9 Perbezaan Takaful Dan Insurans Konvensional Yang Perlu Anda Tahu

Kadangkala sukar bagi seseorang itu membuat pilihan untuk memilih polisi insurans yang diyakini, sama ada melalui sistem Takaful atau pun polisi insurans Konvensional. Jadual di bawah menerangkan secara lebih lanjut lagi tentang perbezaan antara kedua-dua sistem ini:

 TAKAFULKONVENSIONAL
ManfaatDibayar dari dana peserta yang berkaitan dengan bantuan bersamaDibayar dari rizab syarikat
PelaburanDana tersebut akan dilaburkan di mana-mana aset yang diluluskan Syariah tanpa faedah dan juga memenuhi sebarang peraturan dan undang-undang insurans nasional yang diperlukan.Dana itu mungkin dilaburkan di mana-mana aset selagi memenuhi peraturan dan undang-undang insurans nasional yang diperlukan.
OperasiMekanisme operasi seiring dengan peraturan yang ditetapkan Syariah.Mekanisme operasi seiring dengan peraturan dan undang-undang nasional.
KeuntunganKeuntungan “underwriting” diagihkan kepada pemegang polisi. Keuntungan pemegang saham dijana daripada pulangan atas pelaburan modal pemegang saham dan perbelanjaan yang dibayar kepada para pemegang saham oleh pemegang polisi untuk (i) menguruskan syarikat itu bagi pihak pemegang polisi; dan (ii) menguruskan dana pelaburan pemegang polisi bagi pihak pemegang polisi.Pemegang polisi tidak mendapat apa-apa bahagian daripada keuntungan “underwriting” (kecuali dalam syarikat bersama); Keuntungan pemegang saham dijana daripada keuntungan pengunderaitan syarikat serta apa-apa pulangan pelaburan.
PremiumPremium yang dibayar dianggap sebagai derma (tabarru ‘) dan penjimatan (mudaraba).Premium yang dibayar mewujudkan kewajipan terhadap syarikat insurans mengenai hubungan jualan dan pembelian
SyarikatSyarikat lebih dikenali sebagai pengendali, yang bertindak sebagai pemegang amanah, pengurus dan juga usahawanHubungan antara syarikat dengan pemegang polisi adalah satu kepada satu
SyariahSistem Takaful bebas dari elemen riba dan unsur-unsur lain yang dilarang, dan berkembang di sekitar unsur-unsur mudaraba, tabarru dan unsur-unsur syariah yang lain.Konvensyen insurans (termasuk penanggung insurans bersama) mungkin melibatkan riba dan beberapa unsur lain, yang mungkin tidak dapat dipraktikkan oleh prinsip Syariah.
Dana Pemegang PolisiDana pemegang polisi dimiliki oleh pemegang polisi secara kolektif dan diuruskan oleh para pemegang sahamSemua dana (sama ada pemegang polisi dan pemegang saham) adalah milik syarikat, walaupun pemisahan aset boleh dikekalkan antara pemegang saham dan pemegang polisi untuk insuran khusus (misalnya dengan keuntungan).
PeraturanMekanisme operasi dan produk mestilah patuh Syariah dan selaras dengan undang-undang negara dan peraturan insurans yang diperlukan.Mekanisme operasi dan produk perlu mengikut undang-undang dan peraturan insurans yang diperlukan.

Sumber Rujukan: Mohammed Khan, Takaful vs. Conventional Insurance. Islamic Finance and Practice – fail PDF

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg

Orang Islam Wajib Memilih Takaful

Dah tahu perbezaan di antara Takaful dan Konvensional? Bagus!

Dan untuk peringatan kita semua sebagai umat Islam, kita harus berpegang kukuh bahawa Insurans Konvensional mengandungi unsur-unsur riba yang tidak patuh Syariah. Manakalah bagi Takaful pula, ianya adalah bebas daripada sebarang unsur riba dan unsur-unsur lain yang dilarang – yang menyebabkannya patuh Syariah.

Kami hanya menyampaikan ilmu, keputusannya terletak kepada anda.

Tapi malangnya, rakyat Malaysia masih lagi kurang faham mengapa pentingnya Takaful dalam kehidupan seharian. Mana taknya, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lebih 14,000 Pelan Perlindungan Takaful PruBSN Dibeli Melalui Akaun 2 KWSP

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Lebih 14,000 pelan perlindungan takaful telah dibeli daripada Prudential BSN Takaful Bhd (PruBSN) oleh ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di bawah inisiatif i-Lindung.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PruBSN Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata lanjutan kedua inisiatif i-Lindung KWSP itu akan membantu lebih ramai orang dan ahli keluarga mereka mempunyai perlindungan daripada sebarang keadaan yang tidak dijangka.

“Kami percaya lebih ramai ahli daripada golongan pertengahan mendapatkan perlindungan berikutan pengumuman KWSP bahawa mereka kini boleh menggunakan dana daripada Akaun 2 untuk membeli produk takaful untuk diri mereka sendiri dan ahli keluarga terdekat,” katanya kepada Bernama.

Menurut KWSP, lebih 102,301 ahli telah membeli 118,166 polisi dan produk takaful melalui platform i-Lindung sejak dilancarkan pada Julai 2022 hingga Disember 2023.

Pada Februari 2024, dana persaraan itu memperluaskan perlindungan polisi kepada ahli keluarga terdekat.

Wan Saifulrizal berkata PruBSN dalam masa yang sama memahami keperluan mendesak untuk membangunkan pelan perlindungan dengan teliti bagi menangani peningkatan kos penjagaan kesihatan dan sara hidup.

Melalui kerjasama dengan KWSP, PruBSN menawarkan empat pelan perlindungan takaful, iaitu PruBSN Lindung, PruBSN Lindung Famili, PruBSN Cegah, dan PruBSN Cegah Famili — meliputi perlindungan takaful hayat dan penyakit kritikal pada premium yang berpatutan.

Mengenai perkembangan lain, Wan Saifulrizal berkata halangan seperti inflasi perubatan mungkin memberi kesan kepada tahap kemampuan orang ramai bagi mendapatkan pelan perlindungan perubatan.

“Kami percaya beberapa penetapan semula harga dilakukan pada pelan perlindungan perubatan tahun ini disebabkan oleh inflasi perubatan. “Oleh itu, kami akan menyediakan beberapa pilihan seperti menyemak liputan, atau mungkin memilih pelan yang lebih berpatutan untuk meneruskan perlindungan,” katanya.

Selain itu, beliau menyatakan bahawa pelaksanaan cukai perkhidmatan tambahan daripada enam peratus kepada lapan peratus juga merupakan antara halangan baharu bagi industri takaful.

Ia mungkin tidak memberi kesan kepada individu, bagaimanapun, syarikat yang berhasrat untuk menyediakan perlindungan takaful sebagai sebahagian daripada faedah kepada pekerja mereka, perlu membayar lebih disebabkan cukai perkhidmatan tambahan itu, katanya.

“Jadi, kami perlu memastikan pakej kami disasarkan dan mempunyai harga yang bersesuaian kepada segmen yang mampu mendapatkan pelan perlindungan itu,” kata Wan Saifulrizal.

Beliau menyatakan bilangan sijil yang dikuatkuasakan untuk suku pertama 2024 semakin meningkat walaupun berlaku pelarasan harga. PruBSN kini mempunyai lebih daripada dua juta pelanggan sejak penubuhannya pada tahun 2006.

Persatuan Takaful Malaysia (MTA) baru-baru ini mendedahkan bahawa perniagaan takaful keluarga menambah 1.13 juta sijil baharu dengan sumbangan kasar sebanyak RM9.59 bilion pada 2023 berbanding 1.31 juta sijil baharu dengan sumbangan kasar RM10.06 bilion pada 2022.

— BERNAMA