4 Tips Penting Untuk Mereka Yang Pertama Kali Nak Beli Rumah

Pasti ramai yang dah mula buat perancangan untuk membeli sebuah rumah untuk didiami ataupun dijadikan sebagai pelaburan.

Bagi anda yang pertama kali ingin membeli rumah, pastinya ia bukan satu perkara yang mudah dan boleh dipandang remeh. Ianya memerlukan kewangan yang besar dan komitmen yang tinggi.

Persoalannya di sini bagaimana, bagaimana caranya untuk membeli sebuah rumah buat pertama kalinya? Pastinya masih mencari-cari tips untuk dijadikan sebagai garis panduan.

Berikut adalah 4 tips penting untuk anda yang merancang nak beli rumah pertama.

1. Kemampuan

Apabila anda mengambil keputusan untuk membeli rumah, ia bermakna anda telah bersedia untuk memikul tanggungjawab yang besar.

Ini kerana, keputusan pembelian rumah dapat mengubah hidup anda di mana anda bakal mempunyai komitmen besar untuk membuat pembayaran secara instalment bulanan.

Oleh yang demikian, amat penting bagi anda membuat keputusan yang terbaik ketika memilih rumah yang ingin dibeli supaya pinjaman perumahan anda diluluskan oleh pihak bank.

Boleh jadi, jika anda membeli memilih rumah yang mengikut hawa nafsu semata-mata ia boleh mengakibatkan permohonan pinjaman perumahan anda gagal untuk diluluskan.

Baca: Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

2. Lokasi

Sebagai bakal pembeli rumah, perlu untuk anda mengkaji serta melawat kawsan perumahan yang ingin dibeli terlebih dahulu sebelum berjumpa dengan ejen hartanah. Tindakan ini dapat membantu anda untuk membuat keputusan yang lebih tepat.

Contohnya begini, andai kata matlamat anda adalah untuk membeli rumah yang berdekatan dengan tempat kerja. Anda boleh mengkaji sama ada kawasan rumah yang anda ingin beli itu mempunyai kemudahan yang diperlukan.

Ada tak pasaraya, kedai makan, stesen minyak dan sebagainya? Bagaimana dengan jalan akses yang menghubungkan kawasan tersebut? Senang tak nak keluar masuk? Bagaimana dengan keadaan trafik di waktu puncak?

Setelah, anda mengaji aspek-aspek utama yang di atas, anda boleh memfokuskan lagi skop kajian anda dengan menentukan bajet yang bersesuaian dengan tahap kemampuan anda sendiri.

Baca: 36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

3. Rumah Landed Atau High-Rise?

Ini juga memainkan peranan yang penting ketika anda merncang untuk membeli rumah. Tidak dinafikan, ada segelintir daripada kita yang lebih gemar kediaman jenis apartmen atau kondominium, namun masih ada juga yang memilih kediaman jenis rumah teres.

Sudah pasti harga memainkan peranan yang penting dalam menentukan jenis rumah apa yang anda mampu untuk beli.

Baca: 10 Faktor Yang Dipertimbangkan Rakyat Malaysia Sebelum Beli Rumah

4. Freehold Atau Leasehold?

Yang terakhir sekali, beri perhatian juga kepada status hartanah tersebut sama ada freehold atau leasehold. Biasanya freehold dikaitkan dengan rumah landed manakala leasehold pula untuk rumah bertingkat-tingkat.

Dan rumah freehold biasanya lebih mahal tetapi lebih cepat untuk dijual, prosesnya kadangkala siap dalam masa 3 bulan saja.

Baca: Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Makin berumur, makin mahal bayaran bulanan bank. Sebab maksimum tempoh pinjaman / pembiayaan bagi kebanyakan bank adalah sehingga umur 70 tahun. Kalau umur sekarang 40 tahun, hanya tinggal 30 tahun sahaja. Semakin pendek tempoh pinjaman / pembiayaan, semakin mahal bayaran bulanan bank. Erti kata lain kalau ada peluang beli rumah masa muda, belilah sekarang.

Beli ikut kemampuan sendiri. Ramai orang layak beli rumah tapi belum tentu mampu. Layak dan mampu adalah dua benda berbeza. Layak di mata bank, tapi kita saja yang tahu kewangan kita mampu atau tidak.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA