Black Wall Street, Sejarah Hitam Perkauman Yang Pernah Berlaku Di Amerika Syarikat Pada Tahun 1921

Demostrasi besar besaran yang berlaku di Amerika Syarikat pada bulan lepas akibat kekasaran seorang polis berkulit putih yang mana telah membunuh George Floyd, seorang rakyat Amerika Syarikat berkulit hitam telah menimbulkan kekecohan besar-besaran di kebanyakan bandar di sana.

Ramai rakyat Amerika Syarikat tanpa mengira warna kulit telah membantah tindakan polis terbabit dengan melakukan demonstrasi yang menghuruharakan negara tersebut.

Kisah pembunuhan masyarkat kulit hitam ini bukanlah perkara baru dalam sejarah Amerika Syarikat. Di antara kisah yang paling menyayat hati yang berlaku di negara tersebut yang jarang diketahui umum adalah bagaimana Black Wall Street yang terletak di Daerah Tulsa telah dimusnahkan oleh samseng berkulit putih yang telah meragut hampir 300 nyawa penduduk kulit hitam di kawasan tersebut.

Malangnya, pihak berkuasa Amerika Syarikat pada ketika itu tidak mengambil berat rusuhan yang berlaku dan telah menyebabkan ramai penduduk dikalangan kulit hitam yang mati dibunuh oleh samseng dari kulit putih.

Seperti yang kita tahu, sejarah penduduk kulit hitam di Amerika Syarikat sangat teruk dan mereka dinafikan segala hak kerakyatan seperti yang dimiliki oleh penduduk kulit putih.

Black Wall Street ini diasaskan oleh Ottowa W. Gurley yang merupakan usahawan yang paling berjaya pada kurun ke-20 di kawasan Tulsa di negeri Oklahoma. Dia bersama dengan rakan niaganya yang berkulit hitam John the Baptist Stradford dan berjaya membangunkan kawasan Tulsa itu awal 1900-an.

Kawasan yang dibangunkan di Daerah Tulsa itu dipanggil Greenwood. Dengan kemakmuran ekonomi dan perniagaan masyarakat kulit hitam di situ, ia telah menarik lebih ramai penduduk yang berkulit hitam berhijrah dan bermastautin di sana.

Golongan profesional yang berkulit hitam juga mula menetap dan membuka perniagaan mereka di kawasan tersebut.

Kejayaan masyarakat berkulit hitam di Daerah Tulsa ini telah menepis tanggapan penduduk Amerika Syarikat yang mana  pada ketika itu, mereka tidak percaya akan kebolehan masyarkat berkulit hitam dalam membangunkan ekonomi mereka sendiri.

Tahun demi tahun, daerah Tulsa semakin berkembang maju dan menjadikan penduduk hitam di kawasan tersebut hidup dengan penuh kemewahan.

Ini telah menimbulkan rasa cemburu dan iri hati masyarkat berkulit putih yang tinggal dikawasan tersebut diatas kejayaan masyarkat kulit hitam di sana. Masyarakat berkulit putih pada ketika itu merupakan masyarakat yang sangat bencikan golongan kulit hitam.

Keamanan dan kemakmuran ekonomi yang dikecapi oleh masyarakat berkulit hitam di Tulsa tidak kekal lama dan dimusnahkan oleh samseng berkulit putih.

Krisis ini tercetus apabbila seorang penduduk kulit hitam yang bernama Dick Rowland yang berusia 19 tahun dituduh merogol remaja perempuan berkulit putih Sarah Page yang berusia 17 tahun berhampiran lif di sebuah bangunan.

Ketegangan kaum mula tercetus apabila Dick Rowland yang diiringi oleh 25 orang lelaki berkulit hitam berarak ke makahmah. Tindakan ini telah mencetuskan kemarahan penduduk berkulit putih yang berjumlah 1,500 orang yang mana mula bertindak ganas dengan memusnahkan segala harta benda penduduk kulit hitam di kawasan tersebut.

Mereka membakar dan membunuh masyarakat kulit hitam tanpa belas kasihan dan pihak berkuasa pula tidak mengambil tindakan yang sewajarnya bagi mengelakkan pertumpahan darah berlaku. Dalam rusuhan kaum yang tercetus pada 31 Mei dan 1 Jun 1921, pihak berkuasa menangkap ramai penduduk kulit hitam dan tiada tangkapan dibuat terhadap samseng berkulit putih.

Rusuhan kaum yang berlaku di Tulsa itu benar-benar memusnahkan kekayaan yang dimiliki oleh penduduk berkulit hitam di Amerika Syarikat. Ianya telah menjadi sejarah pahit yang dilakukan oleh penduduk kulit putih terhadap penduduk kulit hitam di sana dan kerajaan Amerika Syarikat seolah-olah diam seribu bahasa.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Syarikat Berkaitan Aeroangkasa Yang Ada Di Pasaran Saham Amerika Syarikat

Selepas tamatnya Perang Dunia Kedua, teknologi berkaitan dengan aeroangkasa berkembang dengan pantas. Teknologi yang melibatkan roket ini, telah menarik minat kuasa besar dunia pada ketika itu iaitu Amerika Syarikat dan juga Soviet Union.

Teknologi roket ini berasal daripada teknologi tentera Nazi. Selepas kekalahan Nazi dalam Perang Dunia Kedua, ramai saintis Nazi telah dibawa ke Amerika Syarikat dan sebahagian yang lain ke Soviet Union.

Pada pertengahan era 1950-an, ianya merupakan dekad permulaan di antara dua kuasa besar dunia ini dalam membangunkan teknologi roket bagi menguasai ruang angkasa pada waktu tersebut.

Pada dekad 1960-an pula, kedua-dua negara ini berlumba-lumba pula dalam menghasilkan roket untuk dilancarkan ke angkasa lepas.

Kini semuanya sudah berubah. Banyak syarikat terutamanya di Amerika Syarikat telah dibenarkan menghasilkan roket untuk dilancarkan ke orbit bumi. Tahun lepas, industri ini telah menyumbang sebanyak $420 bilion walaupun berdepan dengan krisis pandemik.

Di antara syarikat yang terkenal di dalam industri aeroangkasa buat masa ini adalah Space X, namun sahamnya tidak tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat.

Mari kita lihat 5 senarai syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa yang ada di dalam pasaran saham.

1. Virgin Galactic (SPCE)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini diasakan oleh Richard Branson. Matlamat utama syarikat ini diasaskan adalah untuk membawa pelancong mengembara ke angakasa lepas.

Syarikat ini telah membuat perjanjian dengan pihak NASA untuk membawa pelancong ke International Space Station (ISS). Pesaing utama bagi syarikat ini adalah Blue Origin yang dimiliki oleh Jeff Bezos, yang turut menyediakan perkhidmatan untuk membawa pelancong ke angkasa lepas.

Setakat hari ini, Virgin Galactic masih belum berjaya melancarkan roket mereka dengan selamat ke angkasa lepas.

2. Boeing (BA)

Kredit Gambar: Business Insider

Walaupun syarikat ini berdepan dengan kontroversi pada dekad terakhir, di mana dua buah kapal terbang buatan mereka telah terhempas dalam tempoh setahun. Ini menyebabkan harga saham jatuh dengan ketara ditambah pula dengan krisis pandemik dunia yang berlaku sekarang, ia menjadikan Boeing berada dalam keadaan tidak menentu.

Boeing merupakan syarikat yang terlibat di dalam Projek Apollo. Syarikat ini telah mendapat kontrak untuk membina enjin roket Saturn V dari NASA. Dengan pengalaman yang cukup tinggi dalam industri aeroangkasa, Boeing dilihat sebagai salah sebuah syarikat yang bakal memberi cabaran yang sengit dalam industri aeroangkasa ini.

3. Northrop Grumman (NOC)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini merupakan syarikat yang terkenal dalam menghasilkan pesawat pengebom stealth. Pada tahun lepas, Northrop Grumman berjaya memperolehi pendapatan sebanyak USD30 bilion.

Di antara produk terkenal yang dibangunkan oleh mereka di dalam industri aeroangkasa adalah sistem roket Cygnus. Ianya merupakan roket yang membawa bekalan makanan dan peralatan kepada angkasawan yang berada di ISS.

Syarikat ini jugalah yang membangunkan teleskop James Webb Space Telescope yang bakal menggantikan teleskop Hubble.

4. Lockheed Martin (LMT)

Kredit Gambar: Business Insider

Lockheed Martin merupakan syarikat yang paling terkenal dalam menghasilkan jet pejuang untuk negara Amerika Syarikat. Mereka juga merupakan syarikat pengeluar utama di dalam industri pertahanan di Amerika Syarikat.

Oleh yang demikian, syarikat ini merupakan yang paling berkembang maju dan sering mendapat pelbagai kontrak ketenteraan daripada kerajaan Amerika Syarikat. Saham syarikat Lockheed Martin adalah yang termahal berbanding dengan saham syarikat yang lain di dalam industri pertahanan.

5. Procure Space ETF (UFO)

Kredit Gambar: Business Insider

Syarikat ini diasaskan oleh Andrew Chanin yang menggunakan kaedah ETF dalam melakukan pelaburan terhadap mana-mana syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa. Dijangkakan industri aeroangkasa ini bakal bernilai USD1 trilion dalam sedekad yang akan datang.

Disebabkan industri ini bakal memberi pulangan yang lumayan, Procure Space ETF mula melabur ke dalam mana-mana syarikat yang terlibat di dalam industri aeroangkasa. Di antara kriteria yang ditetapkan bagi memilih syarikat untuk dilaburkan adalah, mereka perlu menjana keuntungan sebanyak 50% daripada industri aeroangkasa.

Antara syarikat terkenal yang menjadi pilihan saham untuk syarikat ini adalah Boeing, Iridium Communications, Airbus dan Maxar.

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!