4 Tips Penting Untuk Mereka Yang Pertama Kali Nak Beli Rumah

Pasti ramai yang dah mula buat perancangan untuk membeli sebuah rumah untuk didiami ataupun dijadikan sebagai pelaburan.

Bagi anda yang pertama kali ingin membeli rumah, pastinya ia bukan satu perkara yang mudah dan boleh dipandang remeh. Ianya memerlukan kewangan yang besar dan komitmen yang tinggi.

Persoalannya di sini bagaimana, bagaimana caranya untuk membeli sebuah rumah buat pertama kalinya? Pastinya masih mencari-cari tips untuk dijadikan sebagai garis panduan.

Berikut adalah 4 tips penting untuk anda yang merancang nak beli rumah pertama.

1. Kemampuan

Apabila anda mengambil keputusan untuk membeli rumah, ia bermakna anda telah bersedia untuk memikul tanggungjawab yang besar.

Ini kerana, keputusan pembelian rumah dapat mengubah hidup anda di mana anda bakal mempunyai komitmen besar untuk membuat pembayaran secara instalment bulanan.

Oleh yang demikian, amat penting bagi anda membuat keputusan yang terbaik ketika memilih rumah yang ingin dibeli supaya pinjaman perumahan anda diluluskan oleh pihak bank.

Boleh jadi, jika anda membeli memilih rumah yang mengikut hawa nafsu semata-mata ia boleh mengakibatkan permohonan pinjaman perumahan anda gagal untuk diluluskan.

Baca: Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

2. Lokasi

Sebagai bakal pembeli rumah, perlu untuk anda mengkaji serta melawat kawsan perumahan yang ingin dibeli terlebih dahulu sebelum berjumpa dengan ejen hartanah. Tindakan ini dapat membantu anda untuk membuat keputusan yang lebih tepat.

Contohnya begini, andai kata matlamat anda adalah untuk membeli rumah yang berdekatan dengan tempat kerja. Anda boleh mengkaji sama ada kawasan rumah yang anda ingin beli itu mempunyai kemudahan yang diperlukan.

Ada tak pasaraya, kedai makan, stesen minyak dan sebagainya? Bagaimana dengan jalan akses yang menghubungkan kawasan tersebut? Senang tak nak keluar masuk? Bagaimana dengan keadaan trafik di waktu puncak?

Setelah, anda mengaji aspek-aspek utama yang di atas, anda boleh memfokuskan lagi skop kajian anda dengan menentukan bajet yang bersesuaian dengan tahap kemampuan anda sendiri.

Baca: 36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

3. Rumah Landed Atau High-Rise?

Ini juga memainkan peranan yang penting ketika anda merncang untuk membeli rumah. Tidak dinafikan, ada segelintir daripada kita yang lebih gemar kediaman jenis apartmen atau kondominium, namun masih ada juga yang memilih kediaman jenis rumah teres.

Sudah pasti harga memainkan peranan yang penting dalam menentukan jenis rumah apa yang anda mampu untuk beli.

Baca: 10 Faktor Yang Dipertimbangkan Rakyat Malaysia Sebelum Beli Rumah

4. Freehold Atau Leasehold?

Yang terakhir sekali, beri perhatian juga kepada status hartanah tersebut sama ada freehold atau leasehold. Biasanya freehold dikaitkan dengan rumah landed manakala leasehold pula untuk rumah bertingkat-tingkat.

Dan rumah freehold biasanya lebih mahal tetapi lebih cepat untuk dijual, prosesnya kadangkala siap dalam masa 3 bulan saja.

Baca: Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)



Anda Nak Beli Rumah, Tapi Dah Tahu Belum Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman/pembiayaan tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Perkongsian Seorang Gadis Membeli 3 Biji Rumah Dalam Masa 6 Tahun

Banyak manfaat yang terkandung dalam perkongsian Puan Syafieqah A’lya ini. Semoga anda terinspirasi dengan perkongsian ini.

14 langkah ini adalah untuk anda mula bina portfolio hartanah anda. Saya nak share sikit langkah mudah yang saya fikir semua pasangan muda mampu realisasikan.

Katakan anda dan pasangan baru bekerja. Dan waktu tu baru berumur 23 tahun. Gaji anda dan pasangan waktu tu, RM2,000 setiap seorang.

Andaikan gaji anda berdua dapat kenaikan RM100 setahun.

  1. Untuk lelaki, pakai dulu motor yang digunakan masa belajar dulu. Elakkan beli kereta.
  2. Yang wanita pula, beli kereta Perodua Axia. Komitmen bulanan, katakan RM500.
  3. Lelaki buat pembiayaan ASB RM100,000, dengan tempoh pembiayaan 30 tahun dengan komitmen bulanan RM550. Biarkan duit kat dalam tu dan jangan usik langsung selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul yang korang akan dapat pada kadar 7.25% adalah RM23,300. Bila jual sijil (RM4,500), akan jadi RM27,800++. Majlis kahwin, wajib belanja macam anak raja?
  4. Si wanita pulak buat pembiayaan ASB RM50,000, komitmen bulanan RM275. Macam atas tadi jugak, jangan usik dividen selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul untuk tempoh 3 tahun tu (kadar dividen tahunan 7.25%, sama macam kat atas tadi) akan jadi RM11,650. Tambah pulak bila jual sijil nanti (RM2,250), korang akan dapat sebanyak RM13,900 tunai.
  5. Jumlah terkumpul yang korang akan dapat adalah RM41,700. Boleh dah berkahwin pakai duit tu. Bajet untuk majlis kahwin, setkan RM10,000 je. Kalau parents korang nak buat lebih havoc, minta mereka support.

    Nak tak nak, teguhkan hati dekat bajet RM10,000 tu. Buat apa nak malu berkahwin secara tak melebih-lebih? Lebih baik bertindak secara bijak berbanding nak nampak gah dan hebat untuk satu hari je. Hidup korang berdua lepas berkahwin tu yang patut korang risaukan. Majlis sanding tu, kejap je.
  6. Jadi, baki sekarang tinggal RM31,700. Nak buat apa? Cari aset yang boleh bagi korang positive cash flow. Rumah lelong atau second hand?
  7. Lelaki cari rumah pertama. Low cost pun takpe. Cari yang harga kurang RM100,000. Mana ada dah rumah RM100,000? Pergi cari dulu. Mesti ada punya.

    Tak kira la lelong atau rumah second hand (subsale). EPF Akaun 2 dah ada dalam RM5,500. Bajetkan cash sebanyak RM10,000 untuk urusan beli rumah (10%) dan keluarkan duit EPF Akaun 2 tu.

    Mana-mana fi yang boleh serap dalam loan bank, sekalikan. Bayaran bulanan untuk rumah tu akan jadi RM450 (anggaran). Andaikan rumah tu boleh disewakan RM600 sebulan.

    Dapat penyewa? Tak usah berlengah dan terus siapkan tenancy agreement.
  8. Yang wanita jugak, cari rumah pertama macam si lelaki tadi.
  9. Menyewa dulu rumah untuk tempoh 3 tahun tu. Kalau boleh duduk dengan family untuk sementara waktu, lagi bagus. Banyak boleh jimat.

    Baki tunai setakat ini akan tinggal RM11,700.
  10. Dengan jumlah dalam EPF Akaun 2 korang tadi, boleh tampung RM150 sebulan untuk bayar ansuran rumah masing-masing. Jadi, komitmen korang untuk rumah masing-masing cuma RM300 je setiap seorang.

    Simpanan cecah lebih RM500,000? Wow!
  11. Dengan pendapatan sewa tadi (RM600 + RM600), buat pembiayaan ASB RM100,000 setiap seorang. Gunakan duit pendapatan sewa tu untuk bayar ansuran bulanan. Jangan usik dividen tu selama 3 tahun.

    Jumlah dividen terkumpul korang akan jadi RM46,700. Tambah pulak dengan jual sijil (RM6,300), cash akan dapat sebanyak RM53,000.

    Campur pulak dengan jumlah cash yang ada dalam tangan: RM53,000 + RM11,700 =RM64,700
  12. Kekalkan pembiayaan RM100,000 ASB si wanita tadi, sampai habis tempoh pembiayaan dengan komitmen bulanan RM600 secara konsisten (selama 22 tahun). Dan macam biasa. Biarkan je dividen berkembang dalam tempoh tu. Ini untuk simpanan jangka masa panjang.

    Lepas 22 tahun, simpanan terkumpul akan jadi RM516,000. Tak salah upgrade beli rumah besar sikit (bila dah mampu)
  13. Dengan baki pada step 11 tadi (RM64,700), guna untuk beli rumah duduk sendiri. Saya bagi contoh, rumah tu harga RM300,000.

    Buat pembiayaan bersama dengan pasangan korang kalau perlu. Baki duit cash yang ada, boleh gunakan untuk minor renovation dan beli barang-barang rumah.

    Komitmen bulanan masa ni lebih kurang RM1,350. Waktu ni, gaji pun dah naik dan korang takde masalah untuk bayaran ansuran rumah. Lagipun, dah ada disiplin dan karakter menyimpan yang korang bina sebelum ni.

    Pandai-pandai la korang share bayar. Kata nak hidup selesa bersama, kan?
  14. Paling kurang, korang dan ada 3 biji rumah. Kereta pun dah nak habis bayar. Gaji pun dah best masa ni. Mungkin tiba masa untuk upgrade kereta tu. Reward diri sebab dah berjaya capai ke tahap ni.

Kredit Gambar: FB Syafieqah A’lya

Perancangan untuk masa depan dan disiplin diri kita je yang mampu mengubah. Takde alasan lain. Antara NAK BUAT atau TAK NAK BUAT je.

Antara nak atau tak nak buat je. Dia takde “nanti dulu,” atau lain-lain yang sama jenis dengannya.

Dan tak bermakna kena ikut bulat-bulat apa yang beliau cadangkan. Boleh je ubah ikut kesesuaian hidup sendiri.