Ikuti Pengalaman Seorang Eksekutif Yang Bersinar Selepas Menyertai MATA (Malaysian Association of Technical Analysts)

Nama saya Connie Lim, dan saya telah bekerja di dalam industri perbankan sejak saya memperolehi ijazah dalam Perhubungan Awam (Public Relations). Bermula sebagai Wakil Pegawai Perkhidmatan Pelanggan di bank, kini saya sudah memiliki 12 tahun pengalaman bekerja.

Gaji permulaan pada ketika itu adalah sebanyak RM1,500 dan kenaikan tahunan gaji kurang daripada 5%. Melompat dari satu bank ke satu bank yang lain, dengan mengharapkan kerjaya yang lebih baik. Namun, saya tidak dapat melihat dengan jelas karier, dan gaji juga masih rendah.

Kemudiannya saya berkhidmat dalam bahagian operation, seterusnya kepada bahagian jualan Bancasurance dalam bank dan Paid Dealer di Investment Bank. Ianya juga tidak memberi laluan kerjaya dan pendapatan yang lebih baik.

Mula Menceburi Bidang Pelaburan Saham

Sebelum ini, saya hanya mempunyai ilmu pengetahuan dalam bidang perbankan tetapi pengetahuan sifar dalam perdagangan saham. Saya merasakan saya mesti belajar dan meningkatkan kemahiran saya, apabila saya mula bekerja dalam industri pelaburan selepas beberapa bulan.

Kemudian, saya secara tidak langsung berkenalan dengan Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) pada tahun 2013 dan saya tidak sabar-sabar untuk belajar ilmu Technical Analysis (TA) supaya saya boleh membina kerjaya saya dalam pelaburan dan perdagangan. Masa depan saya lebih cerah selepas menyertai Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) sebagai ahli MATA.

Lalui Cabaran Untuk Belajar

Saya ingat lagi saya terpaksa menggunakan LRT daripada Petaling Jaya ke Chow Kit hampir setiap Sabtu dan Ahad semasa saya belajar MSTA dahulu. Saya mula belajar asas Technical Analysis dan bagaimana menggunakan ilmu TA dalam berdagang saham, indeks dan komoditi.  Saya juga belajar cara-cara untuk menulis ulasan dalam pasaran saham.

Saya juga berpeluang berkenalan dengan ramai pakar dan mentor hebat seperti Dato Dr Nazri Khan, Tuan Nik Ihsan, Ridzuan Ibrahim, Mohd Fakhrul Asyraq, Haji Asri, Haji Zainal dan ramai lagi dalam Malaysian Association of Technical Analysts (MATA). Mereka kerap berkongsi pengalaman trading mereka dengan saya. Tidak pernah sekali, mereka tidak menjawab soalan saya walaupon kadang-kadang saya menanya soalan basic sahaja.

Apabila saya sudah menjadi pakar dalam pengulasan pasaran, saya diberi peluang oleh Presiden MATA iaitu, Tuan Nik Raja Ihsan bin Raja Abdullah untuk menjadi Chief Editor dalam MATA. Saya pula dapat membantu kawan-kawan lain yang ingin membina kerjaya mereka dalam dunia pelaburan saham.

Pengalaman Menganjurkan IFTA 2018 Di Kuala Lumpur

Saya diberi peluang untuk menjadi salah seorang ahli jawatankuasa dan speaker dalam pada IFTA 2018 yang berlangsung di KLCC. Ianya terbukti pengalaman yang sangat berharga dalam meningkatkan ilmu pengetahuan saya, di samping dapat berjumpa dengan tokoh-tokoh hebat dunia yang lain.

Kini saya mula membimbing para-para pelabur di pejabat saya dan mula mengadakan kelas coaching. Saya juga sering dijemput untuk memberi ulasan mengenai pelaburan saham.

Akhir sekali, saya ingin berterima kasih kepada kawan-kawan yang berada di dalam Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) yang membantu saya dalam menjayakan Jurnal dan Newsletter MATA. Saya harap ramai lagi kawan-kawan akan menyertai kami dalam Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) bagi memeriahkan lagi indiustri pelaburan saham tempatan.

Mengenai Malaysian Association of Technical Analysts (MATA)

Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) merupakan sebuah pertubuhan NGO yang telah ditubuhkan sejak 2014 untuk mendidik and mencungkil bakat warga Malaysia dalam penggunaan analisis teknikal professional dalam pelaburan dalam apa jua pasaran.

MATA adalah sebuah persatuan yang menyediakan pendidikan untuk membantu ahli menjadi pedagang dan pelabur, dalam membuat keputusan yang berkaitan dengan perdagangan dan pelaburan dalam pasaran kewangan dengan lebih cekap, pantas dan berkesan.

Keahlian MATA terdiri daripada penganalisis teknikal profesional dan individu swasta. Oleh itu, Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) sudah menjadi platform untuk bertemu dan berkongsi idea berkenaan dengan pelaburan dan teknikal analisis.

Walaupun MATA baru ditubuhkan hampir 5 tahun, ianya diiktiraf oleh STA-UK, di seluruh dunia sebagai salah satu pertubuhan untuk melatih dan memberi akreditasi anggota komuniti pelaburan; dari profesional industri kepada individu perseorangan, yang berminat dalam kajian analisis teknikal.

STA telah menetapkan standard dalam analisis teknikal selama hampir 50 tahun dan telah mengajar di beberapa universiti di UK seperti LSE, King’s College, dan Queen Mary selama hampir 25 tahun. Hari ini, daripada professional pengurus dana hingga para pelabur perlu tahu kemahiran dan cekap dalam teknikal analisis kerana teknikal analisis boleh digunakan di mana-mana pasaran seperti mata wang, komoditi, bon, kadar faedah, ekuiti dan mata wang kripto seperti Bitcoin.

Kini, MATA dibimbing oleh Tuan Nik Raja Ihsan Bin Abdullah sebagai Presiden MATA. Beliau merupakan Member of the Society of Technical Analysts (MSTA) dan mempunyai kelulusan Certified Financial Technician (CFTe). Kini beliau merupakan seorang Chartist di Maybank Investment Bank Berhad.

MATA terdiri daripada ramai ahli professional dalam industri dan luar industri seperti Technical Analyst Investment Bank, Fund Manager, Remisier, Dealer, Doctor, Lawyer, Engineer, dan sebagainya. Kami menyediakan platform yang lengkap untuk ahli MATA.

Manfaat Ahli MATA:

1. Sumber Pembelajaran

2. Rangkaian Profesional

3. Pangkalan Pengetahuan

4. Diskaun untuk acara dan seminar tempatan dan global

5. Pembangunan Kerjaya

6. Buletin Bulanan

7. MATA Jurnal – suku tahunan

8. Akses ke Peperiksaan Sijil Profesional – CFTe & MSTA

9. Kumpulan Telegram & WhatsApp

10. Kadar Bayaran Diskaun untuk kelas

11. Kadar Bayaran Diskaun untuk Bursa Station & Share Investor

12.TA DAY (Hari Teknikal) – prospek pasaran @ kadar diskaun

13. Kelas khas dari Trainer dalam Malaysia atau luar negara

14. Akses Percuma sumber dalam R & D & Perpustakaan

Kami mengalu-galukan para-para pelabur yang berminat untuk menyertai Malaysian Association of Technical Analysts (MATA).

Artikel ini ditulis Connie Lim, Senior Share Investment Executive di Maybank dan berkelulusan Full Member of The United Kingdom Society of Technical Analysts (MSTA) dan Certified Financial Technician (CFTe). Beliau juga merupakan Chief Editor MATA.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: