‘Fat Finger Syndrome’, Kesilapan Yang Ditakuti Dalam Dunia Saham Dan 5 Peristiwa Yang Pernah Berlaku

Melakukan kesilapan di dalam pelaburan saham merupakan sesuatu yang tidak dapat dielakkan terutamanya kepada pelabur yang masih baru dalam pasaran. Kesilapan tersebut merupakan salah satu cara untuk kita belajar yang akan mendewasak kita.

Di antara faktor utama kita melakukan kesilapan tersebut sama ada kita tidak mempunyai ilmu yang cukup di dalam saham atau kita sudah mempunyai ilmu yang mantap tetapi sifat tamak yang menguasai diri kita yang menjadikan kita bertindak mengikut perasaan.

Namun bagaimana sekiranya kesilapan itu berpunca daripada masalah teknikal seperti kesilapan key-in data pembelian atau penjualan saham?

Kesilapan yang berpuca daripada masalah teknikal ini di dalam pasaran saham ini dikenali sebagai fat finger syndrome yang melibatkan trader dari syarikat gergasi.

Fat finger syndrome ini jarang berlaku di pasaran saham tetapi sekali ianya berlaku, memang boleh membawa malapetaka yang besar kepada pasaran pada hari tersebut.

Mari kita lihat senarai fat finger syndrome yang terkenal pernah berlaku di dalam pasaran saham dunia.

1. Jardine Matheson Holdings Ltd.

Kesilapan yang berlaku terhadap sebuah syarikat konglomerat di Singapura pada tahun lepas yang menyebabkan pasaran saham Singapura terganggu. Kesan daripada kesilapan teknikal ini telah menyebabkan nilai saham syarikat ini susut sebanyak $55.6 bilion.

Kesilapan ini berlaku ketika pre-market trading dan kembali kepada keadaan seperti sedia kala apabila pasaran membuat pembetulan dalam tempoh yang singkat.

2. Samsung

Kesilapan yang berlaku pada tahun 2018 ini adalah disebabkan pekerja syarikat tersebut di bahagian finance yang melakukan kesilapan dengan memberi saham penghargaan (biasa dilakukan oleh mana-mana syarikat gergasi dunia kepada pekerja cemerlang mereka) dengan jumlah yang terlalu besar kepada pekerja mereka.

Saham yang diberikan itu adalah 30 kali ganda melebihi share outstanding Samsung di pasaran. Menyedari kesilapan yang berlaku itu, Samsung mengambil tindakan pantas dengan membatalkan pemilikan saham tersebut kepada para pekerja yang terlibat.

3. Mizuho

Kesilapan yang dilakukan oleh Mizuho apabila syarikat tersebut telah menjual saham mereka sebanyak 610,000 unit dengan harga 1 Yen seunit yang mana sepatutnya mereka perlu menjual saham syarikat mereka dengan harga 1 unit dengan harga 610,000 Yen.

Ini telah menyebabkan mereka telah mengalami kerugian sebanyak $345 juta dalam pasaran saham Jepun.

4. Pasaran Saham Jepun (Nikkei)

Peristiwa ini yang berlaku pada tahun 2014 apabila syarikat broker di Jepun telah melakukan kesilapan dengan memasukan jumlah saham pembelian yang sangat besar terhadap syarikat blue chip di Jepun termasuklah Toyota, Honda dan Nomura Holdings.

Kesilapan key-in data tersebut telah menyebabkan mereka membeli separuh saham Toyota. Jumlah kesilapan yang berlaku itu berjumlah $617 bilion. Walaubagaimanapun, kerajaan Jepun sempat bertindak pantas dengan membetulkan pasaran saham negara mereka.

5. TCL Technology Group

Kesilapan yang dilakukan oleh seorang trader kepada pengerusi syarikat TCL Technology Group, Li Dongsheng yang telah menjual semua pegangan saham miliknya sebanyak 5 juta unit. Walaubagaimanapun, Li Dongsheng membeli kembali saham tersebut dalam tempoh dua jam kemudian.

Kesilapan ini yang berlaku pada awal bulan ini dan Li Dongsheng telah memohon maaf kepada pemegang saham syarikat tersebut.

Sumber Rujukan: https://economictimes.indiatimes.com/markets/stocks/news/oops-a-brief-history-of-some-of-the-markets-worst-fat-fingers/fat-fingers-fiasco/slideshow/67683873.cms

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laporan Pendapatan Suku Ketiga Antara Tumpuan Utama Pasaran Global Minggu Ini (14-18 Oktober 2019)

Pasaran saham global bergerak lebih rancak pada minggu lalu berikutan sentimen yang beransur pulih. Tiga faktor yang memacu perkembangan positif ini adalah rundingan perdagangan Amerika Syarikat-China, Brexit dan juga halatuju monetari bank pusat utama dunia.

Kesemua faktor tersebut masih lagi berlegar dalam zon yang tidak pasti, di mana tiada kata putus dalam isu perang perdagangan mahu pun Brexit. Walaubagaimanapun, terdapat tanda positif dalam dua isu ini.

Hal ini telah menyumbang kepada sentimen yang lebih baik dalam pasaran global, di mana terdapat kemajuan besar dalam rundingan Brexit dalam pertemuan di antara Perdana Menteri United Kingdom dan Ireland (Boris Johnson dan Leo Varadkar).

Daripada sudut lain, prospek kata sepakat di antara AS-China dalam perjanjian perdagangan semakin meningkat apabila Presiden Donald Trump berkata perjanjian fasa pertama berjaya dicapai. Komen oleh beliau telah memangkin kenaikan tiga indeks utama Wall Street melebihi satu peratus pada penutupan hari Jumaat sebelum ia ditutup lebih rendah daripada paras tertinggi hari tersebut.

Rundingan di antara dua kuasa besar ekonomi dunia ini bersambung pada minggu lalu selepas terhenti selama beberapa bulan. Perkembangan positif menunjukkan China bersetuju untuk membeli $50 billion produk pertanian Amerika Syarikat dan juga patuh kepada beberapa konsesi harta intelek oleh White House.

Pasaran saham Asia pada hari Isnin dibuka lebih tinggi berikutan kemajuan dalam dua rundingan besar pada minggu lalu. Sentimen positif telah menyumbang kepada kenaikan indeks saham Asia pada awal pembukaan hari Isnin (14 Oktober 2019), sekaligus memberi tekanan kepada aset safe-haven seperti matawang Yen, emas dan bon.

Minggu ini, perhatian sekali lagi akan terarah kepada isu geopolitik dan perdagangan terutamanya Brexit dan rundingan AS-China. Pasaran akan meneliti sama ada terdapat kemajuan baru dalam rundingan untuk dijadikan panduan dalam pemilihan aset pelaburan.

Selain daripada itu, laporan pendapatan suku ketiga tahun 2019 oleh syarikat-syarikat di Wall Street juga dijangka memangkin pergerakan pasaran global sepanjang minggu ini.

Berikut adalah tema utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Ekonomi China Masih Perlahan

Pasaran saham Asia membuat kenaikan yang memberangsangkan selepas hasil positif dalam rundingan perdagangan AS-China yang berakhir pada hujung minggu lalu. Walaubagaimanapun, data ekonomi terbaru masih menunjukkan aktiviti ekonomi yang lemah di China.

Dalam data perdagangan yang dikeluarkan pada hari Isnin (14 Oktober 2019), eksport China jatuh ke paras terendah sejak Mac 2019 pada kadar 3.2% secara tahunan. Import pula jatuh lebih banyak pada kadar 8.2% yang merupakan paras terendah sejak tahun 2016.

Terdapat bukti yang lebih kukuh menunjukkan ekonomi China kini berhadapan kesukaran dengan kemerosotan 5.2% secara tahunan dalam jualan kereta. Ia juga adalah kejatuhan yang ke 15 bulan berturut-turut.

Menambah lagi kebimbangan dalam ekonomi global, data pengeluaran industri Zon Eropah yang turut dikeluarkan pada hari Isnin mencatat bacaan lebih rendah daripada jangkaan dengan kejatuhan 2.8% pada bulan Ogos, berbanding bulan yang sama pada tahun sebelum.

2. Kemajuan Dalam Rundingan Brexit

Kecelaruan dalam isu Brexit sejak sekian lama, sedikit terlerai apabila Perdana Menteri UK Boris Johnson dan Leo Varadkar (Perdana Menteri Ireland) kini melihat potensi untuk memeterai perjanjian. Perkembangan terbaru ini sememangnya adalah satu kejutan positif kepada ekonomi UK, di mana ia memberi faedah kepada pasaran matawang dengan lonjakan Pound Sterling pada dua sesi dagangan terakhir minggu lalu.

