Baca 5 Buku Ini Untuk Menjawab Soalan “Nak Beli Saham Apa?”

Dah buka akaun CDS? Terbaik, mesti tak sabar nak beli saham dan buat untung kan? Tapi dah tahu ke nak beli saham apa?

Bertenang, nak bertahan lama dalam dunia pelaburan saham ni, pastikan kita mempunyai ilmu yang cukup terlebih dahulu. Kesian kerja penat-penat untuk mencari modal, hilang begitu saja nanti sekiranya tersilap langkah.

Untung itu rezeki, rugi itu pasti. Seboleh-bolehnya kita perlu berusaha untuk meminimumkan risiko kerugian itu tadi.

Jadi, Nak Beli Saham Apa?

Bukan saja newbie yang ada masalah sebegini, yang dah bertahun terlibat dalam saham pun mempunyai masalah yang sama. Ada juga yang ‘ketagih’ menunggu disuap oleh group yang suka memberi buy call.

Untuk menjawab persoalan ini, kita memerlukan dua ilmu yang padu, iaitu ilmu Analisa Fundamental (Fundamental Analysis) dan ilmu Analisa Teknikal (Technical Analysis).

Ilmu Analisa Fundamental akan menjawab soalan saham apa nak beli, manakala ilmu Analisa Teknikal akan menjawab bila masa terbaik untuk beli sesuatu saham itu.

Betul tuan-tuan, artikel ini adalah berbentuk iklan, tetapi kami percaya pelaburan tuan-tuan ke atas ilmu pastinya tidak akan sia-sia.

Kombo 3 Buku Menarik Untuk Menjawab Soalan, “Nak Beli Saham Apa?”

Kombo A

Kombo B

Kombo C

Klik sini untuk membelinya -> http://thekapital.my/bukukombo

Buku terbaik pilihan ramai, pilihlah yang mana berkenan di hati.

1. Nak Beli Saham Apa?

Gunakan Formula 7RM Untuk Mengesan Winning Stock

Sekiranya kita ingin melabur saham bagi jangka masa panjang, maka salah satu cara yang terbukti berkesan adalah dengan menggunakan Formula 7RM ini.

Apa dia 7RM ini?

  1. Right Mindset
  2. Right Market
  3. Right Meaning / Moat
  4. Right Management
  5. Right Market Price
  6. Right Moment
  7. Right Money Management

Dengan mengaplikasikan teknik yang betul, kita boleh menjangkakan keuntungan yang akan diperoleh dan pada masa yang sama boleh mengawal dana dari mengalami kesusutan dan kerugian.

2. Saham di Hatiku, Kisah Inspirasi Kejayaan Pelabur Tegar

Tanpa ilham dan tunjuk ajar, manusia tidak mampu untuk melakukan apa-apa. Meski kita mempunyai ilmu pengetahuan dalam sesuatu perkara, tanpa pengalaman mungkin kita akan kurang menguasainya sehinggalah kita melaluinya sendiri.

Sememangnya ilmu pengetahuan dan pengalamanlah yang akan sama-sama mengajar manusia menongkah arus kehidupan ini.

Mungkin ada kisah yang dikongsi, itulah juga kisah yang anda sedang lalui. Mungkin dengan membaca pengalaman mereka, ada sentuhan yang mampu membangunkan motivasi dan membina inspirasi.

Seterusnya menjadi titik tolak untuk anda belajar dan membina kejayaan sendiri!

3. Boleh K.U.R.U.S

Jangan salah faham, buku K.U.R.U.S bukan mengajar cara nak kuruskan badan. Ia adalah terjemahan langsung dari Formula CANSLIM yang dicipta oleh pelabur tersohor dunia William J. O’Neil. 

Fokus utama penulisan buku ini adalah untuk berkongsi tips-tips mudah dan ringkas dalam memilih syarikat untuk dilaburkan. Belajar menggunakan formula CANSLIM untuk memilih saham terbaik daripada lebih 900 saham yang ada di Bursa Malaysia.

4. 101 Kesilapan Pelabur

Antara kesilapan paling latest orang suka buat adalah bergantung 100% dekat group-group Whatsapp atau Telegram.

Semoga buku ini dapat membantu anda belajar dari kesilapan orang lain, agar anda terselamat dari kerugian yang sia-sia.

Fokus utama penulisan buku ini adalah bagi mengupas kesilapan pelabur yang biasa dilakukan untuk dijadikan iktibar bersama-sama.

Sama ada kita belajar dari kesilapan orang lain, atau kita buat silap yang sama dan jatuh seperti mana orang lain yang pernah jatuh.

5. Jom Melabur Syariah Di Bursa Malaysia

Jika anda ZERO dengan pelaburan saham…

Tak faham kenapa pelaburan saham dipanggil lubuk emas…

Tak tahu ada saham yang patuh syariah dan tidak patuh syariah di Bursa Malaysia…

Nak tahu pasal saham tapi dalam bahasa yang ringkas dan mudah faham…?

Semoga buku ini dapat membantu anda memahami pasaran saham patuh Syariah di Bursa Malaysia.

FOKUS utama penulisan buku ini adalah untuk:

Mendedahkan rakyat Malaysia, khususnya bakal pelabur-pelabur runcit tentang asas pelaburan di pasaran saham.

Belajar bagaimana pasaran saham beroperasi dan bagaimana untuk mempelbagaikan portfolio pelaburan.

Cepat, dapatkan mana-mana kombo 3 buku ini sekarang di -> http://thekapital.my/bukukombo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Sektor Besi Melambung Tinggi?

Baru-baru ini harga bijih besi melonjak pada paras tertinggi dalam masa 10 tahun (USD229/tan). Peningkatan komoditi besi ini meningkat adalah disebabkan negara pengeluar seperti Brazil dan Australia tidak dapat memproses pengeluaran bijih pada paras yang optimum sebelum pandemic COVID-19.

Hampir semua negara yang dilanda pandemik terpaksa memperlahankan ekonomi mereka.

Namun begitu, apabila sudah setahun berlalu dan pandemik sudah berjaya dikawal dengan baik, banyak negara sudah mula membuka ekonomi dan menjalankan perniagaan seperti biasa.

Negara ekonomi kedua terbesar, China telah mempercepatkan dan meningkat ekonomi mereka setelah mengalami kejatuhan yang teruk. Antara komoditi yang mendapat permintaan tinggi di China adalah bijih besi.

Hal ini kerana China merupakan pengeluar bahan pembinaan dan produk besi terbesar di dunia. Oleh yang demikian, dengan penawaran yang sedikit dari Brazil dan Australia dan permintaan yang tinggi dari China telah menyebabkan harga besi melambung tinggi.

Sumber : tradingeconomics.com

Pertubuhan Besi Sedunia (World Steel Association) menjangkakan permintaan besi akan terus meningkat dalam fasa pemulihan ekonomi iaitu 5.8% untuk tahun 2021. Dengan aktiviti ekonomi yang semakin rancak, banyak negara akan membelanjakan pakej stimulus mereka untuk membangunkan kembali negara masing-masing.

Untuk mengawal kenaikan harga bijih besi secara mendadak, negara China telah mengenakan anti-pollution rules kepada pengeluar besi terbesar di China. Ini telah menyebabkan pengeluar-pengeluar menggunakan grade besi yang lebih tinggi untuk mengawal pencemaran dan memenuhi permintaan besi domestik China.

Disebabkan tindakan kerajaan China ini, harga besi dapat dikurangkan seperti yang boleh dilihat pada carta di atas. Harga besi melakukan penurunan dari harga tertinggi USD229 kepada USD183 disebabkan sekatan anti-pollution rules China ke atas pengeluar besi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kenapa-Sektor-Besi-Melambung-Tinggi2-700x466.jpg
Kredit: pixabay.com

Kenaikan harga besi pada 1 Jun 2021 yang adalah disebabkan kerajaan China telah berbincang untuk meningkat pengeluaran besi dan mengurang sekatan. Hal ini kerana kerajaan China ingin memenuhi permintaan domestik mereka yang mana pada masa kini berada dalam fasa pemulihan.

Walaubagaimanapun, pasaran masih berharap supaya harga besi berada pada tahap yang munasabah. Hal ini kerana bagi negara pengguna besi mereka terpaksa membelanjaka wang yang banyak kerana harga besi telah meningkat hampir dua kali ganda sejak pandemik melanda.

Sektor besi di Malaysia meningkat seiring dengan peningkatan harga besi di dunia. Banyak syarikat pengeluar besi di Malaysia menikmati keuntungan yang berganda sempena kenaikan harga besi.

Kredit: Trading View

Di antara contoh saham-saham besi yang tersenarai di Bursa Malaysia adalah Press Metal Aluminium Holdings. Harga saham syarikat telah meningkat sebanyak 104% dalam masa setahun.

Kredit: Trading View

Harga saham Lion Industries ini pula naik 112% dalam masa setahun.

Kredit: Trading View

Macam mana dengan kenaikan 250% yang dicatatkan oleh Hiap Teck Venture ini? OK ke OK?


Ada banyak bahan bacaan percuma yang ajar benda-benda asas untuk melabur di pasaran saham. Nak Google semua memang memakan masa.

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham? Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi “ZERO” buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Majalah Labur