Jom Berkenalan Dengan Saham Small Cap

Banyak kajian akademik telah mendapati bahawa, dalam jangka masa yang panjang, saham yang mempunyai small cap cenderung mengatasi saham large cap melalui penggunaan margin yang besar. Saham small cap pada kebiasaannya mempunyai volatility yang besar, terutamanya dalam keadaan pasaran bear market.

Standard piawaian market cap saham adalah seperti berikut:

Mega Cap: $200 bilion dan lebih
Large Cap: $10 – $200 bilion
Mid Cap: $2 – $10 bilion
Small Cap: $300 juta ke $2 bilion
Micro Cap: $50 juta ke $300 juta
Nano Cap: $50 juta ke bawah

Asas Pengetahuan Saham Small Cap

Kajian mendapati bahawa saham small cap memberikan pulangan yang lebih besar berbanding dengan saham large cap. Namun apabila pulangan lebih tinggi, risiko juga akan turut meningkat.

Langkah pertama dalam pelaburan ialah mengenali risiko pasaran, yang merupakan tahap pertama yang juga dikenali sebagai beta risk. Saham small cap cenderung untuk jadi tidak menentu, iaitu turun naik dengan kadar yang tinggi.

Apabila turun naik menjadi terlalu besar, secara tidak langsung beta risk juga akan turut menjadi besar. Semua ini disebabkan syarikat-syarikat kecil lebih berpotensi untuk mencatatkan pertumbuhan yang pesar, juga terdedah kepada risiko perniagaan mereka tidak menjadi; maka pelabur kena lebih berhati-hati.

Tidak Mudah Dicairkan

Di samping itu juga, saham small cap mempunyai risiko kecairan (liquidity), iaitu kecairan yang rendah. Kecairan adalah salah satu komponen untuk memudahkan kita membeli dan menjual saham syarikat dengan pantas. Jika kecairan rendah ianya akan meningkatkan risiko perdagangan.

Saham small cap kurang menjadi tumpuan media massa, penganalisis kewangan dan sebagainya. Jika kekurangan tumpuan orang ramai, sekaligus saham ini kebiasaannya terabai dan tidak menarik perhatian orang ramai.

Secara tidak langsung, ia memberi satu petunjuk negatif kepada orang yang ingin meneruskan pelaburan untuk tempoh jangka masa yang panjang. Firma-firma di Wall Street, kebiasaannya tidak mempunyai insentif untuk memantau saham small cap, kerana institusi pelaburan lebih gemar untuk melabur ke dalam saham yang kukuh dan merupakan saham large cap.

Risiko ini mungkin negatif daripada beberapa perspektif, tetapi ia juga mempunyai sisi lain yang positif.

Di Amerika Syarikat, cara paling mudah untuk melabur dalam saham small cap adalah, menerusi dana indeks atau dana dagangan bursa (ETF).  Indeks small cap pertama dibuat pada 1984, oleh Frank Russell dan dikenali sebagai Indeks Russell 2000

Indeks ini mampu memberikan peluang bagi para pelabur supaya menjadi aktif dalam pasaran saham small cap. Tanpa perlu meneliti setiap syarikat secara individu, ianya merangkumi 2,000 saham small cap yang ada di pasaran saham Amerika Syarikat.

Russell 2,000 juga merupakan indeks saham small cap yang paling banyak diikuti hari ini.  Lebih daripada 90 peratus daripada pengurus pelaburan small cap, menggunakan Russell 2000 sebagai penanda aras pasaran saham small cap.

S&P (Standard And Poor’s), juga mempunyai indeks small cap dengan memasukkan 600 syarikat, tetapi ia tidak mendapat daya tarikan yang tinggi seperti Russell 2000.

Saham Small Cap Berpotensi Untung Lebih Besar Berbanding Large Cap

Pada awal tahun 1990, Eugene Fama dan Ken French telah merumuskan hasil kajian mereka bahawa saham small cap lebih menguntungkan berbanding saham large cap. Namun mereka mendapati pertumbuhan keuntungan pelaburan tersebut lebih memerlukan masa panjang berbanding large cap.

Eugane Fama dan Ken Perancis tidak melihat penemuan mereka sebagai Holy Grail kepada pelabur-pelabur. Sebaliknya, mereka juga menyuarakan bahawa, saham small cap lebih terdedah kepada kebankrapan pihak syarikat, walaupun mampu memberi, potensi prestasi keuntungan yang tinggi.

Lain Pula Definisi Di Malaysia

Kalau di Malaysia, kita biasa dengar Small Cap dan Mid Cap disekalikan bersama. Kategori ini merangkumi saham-saham yang mempunyai market cap di antara RM200 juta dan RM2 bilion.

Tengok saja perbandingan kenaikan harga saham pada tahun 2019:

Saham Small Cap dan Mid Cap

This image has an empty alt attribute; its file name is Top-10-Saham-Syariah-Paling-Untung-Tahun-2019-Kategori-Small-Cap-dan-Mid-Cap-Bawah-RM2-Bilion-700x458.jpg

Saham Large Cap

This image has an empty alt attribute; its file name is Top-10-Saham-Syariah-Paling-Untung-Tahun-2019-Kategori-Large-Cap-Atas-RM2-Bilion-700x423.jpg

Yang mana lagi power agak-agak? Tetapi harus diingat, risiko bagi saham Small Cap dan Mid Cap adalah lebih tinggi berbanding saham Large Cap.

Begitu juga prestasi yang ditunjukkan FBM KLCI berbanding dengan FBM Small Cap:

Sumber: Trading View
Sumber: Trading View

FBM KLCI mencatatkan penurunan sebanyak 8.45% dalam masa setahun, manakala FBM Small Cap pula mencatatkan kenaikan sebanyak 9.41%.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: