Jom Berkenalan Dengan Saham Small Cap

Banyak kajian akademik telah mendapati bahawa, dalam jangka masa yang panjang, saham yang mempunyai small cap cenderung mengatasi saham large cap melalui penggunaan margin yang besar. Saham small cap pada kebiasaannya mempunyai volatility yang besar, terutamanya dalam keadaan pasaran bear market.

Standard piawaian market cap saham adalah seperti berikut:

Mega Cap: $200 bilion dan lebih
Large Cap: $10 – $200 bilion
Mid Cap: $2 – $10 bilion
Small Cap: $300 juta ke $2 bilion
Micro Cap: $50 juta ke $300 juta
Nano Cap: $50 juta ke bawah

Asas Pengetahuan Saham Small Cap

Kajian mendapati bahawa saham small cap memberikan pulangan yang lebih besar berbanding dengan saham large cap. Namun apabila pulangan lebih tinggi, risiko juga akan turut meningkat.

Langkah pertama dalam pelaburan ialah mengenali risiko pasaran, yang merupakan tahap pertama yang juga dikenali sebagai beta risk. Saham small cap cenderung untuk jadi tidak menentu, iaitu turun naik dengan kadar yang tinggi.

Apabila turun naik menjadi terlalu besar, secara tidak langsung beta risk juga akan turut menjadi besar. Semua ini disebabkan syarikat-syarikat kecil lebih berpotensi untuk mencatatkan pertumbuhan yang pesar, juga terdedah kepada risiko perniagaan mereka tidak menjadi; maka pelabur kena lebih berhati-hati.

Tidak Mudah Dicairkan

Di samping itu juga, saham small cap mempunyai risiko kecairan (liquidity), iaitu kecairan yang rendah. Kecairan adalah salah satu komponen untuk memudahkan kita membeli dan menjual saham syarikat dengan pantas. Jika kecairan rendah ianya akan meningkatkan risiko perdagangan.

Saham small cap kurang menjadi tumpuan media massa, penganalisis kewangan dan sebagainya. Jika kekurangan tumpuan orang ramai, sekaligus saham ini kebiasaannya terabai dan tidak menarik perhatian orang ramai.

Secara tidak langsung, ia memberi satu petunjuk negatif kepada orang yang ingin meneruskan pelaburan untuk tempoh jangka masa yang panjang. Firma-firma di Wall Street, kebiasaannya tidak mempunyai insentif untuk memantau saham small cap, kerana institusi pelaburan lebih gemar untuk melabur ke dalam saham yang kukuh dan merupakan saham large cap.

Risiko ini mungkin negatif daripada beberapa perspektif, tetapi ia juga mempunyai sisi lain yang positif.

Di Amerika Syarikat, cara paling mudah untuk melabur dalam saham small cap adalah, menerusi dana indeks atau dana dagangan bursa (ETF).  Indeks small cap pertama dibuat pada 1984, oleh Frank Russell dan dikenali sebagai Indeks Russell 2000

Indeks ini mampu memberikan peluang bagi para pelabur supaya menjadi aktif dalam pasaran saham small cap. Tanpa perlu meneliti setiap syarikat secara individu, ianya merangkumi 2,000 saham small cap yang ada di pasaran saham Amerika Syarikat.

Russell 2,000 juga merupakan indeks saham small cap yang paling banyak diikuti hari ini.  Lebih daripada 90 peratus daripada pengurus pelaburan small cap, menggunakan Russell 2000 sebagai penanda aras pasaran saham small cap.

S&P (Standard And Poor’s), juga mempunyai indeks small cap dengan memasukkan 600 syarikat, tetapi ia tidak mendapat daya tarikan yang tinggi seperti Russell 2000.

Saham Small Cap Berpotensi Untung Lebih Besar Berbanding Large Cap

Pada awal tahun 1990, Eugene Fama dan Ken French telah merumuskan hasil kajian mereka bahawa saham small cap lebih menguntungkan berbanding saham large cap. Namun mereka mendapati pertumbuhan keuntungan pelaburan tersebut lebih memerlukan masa panjang berbanding large cap.

Eugane Fama dan Ken Perancis tidak melihat penemuan mereka sebagai Holy Grail kepada pelabur-pelabur. Sebaliknya, mereka juga menyuarakan bahawa, saham small cap lebih terdedah kepada kebankrapan pihak syarikat, walaupun mampu memberi, potensi prestasi keuntungan yang tinggi.

Lain Pula Definisi Di Malaysia

Kalau di Malaysia, kita biasa dengar Small Cap dan Mid Cap disekalikan bersama. Kategori ini merangkumi saham-saham yang mempunyai market cap di antara RM200 juta dan RM2 bilion.

Tengok saja perbandingan kenaikan harga saham pada tahun 2019:

Saham Small Cap dan Mid Cap

This image has an empty alt attribute; its file name is Top-10-Saham-Syariah-Paling-Untung-Tahun-2019-Kategori-Small-Cap-dan-Mid-Cap-Bawah-RM2-Bilion-700x458.jpg

Saham Large Cap

This image has an empty alt attribute; its file name is Top-10-Saham-Syariah-Paling-Untung-Tahun-2019-Kategori-Large-Cap-Atas-RM2-Bilion-700x423.jpg

Yang mana lagi power agak-agak? Tetapi harus diingat, risiko bagi saham Small Cap dan Mid Cap adalah lebih tinggi berbanding saham Large Cap.

Begitu juga prestasi yang ditunjukkan FBM KLCI berbanding dengan FBM Small Cap:

Sumber: Trading View
Sumber: Trading View

FBM KLCI mencatatkan penurunan sebanyak 8.45% dalam masa setahun, manakala FBM Small Cap pula mencatatkan kenaikan sebanyak 9.41%.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Sibuk Nak Melabur Di Pasaran Saham Amerika Syarikat?

Saham syarikat Tesla, iaitu syarikat pembuat kereta elektrik terbesar di dunia dan juga tenaga solar, telah mencipta pelbagai rekod pada tahun 2020 dengan peningkatan lebih 689%. Harga saham Tesla pada 12 Januari 2021 adalah USD849 seunit, sedangkan pada 13 Januari 2020; harga saham Tesla hanyalah bernilai USD103 seunit.

Peningkatan harga pasaran ini juga turut menaikkan nilai pasaran syarikat Tesla kepada USD805 bilion, sekaligus menjulang CEO syarikatnya iaitu Elon Musk sebagai manusia terkaya dunia menurut kiraan Forbes.

Saham Tesla pada 12 Januari 2021 yang naik sebanyak 4.7%, telah menaikkan kekayaan bersih Elon Musk sebanyak USD7.8 bilion kepada USD183.8 bilion. Elon Musk telah mengatasi pengasas Amazon iaitu Jeff Bezos, yang mempunyai kekayaan sebanyak USD182.4 bilion.

Bagaimana kita boleh turut serta dalam kenaikan harga saham di pasaran terbesar dunia ini? Di sinilah wujudnya saham syarikat terbesar di dunia iaitu Apple yang bernilai USD2.16 trilion, diikuti oleh 3 syarikat lain yang bernilai lebih USD1 trilion seperti Microsoft, Amazon dan Alphabet (Google). Mereka ini kemudiannya diikuti rapat oleh syarikat gergasi lain seperti Alibaba, Facebook, Johnson and Johnson, Boeing dan banyak lagi.

Demikian juga halnya dengan syarikat-syarikat pembuat vaksin terbesar di dunia seperti Pfizer, Moderna, BionTech dan banyak lagi. Kita pun tahu pandemik Covid-19 telah menyebabkan permintaan terhadap saham-saham berkaitan penjagaan kesihatan dan vaksin meningkat dengan mendadak.

Pelbagai IPO syarikat yang hebat seperti AirBnb menyaksikan lonjakan harga di hari pertama ianya disenaraikan, dari USD68 naik ke USD165.

Mengapa Kena Melabur Di Pasaran Saham Amerika Syarikat?

Mengapa kita perlu mempertimbangkan secara serius untuk melabur di dalam pasaran terbesar dunia ini?

1. Ia pasaran terbesar di dunia dan menawarkan penyertaan ke dalam syarikat-syarikat terkenal dan paling kukuh di dunia.

2. Pelabur dari satu dunia menyertai pasaran saham ini dengan jumlah dagangan yang sangat besar berbanding mana-mana negara lain di dunia. Ini menjadikan tahap kecairannya adalah sangat baik dan mudah didagangkan.

3. Pasaran Amerika Syarikat juga mempunyai tempoh waktu dagangan yang lebih lama iaitu 4 jam (Pre-Market) sebelum pasaran biasa dibuka (8 jam) dan 4 (Post-Market) selepas ditutup. Ini menjadikan ia lebih mesra pelabur dari serata dunia dengan 16 jam waktu dagangan.

Pengurus dana tersebar Malaysia, KWSP turut melabur di pasaran luar negara khususnya di Amerika Syarikat serta memperolehi pendapatan lumayan bagi agihan dividen kepada pencarum kemudiannya.

Baca juga :
1. Top 5 Saham Patuh Syariah Paling Untung Di S&P 500 Tahun 2020
2. Top 5 Saham Sektor Kesihatan Paling Untung Di Wall Street Bagi Tahun 2020

Status Patuh Shariah Di Amerika Syarikat?

Apa yang mungkin menjadi persoalan adalah bagaimana seseorang pelabur mengetahui status kepatuhan Shariah bagi syarikat yang tersenarai di pasaran Amerika Syarikat, khususnya NASDAQ dan S&P 500?

Kini, bersumberkan kajian mendalam oleh para penganalisa yang berpusat di Malaysia, para pelabur sudah boleh mencari dan mengenalpasti status Shariah melalui laman web ShariahScreener.com, satu servis kewangan yang disediakan oleh syarikat Elzar Shariah Solution Sdn Bhd. Ianya diketuai oleh Dr Zaharuddin Abd Rahman, beliau yang merupakan Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Shariah Scholar di Bursa Marketplace.

Ketika ini, laman web ShariahScreener.com telah menapis secara automatik dan manual terhadap lebih daripada 4,000 saham di Nasdaq dan 506 saham di S&P 500.

Tapisan pula dilaksanakan melalui dua peringkat iaiatu tapisan jenis bisnes (Business Activity Screening) diikuti dengan tapisan nisbah kewangan (Financial Ratio).

Maka hasil bagi setiap tapisan disusun dalam bentuk berikut:

Hasil keputusan tapisan hasil perniagaan syarikat Apple

Bahagian atas menyaksikan hasil tapisan jenis perniagaan dan menganalisa jumlah pendapatan tidak patuh Shariah yang diperolehi oleh syarikat. Ianya mestilah kurang daripada 5% dari hasil tahun tersebut.

Sekiranya itu berlaku, kesemua 9 piawaian ini akan mendapat tanda gagal,  maka saham terbabit dianggap tidak patuh Shariah. Namun sekiranya ada satu sahaja standard yang menganggapnya lulus, pelabur boleh membuat keputusan sendiri sama ada untuk melihat keputusan tapisan segmen kedua iaitu Financial Ratio.

Hasil keputusan tapisan nisbah kewangan syarikat Apple

Bagi bahagian kedua ini, terdapat 9 jenis piawaian digunakan daripada pelbagai benua dan kumpulan ulama Shariah. Sekiranya terdapat satu sahaja yang lulus sekalipun, pelabur sudah dikira boleh memilih saham terbabit.

Apa yang menarik adalah selain daripada keputusan hasil tapisan status Shariah, pengguna juga turut dibekalkan dengan maklumat penting syarikat yang didisenaraikan. Ini termasuklah profil syarikat, data kewangan dan carta terkini pengerakan harga saham. Ini tentunya akan memudahkan kita membuat keputusan.

Dapatkan Shariah Screener Hari Ini

Kini pengguna dan peminat dunia pelaburan pasaran saham Amerika Syarikat boleh melanggan perkhidmatan ShariahScreener.com bagi memastikan pelaburan saham kita semua adalah patuh Shariah.

Untuk langganan Shariah Screener, klik sini. Eksklusif kepada fans Majalah Labur dan The Kapital, diskaun sebanyak 5% menanti anda. Subscribe hari ini juga untuk rebut peluang ini.

Ramai di kalangan kita yang dah biasa melabur di Bursa Malaysia, mungkin sudah tiba masanya kita belajar jual beli saham global pula.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!