Apa Itu Preference Shares Dan Apa Bezanya Dengan Saham Biasa (Ordinary Shares)?

Umum dikenali pelabur bahawa jenis saham yang diniagakan di Bursa Malaysia dikenali sebagai Ordinary Shares. Namun, terdapat satu lagi jenis saham yang tidak diniagakan di Bursa Malaysia dan ianya dikenali sebagai Preference Shares.

Kedua-dua saham ini mewakili pemilikan syarikat, tetapi mempuyai kriteria yang berbeza. Jom kita sama-sama fahamkan apa itu Ordinary Shares dan Preference Shares, serta perbezaan di antara kedua-duanya.

Ordinary Shares

Ordinary shares atau pun dikenali sebagai common stock mewakili pemilikan syarikat. Pemegang saham ini akan menunjukkan bahawa seorang individu itu merupakan pemilik syarikat. Jumlah pemilikan juga bergantung kepada jumlah pegangan saham dibahagikan dengan jumlah keseluruhan saham diterbitkan.

Sebagai contoh, syarikat ABC menerbitkan sejumlah 10,000 saham dan Encik Adam memegang saham ABC sebanyak 1,000 unit. Ini bermakna Encik Adam memiliki sebanyak 10% syarikat ABC.

Pemegang saham ordinary shares ini mempunyai hak untuk mengundi, sebagai contoh sewaktu ingin melantik atau memecat pengarah syarikat dan juga juruaudit syarikat tersebut.

Selain itu, pemegang saham ini juga layak menerima pembayaran dividen jika syarikat itu membuat keuntungan. Namun, tidak wajib bagi syarikat tersebut untuk memberi dividen kepada pemilik-pemilik mereka dan membuat keputusan untuk menggunakan keuntungan bagi tujuan perkembangan masa akan datang.

Oleh sebab itu, dividen yang diumumkan oleh syarikat pada kebiasaannya tidak akan sama bagi setiap tahun dan akan bergantung kepada keuntungan syarikat pada tahun kewangan tersebut.

Di dalam situasi syarikat tidak mampu lagi untuk meneruskan perniagaan dan terpaksa membuat penggulungan, pemegang saham ini merupakan individu terakhir yang akan menerima pampasan jika terdapat lebihan modal selepas semua pemiutang dibayar.

Iklan

Preference Shares

Image by 정훈 김 from Pixabay

Preference shares juga dikenali sebagai preferred stock dan pemegang saham ini juga merupakan pemilik syarikat. Preference shares mempunyai kriteria yang bercampur di antara ekuiti dan hutang, ianya dipercayai dapat menarik minat pelabur yang mempunyai keutamaan dan keinginan untuk dijaga.

Pemilik saham ini akan menerima dividen mereka lebih awal daripada ordinary shares namun tidak boleh mendahului pemiutang.

Preference shares tidak memberikan pemegang saham hak untuk mengundi dalam menentukan hal berkenaan syarikat. Tetapi mereka mempunyai hak untuk mengundi bagi hal yang secara langsung melibatkan hak mereka dalam syarikat seperti keputusan untuk penggulungan.

Pemegang saham ini juga kebiasaannya dijanjikan nilai dividen yang tetap bagi setiap tahun kewangan dan mereka akan menerima bayaran selepas syarikat membayar pemiutang dan sebelum syarikat membayar dividen kepada pemilik ordinary shares.

Sekiranya syarikat tidak mampu membayar dividen bagi tahun kewangan yang lepas, pemegang saham ini layak menuntut pembayaran dividen mereka yang tertunggak pada tahun kewangan akan datang.

Di dalam situasi syarikat membuat keputusan untuk melakukan penggulungan, pemegang saham ini akan menerima bayaran hasil daripada liquidation sejurus selepas syarikat membayar kesemua pemiutang mereka sekiranya terdapat lebihan. Kriteria ini menunjukkan preference share merupakan saham dalam kelas yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan ordinary shares.

Convertible preference shares pula merupakan saham dalam kelas yang sama tetapi terdapat pilihan kepada pemegang saham untuk menukar dari preference shares kepada ordinary shares pada jumlah yang ditetapkan. Penukaran ini boleh terjadi atas permintaan pemegang saham atau pun syarikat itu sendiri.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siri Berkenalan Dengan Industri Dalam Bursa Malaysia – Industri Makanan & Minuman (F&B)

Malaysia cukup dikenali dengan syurga makanan, sampaikan pelancong asing yang datang sini kebanyakannya memuji kesedapan makanan yang ada. Banyak pula restoran yang dibuka 24 jam, nak makan apa dan pada bila masa-masa, takde hal punya.

Tapi tahukah anda bahawa industri makanan & minuman atau lebih dikenali sebagai Food & Beverage (F&B) ni cukup digemari oleh para pelabur dan pedagang di Bursa Malaysia?

Sebab apa? Ekonomi bagus ke ekonomi gawat ke, kita tetap kena makan! Maka boleh dikatakan industri ini kalis gawat.

F&B Terletak Di Dalam Barangan Pengguna

Di Bursa Malaysia, industri F&B ni terletaknya dalam sektor Barangan Pengguna atau Consumer Products. Dan yang bestnya, 83% daripadanya adalah patuh Syariah.

Nak tahu syarikat-syarikat yang terkenal dalam industri F&B ni? Jom kita tengok senarai berikut, yang disusun mengikut ranking Market Cap.

1. Nestle (Malaysia) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Ada ke kita di Malaysia ni yang tak minum air Milo atau Nescafe? Atau tak makan Maggi atau pun coklat Kit Kat? Kalau tak makan atau minum sekalipun, mesti selalu dengar kan jenama-jenama popular ini?

Ya, saham yang termasal di Bursa Malaysia adalah merupakan saham Nestle ni. Perlu modal sampai berbelas ribu Ringgit untuk beli 1 lot.

5 tahun lepas, harga seunit dalam RM60 pun orang kata mahal.

Tahun lepas bila harganya sekitar RM80 seunit pun masih dikatakan mahal, sekarang bila dah cecah RM140 seunit pun dah semestinya mereka kata mahal.

Habis tu kalau tahun depan ditakdirkan naik sampai RM200 seunit pula macam mana?

2. Fraser & Neave Holdings Berhad (F&N)

 

Sumber: Bursa Marketplace

Kenal dengan jenama-jenama produk di atas? Laa, rupanya selama ni dok beli makanan & minuman daripada F&N. Lepas ni beli lagi ya, demi meningkatkan keuntungan syarikat.

Awal tahun 2016 dulu, harga saham F&N baru RM18 seunit, tak sampai dua tahun harganya kini mencecah RM36 seunit. Tak ke naik 100% dalam masa dua tahun?

3. QL Resources Berhad

Iklan

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau nak tahu, syarikat QL Resources ini merupakan pengeluar telur ayam di Malaysia. Dianggarkan sebanyak 3.2 juta telur ayam dihasilkan setiap hari di Malaysia, 750,000 telur ayam dihasilkan sehari di Indonesia dan 550,000 telur ayam dihasilkan sehari di Vietnam.

Biasa pergi ke kedai Family Mart yang baru-baru ini banyak dibuka bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan? Kedai serbaneka Family Mart itu juga dimiliki oleh QL Resources.

Tahun 2016 yang lalu, harga saham QL berada di sekitar RM3, tapi kini dah cecah RM7 pula. Dah lebih sekali ganda tu naik.

4. Dutch Lady Milk Industries Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Tak perlu diperkenalkan lagi rasanya Dutch Lady ni. Samada susu untuk bayi, kanak-kanak mahu pun orang dewasa, barangan Dutch Lady sangat dikenali dan digemari ramai. Syarikat untung beratus juta setiap tahun.

Tahun 2017, harga saham Dutch Lady ni berada di sekitar RM50 ke RM60 seunit. Tahun 2018 pula di sekitar RM60 ke RM70 seunit. Tahun 2019 nanti, rasa-rasa harga saham akan jatuh atau di sekitar RM70 ke RM80 seunit?

5. Ajinomoto (Malaysia) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Siapa yang suka masak, pasti menggunakan MSG untuk bagi lebih sedap. Dan jenama mana yang sering jadi sebutan, Ajinomoto lah jawapannya. Antara jenama yang dipasarkan adalah Tumix, Aji-No-Moto, Seri-Aji and Aji- Shio. Takde Ajinomoto dalam masakan, rasa macam ada sesuatu yang kurang.

Syarikat yang berasal dari Jepun ini sudah bertapak di Malaysia sejak 1961 lagi. Purata jualan syarikat ini boleh tahan, dalam RM400 juta setahun. Kalau nak tahu masa tahun 2015, harga saham Ajinomoto Malaysia baru RM6.00, sekarang dah RM21 (Oktober 2018).

Industri Makanan & Minuman (F&B) Pujaan Ramai

Sebenarnya banyak lagi yang kita mungkin tak perasan, seperti biskut Hup Seng (Hup Seng Industries Berhad), coklat Apollo (Apollo Food Holdings Berhad), minuman tin Power Root (Power Root Berhad), dan bermacam-macam lagi.

Semuanya tersenarai di pasaran saham Bursa Malaysia, dan kita boleh menjadi sebahagian daripada pemilik syarikat dengan membeli saham-saham mereka. Cuma kena tahu pilih mana satu yang BAIK.

Kalau tengok kepada carta harga saham di atas pun, syarikat-syarikat yang top dalam industri F&B di Malaysia memang sedang uptrend. Kalau daripada segi Fundamental Analysis, memang sangat cantik.


Tapi saham-saham di atas ni sesuai ke untuk dibeli? Sesuai ke untuk diperam? Macam mana nak mula?

Nak belajar face-to-face? Kami cadangkan anda untuk belajar lagi di seminar saham patuh syariah anjuran Bursa Malaysia-i sendiri. Antara partner bersama mereka adalah Asri Ahmad Academy.

Iklan

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham

Tak ramai orang yang tahu apa yang dimaksudkan dengan Fibonacci ni, lebih-lebih lagi kegunaannya dalam pelaburan saham. Dengar nama Fibonacci pun dah semacam, apatah lagi untuk memahaminya.

Jangan risau, jom kita sama-sama belajar mengenai Fibonacci ini. Semoga ia dapat membantu kita buat duit dalam pasaran saham.

Definisi Fibonacci Trading

Fibonacci adalah istilah yang digunakan dalam analisis teknikal yang merujuk kepada kawasan yang berkaitan dengan sokongan atau pun rintangan. Tahap anjakan Fibonacci menggunakan garisan mendatar untuk menunjukkan di mana tahap sokongan dan rintangan sebaik mungkin. Setiap peringkat dikaitkan dengan peratusan.

Peratusannya adalah berapa banyak langkah awal yang telah dipindahkan semula. Tahap peratusan Fibonacci ialah 23.6%, 38.2%, 61.8% dan 78.6%. Peratusan 50% juga digunakan dalam Fibonacci walaupun ia tidak dinyatakan secara rasmi.

Nombor-nombor Fibonacci

Penunjuk ini berguna kerana ia boleh ditujukan di antara mana-mana dua titik harga yang signifikan, seperti yang tinggi dan yang rendah. Kemudiannya penunjuk tersebut akan menciptakan tahap di antara dua titik tersebut.

Katakan harga saham naik sebanyak RM10 dan kemudian jatuh sebanyak RM2.36. Peratusan tersebut menjadi 23.6%, yang merupakan nombor Fibonacci.

Nombor Fibonacci ditemui di seluruh alam semulajadi, oleh itu ramai yang percaya bahawa angka-angka ini juga mempunyai kaitan dalam pasaran kewangan.

Formula Fibonacci

Penunjuk bagi Fibonacci sendiri asalnya tidak mempunyai mana-mana formula pun. Apabila penunjuk tersebut diterapkan pada carta dan pengguna memilih dua titik garisan, garisan tersebut akan menunjukkan peratusan tersebut.

Bagaimana Mengira Tahap Anjakan Fibonacci

Seperti yang dinyatakan di atas, tidak ada apa-apa nombor untuk dikira apabila kita berhadapan dengan anjakan Fibonacci ini. Mereka adalah hanya peratusan, walau apa jua nilai yang dipilih.

Iklan

Anda mungkin tertanya-tanya dari manakah nombor ini berasal?

Pada dasarnya ia datang dari nisbah emas atau pun sering dikenali dengan Golden Ratio. Jika anda memulakan urutan nombor dengan sifar dan satu, dan kemudian terus menambah dua nombor sebelum ini, anda akan berakhir dengan urutan nombor seperti betikut:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 … dengan urutan yang berterusan sampai sebanyak mana nombor yang ada.

Tahap pengeluaran Fibonacci diperolehi daripada urutan angka ini. Jika kita membahagi satu nombor dengan nombor seterusnya, kita akan dapat 0.618, atau 61.8%. Bahagikan nombor dengan nombor kedua di sebelah kanannya dan kita akan dapat 0.382 atau 38.2%.

Semua nisbah, kecuali 50% kerana ia bukan nombor Fibonacci rasmi kerana ianya berdasarkan beberapa pengiraan matematik yang melibatkan urutan angka ini.

Fungsi Fibonacci

Dalam Analisis Teknikal, Fibonacci banyak digunakan untuk menentukan paras kejatuhan dan hala tuju harga saham. Boleh dikatakan Fibonacci ini adalah satu petunjuk yang amat penting bagi pelabur saham jangka pendek.

Jika pengiraannya menunjukkan angka yang melepasi paras Golden Ratio, kebarangkalian potensi untuk naik adalah amat tipis.

Kesimpulannya, sekarang kita sudah tahu bahawa fungsi Fibonacci adalah untuk menentukan angka dalam sistem sesebuah bacaan graf saham. 

Sumber Rujukan:

  1. Stallion Brother.com
  2. Investopedia

Iklan

Robinhood, Syarikat Dari Silicon Valley Yang Telah Menggegarkan Wall Street

Sejak seabad yang lalu, untuk melakukan pembelian di dalam pasaran saham, seseorang itu perlu melalui pihak ketiga untuk melakukan transaksi jual beli. Seseorang memerlukan perkhidmatan remisier atau dealer.

Remisier sangat penting bagi seseorang yang ingin melakukan urusan jual beli saham kerana ia telah menjadi tanggungjawab mereka pada ketika itu. Dan setiap urusan yang melibatkan perkhidmatan remisier akan dikenakan caj tertentu yang telah ditetapkan oleh syarikat broker.

Baca: Dealer vs Remisier

Kalau dulu remisier yang tolong key-in order dan beli serta jual bagi pihak pelanggan, kini semuanya boleh dilakukan sendiri. Nak beli guna smartphone pun boleh, ianya lebih jimat dan mudah.

Baca: Perbezaan Brokerage Fee Kalau Remisier Tolong Buatkan

Kini, era baru telah bermula. Sebuah syarikat yang berpangkalan di Silicon Valley yang baru sahaja ditubuhkan tidak sampai sedekad, telah menggegarkan Wall Street. Banyak broker yang sebelum ini kebal daripada sebarang persaingan, mula terasa bahangnya.

Ia merupakan sebuah syarikat broker yang bernama Robinhood yang diasaskan oleh dua sahabat karib, Baiju Bhatt yang berasal dari India dan Vladimir Tenev yang berasal dari Belarus.

Syarikat ini telah membuat sesuatu yang luar biasa terhadap pasaran saham di Wall Street dengan memperkenalkan commission-free trading yang belum pernah terfikir oleh sesiapa sebelum ini.

Perkara ini menyebabkan Robinhood menjadi popular dalam sekelip mata sahaja.

Syarikat ini yang fokus kepada golongan millennial sebagai pelanggan mereka untuk menggunakan aplikasi tersebut. Dalam tempoh yang singkat, Robinhood berjaya menarik orang ramai untuk guna platform mereka bagi melakukan trading di Wall Street.

Iklan

Dalam tempoh enam tahun sahaja, syarikat ini berjaya memiliki sebanyak 10 juta pengguna sedangkan syarikat broker lain yang telah lama wujud di pasaran, memerlukan tempoh yang agak lama untuk memiliki pelanggan  dengan jumlah tersebut.

Selain itu juga, platform Robinhood ini sangat user-friendly berbanding dengan platform yang lain disebabkan mereka fokus kepada pelanggan mereka bagi memudahkan urusan melakukan trading menggunakan telefon pintar.

Broker-broker besar yang lain terpaksa mengikuti jejak langkah Robinhood bagi mengelakkan syarikat mereka kehilangan pelanggan. Kebanyakan daripada mereka telah mengikuti jejak langkah Robinhood dengan memperkenalkan commission-free trading sejak tahun lepas lagi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Robinhood-Syarikat-Dari-Silicon-Valley-Yang-Telah-Menggegarkan-Wall-Street2.jpg

Kini dengan pandemik melanda dunia pada awal tahun ini, bilangan pengguna platform Robinhood telah meningkat dengan mendadak iaitu sebanyak 3 juta pengguna baru yang kebanyakanya terdiri daripada golongan millennial yang baru menceburi dunia pasaran saham.

Ini telah menyebabkan pelabur runcit semakin bertambah dan kebanyakanya pelabur beginner dan sebahagianya sekadar mengisi masa lapang di dalam pasaran saham.

Kontroversi berlaku ke atas pengguna platform Robinhood, di mana salah seorang penggunanya telah membunuh diri akibat tidak memahami dengan betul menggunakan platform tersebut. Beliau dipercayai telah kehilangan wang sebanyak $700,000, namun ianya bukan seperti yang dilaporkan.

Dengan kebanjiran pelabur beginner yang menggunakan platfom ini, ianya telah memberi impak kepada harga saham di sesetengah kaunter di Wall Street.

This image has an empty alt attribute; its file name is Robinhood-Syarikat-Dari-Silicon-Valley-Yang-Telah-Menggegarkan-Wall-Street5-700x393.jpg

Sebagai contoh, pengguna platform Robinhood telah melakukan pertaruhan yang besar terhadap syarikat Hertz yang sedang dilanda krisis. Ini berikutan pandemik Covid-19 yang melanda yang menyaksikan orang ramai kurang menggunakan perkhidmatan kereta sewa mereka. Ramai pengguna Robinhood telah memegang saham mereka, walaupun syarikat tersebut menuju ke arah muflis.

Dengan sambutan yang luar biasa terhadap platform commission-free trading, negara kita juga dijangkan akan menuju ke arah ini dalam tempoh 10 tahun yang akan datang. Walaupun kini kadar komisen sudah terlalu rendah, commission-free trading ini pasti akan berlaku suatu hari jua di negara kita.

Sumber Rujukan:

Iklan

Syabas Nik Ihsan Jadi Ahli Lembaga Pengarah IFTA (International Federation of Technical Analysts)

Alhamdulillah dan tahniah diucapkan kepada Tuan Nik Mohd Ihsan Raja Abdullah di atas perlantikan beliau sebagai salah seorang ahli lembaga pengarah IFTA (International Federation of Technical Analysts)

Tuan Nik Ihsan Raja Abdullah, merupakan nama yang tidak asing lagi dalam dunia pelaburan di Malaysia. Beliau yang merupakan Member of the Society of Technical Analysts (MSTA) dan mempunyai kelulusan Certified Financial Technician (CFTe), kini merupakan seorang Chartist di Maybank Investment Bank Behad.

Seorang yang bergiat cergas sebagai speaker dan jurulatih dalam bidang analisa teknikal, beliau sering berkongsi maklumat dengan pelabur korporat dan individu di seminar, media sosial dan media cetak. Setakat ini, beliau telah melatih dan mengajar lebih daripada 3,500 individu daripada pelbagai latarbelakang termasuklah golongan profesional.

Iklan

Sesungguhnya kita beruntung kerana Nik Ihsan merupakan sebahagian kecil di dunia yang memperolehi tahap Kepujian untuk Program MSTA dan kini mengajar secara tetap bagi Program Diploma MSTA dengan kerjasama PRIBUMI-MATA dan UK STA. Beliau juga merupakan Presiden Malaysian Association of Technical Analysts (MATA).

Syabas juga kerana pernah sepentas dengan Perdana Menteri Malaysia, YAB Tun Dr Mahathir Mohamad.ketika Malaysia menganjurkan IFTA 2018 Kuala Lumpur dengan jayanya di KLCC pada Oktober yang lalu.

Semoga ilmu Analisa Teknikal di Malaysia akan lebih berkembang maju lagi selepas ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!