10 Keluarga Terkaya Dunia Bagi Tahun 2020

Mewarisi perniagaan ahli keluarga merupakan perkara yang normal di dalam dunia perniagaan. Ada yang mengapungkan saham perniagaan mereka ke pasaran dan ada juga kekayaan yang hanya dikongsi di kalangan keluarga mereka sahaja melalui kaedah syarikat persendirian (private company).

Akibat pandemik Covid-19 melanda dunia, banyak sektor perniagaan yang terjejas teruk tetapi ia tidak menjejaskan kekayaan keluarga yang terkaya di dunia ini.

Jom kita lihat senarai keluarga terkaya di dunia untuk tahun 2020 ini.

1. Walton

Syarikat: Walmart
Sektor: Peruncitan
Negara: Amerika Syarikat
Jumlah kekayaan: $215 bilion

Syarikat terbesar di Amerika Syarikat daripada segi bilangan pekerja dan juga revenue. Syarikat ini muerupakan syarikat yang menguasai sektor peruncitan di Amerika Syarikat sejak 4 dekad yang lalu.

Syarikat ini diasaskan oleh Sam Walton dan kemudian dikembangkan oleh ahli keluarganya sehingga menjadi gergasi peruncitan di Amerika Syarikat.

Klik di sini untuk kisah lanjut mengenai Sam Walton.

2. Mars

Syarikat: Mars
Sektor: Makanan
Negara: Amerika Syarikat
Jumlah kekayaan: $120 bilion

Syarikat yang asalnya memfokuskan di dalam penjualan coklat dan kemudian megembangkan perniagaan mereka ke dalam makanan binatang peliharaan. Di antara coklat yang popular yang dikeluarkan oleh syarikat ini adalah M&M.

Penjualan makanan bintang peliharaan kini merupakan separuh daripada revenue syarikat buat masa sekarang.

3. Koch

Syarikat: Koch Industries
Sektor: Industri Kimia
Negara: Amerika Syarikat
Jumlah kekayaan: $109.7 bilion

Syarikat yang bermula sebagai syarikat oil and gas pada era 1940-an, kini merupakan syarikat kedua terbesar di Amerika Syarikat daripada segi private company.

Charles dan David merupakan insan yang bertanggungjawab membangunkan syarikat ini selepas kematian ayahnya sehingga menjadi syarikat gergasi di Amerika Syarikat di dalam industri kimia.

4. Al Saud

Syarikat: –
Sektor: –
Negara: Arab Saudi
Jumlah kekayaan: $95 bilion

Pemerintah keluarga di Raja Arab Saudi. Kekayaan keluarga diraja ini berasal daripada sumber minyak mentah yang terdapat di dalam negara tersebut dan juga sektor pelaburan yang diketuai oleh Putera Mohammed Bin Salman.

5. Ambani

Syarikat: Reliance Industries
Sektor: Konglomerat
Negara:India
Jumlah kekayaan: $81.3 bilion

Syarikat konglomerat yang terbesar di India. Keluarga Ambani merupakan keluarga yang terkaya di India dan selepas kematian bapanya, syarikat ini berpecah kepada dua entiti pemilikan yang dibahagikan kepada Mukesh dan Anil.

Mukesh yang berjaya mengembangkan perniagaan bapanya manakala Anil kini merupakan seorang yang hilang hampir kesemua perniagaannya akibat kekurangan strategi perniagaan yang dijalankan.

Klik di sini untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai Keluarga Ambani.

6. Hermès

Syarikat: Hermès
Sektor:Barangan Mewah
Negara: Perancis
Jumlah kekayaan: $63.9 bilion

Syarikat yang menjadi pesaing utama kepada gergasi pengeluaran barangan mewah utama dunia iaitu Louis Vuitton. Hermès mengeluarkan beg tangan yang terkenal di dunia dengan harga pasaran yang tinggi di kalangan beg mewah.

Klik di sini untuk kisah pelaburan beg tangan mewah.

7. Wertheimer

Syarikat: Chanel
Sektor: Barangan Mewah
Negara: Perancis
Jumlah kekayaan:$54.4

Kekayaan yang diwarisi oleh keluarga ini adalah daripada syarikat Chanel yang merupakan salah sebuah syarikat barangan mewah yang terbesar di Perancis. Syarikat ini yang diasakan oleh Coco Chanel yang merupakan seorang penyanyi kelab yang meminati bidang fesyen.

Syarikat ini popular dengan beg tangan mewah dan juga minyak wangi.

8. Johnson

Syarikat: Fidelity Investments
Sektor: Kewangan
Negara: Amerika Syarikat
Jumlah kekayaan: $46.3 bilion

Syarikat yang menyediakan perkhidmatan pengurusan kewangan dan di antara yang terbesar didunia. Syarikat ini telah diasaskan oleh Edward C. Johnson II yang merupakan seorang peguam.

Syarikat ini menguruskan dana kewangan sebanyak $2.46 trilion dan menyediakan perkhidmatan mutual fund yang terawal di Amerika Syarikat. Keluarga Johnson memilki sebanyak 25% pegangan saham di dalam syarikat ini.

9. Boehringer, Von Baumbach

Syarikat: Boehringer Ingelheim
Sektor: Farmaseutikal
Negara: Jerman
Jumlah kekayaan: $45.7 bilion

Sebuah syarikat farmaseutikal yang terbesar di dunia daripada segi private company. Syarikat ini fokus kepada bidang imunologi dan ocupology.

Kini syarikat ini sedang merubah hala tuju kepada bidang teknologi pemakanan untuk haiwan.

10. Albrecht

Syarikat: Aldi
Sektor: Peruncitan
Negara: Jerman
Jumlah kekayaan: $41 bilion

Syarikat peruncitan terbesar di Jerman yang diasaskan oleh dua orang adik-beradik Karl Albrecht dan Theo Albrecht. Syarikat ini berpecah kepada dua pengurusan pada dekad 1960-an tetapi masih lagi mengekalkan teras perniagaan mereka.

Mereka berpecah kerana salah seorang daripada mereka tidak bersetuju untuk menjual rokok di dalam pasaraya mereka. Kini pasaraya Aldi adalah pasaraya terbesar di Jerman dan di antara yang terbesar di benua Eropah.

Sumber Rujukan: https://www.visualcapitalist.com/the-worlds-richest-families-2020/

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Terpaksa Menjual Bijirin Sarapan Untuk Langsaikan Hutang, Ini Kisah Suka-Duka Pengasas Airbnb

Kita mesti pernah dengar tentang Airbnb bukan? Ia merupakan platform untuk menyewa bilik atau keseluruhan rumah untuk mereka yang gemar travel.

Ia memberikan pengalaman tersendiri berbanding dengan menginap di bilik hotel atau dorm. Laman ini mempunyai hampir sejuta senarai guesthouse atau bilik sewa di serata dunia.

Tetapi tahukah anda? Pengasas-pengasas kepada laman sewaan bilik atau homestay ini terpaksa menghadapi pelbagai ujian dan dugaan untuk memastikan perniagaan alaf baru mereka ini berjaya.

Pada mulanya syarikat ini diasaskan oleh dua orang anak muda iaitu Brian Chesky dan Joe Gebbia. Mereka baru sahaja berpindah dari New York ke San Francisco dan bergelut untuk membayar sewa. Tambahan pula kedua-duanya masih menganggur ketika itu.

Ketika Persidangan Reka Bentuk Perindustrian diadakan di bandar tersebut, mereka mula mendapat idea untuk menyewakan bilik mereka kepada pengunjung yang bakal datang. Idea ini muncul setelah mereka mendapati bilik-bilik hotel semuanya habis ditempah dan masih ramai yang ingin mendapatkan tempat penginapan.

Jadi mereka pun membina sebuah laman web AirBedAndBreakfast.com. Dalam laman web tersebut mereka turut memuat naik gambar-gambar bilik mereka dengan dengan tilam udara di atas lantai. Mereka turut berjanji akan menyediakan sarapan untuk tetamu mereka itu.

Kadar sewa yang dikenakan pula adalah $80 seorang dan mereka berjaya menerima tempahan dari 3 orang pelanggan. Dari sini mereka tahu yang idea mereka ini memang boleh buat duit.

Tidak lama selepas itu, Airbnb mula mendapat ahli baru merangkap pengasas bersama iaitu Nathan Blecharczyk, seorang graduan dari Universiti Harvard.

Mereka mula merancang strategi pertama dengan melakukan pelancaran di Southwest Conference And Festival. Tetapi sambutan yang diterima sangat mengecewakan. Mereka hanya menerima 2 tempahan sahaja. Namun mereka masih tidak berputus asa.

Mereka kemudiannya menaik taraf laman web mereka dan melakukan pelancaran kedua. Mereka memekakkan telinga apabila ada suara-suara yang mengatakan bisnes mereka tak akan mampu bertahan kerana ramai orang yang takut untuk menyewakan bilik kepada orang asing kerana risiko jenayah seperti rogol dan rompakan.

Walaupun begitu, mereka tetap menerima sebanyak 600 tempahan bilik ketika Democratic National Convention berlangsung. Tapi, kejayaan ini hanyalah sementara kerana bukannya setiap hari persidangan akan diadakan. Selepas persidangan tamat, punca rezeki mereka turut berkurangan.

Jadi mereka bertiga terpaksa menjual bijirin sarapan bagi membayar kos operasi syarikat dan meneruskan hidup. Dan terhasillah Obama O’s dan Cap’n McCains untuk jualan kempen pilihan raya.

Kredit Gambar: TechCrunch

Bijirin ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan. Dan keuntungan yang diperoleh ini telah digunakan untuk membayar kesemua hutang syarikat.

Mereka kemudiannya berjaya mendapatkan pelaburan sebanyak $200,000 daripada Y Combinator. Pada waktu itu mereka hanya mempu menjana pendapatan sebanyak $200 seminggu.

Kemudian mereka pun membuat keputusan untuk menggunaan duit tersebut untuk pergi ke New York iaitu pasaran terbesar mereka bagi berjumpa dengan pengguna.

Mereka kemudiannya mula menyedari bahawa gambar-gambar yang dipaparkan dilaman web mereka tidak menarik. Apa yang mereka lakukan adalah mereka mula pergi dari satu unit ke unit yang lain bagi mengambil foto terbaik untuk dimuat naik ke laman web tersebut.

Usaha mereka ini mula membuahkan hasil apabila ramai yang mula berminat untuk menyewa unit-unit yang disediakan. Daripada sekadar menyewa bilik, mereka mula menyewakan keseluruhan unit kediaman.

Pada Mac 2009, nama AirBedAndBreakfast pun ditukarkan kepada Airbnb.com.

Sikap tidak mudah berputus asa serta percaya kepada diri sendiri dan perniagaan yang mereka jalankan; telah membuatkan mereka menjadi jutawan berjaya. Syarikat mereka kini bernilai berbilion dolar.

Bayangkan kalau mereka mengalah lebih awal dari itu?

Sumber Rujukan:

Iklan

Ryan Baru Berusia 6 Tahun Tetapi Sudah Menjana Pendapatan Jutaan Ringgit

Percayakah anda, seorang kanak-kanak yang baru berusia 6 tahun mampu menjana pendapatan jutaan ringgit sebulan? Dengan hanya bercakap tentang mainan? Mungkin ada yang menggeleng kepala tidak percaya bukan? Tetapi itulah yang berlaku kepada seorang kanak-kanak yang bernama Ryan.

Semuanya bermula apabila Ryan berminat untuk memiliki Channelnya sendiri di YouTube. Sebelum ini, kanak-kanak itu hanya melihat kanak-kanak lain melakukan review mainan di YouTube. Kemudian, dia mula terfikir, kenapa dia tidak melakukan perkara yang serupa? Hasrat Ryan ini di persetujui oleh kedua-dua ibu bapanya.

