Ini Tutorial Cara Beli Saham Melalui Smartphone (Apps Maybank)

Tutorial Bergambar Ini Menggunakan Aplikasi Maybank Investment Bank (Download di Google Play & Apple Store)

Tempoh hari kami telah berkongsi tutorial membeli saham syarikat gergasi di Malaysia jika anda menggunakan aplikasi HLe Broking yang disediakan oleh Hong Leong Investment Bank. Kali ini kami berkongsi pula cara membeli saham menggunakan aplikasi dari Maybank Investment Bank.

Sebelum itu, cara mohon apps Maybank Share Trading:

1) Walk in ke mana-mana cawangan Maybank Investment Bank – Jika anda dah memang ada akaun Maybank2U, semasa nak buka akaun CDS nanti sila request untuk gunakan platform Maybank2U. Jika tidak boleh gunakan apps Powerbroking.

2) Mohon menerusi Maybank2U

  • Login ke Maybank2u.com dengan Username & Password anda.
  • Klik menu Investment.
  • Pilih Online Stocks.
  • Klik on Non Margin/Margin Financing Application.
  • Isi borang yang disediakan

 

Bila permohonan dah diluluskan, berikut merupakan cara membeli saham menggunakan platform yang disediakan oleh Maybank. Boleh beli saham Tenaga Nasional, Telekom Malaysia, Bank Islam, SP Setia, Dutch Lady, Nestlé, Padini, Bonia dan macam-macam lagi.

Opss…pastikan korang dah belajar dulu macam mana nak buat untung dengan jual beli saham ni! Jika tak tahu apa-apa pasal pelaburan saham patuh syariah boleh mulakan bacaan di sini. Jika nak belajar secara LIVE boleh baca di sini.

 

Kalau belum buka akaun saham (CDS), boleh ke mana-mana Bank Investment berhampiran. Kalau suka Maybank, pergilah Maybank Investment Bank. Kosnya RM10.60 sahaja.

Cawangan Maybank Investment Bank:

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Principal Office)
Tingkat 27, 31 to 33, Menara Maybank
100 Jalan Tun Perak
50050, Kuala Lumpur

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Kuala Lumpur Branch)
Tingkat 5-13, MaybanLife Tower
Dataran Maybank
No. 1 Jalan Maarof
59000, Kuala Lumpur

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Klang Branch)
Suite 8.02, Level 8, Menara Trend
Intan Millennium Square
No. 68, Jalan Batai Laut 4
Taman Intan
41300, Klang
Selangor Darul Ehsan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Mutiara Damansara Branch)
Wisma Bentley Music
Level 1, No 3, Jalan PJU 7/2
Mutiara Damansara
47800, Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Seremban Branch)
Wisma HM
Ground Floor
No 43 Jalan Dr. Krishnan
70000, Seremban
Negeri Sembilan Darul Khusus

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Ipoh Branch)
Blok B, Aras 1 & 2
No. 42, Persiaran Greetown 1
Pusat Perdagangan Greentown
30450, Ipoh
Perak Darul Ridzuan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Penang Branch)
Lot 1.02, Tingkat 1 Bangunan KWSP Jalan Sultan Ahmad Shah
10050, Georgetown
Penang

“Bro, Apa Yang Best Sangat Melabur Saham Ni?”

Iklan

Previous ArticleNext Article

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham syarikat paling untung tahun 2015

“Saham Genting, Carlsberg mesti untung gila-gila kan?”

Eh, dah kenapa pula cakap macam tu? Mereka ingat saham syarikat-syarikat yang patuh syariah dekat Bursa Malaysia tu tak bagus ke?

Zoom betul-betul gambar bawah ini (baris warna hijau), majoriti syarikat ini mencatat keuntungan lebih 6% pada tahun 2015

  1. Top Glove untung 206%
  2. Petronas Dagangan untung 40%
  3. Dutch Lady untung 12%
  4. Malaysian Pacific Industries untung 112%
  5. Kossan Rubber untung 113%

Ini bukan data rekaan. Info ini datangnya dari Islamic Capital Market, Bursa Malaysia

Saham kan perniagaan. ada masa untung ada masa rugi.

Jika ada masa, tuan puan boleh buat research sendiri tentang harga saham semasa syarikat-syarikat ini.

 

saham-paling-untung-2015

Tahun 2016 pun sudah hampir ke penghujung, saham syarikat mana agaknya yang paling memberikan keuntungan?

Iklan

Aliran Keluar Dana Asing Meningkat Hampir Tiga Kali Ganda

KUALA LUMPUR: Aliran keluar dana asing dari Bursa Malaysia dilihat berterusan apabila nilainya mencecah hampir tiga kali ganda kepada RM422.2 juta bagi tempoh Isnin hingga Khamis pada minggu yang baru berakhir.

Ia berikutan isu menyelubungi perjanjian perdagangan Amerika Syarikat (AS)-China masih mempunyai pengaruh besar ke atas pasaran.

Pada Isnin hingga Khamis minggu sebelumnya, aliran keluar dana asing mencatatkan nilai RM145.7 juta.

Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, berkata indeks FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI), yang menjadi penanda aras pasaran, didagangkan rendah kebanyakannya pada minggu yang baru berakhir malah seiring dengan prestasi bursa serantau.

“Isu berkaitan kemelut perdagangan AS-China kekal menjadi tumpuan pelabur. Tindakan Presiden AS yang menandatangani Rang Undang-Undang Hong Kong menunjukkan bahawa prospek penyelesaian perdagangan yang cepat (antara AS dan China) boleh menghadapi halangan yang akan melambatkannya.

“Pertumbuhan global akan terjejas sekiranya rundingan perdagangan tidak mencatatkan sebarang perkembangan. Oleh itu, pelabur akan memantau rapat sama ada AS akan terus memberi tekanan dengan kenaikan tarif pada 15 Disember 2019,” katanya kepada Bernama.

Presiden AS, Donald Trump menandatangani Akta Hak Asasi Manusia dan Demokrasi Hong Kong menjadi satu undang-undang pada Rabu lalu bertujuan menyokong pergerakan prodemokrasi, dengan Beijing mengancam “tindakan keras” ke atas langkah Washington itu.

Bagi minggu yang baru berakhir, Bursa Malaysia ditutup rendah secara keseluruhannya pada Isnin dan Selasa berikutan kekurangan pemangkin namun ditutup tinggi pada Rabu setelah didorong momentum belian dalam saham berwajaran tinggi terpilih susulan laporan bahawa rundingan untuk memuktamadkan perjanjian perdagangan antara AS dan China kekal berada di landasan.

Bagaimanapun, bursa tempatan susut semula pada Khamis dan Jumaat.

Sementara itu, Ketua Penyelidikan Inter-Pacific Securities Sdn Bhd, Pong Teng Siew, berkata pelabur asing pada umumnya berada dalam mod belian bagi tempoh cukup lama iaitu dari Januari 2017 sehingga Mei 2018 tetapi mula menjual ekuiti tempatan secara konsisten sejak Pilihan Raya Umum ke-14.

“Saya merumuskan dari tempoh itu bahawa isu politik tempatan juga boleh menjejaskan sentimen tempatan,” katanya.

Menurutnya, bursa tempatan juga menyaksikan jualan ketara pada Jumaat, dengan FBM KLCI merosot 22.03 mata atau 1.40 peratus untuk ditutup pada 1,561.74, disebabkan terutama pengimbangan semula portfolio akhir bulan oleh dana asing yang akan mendorong aktiviti jualan besar-besar dalam pasaran.

Beliau berkata, pengimbangan semula itu dibuat secara bermusim oleh dana asing pada akhir bulan, dengan sama ada mereka menjual atau membeli dalam jumlah yang besar. – BERNAMA

Kredit: BH Online dan Bernama

Iklan

Strategi Taktikal Dalam Dagangan Saham – Apa Nak Buat Bila Market Uptrend, Downtrend Dan Sideway

(Bacaan lanjutan ini sesuai untuk trader saham yang aktif berjual beli di pasaran saham dan bukan untuk pelabur)

Kita sangat-sangat memerlukan strategi taktikal dalam lapangan dagangan saham, bagi menghadapi keadaan pasaran yang tidak menentu. Tapi apa yang dimaksukan dengan strategi taktikal ni?

Strategi taktikal adalah satu perancangan dan tindakan proaktif, untuk kita cepat bertindak mengikut kesesuaian keadaan semasa. Dalam erti kata lain, kita dah tahu dah nak buat apa bila sesuatu perkara berlaku. Takdelah kita terkejut atau kaku, sampai tak tahu nak buat apa. Lagi teruk jika kita panik, dan buat tindakan yang salah.

Di dalam pasaran saham terdapat 3 keadaan trend yang berbeza, yang mana setiap satu trend memerlukan pendekatan dan strategi taktikal yang berbeza.

1. Uptrending / Trend Menaik

– Apabila pasaran dan sesuatu kaunter saham itu berada di dalam ‘uptrending’, ketika inilah nisbah pulangan adalah lebih besar berbanding risiko dengan kadar kejayaan dagangan @ ‘trading success rate’ juga lebih tinggi sekitar 90%.

Ini bermakna, sekiranya anda membuat 10 transaksi dagangan, kebarangkalian memperolehi keuntungan adalah 9 daripada 10 transaksi tersebut. Ketika momentum pergerakan ke atas yang kuat ini biasanya apa-apa teknik dagangan juga berhasil, tetapi teknik biasa yang digunakan untuk momentum trading ini adalah:

i- Beli apabila harga melepasi paras rintangan / Buy On Breakout (BOB)

ii- Beli apabila harga membuat pembetulan/ Buy On Dips (BOD)

Pedagang juga boleh membeli / memasuki pasaran secara aktif untuk mengoptimumkan pulangan keuntungan dengan menggunakan pelbagai strategi dagangan seperti ‘Swing Trading‘, ‘Intraday Trading‘ atau pun ‘Buy Today Sell Tomorrow – BTST‘.

2. Downtrending / Trend Menurun

– Tetapi apabila keadaan pasaran mulai ‘Bearish’ dan berada di dalam ‘downtrending’, nisbah risiko pula menjadi lebih besar berbanding pulangan dan seterusnya kadar kegagalan juga lebih tinggi. Maka para pedagang mahu pun pelabur, perlu lebih berhati-hati dan boleh mempraktikkan strategi taktikal seperti berikut:

i- Keluar seketika dari pasaran, bersedia dengan tunai (Keep Cash) dan tunggu hingga pasaran membuat ‘Reversal’ daripada ‘Downtrend’ kepada ‘Uptrend’

ATAU

ii – Teknik ‘Bottom Fishing’. Perhatikan pasaran dan beli saham berkualiti yang aktif ketika harga rendah akibat jualan panik dan tunggu pantulan harga untuk menjual, ‘Buy on weakness & Sell on rebound‘.

Ketika pasaran dan kaunter saham sedang berada dalam fasa ‘downtrending’ ini, melindungi modal (Capital Preservation) adalah keutamaan yang lebih penting berbanding mencari keuntungan/pulangan. Penjagaan dan kawalan risiko melalui teknik ‘Stop Loss’ sangat kritikal dan perlu diberikan perhatian yang khusus.

3. Sideway / Trend Mendatar

– Keadaan pasaran yang mendatar atau ‘sideway’ ini memberi petunjuk bahawa pasaran sedang berada di dalam keadaan tiada arah tuju yang jelas @ ‘clear direction’. Biasanya trend ini terjadi ketika pasaran sedang mencari petunjuk sama ada untuk membuat ‘reversal’ atau pun ‘continuation’ trend yang sedia ada.

Ketika ini nisbah risiko dan pulangan lebih agak ‘moderate’ dan seimbang berbanding keadaan ‘downtrending’. Di antara strategi taktikal yang mungkin boleh digunapakai:

i- Keluar seketika daripada pasaran, bersedia dengan tunai (Keep Cash) dan tunggu sehingga pasaran / kaunter membuat hala tuju yang jelas sama ada membuat ‘continuation’ atau pun ‘reversal’ .

ATAU

ii- Beli saham yang aktif dan berkualiti pada harga sokongan dan jual pada harga halangan, ‘Buy on Support & Sell on Resistance‘.

Gunakan indikator volume dagangan beserta RSI atau pun Stochastic untuk melihat keadaan terlebih beli (Overbought) atau terlebih jual (Oversold) sebagai indikator sokongan.

Semoga berjaya!

