Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham

Tak ramai orang yang tahu apa yang dimaksudkan dengan Fibonacci ni, lebih-lebih lagi kegunaannya dalam pelaburan saham. Dengar nama Fibonacci pun dah semacam, apatah lagi untuk memahaminya.

Jangan risau, jom kita sama-sama belajar mengenai Fibonacci ini. Semoga ia dapat membantu kita buat duit dalam pasaran saham.

Definisi Fibonacci Trading

Fibonacci adalah istilah yang digunakan dalam analisis teknikal yang merujuk kepada kawasan yang berkaitan dengan sokongan atau pun rintangan. Tahap anjakan Fibonacci menggunakan garisan mendatar untuk menunjukkan di mana tahap sokongan dan rintangan sebaik mungkin. Setiap peringkat dikaitkan dengan peratusan.

Peratusannya adalah berapa banyak langkah awal yang telah dipindahkan semula. Tahap peratusan Fibonacci ialah 23.6%, 38.2%, 61.8% dan 78.6%. Peratusan 50% juga digunakan dalam Fibonacci walaupun ia tidak dinyatakan secara rasmi.

Nombor-nombor Fibonacci

Penunjuk ini berguna kerana ia boleh ditujukan di antara mana-mana dua titik harga yang signifikan, seperti yang tinggi dan yang rendah. Kemudiannya penunjuk tersebut akan menciptakan tahap di antara dua titik tersebut.

Katakan harga saham naik sebanyak RM10 dan kemudian jatuh sebanyak RM2.36. Peratusan tersebut menjadi 23.6%, yang merupakan nombor Fibonacci.

Nombor Fibonacci ditemui di seluruh alam semulajadi, oleh itu ramai yang percaya bahawa angka-angka ini juga mempunyai kaitan dalam pasaran kewangan.

Formula Fibonacci

Penunjuk bagi Fibonacci sendiri asalnya tidak mempunyai mana-mana formula pun. Apabila penunjuk tersebut diterapkan pada carta dan pengguna memilih dua titik garisan, garisan tersebut akan menunjukkan peratusan tersebut.

Bagaimana Mengira Tahap Anjakan Fibonacci

Seperti yang dinyatakan di atas, tidak ada apa-apa nombor untuk dikira apabila kita berhadapan dengan anjakan Fibonacci ini. Mereka adalah hanya peratusan, walau apa jua nilai yang dipilih.

Anda mungkin tertanya-tanya dari manakah nombor ini berasal?

Pada dasarnya ia datang dari nisbah emas atau pun sering dikenali dengan Golden Ratio. Jika anda memulakan urutan nombor dengan sifar dan satu, dan kemudian terus menambah dua nombor sebelum ini, anda akan berakhir dengan urutan nombor seperti betikut:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 … dengan urutan yang berterusan sampai sebanyak mana nombor yang ada.

Tahap pengeluaran Fibonacci diperolehi daripada urutan angka ini. Jika kita membahagi satu nombor dengan nombor seterusnya, kita akan dapat 0.618, atau 61.8%. Bahagikan nombor dengan nombor kedua di sebelah kanannya dan kita akan dapat 0.382 atau 38.2%.

Semua nisbah, kecuali 50% kerana ia bukan nombor Fibonacci rasmi kerana ianya berdasarkan beberapa pengiraan matematik yang melibatkan urutan angka ini.

Fungsi Fibonacci

Dalam Analisis Teknikal, Fibonacci banyak digunakan untuk menentukan paras kejatuhan dan hala tuju harga saham. Boleh dikatakan Fibonacci ini adalah satu petunjuk yang amat penting bagi pelabur saham jangka pendek.

Jika pengiraannya menunjukkan angka yang melepasi paras Golden Ratio, kebarangkalian potensi untuk naik adalah amat tipis.

Kesimpulannya, sekarang kita sudah tahu bahawa fungsi Fibonacci adalah untuk menentukan angka dalam sistem sesebuah bacaan graf saham. 

Sumber Rujukan:

  1. Stallion Brother.com
  2. Investopedia
Previous ArticleNext Article

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee