CANSLIM – Mencari Syarikat Kegemaran Pelabur Institusi

Pelaburan saham adalah satu perniagaan yang melibatkan pelbagai pihak. Syarikat saham adalah tunjang kepada ekonomi negara.

Oleh itu, pelaburan saham bukanlah satu permainan tetapi perniagaan yang mempunyai sandaran aset syarikat dan diuruskan oleh orang-orang yang berkelayakan dan berpengaruh.

Ada hampir 1,000 syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia. Oleh itu, pemilihan saham yang betul adalah sangat penting untuk menjamin keuntungan boleh dicapai dalam jangka masa yang ditetapkan.

Pemilihan saham menggunakan kaedah CANSLIM ini adalah cara terpantas untuk mencari saham berpotensi sebelum pelabur institusi melabur ke dalam saham tersebut.

Secara asasnya CANSLIM adalah singkatan akronim yang menggabungkan 7 kriteria dalam pemilihan saham.

Kriteria CANSLIM adalah seperti berikut:

 1. ‘C’ – Current Quarter Earning
 2. ‘A’ – Annual Earning
 3. ‘N’ – New product/management/event
 4. ‘S’ – Supply and Demand
 5. ‘L’ – Leader/laggard
 6. ‘I’ – Institutional
 7. ‘M’ – Market direction

Kali ini, kita akan tengok pula elemen ‘I’ iaitu institutional.

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan ‘Institutional’?

Institutional merujuk kepada sebuah entiti pelaburan sama ada kerajaan ataupun swasta yang melabur dalam pasaran modal atau lebih dikenali sebagai jerung di kalangan pelabur.

Jerung adalah entiti yang mempunyai kuasa beli yang besar dan boleh menggerakkan pasaran naik ataupun turun.

Contoh badan institusi yang terkenal di Bursa Malaysia adalah seperti di bawah:

 • Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
 • Kumpulan Wang Persaraan (KWAP)
 • Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT)
 • Lembaga Tabung Haji (LTH)
 • Permodalan Nasional Berhad (PNB)

Dalam kaedah CANSLIM, kriteria ‘I’ atau institutional ini penting untuk melihat syarikat-syarikat kegemaran jerung dimana mereka akan memegang saham syarikat yang berpotensi untuk berkembang di masa akan datang.

Syarikat saham yang dibeli oleh pihak institusi membuktikan bahawa syarikat tersebut mempunyai asas kewangan syarikat yang baik.

Mari kita lihat bagaimana untuk mengetahui syarikat yang telah dibeli oleh jerung di Bursa Malaysia.

1. PMETAL

Sumber : Bursa Marketplace

Syarikat PMETAL merupakan leader dalam industri pembuatan Aluminium. Syarikat ini mencatatkan keuntungan bersih yang konsisten sepanjang 5 tahun yang lalu.

Seperti dalam gambar di atas, KWSP/Employees Provident Fund (EPF) mempunyai pegangan sebanyak 4.98% di dalam syarikat PMETAL.

Sumber : Trading View

Harga saham PMETAL ini kelihatan terus-menerus naik, seiring dengan fundamental syarikat yang padu dan harga besi dunia yang baru-baru ini telah membuat All-Time High.

2. BANK ISLAM

Sumber : Bursa Marketplace

Bank Islam adalah anak syarikat kepada Lembaga Tabung Haji (LTH) tidak hairanlah LTH merupakan pemegang terbesar dalam saham Bank Islam.

Diikuti oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) pemegang kedua terbesar iaitu sebanyak 14.29%. Lain-lain institusi besar yang mempunyai saham Bank Islam adalah KWSP dan KWAP.

Sumber: Trading View

Seperti kebanyakan saham lain, apabila PKP dilaksanakan pada Mac 2020 yang lalu, saham Bank Islam turut merudum. Tetapi apabila keadaan semakin pulih, harga saham semakin meningkat naik.

3. Boustead Plantation (BPLANT)

Syarikat Boustead Plantation di bawah kumpulan Boustead Holdings dimana syarikat Boustead Holdings adalah di bawah Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).

Gambar menunjukkan pegangan LTAT sebanyak 12.10%.

Saham BPLANT berada dalam aliran uptrend sejak kejatuhan yang besar pada Mac 2020. Dengan pasaran komoditi kelapa sawit berada dalam keadaan super bullish cycle, memberikan manfaat besar pada saham-saham perladangan seperti BPLANT.

Inilah gaya pemilihan saham menggunakan CANSLIM. Kita perlu mengkaji badan institusi mana yang membeli dan menyimpan saham tersebut.

Jika terdapat banyak institusi yang membeli saham tersebut, ini menunjukkan saham tersebut merupakan syarikat yang bernilai dan sesuai untuk dilaburkan.


Ada banyak video YouTube dan ebook percuma yang ajar teknik-teknik asas untuk melabur di pasaran saham. Nak cari semua memakan masa.

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham? Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi “ZERO” dan masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

 • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang.
 • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
 • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Previous ArticleNext Article

Bagaimana Perubahan Trend Boleh Dikesan Dengan 3 Tanda Ini

Dalam kita melalui proses untuk menjadi seorang pelabur dan pedagang yang berjaya, pemahaman dan pembacaan carta mestilah baik. Hal ini kerana, untuk kita membuat keputusan membeli dan menjual kita perlu mahir dalam membaca carta.

Pemahaman analisis teknikal juga adalah salah satu tiang untuk kita berjaya menjadi seorang pelabur. Salah satu buku lagenda tulisan Steve Nison berjudul Japanese Candlestick Charting Techniques banyak menceritakan bagaimana untuk kita mahir membaca carta menggunakan candlestick pattern.

Candlestick adalah bar hijau dan merah yang terdapat di dalam carta dan ianya terbentuk dengan 4 ciri-ciri iaitu Open, Close, High dan Low. Selain itu, pembentukan candlestick menceritakan psikologi manusia dalam melakukan keputusan membeli dan menjual.

Untuk gambaran  yang jelas boleh lihat gambar di bawah.

Dalam kita melabur dan berdagang terdapat beberapa candlestick patterns yang boleh kita gunakan untuk mengesan perubahan trend.

Mari kita lihat tiga candlestick pattern yang mempunyai potensi membuat perubahan trend dalam carta.

1. Hammer Pattern

Candlestick pattern yang popular di kalangan pelabur adalah Hammer. Hal ini kerana ia sangat senang untuk dikesan di dalam carta. Hammer pattern yang baik selalunya berada di dalam aliran downtrend.

Jika hammer pattern berada di dalam aliran uptrend, kewujudannya menjadi tidak signifikan.

Sumber : Investopedia

Seperti dalam gambar di atas, carta menunjukkan aliran downtrend untuk beberapa ketika, namun, candle hammer muncul menunjukan minat belian sudah mula berlaku. Apabila candle hammer telah sempurna, kita boleh mengambil posisi di dalam pasaran.

Selain daripada itu, volume juga perlu diperhatikan semasa candle hammer ini terbentuk. Volume yang tinggi menandakan pattern yang sempurna.

2. Engulfing Pattern

Selain hammer pattern, engulfing juga menjadi kegemaran para pelabur. Pattern ini muncul apabila terdapat satu candlestick besar dan satu candlestick kecil. Pattern ini juga mempunyai signifikan yang besar apabila muncul dalam aliran downtrend.

Sumber : Investopedia

Pattern engulfing ini menceritakan pihak pembeli telah berjaya untuk menolak harga ke atas paras tertinggi candle sebelumnya. Secara psikologinya, minat belian mula masuk ke dalam pasaran.

Candlestick yang ke tiga selepas candlestick besar perlulah ditutup lebih tinggi berbanding sebelum untuk meneruskan aliran menaik. Jika pattern seperti di atas muncul di dalam pasaran, anda boleh cuba memasuki pasaran dan pastikan anda mempunyai trading plan yang betul.

3. Morning Star

Pattern morning star adalah pattern yang dibentuk oleh 3 batang candle. Candlestick yang pertama adalah candlestick bearish di mana harga tutup lebih rendah berbanding harga buka.

Pada candlestick kedua adalah candlestick bullish kecil dan yang ketiga adalah candlestick yang lebih besar dari yang kedua dan harga tutup lebih tinggi dan menunjukkan minat belian sudah mula masuk pasaran.

Morning star adalah tanda-tanda awal dalam mengesan perubahan trend bakal berlaku.

Sumber : Investopedia

Tanda-tanda awal perubahan trend boleh dilihat jika salah satu daripada 3 pattern ini muncul. Walaubagaimanapun, kita perlu bersedia dengan trading plan yang betul sebelum membuat sebarang keputusan untuk membeli atau menjual.

Sebagai pelabur kita perlu bersedia jika pasaran bergerak melawan arus trading plan kita. Pastikan kita tidak merisikokan wang lebihan dengan risiko yang besar dan boleh merosakan modal pelaburan kita.

Peluang Sauk Saham Yang Membuat Reversal

ebook reversal candlestick

Buy on Dip ialah teknik membeli saham ketika anda nampak Bullish Reversal candlestick muncul pada carta.

Teknik ini dapat membantu memberitahu anda kemungkinan pertukaran trend yang akan berlaku.

Ia akan memudahkan anda untuk membuat keputusan bila waktu yang sesuai nak beli saham apabila saham dalam watchlist anda membuat pullback. 

Dalam e-book ini, anda akan belajar: 

1.  Memahami trend
2.  Kuasai support & resistance
3.  Berkenalan dengan jenis-jenis carta
4.  Memahami bagaimana pembentukan candlestick
5.  Belajar beli ketika bullish reversal candlestick muncul pada carta
6.  Belajar jual ketika bearish reversal candlestick muncul pada carta
7.  Ada contoh kajian kes. Bukan 1 tapi 6 kajian kes!

Dapatkan eBook Reversal Candlestick -> https://thekapital.my/ebook-reversalcandlestick

Majalah Labur