Benjamin Graham, The Intelligent Investor Pun Pernah Rugi Besar

Benjamin Graham memulakan perkongsian pelaburan beliau pada tahun 1923, melalui Graham Corporation. Semasa membina perkongsian pelaburan tersebut, beliau menggunakan kaedah pelaburan yang gelar sebagai arbitrage techniques, iaitu membeli securities pada harga murah dan menjualnya ketika harga terlalu tinggi.

Operasi perkongsian pelaburan tersebut hanya berjalan selama 2 tahun.

Manakala pada tahun 1926, beliau telah menubuhkan satu akaun pelaburan bersama yang dikenali sebagai Benjamin Graham Joint Account. Melalui Struktur pelaburan yang beliau telah tubuhkan, beliau telah menerima 20% daripada hasil keuntungan 20% pada tahun pertama, 30% daripada hasil keuntungan 30% dalam tahun kedua, manakala pada tahun ketiga 50% daripada hasil keuntungan 50%.

Bayangkan sahaja pada tahun pertama iaitu tahun 1926, beliau memperolehi 32% keuntungan kenaikan daripada jumlah asal, sedangkan Dow Jones hanya naik 0.34%.

Kejayaan beliau yang tinggi pada masa itu tersebar dengan pantas. Semua orang mengenali beliau sebagai pelabur yang tersohor ketika itu.

Sehinggakan Bernard Baruch, salah satu legenda pelaburan sepanjang zaman di Wall Street juga pernah mengutarakan pelawaan mengenai minatnya untuk menjadi rakan kongsi Benjamin Graham. Namun, beliau menolak dengan baik pelawaan tersebut.

Beliau rasa tidak perlu rakan kongsi, kerana beliau masih mampu memberikan keuntungan sebanyak $600,000 pada tahun pertamanya.

Ketika beliau memulakan struktur pelaburan tersebut pada tahun 1926, dana pelaburan permulaan adalah sebanyak $450,000. Hasilnya 3 tahun selepas itu, ia telah meningkat menjadi $2.5 juta.

Artikel kali ini, kami ingin berkongsi bagaimana seorang lagenda yang memperkenalkan falsafah pelaburan Margin of Safety, juga boleh ‘tersungkur’.

Ketika berlakunya tragedi The Black Thursday pada tahun 1929, beliau berjaya membuat keuntungan dengan melakukan short terhadap saham.

Sehinggalah tahun 1930 apabila beliau merasakan bahawa pasaran saham sudah sampai kepada posisi Margin of Safety, maka beliau mula membeli saham. Tanpa melengahkan masa, beliau membeli saham-saham dengan penuh tamak sehingga menggunakan leverage, kerana beliau rasa jika beliau mampu menggunakan leverage sebaik mungkin, keuntungannya akan berlipat kali ganda.

Walaubagaimanapun, beliau telah mendapat pengajaran yang betul-betul bermakna pada ketika. Kenaikan awal pada tahun 1930, hanyalah untuk sementara waktu. Dow Jones masih meneruskan kejatuhan yang dahsyat sehinggalah tahun 1932.

Beliau telah kehilangan 50% daripada apa yang beliau miliki sebelum ini, dan di penghujung kejatuhan pasaran saham, beliau kehilangan 70% daripada keseluruhannya.

Sekiranya seorang lagenda pasaran saham yang bijak boleh melakukan kesilapan, bagaimana pula dengan kita?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur