Kenali 3 Jenis Akaun Trading Saham Yang Ada

Semasa kita nak membuka akaun trading saham, perasan tak ada beberapa jenis akaun yang berbeza? Ada yang masih tertanya-tanya perbezaan di antara jenis-jenis akaun yang ditawarkan oleh syarikat broker.

Ada juga di antara kita yang masih keliru perbezaan di antara akaun margin dan akaun kontra. Jom kita kenali jenis-jenis akaun trading yang ada.

1. Akaun Tunai (Cash Upfront)

Jenis akaun ini adalah yang paling biasa kita jumpa dan ditawarkan. Ia merupakan akaun biasa yang memerlukan kita membuat deposit wang sebelum kita dibenarkan membuat sebarang pembelian dan had pembelian yang dibenarkan adalah mengikut jumlah wang yang kita depositkan.

Jika pelabur cuba membuat pembelian yang melebihi jumlah baki akaun, pembelian tersebut akan dihalang secara automatik.

Jenis akaun ini adalah yang paling disarankan kepada pelabur yang baru nak berjinak-jinak kerana risiko kerugian adalah terhad kepada jumlah wang yang telah dideposit.

Kita kena ingat, hanya melabur menggunakan duit yang kita sanggup rugi sepenuhnya. Dan bukan melabur menggunakan duit yang sepatutnya digunakan untuk bayar instalment rumah, duit kereta, duit makan minum dan sebagainya.

2. Akaun Margin

Akaun margin membolehkan pelabur membuat pelaburan melebihi jumlah wang yang telah didepositkan ke dalam akaun trading. Jenis akaun ini membolehkan pelabur berhutang dengan syarikat broker mereka dengan menggunakan wang atau saham sebagai cagaran.

Jumlah pelaburan yang boleh dibuat akan digandakan bergantung kepada broker dan jumlah wang atau saham yang dicagarkan.

Had pelaburan yang dipinjamkan oleh syarikat broker akan dikenakan kadar faedah bergantung kepada syarikat tersebut. Pelabur yang menggunakan akaun ini perlu mengekalkan jumlah wang atau saham pada satu nilai yang ditetapkan.

Jika harga saham yang dibeli atau saham yang dicagarkan mengalami kejatuhan harga, syarikat broker akan membuat margin call. Ia merupakan arahan daripada syarikat broker kepada pelabur untuk menambah nilai cagaran atau aktiviti forced selling bakal dilakukan.

3. Akaun Kontra

Jenis akaun terakhir ini pula merupakan akaun yang membenarkan pelabur membuat pembelian tanpa membuat sebarang pembayaran sehingga settlement date iaitu pada T+2. Had belian pula ditentukan sama seperti akaun margin.

Perbezaan di antara akaun margin dan akaun kontra ini adalah pada hari settlement date, pelabur perlu membuat keputusan untuk menjual atau terus memegang saham tersebut. Kita dikehendaki untuk membuat bayaran penuh pada settlement date sekiranya membuat keputusan untuk terus memegang saham tersebut.

Sebaliknya, pelabur tidak perlu membuat bayaran penuh bagi belian mereka jika pelabur membuat keputusan untuk menjual pegangan saham tersebut. Pelabur akan mendapat bayaran keuntungan atau perlu membayar jumlah kerugian kepada syarikat broker.

Penerangan bagi setiap jenis akaun di atas diharapkan dapat menjelaskan sedikit sebanyak perbezaan di antara tiga jenis akaun yang biasa ditawarkan oleh syarikat broker.

Kalau taknak pening kepala, guna saja akaun tunai untuk melabur saham.

Masih baru dalam dunia pelaburan saham? Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham? Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee