Bursa Station vs ShareInvestor Station – Yang Mana Satu Untuk Saya?

Ada yang tengah shopping trading software terbaik untuk digunakan ketika nak jual beli saham? Masih keliru saham apa nak beli?

  • Ada 694 saham patuh syariah, mana satu nak beli ni?
  • Bila masa terbaik untuk beli saham?
  • Sering tersalah beli di puncak?
  • Masih harapkan buy call daripada berpuluh-puluh group yang anda join?

Mesti pernah dengar Bursa Station dan ShareInvestor Station ni kan? Dan kini anda pening kepala nak subscribe yang mana satu?

Apa kata kita tengok ciri-ciri yang terdapat dalam kedua-duanya terlebih dahulu:

1. Bursa Station

Sumber: Laman Web Bursa Station

2. ShareInvestor Station

Sumber: Laman Web ShareInvestor Station

Bursa Station Dan ShareInvestor Station Dimiliki Owner Yang Sama

Kalau nak tahu, kedua-dua Bursa Station dan ShareInvestor Station adalah merupakan sebahagian daripada SPH Digital yang berpangkalan di Singapura. Patutlah dia punya ‘look and feel’ nampak macam sama, pemilik yang sama rupanya. Entah-entah developer yang sama juga yang membangunkan kedua-dua sistem ini.

SPH Digital juga memiliki jenama-jenama popular seperti berikut, ada yang online dan ada juga yang offline.

Eh, Berita Harian pun ada? The Straits Times? Jap, ini versi Singapura ya, tak sama dengan yang di Malaysia punya.

Perbezaan Bursa Station Dan ShareInvestor Station

Sekarang kita pergi pula kepada perbezaan di antara Bursa Station dengan ShareInvestor Station. Dengan menggunakan carta ciri-ciri seperti di atas, kita letakkannya sebelah menyebelah.

BursaStation Professional ShareInvestor Station
Market Data
Equities
Derivatives
Price Movements
Live Prices Streaming Streaming
Time & Sales
Trade Summary Matrix
Quote Movements
Intraday Market Ticker
Market Depth 5 Levels
Historical Price Data
Historical Price Download
Monitoring
Portfolio
Stock Alerts
Price Spread Calculator
Charts
Interactive Charts
News in Charts
Historical Charts
Volume Distribution Charts
Tick Charts
Dynamic TA (Technical Analysis) Charts Version 2 Optional Optional
Candlestick Patterns Recognition
TA (Technical Analysis) Formula Editor
Customisable Indicator Database
Enhanced Drawing Tools
Performance Comparison of Counters
Factsheet Charts
Trade Summary Charts
Fundamentals
Factsheets
Company Financials
Insider Trades
Streaming Fundamentals
Events Calendar
Dividend Analysis
Annual Reports
Stock Comparison
Consensus Estimates (Singapore)
Consensus Estimates (Malaysia)
Discussion Forum (Read and Post)
News
Live Bursa News Streaming Streaming
Dow Jones Newswires (Singapore)
Dow Jones Market Talk (South East Asia)
BT Breaking News
SGX Announcements / Bursa Link
Others
TA (Technical Analysis) Market Scanner
Dynamic Data Exchange (DDE) Optional
Initial Public Offering (IPO)
Customizable Layout and Templates
Mobile Platform
Native iPhone App
Native Android App

Kita boleh lihat bagaimana ShareInvestor mempunyai banyak kelebihan daripada:

  • Carta (Customisable Indicator Database, Enhanced Drawing Tools, Performance Comparison of Counters, Factsheet Charts dan Trade Summary Charts)
  • Fundamental (Events Calendar, Dividend Analysis, Annual Reports, Stock Comparison, Consensus Estimates (Singapore), Consensus Estimates (Malaysia) dan Discussion Forum (Read and Post)
  • News (Dow Jones Newswires (Singapore), Dow Jones Market Talk (South East Asia), BT Breaking News dan SGX Announcements / Bursa Link)
  • Mobile Platform (Native iPhone App dan Native Android App)
  • Pasaran Saham (Singapura dan Global)

Berbaloi jugalah untuk kita bayar lebih untuk ShareInvestor Station, dapat banyak kelebihan seperti yang dinyatakan di atas. Senang cerita, apa yang Bursa Station ada, ShareInvestor Station ada, ditambah lagi dengan kelebihan yang dinyatakan di atas.

10% Diskaun Bagi ShareInvestor Station Untuk Pembaca Majalah Labur

Berita baik buat pembaca setia Majalah Labur, kini anda boleh dapatkan 10% diskaun untuk langganan ShareInvestor Station. Cuma ikut 3 langkah mudah seperti dalam fail PDF ini.

2 Bulan Percuma Untuk Bursa Station

Dapatkan 2 BULAN PERCUMA bagi setiap langganan 12 bulan bagi Bursa Station pula. Cuma ikut langkah-langkah dalam fail PDF ini.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!