Black Wall Street, Sejarah Hitam Perkauman Yang Pernah Berlaku Di Amerika Syarikat Pada Tahun 1921

Demostrasi besar besaran yang berlaku di Amerika Syarikat pada bulan lepas akibat kekasaran seorang polis berkulit putih yang mana telah membunuh George Floyd, seorang rakyat Amerika Syarikat berkulit hitam telah menimbulkan kekecohan besar-besaran di kebanyakan bandar di sana.

Ramai rakyat Amerika Syarikat tanpa mengira warna kulit telah membantah tindakan polis terbabit dengan melakukan demonstrasi yang menghuruharakan negara tersebut.

Kisah pembunuhan masyarkat kulit hitam ini bukanlah perkara baru dalam sejarah Amerika Syarikat. Di antara kisah yang paling menyayat hati yang berlaku di negara tersebut yang jarang diketahui umum adalah bagaimana Black Wall Street yang terletak di Daerah Tulsa telah dimusnahkan oleh samseng berkulit putih yang telah meragut hampir 300 nyawa penduduk kulit hitam di kawasan tersebut.

Malangnya, pihak berkuasa Amerika Syarikat pada ketika itu tidak mengambil berat rusuhan yang berlaku dan telah menyebabkan ramai penduduk dikalangan kulit hitam yang mati dibunuh oleh samseng dari kulit putih.

Seperti yang kita tahu, sejarah penduduk kulit hitam di Amerika Syarikat sangat teruk dan mereka dinafikan segala hak kerakyatan seperti yang dimiliki oleh penduduk kulit putih.

Black Wall Street ini diasaskan oleh Ottowa W. Gurley yang merupakan usahawan yang paling berjaya pada kurun ke-20 di kawasan Tulsa di negeri Oklahoma. Dia bersama dengan rakan niaganya yang berkulit hitam John the Baptist Stradford dan berjaya membangunkan kawasan Tulsa itu awal 1900-an.

Kawasan yang dibangunkan di Daerah Tulsa itu dipanggil Greenwood. Dengan kemakmuran ekonomi dan perniagaan masyarakat kulit hitam di situ, ia telah menarik lebih ramai penduduk yang berkulit hitam berhijrah dan bermastautin di sana.

Golongan profesional yang berkulit hitam juga mula menetap dan membuka perniagaan mereka di kawasan tersebut.

Kejayaan masyarakat berkulit hitam di Daerah Tulsa ini telah menepis tanggapan penduduk Amerika Syarikat yang mana  pada ketika itu, mereka tidak percaya akan kebolehan masyarkat berkulit hitam dalam membangunkan ekonomi mereka sendiri.

Tahun demi tahun, daerah Tulsa semakin berkembang maju dan menjadikan penduduk hitam di kawasan tersebut hidup dengan penuh kemewahan.

Ini telah menimbulkan rasa cemburu dan iri hati masyarkat berkulit putih yang tinggal dikawasan tersebut diatas kejayaan masyarkat kulit hitam di sana. Masyarakat berkulit putih pada ketika itu merupakan masyarakat yang sangat bencikan golongan kulit hitam.

Keamanan dan kemakmuran ekonomi yang dikecapi oleh masyarakat berkulit hitam di Tulsa tidak kekal lama dan dimusnahkan oleh samseng berkulit putih.

Krisis ini tercetus apabbila seorang penduduk kulit hitam yang bernama Dick Rowland yang berusia 19 tahun dituduh merogol remaja perempuan berkulit putih Sarah Page yang berusia 17 tahun berhampiran lif di sebuah bangunan.

Ketegangan kaum mula tercetus apabila Dick Rowland yang diiringi oleh 25 orang lelaki berkulit hitam berarak ke makahmah. Tindakan ini telah mencetuskan kemarahan penduduk berkulit putih yang berjumlah 1,500 orang yang mana mula bertindak ganas dengan memusnahkan segala harta benda penduduk kulit hitam di kawasan tersebut.

Mereka membakar dan membunuh masyarakat kulit hitam tanpa belas kasihan dan pihak berkuasa pula tidak mengambil tindakan yang sewajarnya bagi mengelakkan pertumpahan darah berlaku. Dalam rusuhan kaum yang tercetus pada 31 Mei dan 1 Jun 1921, pihak berkuasa menangkap ramai penduduk kulit hitam dan tiada tangkapan dibuat terhadap samseng berkulit putih.

Rusuhan kaum yang berlaku di Tulsa itu benar-benar memusnahkan kekayaan yang dimiliki oleh penduduk berkulit hitam di Amerika Syarikat. Ianya telah menjadi sejarah pahit yang dilakukan oleh penduduk kulit putih terhadap penduduk kulit hitam di sana dan kerajaan Amerika Syarikat seolah-olah diam seribu bahasa.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee