5 Indikator Pasaran Saham Yang Tidak Diketahui Ramai

Apakah yang dimaksudkan dengan indikator pasaran (market indicator)? Secara amnya, indikator pasaran bersifat kuantitatif dan dicipta untuk menafsir data-data bagi meramal pergerakan pasaran saham.

Umum diketahui bahawa biasanya ia terdiri daripada formula dan nisbah. Namun tahukah anda ada indikator pasaran saham yang jarang kita dengar tetapi ianya digunakan oleh para pelabur?

1. The Super Bowl Indicator (Petunjuk Super Bowl)

Photo by Pixabay from Pexels

Indikator ini mempercayai bahawa, sekiranya AFC (The American Football) memenangi Super Bowl, akan ada kejatuhan pada tahun yang mendatang. Sebaliknya jika NFC (National Football Conference) memenangi Super Bowl, pasaran saham akan meningkat naik.

Hasil kajian ini  sebenarnya cukup mengejutkan. Daripada 22 kemenangan NFC, S&P 500 telah mencapai purata kenaikan 12.3% setahun. Daripada 14 kemenangan AFC, S&P 500 mengalami penurunan purata 4.8% setahun.

Pelik bukan, bagaimana AFC boleh menyeret pasaran saham ke bawah dan sebaliknya pula yang berlaku dengan NFC?

2. The Lipstick Indicator (Petunjuk Gincu)

Indikator ini merumuskan bahawa apabila orang ramai merasa tidak yakin dengan ekonomi negara, mereka beralih perhatian kepada barangan yang lebih murah seperti gincu untuk meningkatkan mood atau keyakinan diri mereka.

Walaupun petunjuk pasaran ini tidak diuji seperti Petunjuk Super Bowl, namun contoh paling jelas berlaku selepas serangan 11 September. Syarikat Estée Lauder mengalami kenaikan penjualan sebanyak 40%, dan syarikat pengeluar gincu yang lain juga melaporkan tren kenaikan jualan yang ganjil dan jarang-jarang berlaku.

3. The Wall Street Job Indicator (Petunjuk Pekerjaan di Wall Street)

Bullish market

Berbeza dengan indikator lain, petunjuk pasaran saham ini sedikit logik dan masuk akal. Semakin banyak peluang pekerjaan yang menarik di Wall Street, semakin besar kemungkinan ekonomi dalam keadaan menggelembung (bubble).

Petunjuk ini biasanya diukur oleh mereka yang  berkelulusan Harvard dan bekerja dalam bidang perbankan pelaburan, ekuiti swasta dan sekuriti perdagangan.

Petunjuk ini memberi isyarat kepada pelabur untuk bersedia untuk keluar daripada pasaran sekiranya lebih daripada 30% graduan memasuki bidang pekerjaan ini. Manakala pelabur perlu masuk semula ke pasaran sekiranya kurang daripada 10% graduan mengisi kekosongan pekerjaan.

Sungguhpun begitu, hasil ujian Indikator ini masih kurang jelas. Ianya lebih tepat ketika trend penurunan dalam pasaran saham berlaku, manakala kurang tepat ketika trend kenaikan pasaran saham berlaku.

Walaubagaimanapun, pada tahun 1987 ianya memberi isyarat penjualan pegangan saham yang tepat. Sekali lagi ianya memberi isyarat penjualan  di kemuncak Dot-Com Bubble pada tahun 2000, dan pasaran mengalami penurunan sebanyak 9.8%.

4. The Sports Illustrated Swimsuit Edition Cover Model Indicator (Petunjuk Model Pakaian Renang)

Apabila model itu berasal dari Amerika Syarikat, S&P 500 akan mengatasi pulangan berbanding tahun sebelumnya. Apabila modelnya bukan dari Amerika Syarikat, S&P 500 akan mempunyai prestasi yang lebih rendah.

Purata pulangan tahunan S&P 500 adalah 8.87% dalam tempoh 30 tahun yang lalu. Ketika itu, model Amerika Syarikat yang menghiasi muka hadapan majalah Sports Illustrated ini, pulangannya meningkat menjadi 13.9%.

Dengan model yang bukan berasal dari Amerika Syarikat, pulangannya jatuh menjadi 7.2%.

Walaubagaimanapun, model penutup dengan prestasi terburuk adalah Marisa Miller yang berasal dari Amerika Syarikat, yang memulakan debutnya pada tahun 2008, dan menyaksikan pasaran jatuh sebanyak 38.5%. Mungkin dah kebetulan market nak crash pada tahun tersebut.

5. The Cardboard Box Indicator (Petunjuk Kotak Kadbod)

Photo by Maria Orlova from Pexels

Indikator ini menggunakan data bahawa hampir semua benda di dunia diedarkan menggunakan kotak kadbod. Pada dasarnya, semakin tinggi permintaan untuk kotak kadbod, semakin baik ekonomi dunia kerana kilang menghantar barang menggunakan kotak kadbod.

Hal yang seebaliknya berlaku sekiranya semakin rendah permintaan pengeluaran terhadap kotak kadbod, maka ekonomi merosot kerana lebih sedikit kilang memerlukan kotak.

Indikator pasaran saham yang pelik ini katanya digunakan oleh bekas ketua Federal Reserve Alan Greenspan, yang akan melihat indikator tersebut untuk mendapatkan pandangan mengenai prestasi industri pembuatan.

Walaupun hasilnya tidak diuji secara mendalam, namun pada tahun 2008 ketika kemuncak kemelesetan ekonomi global, ianya terbukti adanya kaitan dengan Indikator Kadbod ini.

Hasil penjualan syarikat pembuatan kotak kadbod telah mengalami penurunan melebihi 50%. Mungkin Indikator ini sesuai diuji pada masa akan datang.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Buku Malaysia Melabur Saham ini juga boleh dibeli di Shopee!

Previous ArticleNext Article

Kenapa Senjata Nuklear Mendapat Tempat Di Kalangan Pelabur?

Senjata nuklear merupakan senjata pemusnah paling bahaya yang pernah wujud dalam dunia pada masa kini. Kita boleh melihat sendiri bagaimana senjata nuklear meledak di Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945 yang mana berjaya menamatkan perang dunia kedua dan menjadikan negara Jepun sebagai sekutu kuat kepada negara barat.

Sumber: NDTV

Disebabkan senjata ini membawa kemusnahan yang besar kepada tamadun dunia pada era moden, hanya beberapa negara di dunia sahaja yang memiliki kemampuan untuk mengawal penggunaan senjata berbahaya ini. Hanya 9 negara dalam dunia ini yang mempunyai senjata berkuasa nuklear mereka sendiri di mana Amerika Syarikat dan Rusia merupakan negara yang paling banyak mempunyai bilangan stok peledak berkuasa nuklear.

Sumber: Milwaukee Independent

Walaupun senjata ini memberi kesan negatif kepada umat manusia, ini tidak menghalang negara-negara kuasa nuklear melakukan pelaburan yang tinggi ke dalam sektor ini. Negara seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis dan India membenarkan pihak swasta membangunkan teknologi senjata nuklear bagi negara tersebut manakala Rusia, Korea Utara, Israel, Pakistan dan China hanya dimiliki oleh pihak kerajaan.

Bagi negara besar yang mempunyai pengaruh seperti Amerika Syarikat dan Rusia, mereka berlumba-lumba membangunkan teknologi senjata. Di Amerika Syarikat mempunyai beberapa buah syarikat pertahanan yang popular seperti Lockheed Martin, Northrop Grumman ,Raytheon, General Dynamics, dan Honeywell International membangunkan senjata nuklear dan syarikat ini mengapungkan saham mereka di Wall Street.

Bagi syarikat pertahanan swasta di Amerika Syarikat, mereka mendapat kontrak yang lumayan dari kerajaan dalam membangunkan teknologi senjata nuklear era moden dan syarikat Northrop Grumman pada tahun lepas merupakan syarikat yang paling banyak mendapat keuntungan disebabkan memperolehi kontrak pertahanan bernilai $ 13.3 billion dari kerajaan Amerika Syarikat untuk pembagunan senjata nuklear.

Kebayakan syarikat pertahanan swasta yang popular di Amerika Syarikat telah mendapat ‘lampu hijau’ dari kerajaan Amerika Syarikat dalam membangunkan senjata nuklear era baru yang dikenali sebagai hypersonic weapon. Di mana senjata ini merupakan senjata yang sama dibangunkan oleh persaing Amerika Syarikat iaitu Rusia dan China.

Mengikut pandangan CEO Raytheon, Amerika Syarikat telah ketinggalan ke belakang dalam perlumbaan membangunkan tekonologi hypersonic weapon berbanding China dan Rusia. Disebabkan perkara tersebut, Amerika Syarikat dikatakan sangat terdesak untuk membangunkan teknologi ini bagi menyaingi kedua-dua negara kuasa nuklear.

Kuasa nuklear selain membawa kemudaratan, ia juga memberi manafaat kepada umat manusia. Tenaga nuklear yang boleh dikawal memberi manafaat melalui penjanaan tenaga elektrik. Selain itu juga, tenaga nuklear adalah tenaga yang paling bersih di mana tidak membebaskan sebarang kesan karbon ke alam sekitar. Walaupun begitutidak banyak negara maju menjadikan tenaga ini sebagai satu altenatif untuk menghasilkan tenaga elektrik memandangkan risiko yang tinggi jika berlaku kemalangan ke atas loji nuklear seperti yang pernah berlaku di Chernobyl.

Sumber: The Lancet

Antara negara yang menolak penggunaan tenaga nuklear ini adalah negara Jerman. Walaupun negara tersebut mempunyai reaktor nuklear mereka yang tersendiri dan mempunyai kepakaran yang tinggi dalam membangunkan kuasa nuklear, penduduk Jerman sebulat suara menentang penggunaaan tenaga nuklear untuk kegunaan domestik di dalam  negara tersebut secra berterusan untuk masa depan. Ini kerana bagi rakyat Jerman, mereka melihat lebih banyak keburukan yang bakal mereka perolehi pada masa hadapan bila berdepan dengan sisa nuklear. Oleh yang demikian, Jerman menggunakan tenaga gas asli dan petroleum yang dibekalkan dari Rusia untuk kegunaan industri dan harian rakyat mereka.

Industri tenaga nuklear dapat menjana pendapatan yang tinggi bagi syarikat yang terlibat dalam bidang ini. Amerika Syarikat membelanjakan sebanyak $100 billion untuk mana-mana syarikat negara mereka bagi membangunkan peluru berpandu berkuasa nuklear. Syarikat yang menyediakan teknologi ini turut menjadi pilihan para pelabur yang berdagang di Wall Street semenjak krisis perang di Ukraine melanda pada bulan Februari tahun ini.

Sumber: Forbes

Banyak syarikat yang mendapat durian runtuh hasil dari peperangan Rusia menakluk Ukraine. Kontrak persenjataan yang melibatkan teknologi nuklear ini dilihat memberi peluang yang cerah kepada mana-mana pelabur yang melabur dalam industri ini walaupun ia memberi sedikit kontroversi. 

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing