Saham ini juga boleh dibeli di Shopee!

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……