11 Juta Subscribers Di YouTube

Sumber: YouTube

Pada usia seawal 4 tahun, dia telah mula melakukan review untuk mainan kanak-kanak. Menurut ibunya, mainan pertama yang digunakan dalam review mereka adalah set keretapi Lego. Pada awalnya, channel ini, tidak begitu popular sehinggalah mereka memuat naik sebuah video pada Julai 2015. Anda pasti tertanya-tanya video apa bukan?

Video ini menunjukkan Ryan bermain dan memberikan review ‘Giant Egg Surprise’ yang mengandungi lebih 100 mainan dari siri popular Pixar. Telatahnya yang comel dan bersemangat itu telah membuatkan video ini menerima tontonan lebih 800 juta! Ada juga videonya yang lain mendapat tontonan sebanyak 1 billion! Hebat bukan?

Channel yang diwujudkan sejak March 2015 ini, kini telah mempunyai sebanyak 11 juta subscribers! Ini menjadikan channel ini antara yang popular di YouTube. Ryan dikatakan mampu mendapat pulangan sehingga USD1 juta setiap bulan hasil daripada review yang dilakukannya!

Tersenarai Dalam Top 10 Selebriti Youtube Oleh Forbes

Sumber: YouTube

Forbes juga telah menyenaraikan Ryan sebagai Top 10 selebriti YouTube yang menerima pendapatan tertinggi di dunia bagi tahun 2017. Adik Ryan juga merupakan selebriti termuda dalam senarai itu! Bertuahnya badan, muda-muda lagi dah jadi jutawan.

Kini, channel tersebut lebih menumpukan untuk memberi review mengenai produk mainan terbaru dan juga makanan kanak-kanak. Apa yang membuatkan channel yang dihoskan Ryan ini mendapat sambutan adalah kerana telatahnya yang comel serta review yang jujur dan bersemangat oleh adik ini.

Kisah Ryan ini menunjukkan bahawa usia bukanlah penghalang untuk berjaya. Bagi para YouTubers ataupun mereka yang memiliki blog mahupun berhasrat membuat channel YouTube sendiri, jadikan kisah adik Ryan ini sebagai sumber inspirasi.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.cbsnews.com
  2. https://kisahdunia.com
  3. http://www.businessinsider.com
  4. http://www.thereporter.my

Iklan

Cabaran Tan Sri Dr. Anthony Francis Fernandes Sebelum AirAsia ‘Berjaya Terbang’

Kemana sahaja kita mahu ke luar negara, apstinya kita akan memilih penerbangan yang murah dan kos rendah. Semestinya, AirAsia akan menjadi pilihan kita sekiranya mahu kemana sahaja, benar?

Inilah kisah yang kita patut tahu mengenai AirAsia. 

Beli Murah Tapi Tanggung Hutang Yang Besar

Pada September 2001, Tony Fernandes membeli AirAsia daripada sebuah syarikat milik kerajaan. Beliau telah meninggalkan industri muzik untuk menjadikan impian zaman kanak-kanak nya menjadi kenyataan. Walau bagaimanapun, untuk memiliki syarikat penerbangan Tony Fernandes telah membuat banyak pengorbanan.

Beliau menjual rumahnya dan menggunakan simpanan peribadinya dan memperoleh dua pesawat Boeing yang pertama. Tidak hanya itu, apabila beliau membeli syarikat itu hanya 26 sen AS (RM1), beliau juga memperolehi hutang syarikat dengan sejumlah $ 11 juta (RM40 juta).

Selepas dua tahun melancarkan AirAsia, Tony Fernandes berjaya menjadikannya syarikat penerbangan yang menguntungkan dan terus menjadi syarikat penerbangan tambang rendah terbesar di rantau ini. Ia bermula dengan hanya dua pesawat untuk menjadi satu laluan penerbangan dan kemudian berkembang menjadi 86 pesawat yang menerbangkan 30 juta orang di seluruh dunia.

Tony Fernandes tidak mempunyai pengalaman dalam syarikat penerbangan operasi, tetapi beliau bergantung kepada pengalaman pemasarannya untuk menjadikan AirAsia sebuah syarikat yang berjaya. Walaupun mempunyai pengorbanan, Tony Fernandes juga mempunyai keberuntungan di sisinya.

Tragedi Bertukar Menjadi Peluang

Semua orang masih ingat tragedi 11 September 2011 yang berlaku, dan ianya telah menyebabkan masalah kepada banyak syarikat penerbangan kerana orang ramai takut untuk menaiki kapal terbang. Di sinilah kita dapat lihat bagaimana beliau melakukan sesuatu yang benar-benar tidak disangka.

Apabila banyak syarikat penerbangan bertindak untuk memberhentikan pekerja mereka kerana dihimpit masalah ini, Tony pula menyediakan peluang pekerjaan kepada mereka. Di samping itu, pajakan pesawat menurun hingga 40% selama satu tahun membantu AirAsia untuk bebas hutang. 

Rahsia kejayaannya adalah beliau memberi tumpuan kepada satu perkara pada satu masa dan mengekalkan perkara yang mudah. Hanya selepas kejayaan AirAsia dalam penerbangan jarak pendek, beliau telah mengembangkan penerbangan tersebut menjadi perjalanan jarak jauh.

Mula Dengan Masalah, Dan Cari Jalan Penyelesaiannya

Tony Fernandes muncul dengan idea memiliki penerbangan murah apabila beliau merupakan seorang anak muda yang belajar di London dan tidak dapat kembali ke Malaysia selama setengah tahun. Beliau juga percaya bahawa tidak ramai rakyat Malaysia pernah berada di dalam pesawat kerana kos yang tinggi.

Dengan adanya masalah, beliau berazam untuk membolehkan ramai rakyat Malaysia untuk berjalan ke seluruh pelusuk dunia dengan kos yang rendah. Sesuai sangat dengan tagline ‘Now Everyone Can Fly‘.

Selain daripada itu, Tony menerapkan gaya pengurusan ‘berjalan’ di mana beliau bekerja sambil berjalan-jalan turun kawasan; berbanding kebanyakan bos lain yang hanya duduk di pejabat setiap hari melihat laporan kewangan.

Sebagai seorang yang sangat rendah diri, dari semasa ke semasa Tony akan pergi dan membantu kawan-kawannya kerana beliau percaya bahawa tanpa pengalaman hidup yang sebenar; beliau tidak akan dapat membuat keputusan yang akan membantu meningkatkan urusan syarikat penerbangan. 

Walaupun dunia telah melihat Tony Fernandes sebagai usahawan yang berjaya, beliau percaya bahawa beliau belum mencapai tahap itu lagi. Apabila AirAsia mencapai usia 20 tahun dalam masa 2 tahun lagi, kita boleh menjangkakan bahawa Tony sedang merancang banyak perkara baru untuk AirAsia supaya syarikat itu akan terus berkembang pada masa akan datang.

Iklan

10 Syarikat Makanan Terbesar Di Dunia

Apabila kegawatan ekonomi berlaku, rata-rata kebanyakan industri akan terjejas teruk. Namun, industri makanan dilihat sebagai industri yang terus berkembang dan seolah-olah tidak terkesan dengan apa yang sedang berlaku.

konomi OK atau tak OK, kita mesti makan untuk meneruskan kehidupan, betul tak?

Berikut adalah senarai 10 syarikat makanan terbesar di dunia yang kekal utuh dan semakin berkembang dari setahun ke setahun.

1. Kraft Heinz

Kraft Heinz Co. adalah salah sebuah pengeluar syarikat makanan yang diproses terbesar di dunia. Produk terkemuka syarikat ini merangkumi sos, keju, tenusu, makanan sejuk beku, makanan bayi dan banyak lagi.

2. Nestle

Nestle juga merupakan sebuah satu syarikat makanan terbesar di dunia. Mereka mempunyai lebih 328,000 pekerja dan 2,000 lebih jenama.

Siapa yang tak kenal dengan Milo, Nescafe, Maggi, Kit Kat? Kesemuanya adalah milik Nestle.

3. Archer Daniels Midland

Archer Daniels Midland Co. adalah penyedia pemproses makanan dan bahan makanan terkemuka untuk jagung, gandum, koko dan komoditi makanan, juga pertanian.

Kini mempunyai lebih daripada 32,300 pekerja yang menguruskan pelanggan di lebih daripada 160 buah negara.

4. Kellogg

Kellogg merupakan syarikat makanan yang memiliki beberapa jenama yang terkenal seperti Kellogg, Keebler dan Pringles. 

Ianya merupakan syarikat bijirin terkemuka di dunia dan pembuat biskut kedua terbesar di dunia. Secara keseluruhannya, Kellogg menghasilkan 1,600 buah makanan berbeza, yang dijual kepada lebih daripada 180 buah negara.

5. Mondelez International, Inc.

Pada tahun 2012, Kraft Foods berpecah kepada dua syarikat berasingan, iaitu Kraft Foods Group dan Mondelez. Sementara Kraft Foods Group mengambil jenama runcit Amerika Utara, Mondelez pula mengambil jenama makanan ringan dan gula-gula, termasuklah Cadbury, Oreo dan Trident.

Mondelez mempunyai pendapatan lebih daripada $35 bilion dan mempunyai lebih daripada $72 bilion aset dan turut menggaji lebih daripada 100,000 pekerja di seluruh dunia.

6. PepsiCo Inc.

Selain memiliki jenama terkenal seperti Pepsi, Mountain Dew dan Gatorade; PepsiCo juga memiliki jenama makanan seperti Tostitos, Doritos, dan Quaker. 

Tahukah anda, PepsiCo telah menggaji hampir suku juta orang di seluruh dunia? Syarikat ini juga merupakan di antara pengiklan terbesar di dunia.

7. Danone

Ditubuhkan pada tahun 1919 di Barcelona dan kini beribu pejabat di Paris. Sehingga tahun 2017, Danone telah menjana pendapatan sebanyak $27.88 bilion dan beroperasi di 120 buah negara.

Syarikat ini mungkin terkenal dengan barisan produk tenusu, terutamanya jenama Activia. Lebih separuh daripada jumlah pendapatan mereka terhasil daripada produk tenusu mereka.

8. Cargill

Cargill adalah perniagaan yang merangkumi senarai produk dan aktiviti yang sangat banyak termasuklah makanan, pertanian dan perkhidmatan. Syarikat yang beribu pejabat di Minnesota dikendalikan sepenuhnya oleh keluarga Cargill dan MacMillan. 

Cargill merupakan syarikat swasta terbesar di Amerika Syarikat, dengan lebih daripada 150,000 pekerja yang menguruskan pelanggan di 70 buah negara.

9. Mars

Syarikat pemprosesan makanan global yang dimiliki oleh keluarga Mars yang dikenali dengan nama Mars ini ditubuhkan lebih dari satu abad yang lalu. Ia memperoleh pendapatan yang lumayan kira-kira $35 bilion pada tahun 2017.

Mars mempunyai portfolio produk yang merangkumi beberapa segmen yang pelbagai termasuklah coklat, penjagaan haiwan kesayangan, makanan, minuman dan simbiosains.

10. Tyson Foods

Tyson Foods adalah pengeluar dan pengeksport daging lembu terbesar di Amerika Syarikat dan juga yang terbesar di dunia. Dengan memiliki 111 kilang, 107 daripadanya terletak di Amerika Syarikat, produk Tyson terdiri daripada ayam, daging lembu dan makanan olahan yang diedarkan ke 130 buah negara.

Syarikat yang berpangkalan di Arkansas ini juga menggaji lebih daripada 113,000 orang yang bekerja di seluruh dunia.

Itulah dia 10 syarikat makanan terbesar di dunia yang mungkin ramai tak tahu. Mereka masih kekal relevan sehingga ke hari ini walaupun pelbagai cabaran, termasuklah kegawatan ekonomi yang sedang berlaku ketika ini.  

Sumber Rujukan:

  1. https://www.cbizforum.com/top-7-worlds-largest-food-beverage-companies/
  2. https://www.marketwatch.com/story/10-companies-that-control-the-worlds-food-2014-09-01
  3. https://www.tharawat-magazine.com/facts/top-10-largest-food-beverage-companies-world/

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!