Cakap-Cakap Buruk Tentang Pelaburan Saham

Ramai nak mula melabur saham tetapi belum teruskan hajat itu sebab terpercaya dengan cakap-cakap orang.

Bagi menjawab kecelaruan anda, mari kami kongsikan antara mitos pelaburan saham yang masih kedengaran di kalangan netizen.

 Melabur Saham Itu Susah!

“Betul ke melabur saham itu tak senang?” 

Dulu mungkin susah sebab sumber terhad. Sekarang ni buka YouTube, Facebook, Twitter ada saja orang berkongsi ilmu berkaitan saham.

Ketahuilah, semua perkara di atas bumi ini bukannya senang dan memerlukan ilmu untuk menguasainya. Kini, melabur saham bukan lagi benda yang susah dan melalui kelas secara online pun kita semua mampu belajar. Penting untuk belajar, baru boleh buat, baru dapat hasil!

Melabur Saham Memerlukan Masa Yang Panjang!

Mungkin ada juga dalam kalangan kita mendengar akan pelaburan saham ini memerlukan masa yang amat panjang. Mereka yang bekerja sepenuh masa memang tak ada peluang!

Ini yang kami nak beritahu, zaman sekarang sambil sembang-sembang dekat warung atau tengah buaikan anak pun boleh tengok harga saham saham tau. Semuanya sudah tersedia di hujung jari. Nak beli dan jual saham pun tak sampai 10 minit.

Kita belek-belek Facebook, IG, Tik Tok lagi lama rasanya.

Melabur Saham Itu Rugi!

“Rugi je kau masuk saham tu, baik simpan duit tu dalam bank”. Biasa yang cakap sebegini adalah mereka yang ada pengalaman rugi di pasaran saham.

Antara sebab kenapa orang melabur adalah kerana inginkan pulangan yang lebih baik. Kerugian dalam pelaburan itu benda biasa. Melabur saham juga sama seperti berniaga yang ada risiko untung dan rugi.

Hidup ada pilihan, kalau tak berani rugi jangan terlibat dalam pelaburan. Namun, dengan ilmu yang mantap, kerugian dalam pelaburan pasti dapat dikurangkan.

Duit kita adalah tanggungjawab kita. Nak jadi kaya cepat tetapi tak faham macam mana nak menguruskan duit, kekayaan tu tidak akan bertahan lama.

Melabur Saham Memerlukan Modal Yang Sangat Besar!

Tak perlu modal ratus ribu pun. Melabur saham memerlukan modal yang sangat banyak adalah mitos yang tidak boleh digunapakai lagi sekarang. Sebab, dengan modal serendah RM100 pun kita dah boleh beli saham.

Harga Saham Mahal!

Dalam pasaran saham Bursa Malaysia kini, banyak saham yang harganya di bawah RM5 per unit. Namun, anda perlu ingat bahawa semakin rendah harga saham, risiko kerugiannya semakin tinggi.

Melabur Saham Itu Haram!

Mitos terakhir yang paling banyak kita dengar adalah melabur saham itu adalah haram. Kini, terdapat lebih 700 saham yang terdapat di Bursa Malaysia adalah patuh syariah. Jadi, bagi anda yang was-was mengenai status halal sesebuah saham di Bursa Malaysia, anda boleh rujuk di senarai Bursa Malaysia.

Kesimpulannya, cakap-cakap negatif ini perlu dijauhi oleh fikiran kita sebagai seorang pelabur saham. Dalam pelaburan saham, perkara yang paling penting adalah ilmu dan buat berulang-ulang.

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: