Adakah Berbaloi Kita Simpan Emas, Dinar, Perak dan Dirham?

Standard syariah pelaburan emas

Di atara tanda ekonomi dunia sedang dalam kesakitan ialah harga emas naik mendadak. Saya sendiri membeli pada harga yang murah, tiba-tiba naik mendadak, terkejut sekejap.

Apabila ekonomi dunia berada dalam keadaan yang tidak stabil, pelabur akan terus memborong aset yang paling selamat iaitu emas dan perak!

Aset kertas seperti matawang negara akan jatuh mendadak seperti yang berlaku ketika krisis ekonomi 1998, matawang Ringgit Malaysia jatuh sehingga 40%.

Kenapa Jadi Begini?

Kita berbalik kepada asas, apabila manusia menghadapi situasi di luar kebiasaan kita akan pergi mencari perlindungan. Selain daripada makanan dan tempat tinggal untuk meneruskan kehidupan, harta juga ingin dijadikan bekalan.

Adakah wang sekarang masih laku jika terjadi peperangan? Atau tiba-tiba nilai mata wang jatuh dan tidak lagi bernilai? Apabila ini berlaku, emas dan perak akan menjadi rebutan.

Ada yang mempunyai matlamat mengumpul emas untuk menunaikan fardhu haji, untuk melancong atau pelajaran anak-anak. Emas boleh jual apabila masa yang sesuai.

Ada juga orang berniaga dan membeli emas ketika mendapat imbuhan yang banyak. Ianya boleh digadai sementara untuk mendapatkan modal pusingan bisnes apabila keadaan terdesak.

Zaman Nabi sekitar 1,400 tahun dulu, 1 dinar (emas 4.25 gram) boleh beli seekor kambing. Sekarang ini, harga 1 dinar sekitar RM800-RM1000. Secara logiknya, ia masih mampu membeli seekor kambing.

Ia berbeza dengan duit kertas (wang fiat). Emas mampu untuk mengekalkan kuasa beli dan terbukti kalis inflasi selama ribuan tahun, nilai emas tidak berubah tetapi harga emas yang berubah-ubah.

Emas, dinar, dirham dan perak juga merupakan aset yang mudah cair. Apabila memerlukan tunai, kita jual atau gadai sahaja, kemudian kita akan dapat wang kembali. Nilainya besar dan diterima di mana-mana saja di seluruh dunia.

Sebagai contoh:

RM1,000 kita beli 1 Dinar
RM1,000 beli kerusi meja

Dua-dua bernilai, cuma apabila keadaan memerlukan, 1 Dinar itu lebih bernilai walaupun sudah 20 tahun. Berbanding  kerusi meja yang sudah rosak atau berkurang nilainya.

Perlu diingatkan juga, dalam keterujaan kita mengumpul aset bernilai ini apabila sudah cukup haul, kita wajib membayar zakat.

Sabda Rasulullah s.a.w:

“Saidina Ali telah meriwayat bahawa Nabi Muhammad s.a.w telah bersabda: “Apabila kamu mempunyai 200 dirham dan telah cukup haul (genap setahun) diwajibkan zakatnya 5 dirham, dan tidak diwajibkan mengeluarkan zakat (emas) kecuali kamu mempunyai 20 dinar (salah satu matawang zaman dahulu yang digunakan di negara Arab). Apabila kamu mempunyai 20 dinar dan telah cukup haulnya diwajibkan zakatnya setengah dinar. Demikian juga kadarnya jika nilainya bertambah dan tidak diwajibkan zakat bagi sesuatu harta kecuali genap setahun.”