Rothalizam Sumar adalah seorang Remisier berlesen di RHB Investment Bank, Johor Bahru. Beliau berpengalaman lebih daripada 10 tahun sebagai seorang Dealer / Remisier dan merupakan penulis buku Modul Panduan Pelaburan & Dagangan Saham Syariah.

Buku tersebut boleh didapati dengan harga RM150 termasuk pos, dan sebagai bonus anda akan mendapat keahlian Support Group & pembukaan akaun CDS di RHB secara percuma.

Beliau boleh dihubungi melalui WhatsApp di 018-2744843 atau melalui laman FB – Remisier Rothalizam / RS Equity.

Iklan

Lima Tema Utama Yang Bakal Menggerakkan Pasaran Global Sepanjang Minggu Ini (6-10 Julai 2020)

Pasaran Wall Street mengukuh pada hari Khamis (2 Julai 2020) di mana indeks Nasdaq mencapai paras tertinggi yang baru. Ini berikutan rekod baru data pekerjaan Non-Farm Payroll (NFP) yang memberi gambaran bahawa pemulihan ekonomi negara Amerika Syarikat (AS) berada di landasan yang betul.

Indeks komposit Nasdaq yang terdiri lebih daripada 2,500 syarikat ditutup pada paras 10,207 mata dengan peningkatan 0.52%, manakala dua lagi indeks utama turut merekodkan bacaan lebih tinggi.

Indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) yang mengandungi 30 syarikat terbesar dalam bursa saham Amerika Syarikat (AS) menokok 0.36%

Manakala indeks S&P 500 yang sering dijadikan panduan prestasi keseluruhan ekonomi AS ditutup 0.45% lebih tinggi.

Rangsangan dan harapan pemulihan lebih pantas terhadap ekonomi Amerika Syarikat telah mencetuskan sentimen positif di Wall Street di samping data-data ekonomi yang memberangsangkan sepanjang minggu lalu.

Amerika Syarikat menambah 4.8 juta pekerjaan dalam sektor bukan perladangan pada bulan Jun dalam data yang dikeluarkan pada Khamis oleh Jabatan Buruh AS. Data menunjukkan bacaan kali ini lebih tinggi daripada ramalan pasaran iaitu 3 juta pekerjaan. Kadar pengangguran di negara itu juga berkurangan daripada 13.3% kepada 11.1%.

Pasaran Asia turut membuat kenaikan pada hari Jumaat (3 Julai 2020) selepas mendapat rangsangan daripada data ekonomi positif di AS dan China. Data Caixin PMI dalam sektor perkhidmatan China mencatat bacaan 58.4 pada Jun, lebih tinggi daripada bacaan sebelum itu 55. Sebelum itu data PMI dalam industri berat pembuatan dan perkhidmatan China turut merekodkan bacaan memberangsangkan.

Indeks keyakinan pengguna Amerika Syarikat yang dikeluarkan oleh Conference Board juga mencatat bacaan jauh lebih baik iaitu 98.1 berbanding 85.9 sebelum ini. Ini adalah tinjauan yang dibuat kepada 3,000 isi rumah di negara itu yang mana ditanyakan soalan tentang tahap ekonomi semasa termasuk ketersediaan pekerjaan dan keadaan perniagaan.

Berikut adalah lima catalyst yang akan menjadi perhatian pelabur sepanjang minggu ini.

1. Kes Positif Covid-19 Terus Meningkat

Peningkatan kes positif koronavirus agak membimbangkan sejak seminggu yang lalu terutamanya di dalam ekonomi besar dunia. 12 negeri di Amerika Syarikat dilaporkan sedang menangguhkan pembukaan semula ekonomi selepas rekod tertinggi catatan kes baru positif di negara itu.

Setakat pada hari Ahad, jumlah kes di seluruh dunia adalah 11,386,428 kes di mana peningkatan dalam tempoh seminggu sebanyak 1.34 juta. Pada tempoh yang sama seminggu sebelum itu jumlah kes hanya bertambah sebanyak 1.04 juta di seluruh dunia.

