Apa Itu Preference Shares Dan Apa Bezanya Dengan Saham Biasa (Ordinary Shares)?

Umum dikenali pelabur bahawa jenis saham yang diniagakan di Bursa Malaysia dikenali sebagai Ordinary Shares. Namun, terdapat satu lagi jenis saham yang tidak diniagakan di Bursa Malaysia dan ianya dikenali sebagai Preference Shares.

Kedua-dua saham ini mewakili pemilikan syarikat, tetapi mempuyai kriteria yang berbeza. Jom kita sama-sama fahamkan apa itu Ordinary Shares dan Preference Shares, serta perbezaan di antara kedua-duanya.

Ordinary Shares

Ordinary shares atau pun dikenali sebagai common stock mewakili pemilikan syarikat. Pemegang saham ini akan menunjukkan bahawa seorang individu itu merupakan pemilik syarikat. Jumlah pemilikan juga bergantung kepada jumlah pegangan saham dibahagikan dengan jumlah keseluruhan saham diterbitkan.

Sebagai contoh, syarikat ABC menerbitkan sejumlah 10,000 saham dan Encik Adam memegang saham ABC sebanyak 1,000 unit. Ini bermakna Encik Adam memiliki sebanyak 10% syarikat ABC.

Pemegang saham ordinary shares ini mempunyai hak untuk mengundi, sebagai contoh sewaktu ingin melantik atau memecat pengarah syarikat dan juga juruaudit syarikat tersebut.

Selain itu, pemegang saham ini juga layak menerima pembayaran dividen jika syarikat itu membuat keuntungan. Namun, tidak wajib bagi syarikat tersebut untuk memberi dividen kepada pemilik-pemilik mereka dan membuat keputusan untuk menggunakan keuntungan bagi tujuan perkembangan masa akan datang.

Oleh sebab itu, dividen yang diumumkan oleh syarikat pada kebiasaannya tidak akan sama bagi setiap tahun dan akan bergantung kepada keuntungan syarikat pada tahun kewangan tersebut.

Di dalam situasi syarikat tidak mampu lagi untuk meneruskan perniagaan dan terpaksa membuat penggulungan, pemegang saham ini merupakan individu terakhir yang akan menerima pampasan jika terdapat lebihan modal selepas semua pemiutang dibayar.

Preference Shares

Image by 정훈 김 from Pixabay

Preference shares juga dikenali sebagai preferred stock dan pemegang saham ini juga merupakan pemilik syarikat. Preference shares mempunyai kriteria yang bercampur di antara ekuiti dan hutang, ianya dipercayai dapat menarik minat pelabur yang mempunyai keutamaan dan keinginan untuk dijaga.

Pemilik saham ini akan menerima dividen mereka lebih awal daripada ordinary shares namun tidak boleh mendahului pemiutang.

Preference shares tidak memberikan pemegang saham hak untuk mengundi dalam menentukan hal berkenaan syarikat. Tetapi mereka mempunyai hak untuk mengundi bagi hal yang secara langsung melibatkan hak mereka dalam syarikat seperti keputusan untuk penggulungan.

Pemegang saham ini juga kebiasaannya dijanjikan nilai dividen yang tetap bagi setiap tahun kewangan dan mereka akan menerima bayaran selepas syarikat membayar pemiutang dan sebelum syarikat membayar dividen kepada pemilik ordinary shares.

Sekiranya syarikat tidak mampu membayar dividen bagi tahun kewangan yang lepas, pemegang saham ini layak menuntut pembayaran dividen mereka yang tertunggak pada tahun kewangan akan datang.

Di dalam situasi syarikat membuat keputusan untuk melakukan penggulungan, pemegang saham ini akan menerima bayaran hasil daripada liquidation sejurus selepas syarikat membayar kesemua pemiutang mereka sekiranya terdapat lebihan. Kriteria ini menunjukkan preference share merupakan saham dalam kelas yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan ordinary shares.

