Jom Kenali 6 Kategori Saham Yang Ada

Dalam apa jua instrumen pelaburan, kita tidak perlu mengalahkan pasaran untuk sentiasa berada di pihak yang menang. Ini kerana pasaran saham disertai dengan risiko, namun amat penting untuk kita seimbangkan di antara risiko yang sanggup ditanggung dan jangkaan keuntungan.

Lebih kecil risiko kita berbanding ganjaran, lebih tinggi peluang untuk kita jana keuntungan. Ianya juga dikenali sebagai risk to reward ratio, atau nisbah risiko berbanding ganjaran.

Jom kita tengok 6 kategori saham yang ada, yang boleh kita jadikan sebagai panduan pelaburan:

1. Growth Stock (Saham Pertumbuhan)

Mempunyai unjuran pertumbuhan yang sangat pantas, iaitu melebihi pertumbuhan ekonomi dalam sesebuah negara atau kenaikan saham yang lebih pantas berbanding dengan pesaing di dalam sektor yang sama atau atau berlainan industri.

Pelabur membeli saham-saham ini disebabkan rekod earnings growth atau pertumbuhan pendapatan, dan jangkaan bahawa prestasi syarikat akan terus berkembang maju.

2. Income Stock (Saham Pendapatan)

Syarikat membayar sebahagian besar daripada keuntungan mereka (iaitu 50% ke 80%) setiap tiga bulan (quarterly) ke dalam dividen berbanding saham yang lain. Secara amnya, saham dalam kategori ini adalah lebih matang dan sudah lama dalam industri.

Syarikat mengunjurkan pertumbuhan yang lebih perlahan, namun membayar dividen dengan kadar yang tinggi. Income stock kurang berisiko walaupun terdapat kejatuhan, kerana syarikat meneruskan pembayaran dividen dan pelabur setia untuk terus kekal melabur ke dalam saham mereka.

3. Cyclical Stock (Saham Kitaran)

Bermaksud sesebuah saham yang mampu naik dan turun seiring dengan perkembangan positif ekonomi sesebuah negara, dan juga berkait rapat dengan kitaran perniagaan. Pengeluar kereta adalah contoh utama kepada Cyclical Stock.

Industri lain yang sangat sensitif terhadap ekonomi negara dan juga kitaran perniagaan adalah termasuk dalam kategori ini, contohnya syarikat pengeluaran kapal terbang, syarikat penerbangan, pengeluaran keluli, bahan kimia, perniagaan yang bergantung kepada bahan binaan rumah dan sebagainya.

Ekonomi naik, harga saham naik; ekonomi jatuh, harga saham turut jatuh.

4. Defensive Stock (Saham Defensif)

Secara teorinya, Defensive Stock bermaksud saham yang kalis kepada naik turunnya pasaran saham, mahu pun ekonomi atau kitaran perniagaan. Tidak kira sama ada kemelesetan ekonomi atau ekonomi berkembang dengan baik, Defensive Stock akan dapat bertahan dan naik perlahan-lahan.

Contohnya syarikat berkaitan makanan, ubat-ubatan, tembakau dan sebagainya.

5. Value Stock (Saham Nilai)

Secara ringkas dan mudah, Value Stock adalah saham-saham yang berada di paras diskaun atau terendah berbanding nilai yang sepatutnya. Berdasarkan pendapatan dan keuntungan syarikat, harga saham syarikat sepatutnya berada di paras tinggi, namun harganya belum lagi mencapat paras tersebut.

Dalam erti kata lain, harga saham sepatutnya RM3 seunit, tetapi sekarang harga saham baru RM1 unit. Potensi untuk naik ke RM3 memang ada, tetapi lama atau sekejap akan ditentukan oleh para pelabur.

6. Speculative Stock (Saham Spekulatif)

Contoh terbaik Speculative Stock adalah sewaktu fenomena dot.com bubble berlaku. Terlalu banyak volatility dalam pergerakan harga saham. Kebiasaannya saham ini menjadi sasaran para spekulator, mengakibatkan kenaikan yang besar dan juga penurunan yang besar.

Saham seperti ini biasanya hanya memberi pulangan dalam jangka masa pendek dan terdapat risiko tinggi yang terpaksa ditanggung oleh para pelabur yang melabur dalam mana-mana saham ini.

Sekarang dah tahu kategori-kategori saham yang berbeza, anda suka yang mana?

Tak Tahu Nak Beli Saham Apa? Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dumb Money Vs Smart Money Dalam Pelaburan Saham

“Nak melabur saham mestilah tunggu Buy Call, baru boleh untung!”

Anda yang sedang melabur saham secara individu atau runcit, apa anda rasa jika anda sebenarnya dilabel sebagai ‘bodoh’ dalam dunia pelaburan saham ini? 

Jika anda ‘bodoh’, jadi siapa yang pandai sangat dalam pelaburan saham ini? Yang ‘cerdik’ ini ialah mereka yang datangnya dari industri atau lebih dikenali sebagai pelabur institusi. 

Marah dengan label yang diberikan? Bertenang, kerana label ini diberikan oleh pihak media kewangan di Wall Street yang menggambarkan perbezaan aliran tunai kedalam pasaran saham daripada pelabur individu dan aliran tunai daripada pelabur institusi. 

Kenapa Pelabur Runcit Dilabel ‘Dumb‘?

Jangan kecil hati, istilah ini diberikan hanya kerana pelabur runcit tidak mempunyai masa, akses kepada maklumat pasaran yang terhad dan juga kurang kesungguhan mengkaji laporan kewangan syarikat ketika membuat keputusan pelaburan.  

Pelabur runcit juga membuat kajian tentang saham syarikat secara individu dan tidak memiliki kumpulan penyelidik yang dedikasi memuat kajian dan mendapatkan maklumat. 

Oleh sebab ini, aliran tunai daripada pelabur runcit ke dalam pelaburan saham dilabel sebagai aliran tunai ‘bodoh’.

Tetapi mari kita semak semula, sampai hari ini kita masih jumpa pelabur-pelabur runcit yang membeli dan menjual saham dengan mengharapkan ‘buy call’. Malah ‘group‘ yang menawarkan perkhidmatan ‘buy call’ ini laris dilanggan. 

Banyak juga kisah pelabur rugi besar sebab beli saham yang naik ketika di puncak dan akhirnya menangis di bucu katil akibat kerugian. 

Belum cerita mereka yang ditipu (scam) dengan pelaburan yang tidak wujud. 

Jumlahnya bukan sedikit, ramai sebenarnya. Jadi cuba jawab soalan ini, adakah pelaburan seperti ini bijak? 

Pelabur Institusi Pula Bijak Sangat Ke?

Sumber: Investopedia

Pelabur institusi yang dilabel ‘Smart Money’ bijak sangat ke? Boleh buat keuntungan beratus peratus ke?

Jawapannya tidak juga, pernah sahaja pelabur institusi dan pengurus dana membuat keputusan yang salah yang mengakibatkan kerugian kepada organisasi mereka. Yang sampai melingkup pun ada!

Tetapi apa yang mereka ada dan pelabur runcit tiada, ialah mereka ada kelebihan (unfair advantage) untuk mendapatkan maklumat pasaran, kumpulan penganalisis pasaran berdedikasi dan berpengalaman yang cakna tentang apa yang terjadi dalam pasaran. Ini menjadikan mereka membuat keputusan pelaburan yang maklum.

Pelabur Runcit Hari Ini Semakin Bijak

Dengan usaha yang berterusan daripada pihak yang terlibat, banyak kelas dan sesi pembelajaran saham yang diadakan khas untuk pelabur runcit supaya melabur dengan ilmu

Walaupun mungkin pelabur runcit tidak mendapat maklumat sehebat pelabur institusi, tetapi kajian yang dibuat memadai untuk mereka meraih keuntungan dalam pasaran saham ini.

Nak berjaya dalam pelaburan saham ini tiada jalan mudah. Pengalaman dan usaha yang tidak putus di samping ketekunan menuntut serta menambah ilmu pelaburan akan menjadikan anda pelabur yang berjaya. 

Semoga berjaya!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!