Ini Tutorial Cara Beli Saham Melalui Smartphone (Apps Maybank)

Tutorial Bergambar Ini Menggunakan Aplikasi Maybank Investment Bank (Download di Google Play & Apple Store)

Tempoh hari kami telah berkongsi tutorial membeli saham syarikat gergasi di Malaysia jika anda menggunakan aplikasi HLe Broking yang disediakan oleh Hong Leong Investment Bank. Kali ini kami berkongsi pula cara membeli saham menggunakan aplikasi dari Maybank Investment Bank.

Sebelum itu, cara mohon apps Maybank Share Trading:

1) Walk in ke mana-mana cawangan Maybank Investment Bank – Jika anda dah memang ada akaun Maybank2U, semasa nak buka akaun CDS nanti sila request untuk gunakan platform Maybank2U. Jika tidak boleh gunakan apps Powerbroking.

2) Mohon menerusi Maybank2U

  • Login ke Maybank2u.com dengan Username & Password anda.
  • Klik menu Investment.
  • Pilih Online Stocks.
  • Klik on Non Margin/Margin Financing Application.
  • Isi borang yang disediakan

 

Bila permohonan dah diluluskan, berikut merupakan cara membeli saham menggunakan platform yang disediakan oleh Maybank. Boleh beli saham Tenaga Nasional, Telekom Malaysia, Bank Islam, SP Setia, Dutch Lady, Nestlé, Padini, Bonia dan macam-macam lagi.

Opss…pastikan korang dah belajar dulu macam mana nak buat untung dengan jual beli saham ni! Jika tak tahu apa-apa pasal pelaburan saham patuh syariah boleh mulakan bacaan di sini. Jika nak belajar secara LIVE boleh baca di sini.

 

Kalau belum buka akaun saham (CDS), boleh ke mana-mana Bank Investment berhampiran. Kalau suka Maybank, pergilah Maybank Investment Bank. Kosnya RM10.60 sahaja.

Cawangan Maybank Investment Bank:

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Principal Office)
Tingkat 27, 31 to 33, Menara Maybank
100 Jalan Tun Perak
50050, Kuala Lumpur

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Kuala Lumpur Branch)
Tingkat 5-13, MaybanLife Tower
Dataran Maybank
No. 1 Jalan Maarof
59000, Kuala Lumpur

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Klang Branch)
Suite 8.02, Level 8, Menara Trend
Intan Millennium Square
No. 68, Jalan Batai Laut 4
Taman Intan
41300, Klang
Selangor Darul Ehsan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Mutiara Damansara Branch)
Wisma Bentley Music
Level 1, No 3, Jalan PJU 7/2
Mutiara Damansara
47800, Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Seremban Branch)
Wisma HM
Ground Floor
No 43 Jalan Dr. Krishnan
70000, Seremban
Negeri Sembilan Darul Khusus

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Ipoh Branch)
Blok B, Aras 1 & 2
No. 42, Persiaran Greetown 1
Pusat Perdagangan Greentown
30450, Ipoh
Perak Darul Ridzuan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Penang Branch)
Lot 1.02, Tingkat 1 Bangunan KWSP Jalan Sultan Ahmad Shah
10050, Georgetown
Penang

“Bro, Apa Yang Best Sangat Melabur Saham Ni?”

Previous ArticleNext Article

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bagaimana Perubahan Trend Boleh Dikesan Dengan 3 Tanda Ini

Dalam kita melalui proses untuk menjadi seorang pelabur dan pedagang yang berjaya, pemahaman dan pembacaan carta mestilah baik. Hal ini kerana, untuk kita membuat keputusan membeli dan menjual kita perlu mahir dalam membaca carta.

Pemahaman analisis teknikal juga adalah salah satu tiang untuk kita berjaya menjadi seorang pelabur. Salah satu buku lagenda tulisan Steve Nison berjudul Japanese Candlestick Charting Techniques banyak menceritakan bagaimana untuk kita mahir membaca carta menggunakan candlestick pattern.

Candlestick adalah bar hijau dan merah yang terdapat di dalam carta dan ianya terbentuk dengan 4 ciri-ciri iaitu Open, Close, High dan Low. Selain itu, pembentukan candlestick menceritakan psikologi manusia dalam melakukan keputusan membeli dan menjual.

Untuk gambaran  yang jelas boleh lihat gambar di bawah.

Dalam kita melabur dan berdagang terdapat beberapa candlestick patterns yang boleh kita gunakan untuk mengesan perubahan trend.

Mari kita lihat tiga candlestick pattern yang mempunyai potensi membuat perubahan trend dalam carta.

1. Hammer Pattern

Candlestick pattern yang popular di kalangan pelabur adalah Hammer. Hal ini kerana ia sangat senang untuk dikesan di dalam carta. Hammer pattern yang baik selalunya berada di dalam aliran downtrend.

Jika hammer pattern berada di dalam aliran uptrend, kewujudannya menjadi tidak signifikan.

Sumber : Investopedia

Seperti dalam gambar di atas, carta menunjukkan aliran downtrend untuk beberapa ketika, namun, candle hammer muncul menunjukan minat belian sudah mula berlaku. Apabila candle hammer telah sempurna, kita boleh mengambil posisi di dalam pasaran.

Selain daripada itu, volume juga perlu diperhatikan semasa candle hammer ini terbentuk. Volume yang tinggi menandakan pattern yang sempurna.

2. Engulfing Pattern

Selain hammer pattern, engulfing juga menjadi kegemaran para pelabur. Pattern ini muncul apabila terdapat satu candlestick besar dan satu candlestick kecil. Pattern ini juga mempunyai signifikan yang besar apabila muncul dalam aliran downtrend.

Sumber : Investopedia

Pattern engulfing ini menceritakan pihak pembeli telah berjaya untuk menolak harga ke atas paras tertinggi candle sebelumnya. Secara psikologinya, minat belian mula masuk ke dalam pasaran.

Candlestick yang ke tiga selepas candlestick besar perlulah ditutup lebih tinggi berbanding sebelum untuk meneruskan aliran menaik. Jika pattern seperti di atas muncul di dalam pasaran, anda boleh cuba memasuki pasaran dan pastikan anda mempunyai trading plan yang betul.

3. Morning Star

Pattern morning star adalah pattern yang dibentuk oleh 3 batang candle. Candlestick yang pertama adalah candlestick bearish di mana harga tutup lebih rendah berbanding harga buka.

Pada candlestick kedua adalah candlestick bullish kecil dan yang ketiga adalah candlestick yang lebih besar dari yang kedua dan harga tutup lebih tinggi dan menunjukkan minat belian sudah mula masuk pasaran.

Morning star adalah tanda-tanda awal dalam mengesan perubahan trend bakal berlaku.

Sumber : Investopedia

Tanda-tanda awal perubahan trend boleh dilihat jika salah satu daripada 3 pattern ini muncul. Walaubagaimanapun, kita perlu bersedia dengan trading plan yang betul sebelum membuat sebarang keputusan untuk membeli atau menjual.

Sebagai pelabur kita perlu bersedia jika pasaran bergerak melawan arus trading plan kita. Pastikan kita tidak merisikokan wang lebihan dengan risiko yang besar dan boleh merosakan modal pelaburan kita.

Peluang Sauk Saham Yang Membuat Reversal

ebook reversal candlestick

Buy on Dip ialah teknik membeli saham ketika anda nampak Bullish Reversal candlestick muncul pada carta.

Teknik ini dapat membantu memberitahu anda kemungkinan pertukaran trend yang akan berlaku.

Ia akan memudahkan anda untuk membuat keputusan bila waktu yang sesuai nak beli saham apabila saham dalam watchlist anda membuat pullback. 

Dalam e-book ini, anda akan belajar: 

1.  Memahami trend
2.  Kuasai support & resistance
3.  Berkenalan dengan jenis-jenis carta
4.  Memahami bagaimana pembentukan candlestick
5.  Belajar beli ketika bullish reversal candlestick muncul pada carta
6.  Belajar jual ketika bearish reversal candlestick muncul pada carta
7.  Ada contoh kajian kes. Bukan 1 tapi 6 kajian kes!

Dapatkan eBook Reversal Candlestick -> https://thekapital.my/ebook-reversalcandlestick

Majalah Labur