Beli Saham Syarikat Lain, Dapat Dividen Saham Syarikat Lain

“Beli saham syarikat A, tahu-tahu ada saham lain diberikan percuma sebagai dividen”

Pernah tak anda sebelum ini semak portfolio pelaburan anda, tahu-tahu ada saham lain yang anda tak beli pun tapi ada dalam portfolio anda?

Perkara ini jarang berlaku tetapi jika berlaku, lepas habis baca artikel ini anda akan tahu mengapa ianya terjadi. 

Seperti yang biasanya kita tahu, syarikat selalunya memberikan dividen dalam bentuk wang tunai kepada pelabur mereka. Ada juga memberikan dividen dalam bentuk saham atau waran kepada pelabur mereka. 

Tetapi artikel kali ini kami nak kongsikan tentang syarikat yang memberikan dividen saham syarikat lain kepada pelabur mereka. 

Apa Itu Dividend In Specie?

Dividend In Specie ini bermaksud dividen yang diberikan dalam bentuk pemindahan aset yang mempunyai sama nilai dengan tunai. 

Dividen ini biasanya terjadi apabila syarikat tidak mempunyai tunai untuk diberikan kepada pelabur atau lebih mudah untuk memberikan dalam bentuk aset yang mempunyai sama nilai dengan tunai. Pemberian Dividend In Specie ini juga mempunyai kelebihan dari sudut cukai.

Contohnya adalah apabila syarikat A memberikan saham syarikat B kepada pelabur mereka sebagai dividen.

Boleh ke begitu? Boleh jika syarikat A mempunyai pemilikan besar dalam syarikat B atau syarikat B merupakan anak syarikat kepada syarikat A. 

MyEG Berikan Saham Agmo Sebagai Dividen

MyEG pada bulan Mac 2023 tahun lalu telah memberikan dividen kepada pelabur mereka dalam bentuk saham syarikat Agmo. 

Nisbah pemberian dividen ini adalah 0.0093 unit untuk setiap satu unit saham MYEG yang dimiliki pelabur. Ini bermakna jika pelabur memiliki saham MYEG sebanyak 1000 unit, pelabur akan menerima 9.3 unit saham Agmo secara percuma. 

Jika kita lihat pemilik syarikat Agmo ini, MyEG merupakan salah satu pemegang saham terbesar untuk syarikat ini dengan memiliki pegangan sekitar 14.28%.  

SBAGAN Berikan Saham Kluang Sebagai Dividen

Contoh kedua pula adalah saham Sungai Bagan Rubber Co (M) Bhd memberikan dividen dalam bentuk saham KLUANG kepada pelabur mereka. 

Nisbah pemberian pula, untuk setiap 17.28 unit saham SBAGAN, pelabur akan mendapat 1 unit saham Kluang. 

Untuk maklumat, ketika artikel ini ditulis, saham syarikat SBAGAN adalah tidak patuh syariah. Artikel ini adalah untuk tujuan pembelajaran sahaja. 

Rumusan

Dividend In Specie ini bukan hanya boleh memberikan saham syarikat lain kepada pelabur juga, jika syarikat memberikan dividen dalam bentuk saham syarikat itu sendiri pun dikira sebagai Dividend In Specie.

Kami nak tanya, ada tak dalam kalangan pembaca kami yang dapat pernah dapat dividen syarikat lain?

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!

Previous ArticleNext Article

Dumb Money Vs Smart Money Dalam Pelaburan Saham

“Nak melabur saham mestilah tunggu Buy Call, baru boleh untung!”

Anda yang sedang melabur saham secara individu atau runcit, apa anda rasa jika anda sebenarnya dilabel sebagai ‘bodoh’ dalam dunia pelaburan saham ini? 

Jika anda ‘bodoh’, jadi siapa yang pandai sangat dalam pelaburan saham ini? Yang ‘cerdik’ ini ialah mereka yang datangnya dari industri atau lebih dikenali sebagai pelabur institusi. 

Marah dengan label yang diberikan? Bertenang, kerana label ini diberikan oleh pihak media kewangan di Wall Street yang menggambarkan perbezaan aliran tunai kedalam pasaran saham daripada pelabur individu dan aliran tunai daripada pelabur institusi. 

Kenapa Pelabur Runcit Dilabel ‘Dumb‘?

Jangan kecil hati, istilah ini diberikan hanya kerana pelabur runcit tidak mempunyai masa, akses kepada maklumat pasaran yang terhad dan juga kurang kesungguhan mengkaji laporan kewangan syarikat ketika membuat keputusan pelaburan.  

Pelabur runcit juga membuat kajian tentang saham syarikat secara individu dan tidak memiliki kumpulan penyelidik yang dedikasi memuat kajian dan mendapatkan maklumat. 

Oleh sebab ini, aliran tunai daripada pelabur runcit ke dalam pelaburan saham dilabel sebagai aliran tunai ‘bodoh’.

Tetapi mari kita semak semula, sampai hari ini kita masih jumpa pelabur-pelabur runcit yang membeli dan menjual saham dengan mengharapkan ‘buy call’. Malah ‘group‘ yang menawarkan perkhidmatan ‘buy call’ ini laris dilanggan. 

Banyak juga kisah pelabur rugi besar sebab beli saham yang naik ketika di puncak dan akhirnya menangis di bucu katil akibat kerugian. 

Belum cerita mereka yang ditipu (scam) dengan pelaburan yang tidak wujud. 

Jumlahnya bukan sedikit, ramai sebenarnya. Jadi cuba jawab soalan ini, adakah pelaburan seperti ini bijak? 

Pelabur Institusi Pula Bijak Sangat Ke?

Sumber: Investopedia

Pelabur institusi yang dilabel ‘Smart Money’ bijak sangat ke? Boleh buat keuntungan beratus peratus ke?

Jawapannya tidak juga, pernah sahaja pelabur institusi dan pengurus dana membuat keputusan yang salah yang mengakibatkan kerugian kepada organisasi mereka. Yang sampai melingkup pun ada!

Tetapi apa yang mereka ada dan pelabur runcit tiada, ialah mereka ada kelebihan (unfair advantage) untuk mendapatkan maklumat pasaran, kumpulan penganalisis pasaran berdedikasi dan berpengalaman yang cakna tentang apa yang terjadi dalam pasaran. Ini menjadikan mereka membuat keputusan pelaburan yang maklum.

Pelabur Runcit Hari Ini Semakin Bijak

Dengan usaha yang berterusan daripada pihak yang terlibat, banyak kelas dan sesi pembelajaran saham yang diadakan khas untuk pelabur runcit supaya melabur dengan ilmu

Walaupun mungkin pelabur runcit tidak mendapat maklumat sehebat pelabur institusi, tetapi kajian yang dibuat memadai untuk mereka meraih keuntungan dalam pasaran saham ini.

Nak berjaya dalam pelaburan saham ini tiada jalan mudah. Pengalaman dan usaha yang tidak putus di samping ketekunan menuntut serta menambah ilmu pelaburan akan menjadikan anda pelabur yang berjaya. 

Semoga berjaya!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!