Adakah Berbaloi Kita Simpan Emas, Dinar, Perak dan Dirham?

Standard syariah pelaburan emas

Di atara tanda ekonomi dunia sedang dalam kesakitan ialah harga emas naik mendadak. Saya sendiri membeli pada harga yang murah, tiba-tiba naik mendadak, terkejut sekejap.

Apabila ekonomi dunia berada dalam keadaan yang tidak stabil, pelabur akan terus memborong aset yang paling selamat iaitu emas dan perak!

Aset kertas seperti matawang negara akan jatuh mendadak seperti yang berlaku ketika krisis ekonomi 1998, matawang Ringgit Malaysia jatuh sehingga 40%.

Kenapa Jadi Begini?

Kita berbalik kepada asas, apabila manusia menghadapi situasi di luar kebiasaan kita akan pergi mencari perlindungan. Selain daripada makanan dan tempat tinggal untuk meneruskan kehidupan, harta juga ingin dijadikan bekalan.

Adakah wang sekarang masih laku jika terjadi peperangan?
Atau tiba-tiba nilai mata wang jatuh dan tidak lagi bernilai?

Apabila ini berlaku, emas dan perak akan menjadi rebutan.

Ada yang mempunyai matlamat mengumpul emas untuk menunaikan fardhu haji, untuk melancong atau pelajaran anak-anak. Emas boleh jual apabila masa yang sesuai.

Ada juga orang berniaga dan membeli emas ketika mendapat imbuhan yang banyak. Ianya boleh digadai sementara untuk mendapatkan modal pusingan bisnes apabila keadaan terdesak.

Zaman Nabi sekitar 1,400 tahun dulu, 1 dinar (emas 4.25 gram) boleh beli seekor kambing. Sekarang ini, harga 1 dinar sekitar RM800-RM1000. Secara logiknya, ia masih mampu membeli seekor kambing.

Ia berbeza dengan duit kertas (wang fiat). Emas mampu untuk mengekalkan kuasa beli dan terbukti kalis inflasi selama ribuan tahun, nilai emas tidak berubah tetapi harga emas yang berubah-ubah.

Emas, dinar, dirham dan perak juga merupakan aset yang mudah cair. Apabila memerlukan tunai, kita jual atau gadai sahaja, kemudian kita akan dapat wang kembali. Nilainya besar dan diterima di mana-mana saja di seluruh dunia.

Sebagai contoh:

RM1,000 kita beli 1 Dinar
RM1,000 beli kerusi meja

Dua-dua bernilai, cuma apabila keadaan memerlukan, 1 Dinar itu lebih bernilai walaupun sudah 20 tahun. Berbanding  kerusi meja yang sudah rosak atau berkurang nilainya.

Perlu diingatkan juga, dalam keterujaan kita mengumpul aset bernilai ini apabila sudah cukup haul, kita wajib membayar zakat.

Sabda Rasulullah s.a.w:

“Saidina Ali telah meriwayat bahawa Nabi Muhammad s.a.w telah bersabda: “Apabila kamu mempunyai 200 dirham dan telah cukup haul (genap setahun) diwajibkan zakatnya 5 dirham, dan tidak diwajibkan mengeluarkan zakat (emas) kecuali kamu mempunyai 20 dinar (salah satu matawang zaman dahulu yang digunakan di negara Arab). Apabila kamu mempunyai 20 dinar dan telah cukup haulnya diwajibkan zakatnya setengah dinar. Demikian juga kadarnya jika nilainya bertambah dan tidak diwajibkan zakat bagi sesuatu harta kecuali genap setahun.”

(Hadis Riwayat Abu Daud)

“Dan (ingatlah) orang-orang yang menyimpan emas dan perak serta tidak membelanjakannya pada jalan Allah, maka khabarkanlah kepada mereka dengan (balasan) azab seksa yang tidak terperi sakitnya”

(Surah At-Taubah Ayat 34)

Boleh rujuk laman web Zakat Selangor untuk pembayaran zakat emas:

https://www.zakatselangor.com.my/info-zakat

Panduan:

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

Dengan minimum pembelian 0.25gram emas atau serendah RM68.25 (berdasarkan harga emas RM273 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ant International Buka Pusat Perniagaan Digital Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 18 April (Bernama) — Penyedia teknologi pembayaran dan kewangan, Ant International, akan membuka sebuah pusat perniagaan digital baharu di Malaysia dengan memanfaatkan tenaga kerja teknologi tempatan bagi memacu usaha niaga globalnya.

Presidennya Douglas Feagin berkata kewujudan pusat berkenaan dijangka menawarkan lebih daripada 500 peluang pekerjaan baharu bagi tahun pertama selain menambah pengambilan baharu dalam tempoh empat tahun seterusnya sehingga 2028.

“Pusat perniagaan baharu itu akan berpindah ke The Exchange 106 (Kuala Lumpur) menjelang 2025,” katanya pada sesi taklimat media di sini, hari ini.

Feagin berkata sebahagian besar daripada peranan terbabit adalah berteraskan teknologi, sejajar dengan visi syarikat yang memanfaatkan teknologi dan inovasi bagi melonjakkan dagangan global dan keterangkumannya.

Kumpulan terbesar adalah jabatan teknologi dan pembangunan merangkumi barisan jurutera pembangunan perisian, diikuti oleh produk dan reka bentuk, sains data dan kawalan risiko. 

Pada masa sama, katanya, Ant International akan menyediakan sumber khusus untuk pembangunan serta dan memupuk tenaga kerja teknologi menerusi latihan komprehensif, bimbingan dan pendedahan kepada perniagaan global.

Beliau juga menyifatkan pelaburan awal dan sedia ada itu sebagai memaparkan komitmen syarikat, bukan saja dari segi memupuk bakat-bakat tempatan tetapi juga dalam menentukan kedudukan sektor teknologi.

Malah, inisiatif itu juga adalah sebahagian daripada strategi jangka panjang untuk meningkatkan keupayaan, mengembangkan ruang pejabat serta menyokong pertumbuhan berterusan peralatan dan perkhidmatan digital.

“Syarikat yakin dengan kerjasama bersama rakan seperti Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), kami dapat memanfaatkan bakat teknologi tempatan bagi mempercepat impak kemampuan perniagaan ini di peringkat tempatan dan serata dunia,” katanya.

Beroperasi di Malaysia sejak 2014, Ant International telah bekerjasama dengan rakan tempatan dalam menggalakkan komuniti teknologi kewangan (fintech) yang mantap dan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia menerusi pembayaran digital lebih mudah, di samping menyokong kemasukan digital dan mewujudkan peluang ekonomi untuk perniagaan tempatan.

Ant International merupakan sekutu Kumpulan Ant dengan empat tonggak perniagaannya adalah Alipay + Cross Border Mobile Payment Service, Antom Merchant Payment Services, Worldfirst dan ANEXT Bank.

— BERNAMA