Kajian Fundamental QES: Keuntungan Bersih Dan Aliran Tunai

Bursa Malaysia mempunyai lebih daripada 900 syarikat tersenarai dan ada lebih daripada 10 sektor industri. Sebagai seorang pelabur, kita perlu bijak dalam memilih kaunter saham yang mempunyai asas fundamental yang sihat.

Elakkan daripada terlibat dengan syarikat yang dikategorikan sebagai syarikat bermasalah iaitu dalam kategori GN3 dan PN17. Persoalannya, bagaimana untuk memilih syarikat yang mempunyai asas fundamental yang sihat?

Perkara pertama untuk melihat syarikat yang mempunyai asas fundamental yang sihat adalah dengan melihat prestasi kewangan syarikat. Kriteria penting sebagai kayu ukur adalah keuntungan bersih syarikat dan kedua adalah aliran tunai.

Kedua-dua kriteria ini sangat penting untuk memastikan syarikat kekal beroperasi dan berkembang pesat di masa akan datang.

Mari kita gunakan kajian kes ke atas syarikat QES Group Berhad.

1. Keuntungan Bersih

Kredit: Malaysiastock.biz

Syarikat QES merupakan syarikat yang mempunyai kepakaran dalam membina, mengedar, memeriksa dan menguji alatan untuk mesin semikonduktor seperti automated handling equipment. Kriteria pertama iaitu keuntungan bersih syarikat QES menunjukan peningkatan yang baik.

Pada suku kedua tahun 2019, QES mencatatkan kerugian sebanyak RM 1.5 juta. Namun selepas daripada itu, syarikat QES kembali untung pada suku tahun seterusnya.

Pertumbuhan yang ketara dapat  dilihat pada tahun 2020 di mana QES berjaya mengekalkan keuntungan walaupun dalam keadaan ekonomi yang tidak baik.

Pada suku tahun pertama 2021, QES mencatatkan pertumbuhan keuntungan hampir 100% dari 4.8% ke pada 13.2% pada tahun 2021. Ini menunjukkan QES mempunyai asas fundamental yang sangat baik.

2. Aliran Tunai

Kriteria kedua juga menunjukkan prestasi yang baik dengan aliran tunai positif pada kadar 80%. Sepanjang diapungkan di pasaran saham iaitu dalam tempoh 5 tahun, QES hanya mencatatkan aliran tunai negatif pada tahun 2019.

Selain daripada itu, QES mengekalkan aliran tunai yang baik. Peningkatan ketara dalam dilihat pada tahun 2020 iaitu daripada aliran tunai negatif, QES mencatatkan aliran tunai tertinggi sejak diapungkan.

Dua kriteria ini memainkan peranan yang penting untuk memastikan syarikat boleh bertahan dalam fasa ekonomi yang tidak stabil.

Bagi pelabur yang ingin mencari syarikat yang kukuh dan mampu untuk berkembang di masa akan datang, dua kriteria ini cukup untuk dikaji dan dianalisis sebagai permulaan.

Selain daripada formula CANSLIM, pelabur boleh mengaplikasikan cara muda melihat dua kriteria yang diterangkan di atas.

Kesannya Kepada Harga Saham QES?

Kredit: Trading View

Harga saham pun steady naik sejak dari pertengahan tahun 2020. Seolah-olah dapat mengesan peningkatan tahap prestasi kewangan syarikat QES ini.

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM

Previous ArticleNext Article

Boleh Ke Beli Saham Huawei?

Ren Zhengfei yang merupakan seorang bekas pegawai askar China telah mempelopor satu jenama telefon pintar yang tidak asing lagi pada 1987 iaitu Huawei (sebutan sebenar Wah-Way).

Sejak itu, Huawei telah berkembang pesat sehingga menjadi salah satu jenama telefon pintar terbesar di peringkat global setanding dengan Apple dan Samsung.

Sumber : Counterpoint

Sebelum kita jawab boleh atau tidak beli saham Huawei, eloklah kita ambil tahu serba sedikit latar belakang syarikat sama ada bagus atau tidak.

Pegangan yang besar dalam pasaran global ini diperkukuhkan lagi dengan penyata kewangan 2020 meskipun wabak COVID-19 melanda serta mendapat tentangan hebat bukan sahaja daripada Amerika Syarikat, malah negara barat yang lain.

Hal ini menyebabkan Huawei terpaksa memberhentikan 600 pekerja di Santa Clara, California dan pindahkan pejabatnya itu ke Kanada. Bukan itu sahaja, malah mereka seolah-olah memboikot jenama Huawei.

Seperti kita semua sedia maklum, mereka yang memiliki peranti Huawei terkini tidak lagi boleh menggunakan Playstore, Android lagi.

Persoalannya, bagaimana Huawei masih boleh untung? Dari mana Huawei jana pendapatan?

Sumber : Laporan Tahunan Huawei

Selain pembuatan telefon pintar, Huawei juga menyediakan servis dan jaringan telekomunikasi yang lebih mensasarkan segmen enterprise. Seperti mana kita boleh lihat dalam penyata kewangan terkini, sumbangan pendapatan segmen tersebut meningkat sebanyak 23%.

Antara faktor penyumbang kepada kenaikan ini adalah pengenalan Intelligent Twins yang terbina dari Huawei Cloud dan teknologi Artificial Intelligence (AI) sebagai tunjang kepada teknologi ini.

Disebabkan wabak COVID-19 yang melanda, terdapat banyak syarikat mula beradaptasi dengan teknologi terkini melalui jalinan dengan Huawei sebagai rakan strategik transformasi digital.

Sumber : Counterpointsearch

Tambahan, Huawei masih merupakan pemegang pasaran telefon pintar terbesar bagi China tahun lepas. Jadi, tidak hairanlah meskipun tidak disokong dan mendapat sekatan pelbagai pihak, Huawei tetap utuh mengatur strategi.

Begitulah serba-sedikit info penting yang boleh bantu kita untuk buat keputusan dalam pelaburan saham sesebuah syarikat bagi jangka masa panjang.

Meskipun prestasi dan perkembangan Huawei sangat memberangsangkan, anda tetap tidak boleh membeli saham syarikat itu. Ini kerana Huawei tidak diapungkan di pasaran saham dan kekal sebagai satu entiti swasta yang dimiliki oleh pekerja Huawei sahaja.

Hatta anda mempunyai warganegara China sekalipun, tetapi tidak bekerja dengan Huawei, anda tetap tidak dibenarkan memiliki saham syarikat tersebut. Pakar menggelar ini sebagai ‘kapitalisma pekerja’.

Dalam kes Huawei, CEO-nya hanya memiliki 1%. Manakala selebihnya dimiliki oleh kesatuan pekerja Huawei sendiri.

Sumber : asia.nikkei.com

Menarik sebenarnya kalau kita kaji struktur pemilikan syarikat sebegini. Malah terdapat juga beberapa syarikat terkenal yang menggunakan struktur ini seperti John Lewis Partnership dan Essilor.

Kelebihan struktur ini telah mewujudkan satu budaya positif dimana pekerja rasa diberi kepercayaan, teliti dengan kerja mereka dan sentiasa memikirkan untuk tambah baik perniagaan syarikat tersebut. Hal ini kerana pekerja diberi gaji berdasarkan tahap kerja yang dipikul serta memperoleh perkongsian untung secara telus.

Terdapat sinidiran mengatakan Huawei mendapat sokongan penuh kerajaan China. Huawei menafikan hal ini dan menegaskan kejayaannya hari ini adalah kerana mereka berdikari mengikut logik bisnes, bukan birokrasi politik yang banyak berlegar dalam syarikat-syarikat terapung terutamanya.

Sumber Rujukan:

Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah anda….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika ANDA tergolong dalam kluster ini, jangan risau….

Kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana.

Anda akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->thekapital.my/SenangSaham