Di Amerika Syarikat pula, minggu lalu sahaja mencatatkan jumlah kes sebanyak 361,275 kes baru yang membawa jumlah terkini setakat pada hari Ahad kepada 2.93 juta kes. Jumlah itu meningkat daripada hanya 239,880 kes pada minggu sebelumnya. Pada hari Sabtu (4 Julai 2020) sahaja AS merekodkan jumlah kes baru sebanyak 107,457.

Perkembangan terbaru ini adalah tidak baik kepada pergerakan pasaran dengan potensi ancaman gelombang kedua di mana vaksin kepada wabak ini mustahil untuk dihasilkan dalam tempoh beberapa minggu akan datang.

2. Data-data Ekonomi Amerika Syarikat

Satu data penting akan dikeluarkan oleh ekonomi terbesar dunia AS pada Isnin iaitu keadaan semasa sektor ekonomi yang paling banyak menyumbang kepada negara itu. Sektor perkhidmatan mewakili hampir 70% ekonomi Amerika Syarikat, termasuk perkhidmatan kewangan, media, pengangkutan dan teknologi.

Data kali ini dijangka meningkat daripada 45.4 sebelum ini kepada bacaan 50.0 iaitu tahap pertengahan antara keadaan kemelesetan (<50) dan pertumbuhan (>50).

Data tuntutan pengangguran yang menjadi perhatian sejak penularan wabak Covid-19 pula akan dikeluarkan pada Khamis (9 Julai 2020) di mana ia menunjukkan jumlah rakyat AS yang kehilangan pekerjaan setiap minggu.

Seterusnya data indeks harga pengeluar akan dikeluarkan pada hari Jumaat pukul 8.30 malam. Data ini penting untuk melihat tahap indeks harga dalam sektor pengeluar yang menjadi gambaran kepada peningkatan atau penurunan dalam harga pengguna.

3. Perkembangan Politik Amerika Syarikat

Presiden Mexico Andres Manuel Lopez Obrador akan melawat Presiden Trump di White House pada minggu ini. Ini adalah pertemuan sempena perjanjian dagang yang telah dipersetujui antara kedua-dua negara dan secara rasminya bermula pada hari Rabu ini.

Dalam pada itu perkembangan pilihanraya presiden yang akan berlangsung hujung tahun ini turut mencuri perhatian di mana parti Demokrat sedang menunggu siapakah yang akan dipilih oleh Joe Biden sebagai calon naib presiden beliau. Hal ini sangat penting kerana faktor umur Biden yang menginjak 78 beberapa minggu selepas pilihanraya.

4. Kecelaruan Rundingan Brexit

Angela Merkel memberi amaran bahawa UK tidak akan mendapat sebarang perjanjian di mana Boris Johnson mendakwa ia adalah satu pilihan yang baik jika mereka tidak mendapat apa yang dimahukan.

Rundingan pada minggu lalu antara United Kingdom (UK) dan Kesatuan Eropah (EU) gagal menemui titik persamaan berikutan perselisihan yang serius antara dua pihak. Ketua perunding EU, Michael Barnier mendakwa UK kurang memberi kerjasama dalam rundingan tersebut sekaligus berakhir sehari lebih awal.

Minggu ini rundingan akan bersambung di London dan sekali lagi usaha mencari persefahaman dijangka gagal. Britain secara rasmi telah meninggalkan blok perdagangan terbesar dunia itu pada 31 Januari 2020 dan tempoh setahun peralihan masih gagal membuahkan hubungan baru menjelang hujung tahun ini.

5. Ketegangan Amerika Syarikat – China

Peperangan dalam skala kecil antara India dan China sedang berlangsung di sempadan kedua-dua negara dan kini ekonomi kedua terbesar dunia itu akan ditentang secara tidak langsung oleh seteru terbesarnya Amerika Syarikat di Laut Cina Selatan.

Dua kapal pembawa pesawat diarahkan ke kawasan Laut Cina Selatan untuk menjalankan latihan peperangan seakan cuba memberi amaran kepada tentera laut China yang juga menjalankan latihan di kawasan yang sama.

Dengan ketegangan dalam isu perdagangan yang tidak berpenghujung, penularan Covid-19, dan campur tangan di Hong Kong, pegawai Amerika Syarikat berkata mereka mahu mencabar China dalam usaha perluasan kawasan jajahan yang dianggap tidak sah.

Sumber Rujukan:

Disediakan oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini berkhidmat di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!