5 Tips Berjimat Para Jutawan Yang Boleh Kita Ikuti

Seronoknya kalau hidup banyak duitkan? Tapi duit kalau dikikis lama-lama akan habis juga.

Sebenarnya amalan berjimat-cermat ni bukan sahaja diamalkan oleh golongan rakyat marhaen semata-mata, tetapi ianya turut diamalkan oleh mereka yang kaya-raya.

Nak tahu jutawan serta selebriti mana yang suka berjimat?

1. Shailene Woodley

Kredit Gambar: Netral.news

Sepanjang hidupnya, Woodley lebih suka berjimat dengan cara membeli barangan terpakai Boleh dikatakan hampir 97% pakaian yang dimiliki beliau adalah pakaian terpakai.

Bintang The Fault of Our Stars ini akan membeli daripada kedai pakaian terpakai, teman-teman rapat dan sebagainya. Padahal aktres terkenal sepertinya boleh sahaja membeli pelbagai jenis barangan mewah tanpa perlu risau.

2. Gilbert Gottfried

Kredit Gambar: Twitter

Pelawak serta pelakon terkenal ini juga merupakan seorang yang berjimat-cermat walaupun beliau telah bergelar jutawan. Beliau masih kuat bekerja dan hidup normal seperti orang lain.

Hasil pendapatannya dilaburkan untuk mendapat pulangan yang berlipat kali ganda. Semua ini beliau lakukan untuk anak-anaknya.

Satu lagi perangai Gottfried adalah, beliau tidak suka menunjuk-nunjuk. Bukan apa, selalunya orang yang suka menunjuk-nunjuk ni, mesti akan suka membazirkan?

Sebabnya mereka nak tunjukkan kekayaan mereka itu kepada orang. Jadi kalau anda terasa yang diri anda itu termasuk golongan yang suka menunjuk, silalah kikis sikap tersebut.

3. Viviene Westwood

Kredit Gambar: Wikipedia

Pereka fesyen terkenal ini juga merupakan seorang yang sangat berjimat cermat. Beliau tidak suka membazir, tidak kiralah dalam apa jua perkara pun, sama ada makanan, pakaian atau apa sahaja.

Bagi mereka yang bekerja dalam industru fesyen seperti Westwood, soal penampilan merupakan soal yang sangat penting bukan. Tetapi ini tidak bermakna Westwood sanggup menghabiskan banyak duit untuk tujuan ini.

Bayangkan beliau akan memastikan yang setiap alat soleknya digunakan sehingga betul-betul habis. Padahal jumlah kekayaan dianggarkan hampir USD200 juta.

4. Joe Bastianich

Kredit Gambar: Twitter

Bagi mereka yang meminati program realiti Master Chef, pasti kenal dengan nama ini. Hos rancangan masakan terkemuka ini lebih suka melaburkan wang yang beliau miliki.

Bagi beliau, bukan menjadi satu kesalahan pun untuk hidup berjimat cermat dan berfikir untuk menjadi kaya. Beliau suka melabur dalam bidang yang diceburinya, jadi beliau dapat memberikan sesuatu yang lebih baik kepada pelanggan.

5. Tyra Banks

Kredit Gambar: Twitter

Siapa yang tak kenal dengan supermodel cantik ini. Dianggarkan jumlah kekayaan supermodel ini adalah bernilai USD90 juta. Tetapi ini tak bermakna Tyra Banks seorang yang boros.

Katanya sejak dari remaja lagi, beliau akan mendisiplinkan dirinya untuk menyimpan sedikit duit elaun yang diberikan oleh ibunya. Sikap ini masih diteruskan sehingga ke hari ini.

Mereka yang berstatus jutawan pun mengamalkan hidup sederhana dan berjimat-cermat. Jadi apa alasan kita untuk tidak melakukan hal yang sama? Pokok pangkalnya sama ada kita mahu ataupun tidak.

Sumber Rujukan: Gila Hartanah

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

Nak Mohon Kad Kredit? 5 Perkara Penting Untuk Dipertimbangkan

Satu ketika dahulu, kad kredit dianggap sebagai lambang kemewahan. Tetapi sejajar dengan perkembangan semasa, hari ini kad kredit merupakan salah satu keperluan.

Ini kerana ianya lebih selamat dan mudah kerana pemilik tidak perlu lagi membawa cash yang banyak semasa keluar untuk berbelanja.

Jadi, sekiranya anda ingin memohon untuk mendapatkan kad kredit, apakah perkara penting yang harus anda pertimbangkan?

1. Yuran Tahunan

Lihat dahulu yuran tahunan yang dikenakan kepada pemilik kad. Ini kerana yuran yang dikenakan adalah berbeza antara satu institusi dengan satu institusi kewangan yang lain.

Dan, tentunya ada juga kad kredit yang memberikan pengecualian ke atas yuran ini. Walaupun yuran yang dikenakan tidak terlalu tinggi, tetapi jika ada yang murah, mengapa anda harus memilih untuk membayar lebih?

2. Manfaat

Yang paling disukai ramai tentunya manfaat yang bakal diperoleh oleh pemilik kad kredit tersebut.

Terdapat pelbagai jenis manfaat ataupun ganjaran yang bakal dinikmati seperti rebat untuk penggunaan petrol, mata ganjaran berbelanja, ‘cashback’ dan sebagainya.

3. Ansuran Tanpa Faedah

Tahukah anda terdapat banyak kedai yang telah mula menawarkan servis ataupun produk mereka secara ansuran bulanan tanpa mengenakan sebarang faedah?

Dan manfaat ini hanya dapat dinikmati oleh pemegang kad kredit daripada bank terpilih sahaja. Jadi, buat sedikit survey, adakah kad kredit yang bakal anda miliki itu diterima di banyak buah kedai?

Sekiranya ya, teruskan rancangan anda untuk memohon kad kredit tersebut. Ini sekaligus dapat menjimatkan lagi poket anda.

4. Penggunaan Di Luar Negara

Mungkin sekarang kita tak dapat nak travel ke luar negara. Tetapi selepas situasi Covid-19 di negara kita semakin pulih da selalu ke luar negara atas urusan kerja mahupun melancong, boleh pilih kad kredit yang dapat memudahkan lagi urusan semasa berada di luar negara.

Pastikan kad tersebut mudah diterima di pelbagai tempat, caj yang dikenakan dan tukaran mata wang asing adalah berpatutan.

5. Pengeluaran Tunai

Sekiranya berlaku kecemasan dan anda sangat terdesak dan memerlukan cash pada ketika itu, anda boleh menunaikan duit tersebut di mesin ATM dengan hanya menggunakan kad kredit itu sahaja.

Ada dua kos yang akan terlibat iaitu yuran pendahuluan tunai (biasanya 5% daripada jumlah) dan juga kadar faedah pendahuluan tunai (lazimnya 18% setahun yang dikira berdasarkan dasar harian).

Banyak bukan? Jadi carilah kad kredit yang mengenakan faedah yang paling rendah.

Kesimpulannya, pilihlah kad kredit yang sesuai dengan gaya hidup dan keperluan hidup. Walaupun ianya dapat memudahkan banyak urusan kewangan, anda harus berjaga-jaga.

Tersilap langkah, memang merana jawabnya.

Sumber Rujukan: Duit Kertas

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur