Bursa Station vs ShareInvestor Station – Yang Mana Satu Untuk Saya?

Ada yang tengah shopping trading software terbaik untuk digunakan ketika nak jual beli saham? Masih keliru saham apa nak beli?

  • Ada 694 saham patuh syariah, mana satu nak beli ni?
  • Bila masa terbaik untuk beli saham?
  • Sering tersalah beli di puncak?
  • Masih harapkan buy call daripada berpuluh-puluh group yang anda join?

Mesti pernah dengar Bursa Station dan ShareInvestor Station ni kan? Dan kini anda pening kepala nak subscribe yang mana satu?

Apa kata kita tengok ciri-ciri yang terdapat dalam kedua-duanya terlebih dahulu:

1. Bursa Station

Sumber: Bursa Station

2. ShareInvestor Station

Sumber: ShareInvestor Station

Bursa Station Dan ShareInvestor Station Dimiliki Owner Yang Sama

Kalau nak tahu, kedua-dua Bursa Station dan ShareInvestor Station adalah merupakan sebahagian daripada SPH Digital yang berpangkalan di Singapura. Patutlah dia punya ‘look and feel’ nampak macam sama, pemilik yang sama rupanya. Entah-entah developer yang sama juga yang membangunkan kedua-dua sistem ini.

SPH Digital juga memiliki jenama-jenama popular seperti berikut, ada yang online dan ada juga yang offline.

Eh, Berita Harian pun ada? The Straits Times? Jap, ini versi Singapura ya, tak sama dengan yang di Malaysia punya.

Perbezaan Bursa Station Dan ShareInvestor Station

Sekarang kita pergi pula kepada perbezaan di antara Bursa Station dengan ShareInvestor Station. Dengan menggunakan carta ciri-ciri seperti di atas, kita letakkannya sebelah menyebelah.

BursaStation ProfessionalShareInvestor Station
Market Data
Equities
Derivatives
Price Movements
Live PricesStreamingStreaming
Time & Sales
Trade Summary Matrix
Quote Movements
Intraday Market Ticker
Market Depth 5 Levels
Historical Price Data
Historical Price Download
Monitoring
Portfolio
Stock Alerts
Price Spread Calculator
Charts
Interactive Charts
News in Charts
Historical Charts
Volume Distribution Charts
Tick Charts
Dynamic TA (Technical Analysis) Charts Version 2OptionalOptional
Candlestick Patterns Recognition
TA (Technical Analysis) Formula Editor
Customisable Indicator Database
Enhanced Drawing Tools
Performance Comparison of Counters
Factsheet Charts
Trade Summary Charts
Fundamentals
Factsheets
Company Financials
Insider Trades
Streaming Fundamentals
Events Calendar
Dividend Analysis
Annual Reports
Stock Comparison
Consensus Estimates (Singapore)
Consensus Estimates (Malaysia)
Discussion Forum (Read and Post)
News
Live Bursa NewsStreamingStreaming
Dow Jones Newswires (Singapore)
Dow Jones Market Talk (South East Asia)
BT Breaking News
SGX Announcements / Bursa Link
Others
TA (Technical Analysis) Market Scanner
Dynamic Data Exchange (DDE)Optional
Initial Public Offering (IPO)
Customizable Layout and Templates
Mobile Platform
Native iPhone App
Native Android App

Kita boleh lihat bagaimana ShareInvestor mempunyai banyak kelebihan daripada:

  • Carta (Customisable Indicator Database, Enhanced Drawing Tools, Performance Comparison of Counters, Factsheet Charts dan Trade Summary Charts)
  • Fundamental (Events Calendar, Dividend Analysis, Annual Reports, Stock Comparison, Consensus Estimates (Singapore), Consensus Estimates (Malaysia) dan Discussion Forum (Read and Post)
  • News (Dow Jones Newswires (Singapore), Dow Jones Market Talk (South East Asia), BT Breaking News dan SGX Announcements / Bursa Link)
  • Mobile Platform (Native iPhone App dan Native Android App)
  • Pasaran Saham (Singapura dan Global)

Berbaloi jugalah untuk kita bayar lebih untuk ShareInvestor Station, dapat banyak kelebihan seperti yang dinyatakan di atas. Senang cerita, apa yang Bursa Station ada, ShareInvestor Station ada, ditambah lagi dengan kelebihan yang dinyatakan di atas.

Langgan software Bursa Station atau ShareInvestor di sini: Bursa Station / ShareInvestor

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seminar Labur Saham Syariah Bersama Asri Ahmad Academy Kini Kembali Secara Bersemuka

Berita baik buat mereka yang nak belajar cara melabur saham dari mentor pelaburan saham syariah terkenal Datuk Haji Mohd Asri Bin Haji Ahmad, seminar Labur Saham kini kembali dengan sesi secara bersemuka.

Dianjurkan sejak 2011, seminar ini telah dihadiri lebih 263,000 peserta dari seluruh pelusuk negeri. Dua tahun lalu, sesi ini ditukar menjadi sesi webinar secara online akibat penularan wabak Covid-19.

Ramai yang cakap tak puas belajar secara online, nak dengar dan belajar secara berdepan.

Haa… Inilah peluang anda! Seminar Labur Saham Syariah kini kembali secara face to face.

Program Labur Saham Syariah ini akan diadakan pada 29 Januari 2023 (Ahad), di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam. Belajar seharian dari jam  8.30 pagi – 4.30 petang.

Dalam program ini, para peserta akan didedahkan dengan langkah demi langkah dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang sah, mudah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam Datuk Hj Mohd Asri sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil profesioanal pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

Memang recommended dan sesuai untuk yang baru nak mula kenal dunia pelaburan saham.

Yang lagi best, seminar kali ini PERCUMA sahaja jika anda secara bertiga! Boleh bawa pasangan atau ajak kawan-kawan. Kalau nak daftar seorang pun boleh, yurannya masih mampu milik.

Daftar sini: Labur Saham Syariah @Shah Alam