Convertible preference shares pula merupakan saham dalam kelas yang sama tetapi terdapat pilihan kepada pemegang saham untuk menukar dari preference shares kepada ordinary shares pada jumlah yang ditetapkan. Penukaran ini boleh terjadi atas permintaan pemegang saham atau pun syarikat itu sendiri.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Status Saham Patuh Syariah Sering Berubah

Pelaburan merupakan satu tindakan di mana pelabur melaburkan wang atau aset ke dalam pasaran modal dengan menjangkakan pulangan pada masa akan datang dapat meningkat. Seperti yang diketahui ramai, terdapat pelaburan secara Islamik dan juga konvensional. Pelaburan Islamik dapat didefinisikan sebagai pelabur yang menyumbang wang mereka bagi tujuan memperoleh keuntungan yang dibenarkan dalam syariat Islam. Manakala pelaburan konvensional adalah bebas dimana segala aktiviti pelaburan tidak perlu bertepatan dengan syariat Islam.

Terdapat dua pendekatan bagi mewujudkan kebolehan pasaran saham dalam sektor kewangan Islam di Malaysia. Pertama adalah dengan mengenal pasti produk dan perkhidmatan konvensional sedia ada yang secara amnya boleh diterima oleh Islam, dan mengubah suai dan menghapuskan sebarang unsur terlarang yang dapat mematuhi prinsip Syariah. Kedua, dengan melibatkan penggunaan pelbagai prinsip Syariah untuk memudahkan penghasilan dan inovasi produk dan perkhidmatan baharu.

Antara isu yang ingin dihuraikan adalah saham-saham yang patuh syariah kerap berubah statusnya menjadi saham tidak patuh syariah. Majlis Penasihat Syariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan mengemas kini status saham-saham patuh syariah di Bursa Malaysia pada setiap tahun sebanyak dua kali.  

Antara kriteria yang diukur oleh pihak MPS dalam menentukan sesuatu saham patuh syariah adalah berdasarkan aktiviti utama syarikat. Secara jelasnya, semua aktiviti yang dijalankan oleh syarikat mestilah tidak bertentangan dengan syariat Islam. Sebagai contoh, pihak MPS akan mengeluarkan sesuatu syarikat atau sekuriti daripada senarai sekuriti lulus syariah apabila operasi utama syarikat berteraskan riba, aktiviti perjudian, mengeluar atau memasarkan produk yang haram serta menjalankan kegiatan yang mempunyai unsur gharar iaitu ketidakpastian dalam perniagaan sesebuah syarikat.

Antara saham patuh syariah popular yang bertukar statusnya menjadi saham tidak patuh syariah adalah REDtone Digital Berhad. REDtone Digital Berhad merupakan syarikat komunikasi di Malaysia dan telah disenaraikan sebagai saham patuh syariah pada Mei 2020. Namun, status saham syarikat ini berubah kepada saham tidak patuh syariah pada Mei 2021. Walaubagaimanapun, saham ini bertukar kembali ke dalam senarai saham patuh syariah pada Mei 2022. Secara keseluruhannya, saham REDtone Digital Berhad telah berubah status syariahnya sebanyak tiga kali dalam tempoh dua tahun.

Oleh itu, setiap pelabur yang mengutamakan pelaburan patuh syariah, perlulah berhati-hati dalam pemilihan saham yang sering berubah status patuh syariahnya dan sentiasa mengambil tahu perkembangan semasa saham tersebut. Hal ini kerana, apabila saham yang dimiliki dalam tempoh pengumuman untuk bertukar statusnya kepada saham tidak patuh syariah, pelabur perlulah menjual dengan kadar segera saham yang dimiliki itu untuk mendapatkan keuntungan yang halal. Manakala, selepas pengumuman dibuat, saham patuh syariah yang bertukar statusnya akan menjadikan keuntungan yang didapati oleh pelabur tidak halal dan keuntungan tersebut perlulah diderma atau dibuat amal kebajikan. 

Artikel sumbangan:

NUR ZULKIRAH BINTI ZULKIFLI (288890)

BIFS3013 ISLAMIC INVESTMENT,

Universiti Utara Malaysia (UUM)

Baca lagi: Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (Mei 2023)

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee