Baca 5 Buku Ini Untuk Menjawab Soalan “Nak Beli Saham Apa?”

Dah buka akaun CDS? Terbaik, mesti tak sabar nak beli saham dan buat untung kan? Tapi dah tahu ke nak beli saham apa?

Bertenang, nak bertahan lama dalam dunia pelaburan saham ni, pastikan kita mempunyai ilmu yang cukup terlebih dahulu. Kesian kerja penat-penat untuk mencari modal, hilang begitu saja nanti sekiranya tersilap langkah.

Untung itu rezeki, rugi itu pasti. Seboleh-bolehnya kita perlu berusaha untuk meminimumkan risiko kerugian itu tadi.

Jadi, Nak Beli Saham Apa?

Bukan saja newbie yang ada masalah sebegini, yang dah bertahun terlibat dalam saham pun mempunyai masalah yang sama. Ada juga yang ‘ketagih’ menunggu disuap oleh group yang suka memberi buy call.

Untuk menjawab persoalan ini, kita memerlukan dua ilmu yang padu, iaitu ilmu Analisa Fundamental (Fundamental Analysis) dan ilmu Analisa Teknikal (Technical Analysis).

Ilmu Analisa Fundamental akan menjawab soalan saham apa nak beli, manakala ilmu Analisa Teknikal akan menjawab bila masa terbaik untuk beli sesuatu saham itu.

Betul tuan-tuan, artikel ini adalah berbentuk iklan, tetapi kami percaya pelaburan tuan-tuan ke atas ilmu pastinya tidak akan sia-sia.

Kombo 3 Buku Menarik Untuk Menjawab Soalan, “Nak Beli Saham Apa?”

Kombo A

Kombo B

Kombo C

Klik sini untuk membelinya -> http://thekapital.my/bukukombo

Buku terbaik pilihan ramai, pilihlah yang mana berkenan di hati.

1. Nak Beli Saham Apa?

Gunakan Formula 7RM Untuk Mengesan Winning Stock

Sekiranya kita ingin melabur saham bagi jangka masa panjang, maka salah satu cara yang terbukti berkesan adalah dengan menggunakan Formula 7RM ini.

Apa dia 7RM ini?

  1. Right Mindset
  2. Right Market
  3. Right Meaning / Moat
  4. Right Management
  5. Right Market Price
  6. Right Moment
  7. Right Money Management

Dengan mengaplikasikan teknik yang betul, kita boleh menjangkakan keuntungan yang akan diperoleh dan pada masa yang sama boleh mengawal dana dari mengalami kesusutan dan kerugian.

2. Saham di Hatiku, Kisah Inspirasi Kejayaan Pelabur Tegar

Tanpa ilham dan tunjuk ajar, manusia tidak mampu untuk melakukan apa-apa. Meski kita mempunyai ilmu pengetahuan dalam sesuatu perkara, tanpa pengalaman mungkin kita akan kurang menguasainya sehinggalah kita melaluinya sendiri.

Sememangnya ilmu pengetahuan dan pengalamanlah yang akan sama-sama mengajar manusia menongkah arus kehidupan ini.

Mungkin ada kisah yang dikongsi, itulah juga kisah yang anda sedang lalui. Mungkin dengan membaca pengalaman mereka, ada sentuhan yang mampu membangunkan motivasi dan membina inspirasi.

Seterusnya menjadi titik tolak untuk anda belajar dan membina kejayaan sendiri!

3. Boleh K.U.R.U.S

Jangan salah faham, buku K.U.R.U.S bukan mengajar cara nak kuruskan badan. Ia adalah terjemahan langsung dari Formula CANSLIM yang dicipta oleh pelabur tersohor dunia William J. O’Neil. 

Fokus utama penulisan buku ini adalah untuk berkongsi tips-tips mudah dan ringkas dalam memilih syarikat untuk dilaburkan. Belajar menggunakan formula CANSLIM untuk memilih saham terbaik daripada lebih 900 saham yang ada di Bursa Malaysia.

4. 101 Kesilapan Pelabur

Antara kesilapan paling latest orang suka buat adalah bergantung 100% dekat group-group Whatsapp atau Telegram.

Semoga buku ini dapat membantu anda belajar dari kesilapan orang lain, agar anda terselamat dari kerugian yang sia-sia.

Fokus utama penulisan buku ini adalah bagi mengupas kesilapan pelabur yang biasa dilakukan untuk dijadikan iktibar bersama-sama.

Sama ada kita belajar dari kesilapan orang lain, atau kita buat silap yang sama dan jatuh seperti mana orang lain yang pernah jatuh.

5. Jom Melabur Syariah Di Bursa Malaysia

Jika anda ZERO dengan pelaburan saham…

Tak faham kenapa pelaburan saham dipanggil lubuk emas…

Tak tahu ada saham yang patuh syariah dan tidak patuh syariah di Bursa Malaysia…

Nak tahu pasal saham tapi dalam bahasa yang ringkas dan mudah faham…?

Semoga buku ini dapat membantu anda memahami pasaran saham patuh Syariah di Bursa Malaysia.

FOKUS utama penulisan buku ini adalah untuk:

Mendedahkan rakyat Malaysia, khususnya bakal pelabur-pelabur runcit tentang asas pelaburan di pasaran saham.

Belajar bagaimana pasaran saham beroperasi dan bagaimana untuk mempelbagaikan portfolio pelaburan.

Cepat, dapatkan mana-mana kombo 3 buku ini sekarang di -> http://thekapital.my/bukukombo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Bayar Zakat Perniagaan Sebanyak RM667,000

Pada 2 Mac 2021, Selasa lalu, Bursa Malaysia Berhad (Bursa) telah membuat pembayaran Zakat Perniagaan berjumlah RM667,000 kepada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP). Menurut Bursa, ini adalah pembayaran Zakat Perniagaan kali pertama yang pernah dibuat sejak penubuhannya.

Jumlah itu mewakili jumlah pembayaran Zakat Perniagaan Bursa bagi tahun kewangan 2020. Pembayaran zakat itu merupakan sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial korporatnya yang sejajar dengan ikrar Bursa untuk menyumbang satu peratus daripada keuntungan selepas cukainya kepada projek komuniti yang akan membawa perubahan positif dan memberi manfaat kepada masyarakat.

Pada bulan Februari 2021, Bursa mengumumkan jumlah keuntungan selepas cukai, Zakat dan kepentingan minoriti (PATZAMI) sebanyak RM377.7 juta. Ia adalah peningkatan 103.2 peratus berbanding RM185.9 juta yang dicatatkan dalam tahun kewangan 2019.

Prestatsi ini disumbang oleh prestasi luar biasa Pasaran Sekuriti dan Derivatif, yang merekodkan pendapatan operasi lebih tinggi sebanyak RM778.8 juta berbanding RM480.1 juta pada tahun kewangan 2019 iaitu kenaikan sebanyak 62.2 peratus.

Ia juga prestasi kewangan tahunan tertinggi Bursa sejak menjadi syarikat yang disenaraikan di Pasaran Bursa Malaysia pada tahun 2005.

Selari dengan jumlah keuntungan yang melonjak lebih 100 peratus itu, Bursa turut mengumumkan dividen sebanyak 0.26 sen seunit dan dividen istimewa sebanyak 0.08 sen seunit bagi pemegang saham Bursa (1818).

Berdasarkan kepada pengumuman itu dan bayaran Zakat Perniagaan oleh Bursa, pemegang saham Bursa tidak perlu membayar Zakat ke atas dividen yang diterima kerana Zakat telah pun dibayar.

Boleh rujuk di pautan berikut: https://www.bursamalaysia.com/reference/faqs/islamic_market/faqs_on_zakat_on_shares

Selain daripada itu , Bursa memaklumkan bahawa pembayaran Zakat Perniagaan ini adalah tepat pada masanya memandangkan saham Bursa (1818) baru disenaraikan sebagai saham patuh Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti dan dimasukkan ke dalam senarai sekuriti patuh Shariah pada bulan Mei 2019.

Bursa juga telah melakar sejarah apabila melancarkan Bursa Malaysia-i yang merupakan platform pelaburan patuh Shariah pertama di dunia pada tahun 2016. Sehingga hari ini, terdapat 16 broker patuh Shariah yang berdaftar iaitu:

  1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
  2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
  3. AmInvestment Bank Berhad (window)
  4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
  5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
  6. Hong Leong Investment Bank (window)
  7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
  8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
  9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
  10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
  11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
  12. Public Investment Bank Berhad (window)
  13. RHB Investment Bank Berhad (window)
  14. TA Securities Holdings Berhad (window)
  15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
  16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala broker “Full-fledged” adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Sebagai pelabur Muslim, pastikan akaun pelaburan (Trading Account) kita dibuka di mana-mana daripada 16 senarai syarikat tadi bagi menjamin kelangsungan pelaburan yang patuh Shariah.

Semoga langkah ini menjadi panduan dan contoh kepada syarikat-syarikat yang disenaraikan di Pasaran Modal Bursa Malaysia dan yang tidak disenaraikan untuk membayar Zakat Perniagaan masing-masing.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!