(Hadis Riwayat Abu Daud)

“Dan (ingatlah) orang-orang yang menyimpan emas dan perak serta tidak membelanjakannya pada jalan Allah, maka khabarkanlah kepada mereka dengan (balasan) azab seksa yang tidak terperi sakitnya”

(Surah At-Taubah Ayat 34)

Boleh rujuk laman web Zakat Selangor untuk pembayaran zakat emas:

https://www.zakatselangor.com.my/info-zakat/zakat-kewajipan-berzakat/jenis-jenis-zakat/zakat-emas-perak/

Ambil tahu juga 4 Jenis Emas Yang Dikenakan Zakat.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Tips Bebas Kewangan Yang Kita Kena Mula Dari Usia Muda

Mencapai kebebasan kewangan adalah matlamat bagi ramai orang tetapi tidak semua yang mampu melaksanakannya pada usia muda. Ramai di kalangan golongan muda yang berusaha untuk mencapai kebebasan kewangan tapi kerap kali terlepas pandang beberapa perkara penting ini.

Secara amnya, perkara tersebut adalah simpanan, pelaburan, dan wang tunai yang mencukupi untuk menjalani gaya hidup yang kita mahukan untuk diri sendiri dan juga bersama-sama keluarga tersayang.

Jangan risau, jom kita lihat beberapa tips untuk kebebasan kewangan bermula dari usia muda.

1. Hidup Di Bawah Kadar Kemampuan

Mengamalkan gaya hidup yang sekadar mengikut kemampuan pada hari ini adalah sukar. Terlalu ramai orang yang bersaing siapa punya telefon pintar paling canggih, siapa punya baju atau kasut paling mahal, nak makan di tempat yang mahal, dan bermacam-macam lagi.

Lagi awal kita sedar kesilapan ini dan belajar, lagi cepat kita sedar tentang perbezaan di antara keperluan dan kehendak, lebih cepat kita dapat membebaskan diri daripada perlumbaan yang tiada manfaat ini.

2. Buat Simpanan Secara Automatik

Sekiranya kita seorang yang sukar untuk mengelak daripada godaan berbelanja, adalah disarankan untuk membuat simpanan secara automatik. Wang tersebut akan ditolak siap-siap pada hari sama gaji pun masuk.

Tetapkan jumlah yang harus disimpan, ada yang mencadangkan sebanyak 10% ke 15% daripada gaji bulanan kita seharusnya digunakan untuk simpanan.

3. Mula Melabur Sekarang

Bila dah ada tabiat menyimpan, seterusnya kita perlu melabur pula. Apa yang diperlukan dalam pelaburan adalah kesabaran dan masa untuk meraih keuntungan yang besar.

Ingatlah, kita tidak akan berjaya dalam pelaburan sekiranya tidak mempunyai ilmu yang secukupnya. Jangan bertindak melulu tanpa ilmu dan jangan pula bazirkan masa dengan tidak berbuat apa-apa.

4. Buat Belanjawan

Membuat belanjawan bulanan adalah merupakan salah satu kaedah terbaik untuk bebas kewangan bermula dari usia muda. Ini juga merupakan rutin biasa yang akan meningkatkan tekad menentang godaan untuk berbelanja secara berlebihan dan diluar kemampuan.

Pastikan kita tulis siap-siap berapa nak kena menyimpan, berapa nak kena melabur dan berapa banyak nak kena belanja setiap bulan. Bila dah tulis, maka kita kena ikutlah belanjawan tersebut.

5. Langsaikan Hutang

Bila simpanan dah ada, pelaburan dah mantap, belanjawan pun dah lengkap; seterusnya kita perlu fokus untuk selesaikan hutang. Tetapi hutang ada yang baik, ada juga hutang yang jahat.

Meminjam tidak semestinya perkara yang buruk selagi mana kita membayar bil tepat pada masanya, ini dapat membantu kita membina sejarah kredit yang positif. Namun, terlalu banyak hutang boleh memudaratkan kewangan.

Jadi, langsaikan hutang dengan kadar faedah yang tertinggi dahulu seperti hutang kad kredit dan hutang pembiayaan peribadi.

Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya

Kesimpulannya, adalah amat bijak untuk kita berada di landasan yang betul sejak dari usia yang muda lagi. Barulah perjalanan kita untuk mencapai kebebasan kewangan akan berjalan lancar.

Lagi awal kita mula, lagi mudah untuk kita mencapai sasaran dan berdisiplin dalam melawan godaan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur