Baca 5 Buku Ini Untuk Menjawab Soalan “Nak Beli Saham Apa?”

Dah buka akaun CDS? Terbaik, mesti tak sabar nak beli saham dan buat untung kan? Tapi dah tahu ke nak beli saham apa?

Bertenang, nak bertahan lama dalam dunia pelaburan saham ni, pastikan kita mempunyai ilmu yang cukup terlebih dahulu. Kesian kerja penat-penat untuk mencari modal, hilang begitu saja nanti sekiranya tersilap langkah.

Untung itu rezeki, rugi itu pasti. Seboleh-bolehnya kita perlu berusaha untuk meminimumkan risiko kerugian itu tadi.

Jadi, Nak Beli Saham Apa?

Bukan saja newbie yang ada masalah sebegini, yang dah bertahun terlibat dalam saham pun mempunyai masalah yang sama. Ada juga yang ‘ketagih’ menunggu disuap oleh group yang suka memberi buy call.

Untuk menjawab persoalan ini, kita memerlukan dua ilmu yang padu, iaitu ilmu Analisa Fundamental (Fundamental Analysis) dan ilmu Analisa Teknikal (Technical Analysis).

Ilmu Analisa Fundamental akan menjawab soalan saham apa nak beli, manakala ilmu Analisa Teknikal akan menjawab bila masa terbaik untuk beli sesuatu saham itu.

Betul tuan-tuan, artikel ini adalah berbentuk iklan, tetapi kami percaya pelaburan tuan-tuan ke atas ilmu pastinya tidak akan sia-sia.

Kombo 3 Buku Menarik Untuk Menjawab Soalan, “Nak Beli Saham Apa?”

Kombo A

Kombo B

Kombo C

Klik sini untuk membelinya -> http://thekapital.my/bukukombo

Buku terbaik pilihan ramai, pilihlah yang mana berkenan di hati.

1. Nak Beli Saham Apa?

Gunakan Formula 7RM Untuk Mengesan Winning Stock

Sekiranya kita ingin melabur saham bagi jangka masa panjang, maka salah satu cara yang terbukti berkesan adalah dengan menggunakan Formula 7RM ini.

Apa dia 7RM ini?

  1. Right Mindset
  2. Right Market
  3. Right Meaning / Moat
  4. Right Management
  5. Right Market Price
  6. Right Moment
  7. Right Money Management

Dengan mengaplikasikan teknik yang betul, kita boleh menjangkakan keuntungan yang akan diperoleh dan pada masa yang sama boleh mengawal dana dari mengalami kesusutan dan kerugian.

2. Saham di Hatiku, Kisah Inspirasi Kejayaan Pelabur Tegar

Tanpa ilham dan tunjuk ajar, manusia tidak mampu untuk melakukan apa-apa. Meski kita mempunyai ilmu pengetahuan dalam sesuatu perkara, tanpa pengalaman mungkin kita akan kurang menguasainya sehinggalah kita melaluinya sendiri.

Sememangnya ilmu pengetahuan dan pengalamanlah yang akan sama-sama mengajar manusia menongkah arus kehidupan ini.

Iklan

Mungkin ada kisah yang dikongsi, itulah juga kisah yang anda sedang lalui. Mungkin dengan membaca pengalaman mereka, ada sentuhan yang mampu membangunkan motivasi dan membina inspirasi.

Seterusnya menjadi titik tolak untuk anda belajar dan membina kejayaan sendiri!

3. Boleh K.U.R.U.S

Jangan salah faham, buku K.U.R.U.S bukan mengajar cara nak kuruskan badan. Ia adalah terjemahan langsung dari Formula CANSLIM yang dicipta oleh pelabur tersohor dunia William J. O’Neil. 

Fokus utama penulisan buku ini adalah untuk berkongsi tips-tips mudah dan ringkas dalam memilih syarikat untuk dilaburkan. Belajar menggunakan formula CANSLIM untuk memilih saham terbaik daripada lebih 900 saham yang ada di Bursa Malaysia.

4. 101 Kesilapan Pelabur

Antara kesilapan paling latest orang suka buat adalah bergantung 100% dekat group-group Whatsapp atau Telegram.

Semoga buku ini dapat membantu anda belajar dari kesilapan orang lain, agar anda terselamat dari kerugian yang sia-sia.

Fokus utama penulisan buku ini adalah bagi mengupas kesilapan pelabur yang biasa dilakukan untuk dijadikan iktibar bersama-sama.

Sama ada kita belajar dari kesilapan orang lain, atau kita buat silap yang sama dan jatuh seperti mana orang lain yang pernah jatuh.

5. Jom Melabur Syariah Di Bursa Malaysia

Jika anda ZERO dengan pelaburan saham…

Tak faham kenapa pelaburan saham dipanggil lubuk emas…

Tak tahu ada saham yang patuh syariah dan tidak patuh syariah di Bursa Malaysia…

Nak tahu pasal saham tapi dalam bahasa yang ringkas dan mudah faham…?

Semoga buku ini dapat membantu anda memahami pasaran saham patuh Syariah di Bursa Malaysia.

FOKUS utama penulisan buku ini adalah untuk:

Mendedahkan rakyat Malaysia, khususnya bakal pelabur-pelabur runcit tentang asas pelaburan di pasaran saham.

Belajar bagaimana pasaran saham beroperasi dan bagaimana untuk mempelbagaikan portfolio pelaburan.

Cepat, dapatkan mana-mana kombo 3 buku ini sekarang di -> http://thekapital.my/bukukombo

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sifu Saham Tak Berlesen Boleh Dipenjara Sehingga 10 Tahun Dan Didenda Tak Melebihi RM10 Juta

Sejak Malaysia melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac 2020 yang lalu, kita semua terpaksa menghabiskan banyak masa di rumah. Kerja dari rumah, meeting pun dibuat dari rumah, shopping pun kebanyakannya dilakukan secara online saja.

Salah satu hikmah di sebalik PKP ini, semakin ramai yang menggunakan masa di rumah untuk belajar tentang pelaburan saham. Hasilnya, Bursa Malaysia menyaksikan peningkatan transaksi daripada segi volume dan juga nilai yang didagangkan setiap hari.

Semasa PKP mula-mula dilaksanakan, pasaran saham Malaysia dan global merudum. Maka ramai jugalah yang mengalami kerugian pada waktu itu. Namun, pasaran saham mula meningkat naik bermula dari April sehinggalah ke hari ini.

Sempena peningkatan penglibatan orang ramai dalam saham inilah, munculnya ramai sifu-sifu saham yang muncul. Dan majoriti daripada mereka ini tak berlesen atau mempunyai tauliah daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

Nak Beri Nasihat Pelaburan Perlu Ada Lesen

Seseorang yang ingin memberi nasihat berkenaan pelaburan perlu mempunyai lesen daripada SC.

Ini kerana industri kewangan dan pelaburan di Malaysia dikawalselia oleh kerajaan Malaysia dengan begitu rapi, bagi memastikan kita semua dilindungi daripada perkara yang tak diingini.

Nasihat pelaburan ini termasuklah daripada pelbagai sumber termasuklah laporan penganalisa, media sosial seperti Facebook dan juga laman web.

Iklan

Tujuan lain adalah untuk membanteras scammers yang semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.

Seseorang yang ingin mendapatkan lesen perlu mengikuti kursus dan menjalani ujian yang telah ditetapkan. Maknanya, bukan mudah juga untuk mendapat tauliah daripada pihak SC.

Mereka ini juga akan tertakluk kepada pelbagai peraturan. Jadi tak gunalah SC perkenalkan peraturan sebegini sedangkan mereka yang tidak berlesen pula boleh bebas bertindak sesuka hati.

Kita sebagai pelabur pun pastinya berasa lebih yakin sekiranya kita dengar nasihat daripada mereka yang berlesen ini. Kerana mereka terikat dengan undang-undang.

Kredit: The Edge

Jangan lupa baca:

Iklan

Petronas Carigali Bakal Disenaraikan Di Bursa Malaysia?

NEW YORK: Malaysia mungkin menyenaraikan anak syarikat PETRONAS dalam Bursa Malaysia bagi menarik lebih ramai pelabur ke pasaran saham tempatan, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri berkata, Petronas Carigali Sdn Bhd, unit huluan dalam syarikat minyak Fortune 500 negara, mungkin salah satu daripadanya tetapi ada juga syarikat lain yang berpotensi.

Dalam satu dialog bersama pengurus dana di ibu pejabat JP Morgan, di sini, semalam, Dr Mahathir dimaklumkan bahawa ramai pelabur percaya bahawa penyenaraian PETRONAS atau Carigali mampu merangsang bursa tempatan.

“Kita melihatnya sebagai satu kemungkinan tetapi pada masa ini, kita merasakan bahawa menjual saham PETRONAS tidaklah baik kerana kita mahu PETRONAS menyokong kerajaan. Mungkin pada peringkat seterusnya kita boleh mempertimbangkan perkara itu.

“Namun, apa yang kita persetujui ialah untuk beralih kepada anak syarikat. Kita boleh menjual saham dalam subsidiari kerana ia tidak akan banyak menjejaskan PETRONAS. Satu daripadanya ialah Carigali tetapi ada juga beberapa yang lain,” katanya.

Perbincangan pasaran mengenai penyenaraian Carigali diperkatakan beberapa kali sejak beberapa tahun lalu, namun tidak pernah menjadi kenyataan.

Pada 2010, penganalisis menganggarkan unit penerokaan dan pengeluaran PETRONAS berpotensi memiliki modal pasaran hingga RM150 bilion.

Sumber: BH Online

Iklan

Siapa Petronas Carigali Sdn Bhd?

Sumber: Laman Web Petronas

Petronas Carigali adalah merupakan anak syarikat milik sepenuhnya PETRONAS yang beribu pejabat di KLCC. Asalnya, Petronas Carigali ditubuhkan bagi menjalankan operasi carigali dan pengeluaran minyak di Malaysia. Ia kini telah mengembangkan operasinya ke seluruh dunia.

Petronas Carigali memiliki Petronas Carigali Overseas Sdn Bhd dan mempunyai banyak anak syarikat tersendiri.

PETRONAS Dah Ada 3 Syarikat Tersenarai

Ketiga-tiga syarikat yang disenaraikan PETRONAS juga merupakan sebahagian daripada FBM KLCI (30 syarikat terbesar yang disenaraikan). Di tempat pertama kita ada PETRONAS Chemicals dengan market capitalization sebanyak RM60.24 bilion, diikuti PETRONAS Gas sebanyak RM32.61 bilion dan PETRONAS Dagangan sebanyak RM23.33 bilion.

Semuanya merupakan saham blue chip dan ‘mahal’, tak ramai pelabur runcit yang mampu beli. Sebaliknya jerung-jerung tempatan dan antarabangsa yang banyak menjadi pemegang saham syarikat.

1. PETRONAS Chemicals Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

2. PETRONAS Gas

Sumber: Bursa Marketplace

3. PETRONAS Dagangan

Sumber: Bursa Marketplace

Iklan

Bonus Issue – Sebelum Dan Selepas

Sekiranya kita sedang bekerja, syarikat baik hati untuk beri kita bonus, mesti kita happy kan? Dapat sebulan bonus pun dah puas hati sangat. Kalau dapat beberapa bulan, mesti lagi seronok kan?

Tapi itu dalam alam pekerjaan. Apa pula yang dimaksudkan dengan Bonus Issue dalam dunia pelaburan saham?

Merujuk kepada definisi oleh Bursa Marketplace, Bonus Issue bermaksud:

Distribution of capital funds (usually from a revaluation of assets or a share premium reserve) to shareholders in the form of shares for which payment is not required.

Dalam Bahasa Malaysia, ianya bermaksud pengagihan dana kepada pemegang-pemegang saham dalam bentuk saham di mana tiada bayaran diperlukan.

Sudah semestinya syarikat yang menjana keuntungan baru mereka akan beri dividen kepada pemegang saham. Sekiranya syarikat sedang mengalami kerugian, pastinya mereka takkan beri dividen.

Kerana dividen biasanya diambil daripada keuntungan yang diperolehi syarikat. Bila syarikat untung besar, sudah pastinya dividen pun besar.

Kajian Kes Top Glove

Bila sebut nama Top Glove Corporation Berhad, mesti ramai yang kenal kan?

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Top Glove merupakan pembekal sarung tangan getah terbesar di dunia dan Malaysia adalah pembekal 65% daripada bekalan sarung tangan dunia.

Apabila pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia, permintaan terhadap sarung tangan getah meningkat secara mendadak.

Disebabkan inilah, harga saham Top Glove yang pada awal tahun berada di paras RM4, melonjak setinggi RM28 pada bulan Ogos. Kenaikan 600% jugalah dalam masa tak sampai setahun.

Sebelum Bonus Issue

Merasa jugalah keuntungan sehingga 463%, dengan modal RM9 ribu lebih telah berkembang menjadi RM56,000.

Sumber: Bursa Malaysia

Pada 18 Ogos, Top Glove mengumumkan untuk bagi Bonus Issue sebanyak 2 saham bonus bagi setiap 1 saham yang dipegang. Ini bermakna, pemegang saham akan dapat 2 unit secara percuma.

Iklan

Siapa yang ada 1 unit saham Top Glove, lepas ni ada 3 unit saham pula.

Selepas Bonus Issue, Harga Saham Jatuh?

Dah kenapa pada 3 September, harga saham jatuh pula? Elok-elok tadi untung 400%, kini hanya untung 82% saja?

Disebabkan kita dapat 2 saham percuma tadi, maka harga saham pun akan diselaraskan.

Harga Penutup 2 September 2020: RM26.08
Harga Pembukaan 3 September 2020: RM8.69
Penurunan: -RM17.39 atau 66.67%

Saham Bonus Akan Masuk 7 September

Harga saham dah adjust lebih awal iaitu pada 3 September, sebelum saham bonus masuk ke dalam portfolio.

Bila bonus 2 unit saham tersebut masuk ke dalam portfolio pada 7 September nanti, barulah betul portfolio kita yang sebenarnya.

Update 7 September: OK dah boleh berhenti panik, bonus saham dah pun masuk dalam portfolio.

Kenapa Bonus Issue Diberi?

Dapat saham bonus, tapi harga saham turun? Kenapa syarikat nak beri bonus issue ini?

Tidak lain tidak bukan adalah untuk menurunkan harga saham agar ianya lebih murah.

Dalam contoh Top Glove, harga saham dah cecah RM28 dan kelihatan agak mahal tahap ‘kayangan’. Tak semua orang mampu nak beli saham Top Glove, kerana nak beli 1 lot pun dah perlukan modal RM2,800.

Jadi bila saham turun ke paras RM8, modal 1 lot baru RM800. Mampu milik untuk semua orang.

Secara psikologinya, lebih ramai orang mampu nak beli saham tersebut kerana harganya yang menarik. Maka ia pun menjadi saham rebutan orang ramai orang selepas bonus issue dilakukan.

Iklan

Best Ke Jadi Remisier?

Bermula sebagai seorang pelabur, kemudian aktif sedikit menjadi pedagang saham (trader), pastinya ada yang berangan-angan nak upgrade menjadi seorang remisier pula kan? Tapi sebelum tu, sebab apa nak jadi remisier pula? Kan dah cukup buat duit dalam pasaran saham?

Bertenang, sebelum kita mula – tahu ke tak perbezaan di antara seorang remisier dengan seorang dealer?

Dealer Juga Dikenali Sebagai Salaried Dealer Representatives

Kalau ikut kepada definisi, dealer adalah individu yang bertugas di Investment Bank atau broker. Mereka diberi gaji dan skim lain seperti caruman KWSP, SOCSO dan kemudahan sama seperti pekerja bank. Mereka juga terikat dengan peraturan Bank, waktu masuk dan keluar sama seperti staf-staf bank yang lain.

Dealer pula ada 3 jenis, eh banyak pula nak kena explain – baca sendirilah di artikel Dealer vs Remisier ni.

Siapa Pula Remisier?

Remisier bermaksud seorang ejen berlesen daripada syarikat broker yang menjadi perantara di antara pelabur saham dengan syarikat broker. Broker pula merupakan sebuah institusi kewangan yang berlesen dan tertakluk kepada undang-undang dan peraturan yang digariskan oleh Suruhanjaya Sekuriti.

Seorang remisier perlu memegang lesen perwakilan yang membenarkan beliau berinteraksi dengan pelanggan dan berdagang saham. Dan setiap dealer mahu pun remisier akan bekerja di bawah satu broker sahaja. Tak boleh ada dua atau lebih.

Senarai Broker Patuh Syariah

Sumber: FB Bursa Malaysia-i

Setakat 1 Oktober 2018, kita dah ada 15 Participating Organization (PO) atau broker yang patuh Syariah seperti di atas. Dan perbezaan yang ketara di antara semuanya, adalah daripada segi Brokerage Fee. Ada yang mahal, ada yang murah.

Ada juga yang menawarkan aplikasi telefon pintar yang canggih, ada juga yang hanya basic.

Kenapa Nak Jadi Remisier?

Tahu kan, bila kita buka akaun CDS dengan mana-mana syarikat; kita akan ada remisier kita sendiri?

Itu bagi mereka yang walk-in ke cawangan investment bank, nak ke taknak akan diberikan seorang remisier untuk mengurus akaun CDS kita tadi.

Tapi zaman sekarang, remisier memainkan peranan yang penting untuk ‘suruh’ kita buka akaun CDS dengan mereka. Remisier yang buat kelas asas saham atau seminar saham ke, pastinya akan offer kepada mereka yang hadir untuk buka akaun CDS. Siap ada yang sponsor RM10 kos nak buka akaun CDS, jika kita buka dengan remisier tersebut.

Kalau nak tahu, seorang remisier akan menerima komisen bagi setiap transaksi yang dikendalikan beliau. Transaksi ini juga dikenali sebagai Brokerage Fee.

Nisbah komisen adalah 50% untuk remisier dan 50% untuk syarikat broker saham bagi setiap dagangan. Semakin ramai yang berada di bawah kendalian mereka, semakin banyak transaksi jual beli saham yang dijalankan, semakin banyaklah komisen setiap bulan yang akan diterima.

Iklan

Contoh pengiraan mudah:

Kita andaikan bahawa Brokerage Fee adalah RM8 bagi setiap transaksi, kerana ini merupakan fee yang paling rendah. Seorang klien pula kita beranggapan bahawa beliau jual beli 5 saham sebulan. Ingat ya, beli adalah satu transaksi maka satu brokerage caj dikenakan, jual juga merupakan satu transaksi, maka dua kali caj bagi jual beli saham yang sama.

1. Brokerage Fee = RM8, Ada 10 Orang Klien, Seorang Klien Menjalankan 10 Transaksi

RM8 * 50% * 10 Klien * 10 Transaksi

= RM400 Sebulan

Macam tak logik pula nak hidup dengan pendapatan sebanyak RM400 sebulan je kan?

2. Brokerage Fee = RM8, Ada 100 Orang Klien, Seorang Klien Menjalankan 10 Transaksi

RM8 * 50% * 100 Klien * 10 Transaksi

= RM4,000 Sebulan

Agaknya bila dah beberapa bulan jadi seorang remisier, dah buat beberapa siri seminar atau workshop, dapat tak 100 klien?

Selain daripada menikmati Brokerage Fee, remisier juga boleh mengadakan sesi Private Coaching dengan mengenakan bayaran. Biasalah, seorang remisier biasanya merupakan seorang trader pada asalnya. Dan seorang trader biasanya mempunyai strategi tersendiri yang lain daripada yang lain.

Pendapatan Remisier Adalah Unlimited

Dengan adanya konsep ini, seorang remisier merangkap seorang sifu yang hebat – pastinya akan ada ramai anak murid. Apabila ramai anak murid yang pandai-pandai, pastinya mereka akan terus-menerus jual beli saham di Bursa Malaysia. Tak kisah market up ke down ke, masih ada peluang untuk memperolehi keuntungan.

Dan apabila semakin ramai anak murid, semakin banyak pula transaksi yang dijalankan. Semakin ramai pula yang nak berguru dengan remisier melalui kelas berbayar. Maka kita boleh simpulkan bahawa pendapatan seorang remisier adalah UNLIMITED.

Sebab itulah kita tengok semakin ramai remisier yang rajin buat kelas, yang rajin berkongsi ilmu, yang memastikan pelanggan/anak murid mereka dapat memperoleh keuntungan daripada pasaran saham.

Tapi kita jangan tersilap pergi kelas atau seminar pula, sebab tu kena berhati-hati dan Awas Kelas Atau Seminar Saham Yang Tidak Bertauliah. Amatlah penting untuk kita kalau nak berguru, kena cari mereka yang ‘genuine’ dan berpengalaman. Nantikan sambungan artikel ini tentang apa kelulusan yang diperlukan dan bagaimana nak menjadi seorang remisier.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!