Apa Itu Preference Shares Dan Apa Bezanya Dengan Saham Biasa (Ordinary Shares)?

Umum dikenali pelabur bahawa jenis saham yang diniagakan di Bursa Malaysia dikenali sebagai Ordinary Shares. Namun, terdapat satu lagi jenis saham yang tidak diniagakan di Bursa Malaysia dan ianya dikenali sebagai Preference Shares.

Kedua-dua saham ini mewakili pemilikan syarikat, tetapi mempuyai kriteria yang berbeza. Jom kita sama-sama fahamkan apa itu Ordinary Shares dan Preference Shares, serta perbezaan di antara kedua-duanya.

Ordinary Shares

Ordinary shares atau pun dikenali sebagai common stock mewakili pemilikan syarikat. Pemegang saham ini akan menunjukkan bahawa seorang individu itu merupakan pemilik syarikat. Jumlah pemilikan juga bergantung kepada jumlah pegangan saham dibahagikan dengan jumlah keseluruhan saham diterbitkan.

Sebagai contoh, syarikat ABC menerbitkan sejumlah 10,000 saham dan Encik Adam memegang saham ABC sebanyak 1,000 unit. Ini bermakna Encik Adam memiliki sebanyak 10% syarikat ABC.

Pemegang saham ordinary shares ini mempunyai hak untuk mengundi, sebagai contoh sewaktu ingin melantik atau memecat pengarah syarikat dan juga juruaudit syarikat tersebut.

Selain itu, pemegang saham ini juga layak menerima pembayaran dividen jika syarikat itu membuat keuntungan. Namun, tidak wajib bagi syarikat tersebut untuk memberi dividen kepada pemilik-pemilik mereka dan membuat keputusan untuk menggunakan keuntungan bagi tujuan perkembangan masa akan datang.

Oleh sebab itu, dividen yang diumumkan oleh syarikat pada kebiasaannya tidak akan sama bagi setiap tahun dan akan bergantung kepada keuntungan syarikat pada tahun kewangan tersebut.

Di dalam situasi syarikat tidak mampu lagi untuk meneruskan perniagaan dan terpaksa membuat penggulungan, pemegang saham ini merupakan individu terakhir yang akan menerima pampasan jika terdapat lebihan modal selepas semua pemiutang dibayar.

Preference Shares

Image by 정훈 김 from Pixabay

Preference shares juga dikenali sebagai preferred stock dan pemegang saham ini juga merupakan pemilik syarikat. Preference shares mempunyai kriteria yang bercampur di antara ekuiti dan hutang, ianya dipercayai dapat menarik minat pelabur yang mempunyai keutamaan dan keinginan untuk dijaga.

Pemilik saham ini akan menerima dividen mereka lebih awal daripada ordinary shares namun tidak boleh mendahului pemiutang.

Preference shares tidak memberikan pemegang saham hak untuk mengundi dalam menentukan hal berkenaan syarikat. Tetapi mereka mempunyai hak untuk mengundi bagi hal yang secara langsung melibatkan hak mereka dalam syarikat seperti keputusan untuk penggulungan.

Pemegang saham ini juga kebiasaannya dijanjikan nilai dividen yang tetap bagi setiap tahun kewangan dan mereka akan menerima bayaran selepas syarikat membayar pemiutang dan sebelum syarikat membayar dividen kepada pemilik ordinary shares.

Sekiranya syarikat tidak mampu membayar dividen bagi tahun kewangan yang lepas, pemegang saham ini layak menuntut pembayaran dividen mereka yang tertunggak pada tahun kewangan akan datang.

Di dalam situasi syarikat membuat keputusan untuk melakukan penggulungan, pemegang saham ini akan menerima bayaran hasil daripada liquidation sejurus selepas syarikat membayar kesemua pemiutang mereka sekiranya terdapat lebihan. Kriteria ini menunjukkan preference share merupakan saham dalam kelas yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan ordinary shares.

Convertible preference shares pula merupakan saham dalam kelas yang sama tetapi terdapat pilihan kepada pemegang saham untuk menukar dari preference shares kepada ordinary shares pada jumlah yang ditetapkan. Penukaran ini boleh terjadi atas permintaan pemegang saham atau pun syarikat itu sendiri.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Tips Memilih Broker Yang Sesuai Dengan Anda

Adakah anda seorang yang baru berkenalan dengan saham dan telah tiba masanya untuk anda membuka akaun CDS dan akaun trading?

Untuk mula melabur dan berdagang saham, anda wajib mempunyai akaun CDS dan akaun trading.

Sebelum itu, apa itu akaun CDS dan apa pula akaun trading?

Akaun CDS berfungsi untuk menyimpan dan mengemas kini saham yang anda beli atau jual. Anda boleh membuka akaun CDS di mana-mana bank pelaburan dan syarikat broker yang berdaftar di negara ini.

Untuk pengetahuan anda, akaun CDS juga boleh dibuka secara online hanya dengan aplikasi Bursa Anywhere. Sekarang semuanya mudah dan maklumat juga boleh diperoleh di hujung jari. Kami kongsikan kepada anda tutorial buka akaun CDS secara online guna aplikasi Bursa Anywhere.

Baca: Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang boleh dimuat turun di telefon pintar anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat melayari Bursa Anywhere di laman carian internet.

Di atas merupakan cara mendaftar akaun CDS. Sekarang tiba masanya untuk membuka akaun trading.

Akaun trading pula berfungsi untuk membuat transaksi belian dan jualan saham. Modal pelaburan perlu dimasukkan ke dalam akaun trading ini sebelum anda boleh mula membeli saham.

Terdapat banyak broker yang anda boleh pilih untuk membuka akaun trading bergantung kepada keselesaan anda.

Jom kami kongsikan beberapa tips kepada anda untuk anda pilih broker yang sesuai untuk anda.

1. Caj Brokerage

Setiap broker mempunyai caj brokerage yang berlainan. Ada yang murah dan ada juga yang sedikit mahal berbanding broker yang lain. Pada zaman ini, caj brokerage yang dikenakan amat kompetitif dan tidak jauh beza di antara broker-broker yang lain.

Jika anda seorang trader tegar, anda mungkin boleh mempertimbangkan broker yang mengenakan caj brokerage yang rendah. Jika anda seorang pelabur jangka masa panjang, caj brokerage mungkin tidak menjadi isu kepada anda kerana anda jarang melakukan transaksi beli dan jual.

2. Trading Platform Yang Mudah Digunakan

Setiap broker menyediakan trading platform yang berbeza-beza. Ada yang mudah digunakan, ada yang mempunyai banyak fungsi menarik malah ada yang menyediakan screener yang baik.

Perkara yang paling penting adalah pengalaman pengguna menggunakan trading platform tersebut. Sekiranya anda masih baru dan belum lagi mempunyai pengalaman yang tinggi, anda disarankan memilih trading platform yang mesra pengguna.

3. Kempen Yang Menarik

Salah satu tips kepada anda untuk memilih broker yang baik adalah broker tersebut sering mengadakan kempen-kempen yang menarik serta menguntungkan para pelanggannya.

Sebagai contoh,kempen percuma caj brokerage bagi tempoh sebulan bagi pelanggan terpilih. Selain itu, antara kempen menarik yang sering dianjurkan adalah kempen memberi hadiah kepada pemenang terpilih.

Baca: Senarai Broker Saham Terbaik Di Malaysia

Kempen yang menarik memberi petanda bahawa broker menghargai klien-klien yang membuka akaun bersama mereka serta menggunakan servis mereka.

4. Mempunyai Barisan Remiser Atau Dealer Yang Memberi Support

Sebagai newbie dalam pelaburan saham, bimbingan daripada pihak yang berpengalaman dan betul adalah amat penting.

Apa yang anda boleh lakukan adalah kenal pasti remiser atau dealer yang menyediakan servis yang baik kepada klien mereka.

Antara servis yang disediakan adalah kelas saham percuma, support group yang sentiasa menjawab pertanyaan anda serta membantu anda sekiranya anda ada masalah berkaitan dengan akaun anda.

Kesimpulannya sekiranya anda seorang pelabur beragama Islam, sebaiknya anda pastikan terlebih dahulu broker pilihan anda tersebut adalah patuh syariah dan anda juga perlu memastikan anda membuka akaun Islamik bagi mengelak daripada menghadapi sebarang insiden terbeli saham yang tidak patuh syariah.

Akhir kata, selamat datang ke dunia pelaburan saham dan semoga anda terus menjana keuntungan daripada pelaburan anda.

Dapatka juga ilmu seperti :-

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee