6 Saham Syarikat Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Suku Pertama 2017

Asyik cerita benda best je kan pasal saham ni? Tapi ada juga benda yang tak bestnya. Untuk itu, jom kita tengok 6 saham syarikat patuh syariah yang paling rugi bagi tahun 2017, iaitu sehingga 30 Mac 2017. Juga ditunjukkan di sini prestasi saham untuk tempoh setahun yang lalu.

1. Naim Holdings Bhd (NAIM)

Kerugian 20.0% untuk 3 bulan dan 38.2% untuk setahun

Syarikat ini merupakan syarikat pegangan pelaburan yang berpangkalan di Kuching, Sarawak. Mereka terlibat di dalam tiga segmen utama iaitu pembangunan hartanah, pembinaan dan lain-lain.

2. CSC Steel Holdings Berhad (CSC)

Kerugian 16.3% untuk 3 bulan tetapi untung 36.6% untuk setahun

 

Syarikat yang terlibat dengan pembuatan dan pemasaran produk besi ini, baru-baru ini sahaja mengalami kejatuhan harga saham. Tetapi untuk tempoh setahun, mereka masih lagi menunjukkan peningkatan.

3. Eng Kah Corporation Berhad (ENGKAH)

Kerugian 14.2% untuk 3 bulan dan 31.8% untuk setahun

 

Syarikat ini terlibat di dalam pengeluaran dan penjualan produk untuk pengguna seperti penjagaan kendiri, barangan rumah dan minyak wangi. Cukup terkenal dengan pengeluaran barangan kosmetik, penjagaan kulit, minyak wangi dan kelengkapan dandanan diri.

4. Malakoff Corporation Berhad (MALAKOFF)

Kerugian 11.7% untuk 3 bulan dan 21.3% untuk setahun

 

Malakoff terlibat di dalam dua segmen utama iaitu pengurusan aset dan operasi & penyelenggaraan. Mereka inilah yang membuat kerja-kerja baikpulih dan penyelenggaraan bagi kebanyakan peralatan loji kuasa di Malaysia. Tanpa mereka, mungkin kita tengah bergelap sekarang ini.

5. MSM Malaysia Holdings Berhad (MSM)

Kerugian 10.5% untuk 3 bulan tetapi untung 0.9% untuk setahun

 

Siapa yang suka makan atau minum benda manis, ketahuilah bahawa syarikat ini menghasilkan, memasarkan dan menjual barangan gula pasir. Mereka juga turut terlibat di dalam penjualan dan pemasaran getah dan minyak kelapa sawit, di samping mengusahakan penanaman getah dan kelapa sawit.

6. Teo Seng Capital Bhd

Kerugian 8.7% untuk 3 bulan dan 20.5% untuk setahun

 

Terakhir sekali di dalam senarai adalah Teo Seng yang mempunyai kepakaran di dalam penyelesaian penjagaan kesihatan dengan barangan anti-parasit, antibiotik, bahan penyahjangkit (disinfectant), penambah makanan, suplemen, vaksin dan makanan binatang peliharaan. Jika anda minat makan telur ayam, syarikat ini turut mempunyai jenama telur ayam mereka sendiri iaitu Multi-Grains.

Untung Rugi Adat Pelaburan

Rugi itu pasti di dalam pelaburan saham, jadi jika takut rugi – melaburlah di tempat lain seperti ASB yang memberikan dividen sebanyak 6-8% setahun tanpa risiko kerugian. Tetapi jika anda ada ilmu, anda dapat kurangkan risiko kerugian dengan membuat analisa mendalam terlebih dahulu sebelum membeli mana-mana saham syarikat. Ilmu bukan dengan dengar cakap-cakap orang. Bertalaqilah dengan guru supaya tak sesat jalan.

Kalau anda analisa dengan lebih mendalam, ada juga saham syarikat yang menunjukkan prestasi menurun bagi tahun 2017, tetapi pada keseluruhannya harga saham mereka dalam keadaan uptrend.

Jika anda bandingkan senarai 10 Saham Syarikat Patuh Syariah Yang Paling Untung Untuk Suku Pertama 2017, ada saham yang dapat berikan pulangan sehingga 200% dalam masa hanya 3 bulan sahaja!

Kerugian paling tinggi untuk suku pertama 2017 adalah sebanyak 20% berbanding keuntungan paling tinggi sebanyak 225.5%. Risk:Reward ratio adalah sebanyak 1:10, iaitu peluang untung besar adalah 10 kali ganda berbanding hanya 1 peluang untuk anda rugi besar.

Buatlah pilihan yang bijak dan jadilah pelabur saham yang lebih bijak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!