Bursa Dijangka Pulih Sebaik Persekitaran Monetari Menstabil

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Prestasi Bursa Malaysia dijangka pulih apabila kadar faedah global menjadi lebih stabil, seterusnya mengembalikan minat dan aliran masuk asing ke rantau ini, kata Pengerusi Bursa Malaysia Bhd Tan Sri Abdul Wahid Omar. 

Malaysia menyaksikan aliran keluar asing bersih sebanyak RM4.2 bilion pada separuh pertama 2023 berikutan perbezaan kadar faedah Malaysia-Amerika Syarikat (AS) menyebabkan pelabur memilih meningkatkan pegangan aset selamat semasa tempoh ketaktentuan ekonomi global, katanya. 

Tahun lalu, dalam keadaan stabil, Bursa Malaysia mencatatkan aliran masuk asing sebanyak RM4.4 bilion.

“Bukan sahaja pasaran saham Malaysia sahaja terjejas, pasaran lain juga tidak terlepas. Thailand lebih terkesan lebih teruk lagi. 

“Seperti saya sebut, pelabur perlu fokus kepada fundamental. Apabila ekonomi AS, Eropah dan United Kingdom lebih stabil, mereka tidak lagi, akan menaikkan kadar faedah dan ini akan menyebabkan pengaliran dana balik ke pasaran membangun,” katanya kepada pemberita semasa majlis penyenaraian tawaran awam permulaan (IPO) SkyWorld Development Bhd disini hari ini. 

Abdul Wahid berkata pada paras bawah 1,400 mata, indeks FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) berada pada kadar PE (nisbah harga kepada pendapatan) berganda bagi pasaran sekitar 12 kali sahaja.

“Ini lebih rendah berbanding PE sejarah iaitu 16 kali. Jadi sekali lagi, melihat kepada jangka panjang, menangani asas dan selepas kita melabur untuk jangka sederhana serta panjang, ia pasti akan kembali,” katanya.

— BERNAMA 

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Percuma bila daftar BERDUA!
Cepat daftar sekarang, slot terhad!

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA