5 Kesilapan Yang Sering Dilakukan Pelabur Emas

Ramai yang memasang impian untuk menjadi seorang pelabur emas tetapi kena fahamkan dulu betul-betul tentang emas ini. Kerana setiap pelaburan pastinya ada risikonya yang tersendiri.

Berikut merupakan 5 kesilapan yang sering dilakukan oleh pelabur emas.

1. Melabur Tanpa Ilmu

Ilmu adalah penting agar anda mampu menjadi kaya dengan emas. Lagi banyak ilmu yang anda ada, bermakna lagi banyak keuntungan yang mampu anda raih.

Dapatkan ilmu daripada buku-buku tentang pelaburan emas di mana buku tersebut ditulis dan dihasilkan oleh sifu-sifu pelaburan emas yang telah berjaya meraih keuntungan berlipat kali ganda dalam pelaburan emas mereka.

Jika anda bukan sejenis yang suka membaca, maka rajinkanlah diri untuk datang ke mana-mana seminar yang dianjurkan khususnya tentang pelaburan emas untuk belajar terus daripada pakar-pakar yang mempunyai pengalaman yang banyak ini.

2. Tunggu Harga Emas Rendah Untuk Beli

Harga emas sama seperti harga komoditi lain dunia iaitu ada naik dan turunnya. Kita sebenarnya sukar untuk memastikan sama ada harga emas sudah pun betul-betul murah atau tidak.

Ini kerana melihat kepada sejarah, harga emas akan berterusan meningkat sepanjang zaman. Satu dinar emas boleh membeli seekor kambing 1,400 tahun yang lalu ketika zaman Nabi Muhammad SAW, hari ini satu dinar emas juga boleh membeli seekor kambing.

Oleh itu, boleh tetapkan sasaran untuk membeli emas satu gram setiap bulan. Atau ada saja duit lebih, tukarkannya kepada emas.

3. Pinjam Duit Untuk Beli Emas

Pelaburan adalah apabila anda menggunakan duit lebihan anda yang tidak digunakan untuk sebarang komitmen anda. Dengan meminjam duit untuk membeli emas adalah cara yang salah untuk melabur.

Kalau betul nak melabur ke dalam emas, pastikan kita ada simpanan terlebih dahulu. Bila ada lebihan daripada simpanan tersebut, barulah tukarkan sebahagian daripadanya kepada emas.

4. Membeli Emas Paling Murah Tanpa Mengira Faktor Lain

Tahukah anda, dengan membeli emas yang murah, apabila anda jual semula ia juga memberikan nilai yang murah? Sebagai contoh anda beli emas yang telah dilelong oleh Ar-Rahnu, ianya belum lagi menguntungkan.

Anda perlu mengambil kira tentang kadar susut nilainya, kadar upahnya, syarat-syarat jual semula, tahap ketulenan emas tersebut, dan juga kredibiliti pengeluar.

5. Beli Emas Menggunakan Duit Yang Perlu Digunakan Dalam Masa Terdekat

Pembelian emas adalah satu bentuk pelaburan tempoh jangka masa panjang. Jika anda membeli emas menggunakan duit yang bakal anda gunakan dalam masa terdekat, kemudian harinya anda perlu menjual semula emas tersebut, ia sebenarnya boleh merugikan anda.

Anda mungkin mengalami kerugian daripada segi kadar susut nilainya. Anda beli bulan ini, bulan depan anda jual. Mungkin pada bulan anda jual tersebut, harga emas sedang jatuh.

Oleh itu, simpanlah emas untuk jangka masa yang lebih panjang. Gunakan duit lebihan yang tidak digunakan dalam masa terdekat. Selamat melabur.

Beli Emas Online

Sekarang anda dah tahu kesilapan yang patut dielakkan, jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trend Kenaikan Harga Emas Di Malaysia Mungkin Berkekalan — Penganalisis

KUALA LUMPUR, 25 April (Bernama) — Trend kenaikan harga emas di Malaysia mungkin akan berterusan, didorong oleh gabungan pelbagai faktor ekonomi global dan gelagat pelabur.

Ketua Pegawai Eksekutif Nubex Sdn Bhd Mohd Faizal Mohd Nor berkata pasaran emas sentiasa menjadi pengukur kepada sentimen ekonomi global, mencerminkan keyakinan dan ketidaktentuan.

Sejak kebelakangan ini, pasaran mengalami turun naik yang ketara berikutan gabungan ketegangan geopolitik, penunjuk ekonomi dan gelagat pelabur.

“Di Malaysia, faktor seperti prestasi ringgit, perubahan dalam dasar kerajaan seperti (cadangan) pelaksanaan cukai barangan bernilai tinggi serta landskap ekonomi yang lebih luas akan terus mempengaruhi harga emas,” katanya kepada Bernama.

Lonjakan harga emas dikompaun oleh kelemahan ringgit Malaysia berbanding dolar US, ini telah mengukuhkan peningkatan momentum dalam harga emas.

Beliau berpendapat harga emas lazimnya berkembang dalam persekitaran yang ditandai dengan kadar faedah yang rendah, tekanan inflasi atau kebimbangan terhadap penurunan nilai mata wang kerana logam berharga itu berfungsi sebagai pelindung nilai terhadap penyusutan nilai mata wang.

Pendirian Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) yang agak mendatar termasuk dasar monetari akomodatif boleh menambah lagi tarikan emas sebagai penyimpan nilai alternatif, katanya.

Sejak dua bulan lepas, harga emas secara relatifnya kekal stabil disebabkan oleh dua faktor iaitu jangkaan inflasi serta ketegangan geopolitik yang berterusan di Timur Tengah dan konflik Rusia-Ukraine.

Namun, katanya selain daripada kebimbangan geopolitik, peniaga juga dirangsang oleh petunjuk positif seperti pertumbuhan keluaran dalam negara kasar China, yang telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

“Peranan besar China dalam pembelian emas bermakna pemulihan dalam pertumbuhan ekonominya boleh mencetuskan permintaan kukuh untuk emas.

“Beberapa perkembangan penting juga berlaku, terutamanya daripada gergasi Wall Street. Citibank, misalnya, telah mengunjurkan bahawa berdasarkan momentum semasa, harga emas boleh melonjak kepada US$3,000 satu auns,” katanya. (US$1=RM4.76)

Mohd Faizal juga melihat walaupun indeks dolar US serta hasil Perbendaharaan AS yang kekal mantap, beberapa faktor lain turut menyumbang kepada trend kenaikan harga emas yang berterusan.

Prestasi pasaran perumahan AS, data indeks harga pengguna dan jangkaan kemungkinan penurunan kadar faedah pada Jun ini turut memainkan peranan penting dalam menyokong trajektori kenaikan harga logam itu, katanya.

“Saya percaya pasaran akan memantau rapat sama ada ketegangan (yang semakin memuncak ) antara Iran dan Israel baru-baru ini telah mencapai tahap tertinggi atau wujud kemungkinan ia merebak lebih jauh.

“Sekiranya ketegangan terus memanas dengan ketara, ia mungkin mengakibatkan peningkatan minat pelabur terhadap aset selamat seperti emas dalam usaha mereka bagi melindungi pelaburan daripada ketidaktentuan yang berlaku,” katanya lagi.

Selain itu, beliau menekankan bahawa sentimen takut tercicir dalam mengambil peluang kenaikan tersebut juga memainkan peranan penting dalam momentum harga emas,

“Ketika nilai emas melonjak, individu yang sebelum ini teragak-agak untuk melabur kini mungkin berasa terdorong mengambil bahagian bagi memperoleh keuntungan.

“Penambahan dalam angka pelabur baharu yang ingin membeli emas turut menyokong permintaan keseluruhan untuk emas.

“Oleh itu, harga terus menaik dalam kitaran berterusan apabila setiap cetusan harga terus menarik lebih ramai pelabur, sekali gus memacu peningkatan harga,” tambahnya.

— BERNAMA