Jangkaan terhadap pemotongan kadar faedah oleh Bank of England (BoE) juga merosot berikutan potensi hasil positif dalam rundingan Brexit, sekaligus mengurangkan ketidakpastian dalam ekonomi United Kingdom.

Walaupun maklumat lanjut tentang kata sepakat masih belum jelas, komen positif oleh pihak Ireland dan ketua perunding Kesatuan Eropah (EU) menggambarkan situasi yang baik dalam isu ini. Isu sempadan Ireland adalah isu utama yang perlu diatasi dan inilah halangan terbesar dalam rundingan sejak tahun lalu.

3. Rundingan AS-China Memangkin Sentimen Positif

Komen positif Presiden Donald Trump telah memangkin kenaikan Wall Street pada minggu lalu. Walaubagaimanapun ia bukanlah satu perjanjian yang telah dicapai secara formal. Para pelabur masih lagi meneliti isu ini dan perkembangan terbaru menunjukkan pihak China mahu rundingan lebih lama sebelum menandatangani perjanjian fasa pertama.

Indeks saham global pada lewat dagangan hari Isnin dan pembukaan pasaran New York bergerak lebih rendah berikutan sebilangan pelabur yang mahu melihat kepastian dalam perjanjian dagang AS-China sebelum melabur dalam aset berisiko.

Paling penting adalah kesudian Amerika Syarikat untuk membatalkan kenaikan tarif seperti yang dirancang pada 15 Oktober, daripada 25% kepada 30% terhadap $250 billion import dari China. Kata sepakat walaupun belum dipersetujui secara formal menunjukkan ia turut memasukkan perlindungan harta intelek dan juga mata wang. China juga dilaporkan bakal membeli sehingga $50 billion produk pertanian dari Amerika Syarikat.

4. Laporan Pendapatan Suku Ketiga 2019

Isu perdagangan dan geopolitik telah mendominasi pasaran apda minggu lalu dan kini tumpuan juga akan terarah kepada laporan pendapatan syarikat pada suku ketiga 2019.

Pasaran menjangka berita yang kurang baik dalam laporan kali ini, dengan tumpuan akan terarah kepada kaunter-kaunter perbankan seperti JP Morgan, Citygroup, Goldman Sachs dan Well Fargo.

Dengan kadar faedah dasar yang telah diturunkan oleh Federal Reserve pada tahun ini, kita menjangka keuntungan bank-bank di Amerika Syarikat merosot lebih daripada satu peratus. Hal ini dinyatakan sendiri oleh penganalisa di Refinitiv, David Aurelio.

Ini akan menjadi kejatuhan pertama sejak suku ketiga tahun 2016.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.investing.com/news/stock-market-news/asia-shares-cheered-by-sinous-trade-progress-1995651
  2. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-14/trade-war-latest-trump-china-deal-hawks-tariffs-agriculture-k1qb35cm
  3. https://www.cnbc.com/2019/10/11/cramers-week-ahead-it-is-shaping-up-to-be-a-good-week-for-earnings.html
  4. https://seekingalpha.com/article/4296256-weighing-week-ahead-defining-moment-financial-markets
  5. https://www.investing.com/analysis/same-3-drivers-changing-tone-will-move-markets-in–week-ahead-200472898
  6. https://www.investing.com/news/stock-market-news/top-5-things-to-know-in-the-market-on-monday-1995780
  7. https://in.reuters.com/article/us-global-markets/global-stocks-slip-amid-lack-of-detail-on-trade-deal-idINKBN1WT018
  8. https://www.cnbc.com/2019/10/11/profits-expected-to-fall-as-earnings-season-kicks-off-in-the-week-ahead.html

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Saham MTAG Group Boleh Dipohon di MITI Pada Harga RM0.53 Seunit

Musim IPO kembali rancak nampaknya, dan terbaru syarikat MTAG Group Berhad bakal disenaraikan di Bursa Malaysia.

Golongan Bumiputera bertuah kerana saham MTAG Group ini boleh dipohon di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dengan harga RM0.53 seunit. Ada sebanyak 68,161,500 unit diperuntukkan untuk golongan Bumiputera, boleh tahan banyak jugalah.

Saham Khas Bumiputera bagi syarikat MTAG Group dibuka bermula 24 Jun 2019 (Isnin) sehingga 28 Jun 2019 (Jumaat) jam 12.00 tengahari.

Minima pembelian 1000 unit, jadi modal minima adalah RM530 untuk beli di MITI ni.

Siapa MTAG Group Berhad ni?

MTAG merupakan syarikat pegangan pelaburan yang terlibat dalam percetakan label dan pelekat serta turut terlibat dalam pengedaran pita industri dan produk pelekat di bawah jenama 3M dan Henkel.

Sumber: https://mtaggroup.com/

Langkah-Langkah Nak Beli IPO MTAG Group Melalui MITI

1. Klik Laman Web Saham Online MITI

2. Log Masuk Dengan Menggunakan ID Pengguna (Nombor Kad Pengenalan) Dan Kata Laluan Bagi Pengguna Yang Telah Berdaftar

3a. Bagi Yang Belum Berdaftar, Pilih Jenis Pelabur (Individu) Dan Klik Daftar

3b. Lengkapkan Borang Pendaftaran

3c. Pendaftaran Dah Selesai, Semak Emel

3d. Log Masuk Menggunakan ID Pengguna (Nombor Kad Pengenalan) Dan Kata Laluan

4. Klik Pohon IPO MTAG Group Berhad

5. Masukkan Jumlah Unit Yang Hendak Dipohon (Minima 1000 Unit)

Sediakan Dokumen Penting

*Salinan Penyata Akaun Sistem Depositori Pusat (CDS) boleh diambil dari aplikasi Bursa Anywhere yang baru dilancarkan. Boleh baca lagi di sini.

Bila dah submit online, sila rujuk kepada senarai semak dan pastikan semua dokumen lengkap. Penyata Kewangan adalah penting, begitu juga Penyata ASB dan Tabung Haji.

Sebab menerusi penyata kewangan inilah, MITI boleh tahu berapa jumlah unit yang kita layak untuk beli. Kalau letak bilangan unit tinggi, tapi tiada dokumen sokongan yang cantik, kalau dapat nanti akan ikut kita punya kemampuan.

Bagi Pegawai Kerajaan pula, perlu disertakan surat kebenaran rasmi oleh Ketua Jabatan, Ketua Bahagian atau Ketua Seksyen.

Kelebihan Memohon IPO Melalui MITI

Senang cerita, permohonan IPO melalui MITI adalah sedikit leceh kerana perlu isi borang, sertakan penyata kewangan, minta bos sign (bagi pegawai kerajaan), kemudian perlu pos atau hantar sendiri ke pejabat MITI di Kuala Lumpur. Tetapi cuba tanya mereka yang dah pernah memohon melalui MITI, mesti berpeluang cerah untuk dapat IPO tersebut.

Sebaliknya bagi IPO yang dipohon melalui bank pelaburan atau broker pula, proses sangat mudah dan semuanya dibuat secara online, tetapi peluang tipis nak dapat IPO tersebut. Ini kerana persaingan sangat tinggi, ramai orang yang apply IPO online, dan terpaksa pula bersaing dengan golongan Bukan-Bumiputera.

Rahsia Nak Lulus IPO Dengan Mudah

Tunggu dulu, sebelum nak apply IPO ni pastikan anda tahu rahsia nak senang lulus. Patutlah ada orang asal mohon IPO je konfem dapat, kita yang tak tahu mungkin susah sikit nak dapat.

Cerita banyak tak guna, jemput baca Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO di Malaysia.

Iklan

10 Saham Patuh Syariah Ini Harganya Naik 100% Dalam Masa 6 Bulan

Belajar saham bersama Tn Hj Asri

Macam tak percaya kan? Mana taknya, sebab anda dah terbiasa dengan 6-8% dividen ASB, atau 10-15% daripada Unit Trust?

Tahu tak duit kita dalam ASB & Unit Trust tu juga dilaburkan dalam pasaran saham Bursa Malaysia? Tak percaya? Baca artikel ini; Dekat mana ASB melabur RM144 bilion duit kita?

Kepada yang tak pernah dengar tentang pasaran saham di Bursa Malaysia, boleh baca dulu 3 artikel ini:

1. 99% Orang Akan Tanya 8 Soalan ini Tentang Pelaburan Saham
2. Intro Kepada Pelaburan Saham di Bursa Malaysia
3. Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Jom kita tengok beberapa harga saham yang telah naik 100% (untung 100%) dalam masa 6 bulan seperti di bawah:

No. Nama Saham Harga 4 Oktober 2016 (RM) Harga 3 April 2017 (RM) Kenaikan % Keuntungan
1 MALTON BHD-W18 0.09 0.60 0.51 566.7%
2 BOON KOON GROUP BHD-WA 0.045 0.235 0.19 422.2%
3 PUC FOUNDER (MSC) BERHAD 0.025 0.10 0.075 300%
4 VISDYNAMICS HOLDINGS BHD 0.22 0.79 0.57 259.1%
5 DAGANG NEXCHANGE BERHAD-WD 0.07 (Dilancarkan pada 13 Oktober 2016) 0.205 0.135 198.9%
6 JHM CONSOLIDATION BHD 1.28 3.57 2.29 178.9%
7 CENSOF HOLDINGS BERHAD-WB 0.09 0.195 (Harga pada 5 April 2017) 0.105 116.7%
8 CUSCAPI BHD 0.13 0.27 0.14 107.7%
9 HALEX HOLDINGS BERHAD 0.40 0.835 0.435 108.8%
10 ETI TECH CORPORATION BHD (TRIVE) 0.085 0.175 0.09 105.9%
11 CENSOF HOLDINGS BERHAD-WA 0.055 0.11 0.055 100%
12 PLASTRADE TECHNOLOGY BHD (PTB) 0.14 0.275 0.135 96.4%
13 BIOALPHA HOLDINGS BERHAD-WA 0.105 0.185 0.08 76.2%

Ada banyak lagi, tapi cukuplah kami tunjuk banyak ini dulu.

Untung 566.7%? Bahasa Matematiknya Labur RM1,000 Kemudian Harga Saham Naik, Dapat Untung RM5,560

Jangan salah faham, ini bukan confirm kalau melabur terus dapat untung. Silap haribulan boleh rugi. Sebab itu adat pelaburan. Ini bukan skim cepat kaya pak man telo! Cuma nak beritahu itulah jumlah keuntungan yang diperoleh kepada mereka yang ambil keputusan beli saham MALTON BHD-W18 6 bulan lepas.

Situasi ini jarang berlaku, tapi tidak mustahil sebab buktinya dah ditunjukkan saham MALTON BHD-W18.

Boleh tengok sendiri di Bursa Malaysia atau BursaMarketplace kalau tak percaya. Paca carta Klik 1Y (setahun) dan tengok sendiri.

Siapa kata pelaburan saham ni tak boleh buat duit ketika ekonomi tak berapa bagus? Kita hanya perlu belajar saham “APA” nak beli? “BILA” nak beli dan “BILA” nak jual.

Ya betul, semuanya kena buat sendiri, untung sendiri, rugi juga sendiri. Nak peram saham tu setahun? 6 bulan? Sebulan? Seminggu? Sehari? Semuanya terserah kepada diri sendiri. Pandailah-pandailah uruskan pelaburan tersebut.

Pelaburan Saham Patuh Syariah Sebagai Sumber Pendapatan Tambahan Keluarga

Rasa tertekan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat? Selain daripada buat dua pekerjaan seperti yang disaran Menteri kita, apa kata anda mula terlibat dalam pelaburan saham hari ini? Tak rugi pun jika belajar ilmu ini.

Kita ada pilihan. Tak perlu lagi mengeluh tunggu setahun baru dapat dividen 6-8%. Kita ada peluang pelaburan sah yang lain dan boleh peroleh keuntungan lebih banyak dari itu, janji rajin mengambil tahu tentang dunia pelaburan saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Kalau nak tahu dekat Bursa malaysia ada lebih 900 syarikat yang disenaraikan dan dari jumlah itu, 672 syarikat adalah patuh syariah (sehingga tarikh ini).

Saham patuh syariah juga mampu memberi pulangan pelaburan yang bagus. Apa lagi alasan anda untuk tidak memilih saham patuh syariah?

Tak tahu mana nak mula? Nak belajar direct dari ikon Bursa? Jom kita hadir belajar di seminar berikut:

 

SEMINAR PELABURAN MEGA 2017

Seminar Pelaburan Mega bakal menyaksikan gandingan Puan Norriza Muhamad Yusof, Tuan Ahyat Ishak dan Mentor Saham tersohor Malaysia, Tuan Haji Mohd Asri Ahmad. Menariknya seminar ini turut mendapat kerjasama Pusat Pungutan Zakat MAIWP.

InshaAllah dengan memperolehi keuntungan dalam pelaburan saham, dapatlah anda bayar zakat lebih banyak bagi membantu pembangunan ummah. Saham dunia dapat, saham akhirat pun dapat.

Klik sahaja gambar di atas untuk mendaftar, jumpa anda di sana.

DAH BERIBU ORANG BELAJAR TENTANG PASARAN SAHAM BURSA MALAYSIA…

Iklan

Cara Kumpulkan Modal Untuk Mula Beli Saham

Ramai yang mula menunjukkan minat untuk menceburi dunia pelaburan saham untuk berusaha mencapai apa sahaja impian kewangan mereka. Antara soalan yang sering ditanya adalah berapa jumlah modal minimum untuk mula melabur dalam saham. Kalau ikut saranan boss  iSaham, modal RM3 ribu merupakan modal minima, kalau tanya saya pula, nak try-try test tengok ok ke tidak, modal RM1 ribu pun memadai.

Tak percaya, boleh baca Siapa Bilang Melabur Saham Kena Modal Besar? Dengan modal RM1 ribu kalau untung 30%? Bagaimana pula kalau guna modal RM3 ribu?

Jom kita tengok beberapa tips yang boleh dicadangkan untuk kawan-kawan kita ni cukupkan modal untuk mula melabur dalam saham.

Selesaikan Aliran Tunai Dulu

Kejap. Kalau RM1 ribu pun tiada untuk mulakan pelaburan, kemungkinan besar pengurusan kewangan kawan-kawan kita ni pun mungkin sedang koyak. Jadi perkara ini perlu diselesaikan dahulu. Aliran tunai boleh dikatakan sihat jika:

1. Pendapatan setiap bulan lebih daripada perbelanjaan (pendapatan lebih daripada perbelanjaan)
2. Maksimum 60% daripada pendapatan itu digunakan untuk komitmen bulanan
3. 30% daripada pendapatan tersebut disimpan atau dilaburkan
4. Maksimum 10% ni kita jadikan sebagai buffer

Tips Kumpulkan Modal = Tips Betulkan Aliran Tunai

Boleh baca lebih lanjut berkenaan pengurusan kewangan di 8 Langkah Mengurus Kewangan Dengan Bijak dan Sistematik.

Secara asasnya nak kumpulkan modal ataupun nak betulkan aliran tunai memang mudah. Hanya ada 2 cara utama iaitu:

1. Tambahkan Pendapatan

Untuk tambah pendapatan ni rasanya di Malaysia ni memang banyak pilihan. Kalau ada peluang di tempat kerja, boleh buat overtime. Boleh juga berniaga kecil-kecilan. Kalau modal agak tipis, jadi agent takaful pun boleh juga. Kalau modal langsung tiada pun boleh. Boleh sertai dropship atau pun affiliate

2. Kurangkan Perbelanjaan

Saya faham, bukan semua yang sanggup nak usaha lebih untuk lakukan perkara-perkara yang dicadangkan untuk tambahkan pendapatan tadi. Kalau tak sanggup, ini bermakna pilihan kedua ini lebih sesuai untuk anda.

Di antara contoh-contoh perbelanjaan yang boleh dikurangkan adalah:

  • Pindah ke tempat tinggal yang lebih murah
  • Tukar kenderaan yang bayaran bulanan lebih murah
  • Kurangkan perbelanjaan sosial seperti shopping, menonton wayang dan sebagainya
  • Pada yang merokok, boleh kurangkan atau tinggalkan tabiat merokok tersebut

Jika anda kurangkan RM15 sehari, sebulan dah RM450 yang berjaya anda kurangkan. Tiga bulan dah RM1,350. Boleh dah tu nak mula melabur kan?

Sementara menunggu cukup tiga bulan tu, boleh gunakan masa sebaiknya untuk mendalami ilmu saham. Boleh juga lakukan paper trade untuk menguji skil pemilihan saham anda.

Lebih baik jika anda sanggup lakukan kedua-dua perkara ni. Tambahkan pendapatan dan kurangkan perbelanjaan pada masa yang sama. Saya pasti lebih cepat modal tersebut dapat dikumpulkan.

Ditulis oleh Suddin Salleh, beliau merupakan jurulatih saham di iSaham Sdn. Bhd. dan perunding takaful di AIA Public Takaful Berhad.

Tenang dengan Takaful, Untung dengan Saham

Layari http://bullishbursa.blogspot.my untuk maklumat lanjut.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!