‘Fat Finger Syndrome’, Kesilapan Yang Ditakuti Dalam Dunia Saham Dan 5 Peristiwa Yang Pernah Berlaku

Melakukan kesilapan di dalam pelaburan saham merupakan sesuatu yang tidak dapat dielakkan terutamanya kepada pelabur yang masih baru dalam pasaran. Kesilapan tersebut merupakan salah satu cara untuk kita belajar yang akan mendewasak kita.

Di antara faktor utama kita melakukan kesilapan tersebut sama ada kita tidak mempunyai ilmu yang cukup di dalam saham atau kita sudah mempunyai ilmu yang mantap tetapi sifat tamak yang menguasai diri kita yang menjadikan kita bertindak mengikut perasaan.

Namun bagaimana sekiranya kesilapan itu berpunca daripada masalah teknikal seperti kesilapan key-in data pembelian atau penjualan saham?

Kesilapan yang berpuca daripada masalah teknikal ini di dalam pasaran saham ini dikenali sebagai fat finger syndrome yang melibatkan trader dari syarikat gergasi.

Fat finger syndrome ini jarang berlaku di pasaran saham tetapi sekali ianya berlaku, memang boleh membawa malapetaka yang besar kepada pasaran pada hari tersebut.

Mari kita lihat senarai fat finger syndrome yang terkenal pernah berlaku di dalam pasaran saham dunia.

1. Jardine Matheson Holdings Ltd.

Kesilapan yang berlaku terhadap sebuah syarikat konglomerat di Singapura pada tahun lepas yang menyebabkan pasaran saham Singapura terganggu. Kesan daripada kesilapan teknikal ini telah menyebabkan nilai saham syarikat ini susut sebanyak $55.6 bilion.

Kesilapan ini berlaku ketika pre-market trading dan kembali kepada keadaan seperti sedia kala apabila pasaran membuat pembetulan dalam tempoh yang singkat.

2. Samsung

Kesilapan yang berlaku pada tahun 2018 ini adalah disebabkan pekerja syarikat tersebut di bahagian finance yang melakukan kesilapan dengan memberi saham penghargaan (biasa dilakukan oleh mana-mana syarikat gergasi dunia kepada pekerja cemerlang mereka) dengan jumlah yang terlalu besar kepada pekerja mereka.

Saham yang diberikan itu adalah 30 kali ganda melebihi share outstanding Samsung di pasaran. Menyedari kesilapan yang berlaku itu, Samsung mengambil tindakan pantas dengan membatalkan pemilikan saham tersebut kepada para pekerja yang terlibat.

3. Mizuho

Kesilapan yang dilakukan oleh Mizuho apabila syarikat tersebut telah menjual saham mereka sebanyak 610,000 unit dengan harga 1 Yen seunit yang mana sepatutnya mereka perlu menjual saham syarikat mereka dengan harga 1 unit dengan harga 610,000 Yen.

Ini telah menyebabkan mereka telah mengalami kerugian sebanyak $345 juta dalam pasaran saham Jepun.

4. Pasaran Saham Jepun (Nikkei)

Peristiwa ini yang berlaku pada tahun 2014 apabila syarikat broker di Jepun telah melakukan kesilapan dengan memasukan jumlah saham pembelian yang sangat besar terhadap syarikat blue chip di Jepun termasuklah Toyota, Honda dan Nomura Holdings.

Kesilapan key-in data tersebut telah menyebabkan mereka membeli separuh saham Toyota. Jumlah kesilapan yang berlaku itu berjumlah $617 bilion. Walaubagaimanapun, kerajaan Jepun sempat bertindak pantas dengan membetulkan pasaran saham negara mereka.

5. TCL Technology Group

Kesilapan yang dilakukan oleh seorang trader kepada pengerusi syarikat TCL Technology Group, Li Dongsheng yang telah menjual semua pegangan saham miliknya sebanyak 5 juta unit. Walaubagaimanapun, Li Dongsheng membeli kembali saham tersebut dalam tempoh dua jam kemudian.

Kesilapan ini yang berlaku pada awal bulan ini dan Li Dongsheng telah memohon maaf kepada pemegang saham syarikat tersebut.

Sumber Rujukan: https://economictimes.indiatimes.com/markets/stocks/news/oops-a-brief-history-of-some-of-the-markets-worst-fat-fingers/fat-fingers-fiasco/slideshow/67683873.cms

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seminar Labur Saham Syariah Bersama Asri Ahmad Academy Kini Kembali Secara Bersemuka

Berita baik buat mereka yang nak belajar cara melabur saham dari mentor pelaburan saham syariah terkenal Datuk Haji Mohd Asri Bin Haji Ahmad, seminar Labur Saham kini kembali dengan sesi secara bersemuka.

Dianjurkan sejak 2011, seminar ini telah dihadiri lebih 263,000 peserta dari seluruh pelusuk negeri. Dua tahun lalu, sesi ini ditukar menjadi sesi webinar secara online akibat penularan wabak Covid-19.

Ramai yang cakap tak puas belajar secara online, nak dengar dan belajar secara berdepan.

Haa… Inilah peluang anda! Seminar Labur Saham Syariah kini kembali secara face to face.

Program Labur Saham Syariah ini akan diadakan pada 29 Januari 2023 (Ahad), di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam. Belajar seharian dari jam  8.30 pagi – 4.30 petang.

Dalam program ini, para peserta akan didedahkan dengan langkah demi langkah dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang sah, mudah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam Datuk Hj Mohd Asri sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil profesioanal pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

Memang recommended dan sesuai untuk yang baru nak mula kenal dunia pelaburan saham.

Yang lagi best, seminar kali ini PERCUMA sahaja jika anda secara bertiga! Boleh bawa pasangan atau ajak kawan-kawan. Kalau nak daftar seorang pun boleh, yurannya masih mampu milik.

Daftar sini: Labur Saham Syariah @Shah Alam