Bursa Station vs ShareInvestor Station – Yang Mana Satu Untuk Saya?

Ada yang tengah shopping trading software terbaik untuk digunakan ketika nak jual beli saham? Masih keliru saham apa nak beli?

  • Ada 694 saham patuh syariah, mana satu nak beli ni?
  • Bila masa terbaik untuk beli saham?
  • Sering tersalah beli di puncak?
  • Masih harapkan buy call daripada berpuluh-puluh group yang anda join?

Mesti pernah dengar Bursa Station dan ShareInvestor Station ni kan? Dan kini anda pening kepala nak subscribe yang mana satu?

Apa kata kita tengok ciri-ciri yang terdapat dalam kedua-duanya terlebih dahulu:

1. Bursa Station

Sumber: Laman Web Bursa Station

2. ShareInvestor Station

Sumber: Laman Web ShareInvestor Station

Bursa Station Dan ShareInvestor Station Dimiliki Owner Yang Sama

Kalau nak tahu, kedua-dua Bursa Station dan ShareInvestor Station adalah merupakan sebahagian daripada SPH Digital yang berpangkalan di Singapura. Patutlah dia punya ‘look and feel’ nampak macam sama, pemilik yang sama rupanya. Entah-entah developer yang sama juga yang membangunkan kedua-dua sistem ini.

SPH Digital juga memiliki jenama-jenama popular seperti berikut, ada yang online dan ada juga yang offline.

Eh, Berita Harian pun ada? The Straits Times? Jap, ini versi Singapura ya, tak sama dengan yang di Malaysia punya.

Perbezaan Bursa Station Dan ShareInvestor Station

Sekarang kita pergi pula kepada perbezaan di antara Bursa Station dengan ShareInvestor Station. Dengan menggunakan carta ciri-ciri seperti di atas, kita letakkannya sebelah menyebelah.

BursaStation ProfessionalShareInvestor Station
Market Data
Equities
Derivatives
Price Movements
Live PricesStreamingStreaming
Time & Sales
Trade Summary Matrix
Quote Movements
Intraday Market Ticker
Market Depth 5 Levels
Historical Price Data
Historical Price Download
Monitoring
Portfolio
Stock Alerts
Price Spread Calculator
Charts
Interactive Charts
News in Charts
Historical Charts
Volume Distribution Charts
Tick Charts
Dynamic TA (Technical Analysis) Charts Version 2OptionalOptional
Candlestick Patterns Recognition
TA (Technical Analysis) Formula Editor
Customisable Indicator Database
Enhanced Drawing Tools
Performance Comparison of Counters
Factsheet Charts
Trade Summary Charts
Fundamentals
Factsheets
Company Financials
Insider Trades
Streaming Fundamentals
Events Calendar
Dividend Analysis
Annual Reports
Stock Comparison
Consensus Estimates (Singapore)
Consensus Estimates (Malaysia)
Discussion Forum (Read and Post)
News
Live Bursa NewsStreamingStreaming
Dow Jones Newswires (Singapore)
Dow Jones Market Talk (South East Asia)
BT Breaking News
SGX Announcements / Bursa Link
Others
TA (Technical Analysis) Market Scanner
Dynamic Data Exchange (DDE)Optional
Initial Public Offering (IPO)
Customizable Layout and Templates
Mobile Platform
Native iPhone App
Native Android App

Kita boleh lihat bagaimana ShareInvestor mempunyai banyak kelebihan daripada:

  • Carta (Customisable Indicator Database, Enhanced Drawing Tools, Performance Comparison of Counters, Factsheet Charts dan Trade Summary Charts)
  • Fundamental (Events Calendar, Dividend Analysis, Annual Reports, Stock Comparison, Consensus Estimates (Singapore), Consensus Estimates (Malaysia) dan Discussion Forum (Read and Post)
  • News (Dow Jones Newswires (Singapore), Dow Jones Market Talk (South East Asia), BT Breaking News dan SGX Announcements / Bursa Link)
  • Mobile Platform (Native iPhone App dan Native Android App)
  • Pasaran Saham (Singapura dan Global)

Berbaloi jugalah untuk kita bayar lebih untuk ShareInvestor Station, dapat banyak kelebihan seperti yang dinyatakan di atas. Senang cerita, apa yang Bursa Station ada, ShareInvestor Station ada, ditambah lagi dengan kelebihan yang dinyatakan di atas.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: