Kenali 3 Jenis Akaun Trading Saham Yang Ada

Semasa kita nak membuka akaun trading saham, perasan tak ada beberapa jenis akaun yang berbeza? Ada yang masih tertanya-tanya perbezaan di antara jenis-jenis akaun yang ditawarkan oleh syarikat broker.

Ada juga di antara kita yang masih keliru perbezaan di antara akaun margin dan akaun kontra. Jom kita kenali jenis-jenis akaun trading yang ada.

1. Akaun Tunai (Cash Upfront)

Jenis akaun ini adalah yang paling biasa kita jumpa dan ditawarkan. Ia merupakan akaun biasa yang memerlukan kita membuat deposit wang sebelum kita dibenarkan membuat sebarang pembelian dan had pembelian yang dibenarkan adalah mengikut jumlah wang yang kita depositkan.

Jika pelabur cuba membuat pembelian yang melebihi jumlah baki akaun, pembelian tersebut akan dihalang secara automatik.

Jenis akaun ini adalah yang paling disarankan kepada pelabur yang baru nak berjinak-jinak kerana risiko kerugian adalah terhad kepada jumlah wang yang telah dideposit.

Kita kena ingat, hanya melabur menggunakan duit yang kita sanggup rugi sepenuhnya. Dan bukan melabur menggunakan duit yang sepatutnya digunakan untuk bayar instalment rumah, duit kereta, duit makan minum dan sebagainya.

2. Akaun Margin

Akaun margin membolehkan pelabur membuat pelaburan melebihi jumlah wang yang telah didepositkan ke dalam akaun trading. Jenis akaun ini membolehkan pelabur berhutang dengan syarikat broker mereka dengan menggunakan wang atau saham sebagai cagaran.

Jumlah pelaburan yang boleh dibuat akan digandakan bergantung kepada broker dan jumlah wang atau saham yang dicagarkan.

Had pelaburan yang dipinjamkan oleh syarikat broker akan dikenakan kadar faedah bergantung kepada syarikat tersebut. Pelabur yang menggunakan akaun ini perlu mengekalkan jumlah wang atau saham pada satu nilai yang ditetapkan.

Jika harga saham yang dibeli atau saham yang dicagarkan mengalami kejatuhan harga, syarikat broker akan membuat margin call. Ia merupakan arahan daripada syarikat broker kepada pelabur untuk menambah nilai cagaran atau aktiviti forced selling bakal dilakukan.

3. Akaun Kontra

Jenis akaun terakhir ini pula merupakan akaun yang membenarkan pelabur membuat pembelian tanpa membuat sebarang pembayaran sehingga settlement date iaitu pada T+2. Had belian pula ditentukan sama seperti akaun margin.

Perbezaan di antara akaun margin dan akaun kontra ini adalah pada hari settlement date, pelabur perlu membuat keputusan untuk menjual atau terus memegang saham tersebut. Kita dikehendaki untuk membuat bayaran penuh pada settlement date sekiranya membuat keputusan untuk terus memegang saham tersebut.

Sebaliknya, pelabur tidak perlu membuat bayaran penuh bagi belian mereka jika pelabur membuat keputusan untuk menjual pegangan saham tersebut. Pelabur akan mendapat bayaran keuntungan atau perlu membayar jumlah kerugian kepada syarikat broker.

Penerangan bagi setiap jenis akaun di atas diharapkan dapat menjelaskan sedikit sebanyak perbezaan di antara tiga jenis akaun yang biasa ditawarkan oleh syarikat broker.

Kalau taknak pening kepala, guna saja akaun tunai untuk melabur saham.

Masih baru dalam dunia pelaburan saham? Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham? Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: