Apa Itu Preference Shares Dan Apa Bezanya Dengan Saham Biasa (Ordinary Shares)?

Umum dikenali pelabur bahawa jenis saham yang diniagakan di Bursa Malaysia dikenali sebagai Ordinary Shares. Namun, terdapat satu lagi jenis saham yang tidak diniagakan di Bursa Malaysia dan ianya dikenali sebagai Preference Shares.

Kedua-dua saham ini mewakili pemilikan syarikat, tetapi mempuyai kriteria yang berbeza. Jom kita sama-sama fahamkan apa itu Ordinary Shares dan Preference Shares, serta perbezaan di antara kedua-duanya.

Ordinary Shares

Ordinary shares atau pun dikenali sebagai common stock mewakili pemilikan syarikat. Pemegang saham ini akan menunjukkan bahawa seorang individu itu merupakan pemilik syarikat. Jumlah pemilikan juga bergantung kepada jumlah pegangan saham dibahagikan dengan jumlah keseluruhan saham diterbitkan.

Sebagai contoh, syarikat ABC menerbitkan sejumlah 10,000 saham dan Encik Adam memegang saham ABC sebanyak 1,000 unit. Ini bermakna Encik Adam memiliki sebanyak 10% syarikat ABC.

Pemegang saham ordinary shares ini mempunyai hak untuk mengundi, sebagai contoh sewaktu ingin melantik atau memecat pengarah syarikat dan juga juruaudit syarikat tersebut.

Selain itu, pemegang saham ini juga layak menerima pembayaran dividen jika syarikat itu membuat keuntungan. Namun, tidak wajib bagi syarikat tersebut untuk memberi dividen kepada pemilik-pemilik mereka dan membuat keputusan untuk menggunakan keuntungan bagi tujuan perkembangan masa akan datang.

Oleh sebab itu, dividen yang diumumkan oleh syarikat pada kebiasaannya tidak akan sama bagi setiap tahun dan akan bergantung kepada keuntungan syarikat pada tahun kewangan tersebut.

Di dalam situasi syarikat tidak mampu lagi untuk meneruskan perniagaan dan terpaksa membuat penggulungan, pemegang saham ini merupakan individu terakhir yang akan menerima pampasan jika terdapat lebihan modal selepas semua pemiutang dibayar.

Preference Shares

Image by 정훈 김 from Pixabay

Preference shares juga dikenali sebagai preferred stock dan pemegang saham ini juga merupakan pemilik syarikat. Preference shares mempunyai kriteria yang bercampur di antara ekuiti dan hutang, ianya dipercayai dapat menarik minat pelabur yang mempunyai keutamaan dan keinginan untuk dijaga.

Pemilik saham ini akan menerima dividen mereka lebih awal daripada ordinary shares namun tidak boleh mendahului pemiutang.

Preference shares tidak memberikan pemegang saham hak untuk mengundi dalam menentukan hal berkenaan syarikat. Tetapi mereka mempunyai hak untuk mengundi bagi hal yang secara langsung melibatkan hak mereka dalam syarikat seperti keputusan untuk penggulungan.

Pemegang saham ini juga kebiasaannya dijanjikan nilai dividen yang tetap bagi setiap tahun kewangan dan mereka akan menerima bayaran selepas syarikat membayar pemiutang dan sebelum syarikat membayar dividen kepada pemilik ordinary shares.

Sekiranya syarikat tidak mampu membayar dividen bagi tahun kewangan yang lepas, pemegang saham ini layak menuntut pembayaran dividen mereka yang tertunggak pada tahun kewangan akan datang.

Di dalam situasi syarikat membuat keputusan untuk melakukan penggulungan, pemegang saham ini akan menerima bayaran hasil daripada liquidation sejurus selepas syarikat membayar kesemua pemiutang mereka sekiranya terdapat lebihan. Kriteria ini menunjukkan preference share merupakan saham dalam kelas yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan ordinary shares.

Convertible preference shares pula merupakan saham dalam kelas yang sama tetapi terdapat pilihan kepada pemegang saham untuk menukar dari preference shares kepada ordinary shares pada jumlah yang ditetapkan. Penukaran ini boleh terjadi atas permintaan pemegang saham atau pun syarikat itu sendiri.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur