Betul Ke KWSP Jual Aset Negara Sebab Jual Saham Top Glove?

Baru-baru ini ianya menjadi tajuk sensasi mengenai Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menjual aset negara apabila telah menjual saham yang dimilikinya.

“Sebab apa nak jual sekarang?”
“Kerajaan dah takde duit sangat ke?”
“Kenapa nak jual aset negara kepada orang lain?”

Bawa bertenang, kita fahamkan betul-betul dulu apa yang berlaku.

KWSP Jual 3.3 Juta Saham Top Glove

Top Glove ni saham syarikat dia tersenarai di Bursa Malaysia. Bukan cakap KWSP, kita pun boleh jual beli saham dia dan banyak lagi saham syarikat lain yang patuh syariah.

Sebagai contoh dan inspirasi sila rujuk gambar ini (orang yang beli ni target untuk jual bila pulangan cecah 50%).

Memang betul KWSP telah jual lebih daripada 3.3 juta saham pegangan mereka di dalam Top Glove pada 6 April 2020 yang lalu.

Sumber: Bursa Malaysia

Kita boleh lihat sendiri penjualan tersebut melalui pengumuman yang dibuat kepada Bursa Malaysia.

KWSP Masih Pemegang Saham Ketiga Terbesar Top Glove

Sumber Rujukan: Bursa Marketplace

Namun, KWSP masih lagi merupakan pemegang saham ketiga terbesar bagi syarikat Top Glove ini. KWSP masih lagi mempunyai 127 juta saham dalam Top Glove dengan hampir 5% daripada keseluruhan saham syarikat.

KWSP Aktif Jual Beli Saham Top Glove

Sumber: MalaysiaStockBiz

Sudah menjadi perkara biasa untuk pelabur institusi seperti KWSP jual beli saham dengan kerap. Hari-hari pun ada.

Bila saham tengah panas, ada demand yang banyak, itulah masa yang sesuai untuk KWSP jual. Bahasa trader saham selalu guna “take profit”.

Atau jual untuk cut loss, bagi mengelakkan kerugian yang lebih besar lagi.

Pelabur institusi seperti KWSP pastinya ada mandat dan sebab tersendiri untuk jual beli sesuatu saham syarikat. Dana KWSP sangat besar, nak dekat RM1 trillion.

Kenapa jual sekarang tak jual esok lusa? Kenapa tak tunggu harga saham tu naik lagi? Itu kena tanya pengurus dana (fund manager) KWSP apa sebabnya.

KWSP Pun Jual Beli Saham Tenaga Nasional Berhad (TNB)

Siapa yang tak kenal syarikat TNB ni kan? Syarikat yang membekalkan elektrik kepada seluruh rakyat Malaysia.

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau diikutkan, KWSP merupakan shareholder ketiga terbesar TNB, selepas Khazanah Nasional dan Permodalan Nasional Berhad (PNB).

Penjualan saham TNB juga aktif dijalankan. Adakah tindakan KWSP jual saham TNB ini seolah-olah menjual ‘aset negara’ juga?

Sumber: Bursa Malaysia

Ni lagi best kami nak tunjuk, jual beli dalam hari yang sama (20 April 2020). Jual (disposed) aset negara dan beli (acquired) balik aset negara pada hari yang sama?

Kalau diikutkan memang tak logik kan?

Sumber: MalaysiaStockBiz

Sebab apa KWSP banyak transaksi jual beli saham TNB?

Dah beli, pergi jual pula…
Dah jual, pergi beli balik… why bro?

Sekali lagi, itu hanya fund manager KWSP yang boleh jawab, sebab kita pelabur runcit biasanya jual sebab dah untung; atau jual sebab dah sampai waktu (cut loss) agar kita tak mengalami kerugian yang lebih besar.

Harapan kami semoga lebih ramai lagi masyarakat di luar sana dapat terlibat dalam pelaburan saham yang sah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Alang-alang tu layan sekali video kami berkenaan industri glove di Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini Laman Web Percuma Untuk Dapatkan Maklumat Terbaik Mengenai Saham Global

Untuk membuat kajian tentang saham-saham tempatan, sangat banyak kemudahan yang ada. Di antara laman sesawang untuk pelabur membuat kajian tentang saham-saham tempatan adalah seperti Bursamarketplace, KLSE Screener, Malaysia.biz, TheKapital dan lain-lain lagi.

Namun, ramai juga yang bertanya kepada kami bagaimana pula dengan saham global? Laman web manakah yang boleh membantu kita dapatkan maklumat tentang syarikat-syarikat global? Sebelum itu jemput baca Top 5 Saham Patuh Syariah Sektor Penjagaan Kesihatan Wall Street Paling Untung 2021

Untuk mengkaji saham global ini, para pelabur boleh menggunakan dua laman web utama iaitu Trading View dan Investing.com. Kedua-dua laman web ini boleh digunakan secara percuma dengan had tertentu. Pelabur juga boleh menjadi pelanggan premium untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih eksklusif.

Jom kita lihat apa maklumat yang ditawarkan oleh Trading View dan Investing.com secara percuma kepada para pelabur.

Maklumat Yang Disediakan Trading View

Trading View berjaya memikat pengguna dengan susunan maklumat tentang syarikat yang ringkas dan padat pada page pertamanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham Oleh Tradingview

Dengan sekali imbas sahaja, kita boleh memperolehi beberapa maklumat penting seperti sektor syarikat, harga semasa syarikat dan juga nisbah-nisbah penting mengenai syarikat.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Trading View

Platfrom ini juga meyediakan carta teknikal untuk pelabur gunakan, namun hanya tiga indikator yang boleh digunakan secara percuma. Hanya pengguna premium boleh menggunakan indikator di carta ini tanpa had. Carta yang disediakan juga boleh dikatakan sangat mesra pengguna.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Tradingview

Trading View juga menyediakan ruang untuk membincangkan tentang saham kajian untuk orang ramai menyuarakan pendapat dan berkongsi tentang kajian mereka. Trading View juga menyediakan ramalan teknikal tentang saham berkenaan dan juga maklumat ringkas tentang kewangan syarikat.

Trading View juga memberikan ringkasan tentang latar belakang syarikat beserta berita-berita terkini.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Tradingview

Tradingview menyediakan beberapa pakej untuk menggunakan perkhidmatan mereka yang berbayar.

Panduan percuma:

Maklumat Yang Disediakan Investing.com

Investing.com dari segi mesra penggunanya mungkin tidak sehebat Tradingview, namun investing.com menyediakan maklumat yang lebih terperinci tentang saham dan syarikat kepada penggunanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham

Ringkasan yang disediakan investing.com ini mungkin tidak selengkap Tradingview. Ini kerana maklumat yang lebih terperinci akan disediakan pada ruang khas tentang maklumat berkenaan.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Investing.com

Investing.com juga menyediakan carta percuma kepada pengguna tanpa had penggunaan indicator. Tambahan lagi, carta daripada investing.com ini akan menunjukkan isyarat-isyarat candlestick yang ada pada carta. Ini sangat membantu pelabur baru khususnya untuk melihat isyarat candlestick yang ada pada carta saham kajian mereka.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Investing.com

Maklumat-maklumat yang disediakan oleh investing.com dikelaskan kepada kategori khusus tentang maklumat berkenaan. Antaranya adalah maklumat kewangan syarikat, berita terkini mengenai syarikat dan lain-lain lagi. Pelabur yang mahu membuat kajian yang leih mendalam tenatng sesebuah syarikat itu akan memilih investing.com sebagai sumber rujukan.

Selain itu,  perkhidmatan lain yang disediakan oleh investing.com yang sangat bagus adalah kemudahan untuk menyimpan data-data tertentu dalam bentuk Excel.

Investing.com membenarkan pengguna untuk memperolehi data-data tertentu sesebuah syarikat dalam bentuk Excel secara percuma.

Nisbah yang disediakan oleh investing.com juga dibandingkan dengan industri yang sama dengan syarikat kajian pelabur, ini dapat membantu pelabur membuat penilaian dengan lebih rapi.

Seperti Trading view, investing.com juga menyediakan ramalan teknikal tentang pergerakan harga saham untuk membantu kita membuat penilaian pelaburan.

Maklumat terperinci tentang kewangan syarikat ini sangat membantu pelabur dalam kajian yang dilakukan. Dengan kemudahan illustrasi carta kewangan syarikat berserta perbandingan nisbah syarikat dan industri akan membantu kajian para pelabur.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Investing.com

Investing.com turut menyediakan beberapa pakej untuk pelabur pilih bagi menggunakan perkhidmatan premium untuk pengalaman penggunaan yang lebih baik tanpa iklan, maklumat yang cepat dan kemudahan lain yang berbayar.

Baca juga Cara Cari Saham 52-Week High Di Investing.com

Artikel asal diterbitkan oleh TheKapital.

Panduan saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street