Kenali 3 Jenis Akaun Trading Saham Yang Ada

Semasa kita nak membuka akaun trading saham, perasan tak ada beberapa jenis akaun yang berbeza? Ada yang masih tertanya-tanya perbezaan di antara jenis-jenis akaun yang ditawarkan oleh syarikat broker.

Ada juga di antara kita yang masih keliru perbezaan di antara akaun margin dan akaun kontra. Jom kita kenali jenis-jenis akaun trading yang ada.

1. Akaun Tunai (Cash Upfront)

Jenis akaun ini adalah yang paling biasa kita jumpa dan ditawarkan. Ia merupakan akaun biasa yang memerlukan kita membuat deposit wang sebelum kita dibenarkan membuat sebarang pembelian dan had pembelian yang dibenarkan adalah mengikut jumlah wang yang kita depositkan.

Jika pelabur cuba membuat pembelian yang melebihi jumlah baki akaun, pembelian tersebut akan dihalang secara automatik.

Jenis akaun ini adalah yang paling disarankan kepada pelabur yang baru nak berjinak-jinak kerana risiko kerugian adalah terhad kepada jumlah wang yang telah dideposit.

Kita kena ingat, hanya melabur menggunakan duit yang kita sanggup rugi sepenuhnya. Dan bukan melabur menggunakan duit yang sepatutnya digunakan untuk bayar instalment rumah, duit kereta, duit makan minum dan sebagainya.

2. Akaun Margin

Akaun margin membolehkan pelabur membuat pelaburan melebihi jumlah wang yang telah didepositkan ke dalam akaun trading. Jenis akaun ini membolehkan pelabur berhutang dengan syarikat broker mereka dengan menggunakan wang atau saham sebagai cagaran.

Jumlah pelaburan yang boleh dibuat akan digandakan bergantung kepada broker dan jumlah wang atau saham yang dicagarkan.

Had pelaburan yang dipinjamkan oleh syarikat broker akan dikenakan kadar faedah bergantung kepada syarikat tersebut. Pelabur yang menggunakan akaun ini perlu mengekalkan jumlah wang atau saham pada satu nilai yang ditetapkan.

Iklan

Jika harga saham yang dibeli atau saham yang dicagarkan mengalami kejatuhan harga, syarikat broker akan membuat margin call. Ia merupakan arahan daripada syarikat broker kepada pelabur untuk menambah nilai cagaran atau aktiviti forced selling bakal dilakukan.

3. Akaun Kontra

Jenis akaun terakhir ini pula merupakan akaun yang membenarkan pelabur membuat pembelian tanpa membuat sebarang pembayaran sehingga settlement date iaitu pada T+2. Had belian pula ditentukan sama seperti akaun margin.

Perbezaan di antara akaun margin dan akaun kontra ini adalah pada hari settlement date, pelabur perlu membuat keputusan untuk menjual atau terus memegang saham tersebut. Kita dikehendaki untuk membuat bayaran penuh pada settlement date sekiranya membuat keputusan untuk terus memegang saham tersebut.

Sebaliknya, pelabur tidak perlu membuat bayaran penuh bagi belian mereka jika pelabur membuat keputusan untuk menjual pegangan saham tersebut. Pelabur akan mendapat bayaran keuntungan atau perlu membayar jumlah kerugian kepada syarikat broker.

Penerangan bagi setiap jenis akaun di atas diharapkan dapat menjelaskan sedikit sebanyak perbezaan di antara tiga jenis akaun yang biasa ditawarkan oleh syarikat broker.

Kalau taknak pening kepala, guna saja akaun tunai untuk melabur saham.

Nak belajar lebih mendalam lagi mengenai pelaburan saham patuh syariah?

Kami dah survey, seminar saham intensif (3 hari) harga pasaran RM2,000-RM4,000. Kami ingin menawarkan silibus yang sama hebat dengan harga tak masuk akal supaya lebih ramai dapat belajar.

Jangan lepaskan peluang yang jarang-jarang datang. Daftar sekarang di » thekapital.my/senangsaham19Dis

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 Nasihat Saham Daripada Richard Dennis, Pengasas Turtle Trading

Ada yang pernah dengar nama Richard Dennis tak? Mungkin ya, mungkin tidak. Beliau telah diberi gelaran Prince of the Pit, dan merupakan pengasas kepada Turtle Trading. Kami pernah menyiarkan kisah beliau dalam Richard Dennis Mengembangkan Modal $1,600 USD Kepada $200 Juta USD Dalam 10 Tahun.

Jom kita ikuti 17 nasihat saham yang sangat berguna seperti berikut:

1. Tak kira teknik ajaib yang macam mana pun, wajib untuk kenalpasti major trend (trend utama) sebelum mula berdagang.

Breakout merupakan satu satunya entry yang anda boleh masuk berdagang dengan selesa jika anda mahu berkawan dengan trend dan sebab itulah teknik breakout ini sangat digemari oleh mereka yang suka dengan sistem berkawan dengan trend (ride the trend).

Anda mungkin tertanya tanya bagaimana pula dengan pullback?
Pullback secara psikologi memang lebih mudah dilaksanakan kerana kita membeli pada harga yang rendah dan menjual pada harga yang lebih tinggi. Tetapi pullback mestilah datang dengan harga (Price).

2. Berkawan dengan trend sehingga trend patah — bukti bahawa perubahan trend telah berlaku.

Tak ada siapa akan tahu berapa tinggi pasaran confirm akan pergi. Oleh itu, perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah dengan membuat trailing stop. Anda juga boleh menggunakan indicator Moving Average atau Average True Range untuk membuat trailing stop.

3. Kekal dalam position sehingga wujudnya sell signal.

Ramai trader yang cakap nak ride trend tapi tak tahan bila tengok untung, tengok portfolio hijau sebab mula ada perasaan takut kehilangan untung tersebut menyebabkan mereka exit walaupun tidak mempunyai sebarang sell signal. Dan akhirnya, rugi besar dan untung ciput (sikit).

Pengajaran: Sekiranya anda ingin konsisten untung, anda mesti mematuhi trading plan anda dan keluar position anda apabila alasannya hold position tidak lagi wujud.

4. Jangan hadkan apa yang pasaran mampu buat. Anda harus menjangkakan yang pasaran mampu melalukan sesuatu di luar jangkaan.

Sebagai contoh, bitcoin berada di paras tertinggi (All Time High) pada Oktober 2017 dengan harga $5000 dan harga telah mencecah $20,000 pada Disember 2017 sebelum tergolek ke bawah.

Pengajaran: Anda tidak akan tahu jika pasaran terlalu tinggi ataupun terlalu renda untuk membeli. Kerana harga yang tinggi boleh pergi lebih tinggi dan harga yang lebih rendah boleh pergi lebih rendah.

5. Selama 20 tahun terlibat dalam pasaran, apa yang mustahil itu mampu berlaku sekarang atau pun kemudian.

Jika anda fikir kenaikan yang dahsyat dan extreme seperti bitcoin itu jarang berlaku, anda salah. Anda akan melihat banyak trend dalam aliran menaik seperti ini setiap beberapa tahun (dan ada yang bertahan sehingga bertahun) tetapi janganlah menjangkakan kenaikan yang banyak ini berlaku setiap minggu atau bulanan.

Kesimpulannya, jika anda disiplin untuk berkawan dengan trend (let your profit runs), hanya masa yang menentukan untuk anda juga merasa kenaikankan yang power.

6. Keputusan berdagang mestilah dilakukan dalam keadaan tanpa emosi.

Jika anda berdagang dalam keadaan emosi,
Anda berpotensi membeli pada harga yang tinggi akibat mengejar harga dan kemudiannya anda mengunakan “teknik hope” bila harga semakin jatuh.

Tips untuk anda memasuki pasaran:
i) buat trading plan yang jelas. Beli di mana, jual di mana
ii) risiko tidak melebihi 1%
iii) fokus untuk disiplin dengan trading plan secara konsisten
iv) fokus pada jangka masa panjang lebih, berbanding jangka masa pendek

7. Mula berdagang dengan modal yang kecil dan belajar daripada kesilapan.

Sebagai contoh jika ada mahu jadi seorang pakar bedah otak, anda tidak akan terus membedah otak pesakit tetapi anda akan prektis belajar membedah otak pesakit yang palsu (dummy) dahulu.

Begitu juga dengan berdagang. Anda digalakkan untuk bermula dengan modal yang kecil kerana pada permulaan anda bakal cenderung melakukan kesalahan yang agak banyak.

8. Boleh berdagang tanpa mempedulikan pasaran apa.

Perkara yang paling penting adalah PRICE (harga) kerana harga bergerak disebabkan ketidakseimbangan tekanan jualan dan belian berdasarkan emosi seperti fear (takut), greed (tamak), hope (berharap) dan regret (menyesal).

Dan itulah sebabnya anda tidak perlu tahu nama pasaran. Apa yang perlu anda ketahui ialah:
i) Beli apa yang sedang berlaku
ii) Jual apa yang sedang berlaku
iii) Ulang

9. Realitinya, adalah kurang bijak untuk stop loss di tempat orang lain cut loss.

Disebabkan anda meletakkan stop loss seperti 1 bid di bawah support, ini boleh menyebabkan para smart money buat test stop loss (pecah stoploss dan tolak balik). Jadi macam mana nak elakkan perkara ini berlaku? Anda tidak digalakkan meletakkan stop loss ngam-ngam atas support mahu pun resistance.

10. Anda boleh bayar suratkhabar untuk buat orang percaya dengan teknik tetapi tak semua akan ikut. Kuncinya tetap konsisten dan disiplin.

Kebanyakkan daripada trader kurang yakin dengan teknik yang dipelajari walaupun menguntungkan dalam jangka masa panjang. Bila teknik tersebut tak menjadi, anda akan mula mencari teknik lain. Kalau boleh teknik yang tekan tekan terus untung besar.

Macam mana kita nak tahu yang teknik tu benar benar terbukti potensi untuk WIN lebih tinggi?

Iklan

1. Uji (backtest) teknik pada jangka masa (timeframe) yang lepas
Dengan cara ini membolehkan anda melihat semula apa yang berlaku setelah teknik itu digunakan. Jika terbukti berkesan pada masa lalu, kemungkinan teknik itu masih boleh digunapakai untuk masa akan datang (walaupun tak ada jaminan tetapi potensi tu masih ada)

2. Faham logik disebalik kenapa teknik tersebut berkesan

Sebagai contoh,
Value Investing terbukti berjaya kerana pelabur pelabur yang panik menjual pegangan mereka ketika news atau pun catalyst yang buruk keluar menyebabkan harga berada di bawah nilai sebenar sekaligus memberi peluang kepada para pelabur bijak membeli harga bawah nilai sebenar dan menjual pada harga nilai sebenar.

11. Terdapat banyak false breakout (breakout palsu).

Perlu ingat bahawa tak semua breakout benar benar breakout. Ianya boleh jadi breakout palsu. Mungkin anda juga akan mengalami kerugian yang berkali kali disebab breakout palsu ini.

Anda jangan salah faham. Bukan bererti teknik breakout adalah teknik gagal tapi risiko untuk breakout itu tak menjadi solid tetap ada. Yang penting kta melihat berapa besar kita untung bukannya berapa kali kita untung.

Anda juga dinasihatkan untuk mempelbagaikan portfolio.

12. Fokus result pada masa yang singkat adalah sesuatu yang delusif.

Result jangka masa panjang seperti 18 tahun adalah lebih baik berbanding result jangka masa pendek seperti 5 bulan.

13. Minimakan kerugian dan selalu beringat.

Tak kira teknik atau strategy apa yang anda gunakan, suatu masa nanti anda akan terdetik bertapa mudahnya “mencetak duit” sampai terlupa diri.

Perlu diingatkan bahawa sisi gelap dalam pelaburan masih tetap ada bahkan ada yang loss sampai merasa give up.

Berikut adalah trick macam mana nak bertahan dalam pasaran
>> urus risiko dengan betul setiap kali trade
>> jangan balas dendam dengan pasaran akibat sakit hati cut loss
>> jangan overtrade dengan harapan cepat cept cover balik loss
>> sentiasa disiplin dengan teknik dan sistem

14. Saya belajar bahawa perasaan akan bercampur-baur ketika anda mencapai satu tahap loss yang besar.

Berikan sedikit ruang untuk ‘bermuhasabah’. Jangan campur aduk teknik/sistem yang di guna pakai.

15. Trading mengajar saya untuk tidak mengambil segala teori dan kepercayaan bulat-bulat.

Kebanyakan para traders yang gagal adalah disebabkan mereka terlalu manja dan sentiasa ingin di suap. Mereka langsung tidak mahu meletakkan sekelumit effort untuk mengkaji sendiri dan memilih untuk tunggu disuap oleh para “sifu”.

Jika anda ingin berjaya, anda mestilah prektis. Buat sendiri. Test sendiri.

16. Ramai yang boleh buat senarai peraturan sendiri.

Anda mungkin merasakan susah nak trading strategy yang menguntungkan padahal tak susah pun nak buat trading strategy sendiri.
Anda hanya perlu:
i) trade di pasaran
ii) terus layan trend bila tengah WIN
iii) cut loss

Dah.

Nak buat memang senang, tapi nak ikut tu..

17. Saya belajar bahawa mereka yang memasuki pasar ketika pasaran yang tiba tiba ramai minat belian sehingga tidak rasional serta emosi diabaikan, mereka telah melakukan langkah yang salah.

Tahun 2017, ketika bitcoin hangat dibualkan oleh media dan orang ramai —— inilah petanda petanda “party” dah sampai penghujung.

Jika anda mengalami situasi tersebut dan anda telah dapati pasaran melakukan perubahan trend, bersedialah untuk keluar.

Bak pepatah Warren Buffet “Be greedy when others are fearful and fearful when others are greedy.”

Kesimpulannya,

Apa yang saya kongsikan ini adalah tulisan santai-santai, dijadikan inspirasi dan tidak bermaksud untuk ikut sebijik-sebijik; contohnya risiko tidak melebihi 1% kerana saham-saham di US ni jenis puluhan US Dolar. Tak macam Malaysia yang 70% adalah saham sen-sen. Di US kalau bawah USD10 ni dikira penny stocks dah.

Kredit: Trading With Rayner dan Wan Farah daripada Asri Ahmad Academy

Iklan

Pasaran Saham China Bakal Jadi Pasaran Saham Nombor Satu Dunia

Bila sebut pasal negara China, ramai yang terbayangkan tentang barangan ‘Made in China’ seperti televisyen, telefon pintar dan sebagainya. Tapi jarang pula kita ambil tahu pasal pasaran saham di China.

Jom kita layan perkongsian Stallion Brothers, pakar saham global mengenai topik yang jarang-jarang kita dengar ini.

China Ada Dua Pasaran Saham

China memiliki dua pasaran saham utama iaitu Shanghai Stock Exchange dan juga Shenzhen Stock Exchange. Nilai keseluruhan kedua-dua pasaran saham di China ni adalah lebih kurang US$8 trillion. Shanghai adalah pasaran yang lebih besar dan didominasi oleh syarikat multinational gergasi China seperti China Construction Bank, Petro China dan Industrial Commercial Bank. Nilai keseluruhan Shanghai Stock Exchange adalah US$4.9 trillion.

Shenzhen pula adalah pasaran yang lebih moden dan didominasi oleh saham-saham yg bersifat startup yang tidak dikawal oleh kerajaan. Nilai keseluruhan saham di Shenzhen adalah US$3 trillion. Di antara saham terbesar yang ada di Shenzen adalah Midea Group, salah satu syarikat perkakas elektronik terbesar di China. Kat Malaysia pon banyak produk dia dari ke TV sampai ke air-cond, semua ada.

Pasaran saham di U.S memanglah jauh lebih besar dengan nilai keseluruhan US$13 trillion tapi ada banyak sebab kenapa pasaran saham China dijangka dapat menandingi pasaran saham di U.S. Kalau korang tengok, pasaran di U.S memang sangat terbuka dan orang luar dialu-alukan untuk melabur di U.S, manakala di China memang agak konvervatif dan diorang tak suka orang luar melabur. Tapi itu cerita dulu….

Sekarang China telah membuka pasaran saham kepada orang luar dengan banyak kelonggaran diberikan. Baru-baru ini pasaran saham China telah di ‘endorse’ atau diiktiraf salah satu agensi badan pelaburan terbesar dunia iaitu MSCI untuk meletakkan saham-saham besar China di dalam senarai  mereka. So bila dah masuk dalam list, semua jerung-jerung global memang akan mengganas di China.

Cuba korang tengok pasaran saham China sekarang, jumlah pelabur yang membeli ketika ini memang tak masuk akal, berpuluh kali ganda jauh lagi besar daripada pasaran saham di U.S. Satu hari, jumlah transaksi di China boleh mencecah 50 billion. Banyak saham-saham di China ini masih belum mendapat perhatian dari masyarakat dunia sebab ada masalah dengan tadbir urus korporat.

Iklan

Dengan perubahan dasar yang dilakukan di Shanghai dan Shenzhen Stock Exchange, semua syarikat di China akan mengambil langkat proaktif untuk memastikan takbir urus korporat berada pada tahap terbaik. Langkah yang dibuat ini akan menyaksikan lebih banyak jerung global akan membeli saham-saham China yang masih belum habis diteroka sebelum ini. China ni memang sebijik macam U.S pada tahun 80-an.

Penggubalan dasar yang lebih baik untuk tadbir urus korporat di China adalah seperti gelombang besar kedua selepas tahun 2008, di mana ekonomi China meletup-letup seperti bunga api dan masa tu lah banyak syarikat gergasi dunia berlumba-lumba untuk memulakan operasi di China. Kepada pelabur global, jom kita tengok-tengok pasaran saham China.

Sumber: Stallion Brothers

Belajar Saham Global: Seminar PERCUMA Di Shah Alam

Tempat: SHAH ALAM CONVENTION CENTRE (SACC)
Tarikh: Sabtu, 23 Mac 2019
8.00 pagi – 1.00 petang

Berminat nak tahu lebih lanjut pasal peluang melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google dan bermacam-macam lagi? Atau saham-saham di pasaran saham China seperti di atas?

Cepat daftar Seminar Melabur Saham Global di sini sementara masih ada tiket percuma.

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Sejarah Wall Street Bermula 400 Tahun Yang Lalu

Lebih kurang 400 tahun yang lalu, Wall Street adalah jalan yang tidak penting. Namun hari ini, sejarah telah mengubah daripada landskap lorong yang kotor, menjadi pusat kewangan dunia.

Wall Street mungkin merupakan jalan yang paling dikenali di seluruh dunia, namun ia juga tempat yang kurang difahami atau penuh misteri yang terselindung.

Artikel kali ini akan mengupas sedikit sebanyak mengenai Wall Street dan sejarahnya yang panjang.

Wall Street membawa maksud sebuah nama jalan atau lorong, yang terdapat di bandar New York dan juga arah jalan untuk menuju ke Roosevelt. Ianya terletak berhampiran dengan Gereja Trinity yang lama di timur sungai tersebut.

Tapi jika anda bertanyakan soalan ‘Bagaimanakah Wall Street bekerja?’ atau soalan ‘Apa Itu Wall Street?’ sekaligus skop jawapan tersebut berubah.

Wall Street adalah sebuah pasaran (Market Place). Pasaran yang menyediakan perkhidmatan aktiviti perdagangan. Pedagang, ejen, pelanggan, dan ramai yang lain, akan bertemu untuk menjalankan aktiviti pembelian saham dan bon.

Ia terdiri daripada pelbagai lapisan, contohnya individu, komuniti, dan sebagainya untuk melakukan perdagangan. Segala aktiviti perdagangan atau perniagaan yang dijalankan di Wall Street akan dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Dan Bursa (Securities and Exchange Commission, SEC), yang diasaskan pada tahun 1934.

Disebabkan aktiviti ekonomi berkait rapat dengan nama Wall Street, maka Wall Street secara ringkasnya dirujuk sebagai penempatan atau perkumpulan bursa (exchanger) dan untuk memproses lelongan bagi pelbagai produk kewangan secara terus.

Di dalam Wall Street sendiri ada daripada pelbagai bursa, di antaranya NYSE (New York Stock Exchange), AMEX (The American Stock Exchange) dan juga rangkaian bursa yang lain seperti Nasdaq yang menyediakan perkhidmatan pasaran dua hala (over the counter).

Wall Street juga ditakrifkan sebagai tempat menyediakan perkhidmatan pasaran bagi utama (primary) dan sekunder (secondary). Pasaran utama merujuk kepada pasaran di mana syarikat menjual saham atau bon mereka terus kepada orang ramai. Proses ini digelar sebagai ‘going public’ atau pun lebih dikenali sebagai IPO (Initial Public Offering).

Selepas sebuah syarikat telah disenaraikan, saham seterusnya akan  didagangkan dalam pasaran sekunder. Ianya menyediakan peluang kepada pelabur dengan jumlah tawaran yang mencukupi, untuk membeli dan menjual saham mereka kepada sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa.

Setiap orang yang menggunakan pasaran kewangan di Wall Street mempunyai objektif yang sama, iaitu untuk menjana keuntungan. Pembeli mencari peluang untuk mendapatkan pulangan pelaburan yang mencukupi hasil daripada jual beli saham atau melalui pembayaran dividen, atau kedua-duanya. 

Sebaliknya, penjual pula mereka yang sudah mempunyai keuntungan atau kerugian modal dan ingin mencairkan wang tersebut untuk digunakan atau dilaburkan di tempat lain. 

Usaha mereka secara keseluruhan, membentuk asas ekonomi dan dalam konteks mewujudkan industri baru, pekerjaan baru serta taraf hidup yang lebih tinggi.

Sejarah kewujudan nama Wall Street sebenarnya berasal daripada dinding tembok lorong tersebut yang diperbuat daripada tanah dan lumpur. Sejurus selepas New York diasaskan, tembok-tembok dinding di Wall Street telah dinaik taraf menjadi pagar kayu bagi kegunaan menyimpan lembu dan produk perdagangan yang lain.

Walaupun masih terlalu sedikit produk yang didagangkan pada tahun 1626, namun orang India adalah di antara yang terawal memasuki komuniti perdagangan di Wall Street. Di antara produk yang mereka dagangkan ialah batu permata, manik dan sebagainya.

Tahukah anda salah satu sisi hitam Wall Street, ialah memperdagangkan orang iaitu merujuk kepada hamba?

Wall Street kemudiannya sedikit sebanyak telah bertukar menjadi pusat aktiviti perdagangan yang lebih komersial, kerana menghubungkan perdagangan melalui sungai Hudson (Hudson River), dan arah sungai yang lain. Pedagang mula mempunyai minat melakukan aktiviti jualan dan belian pelbagai jenis barangan, di antaranya komoditi seperti bulu binatang, tembakau, garam dan sebagainya.

Apabila ianya semakin berkembang, produk perdagangan telah dipelbagaikan Contohnya, pedagang mula tertarik untuk menginsuranskan kargo mereka, dan tanah di sekitar Wall Street semakin laku kesan daripada aktiviti spekulator.

Namun, salah satu masalah yang dihadapi Wall Street pada ketika itu adalah ianya tidak mempunyai badan selia yang mengawal aktiviti perdagangan.

Pada tahun 1789, Kongres pertama Amerika Syarikat bertemu di Federal Hall, Wall Street; yang juga merupakan tempat George Washington diisytiharkan sebagai presiden. Mereka telah sepakat bagi membenarkan isu $80 juta bon kerajaan untuk menyerap kos perang.

Akibat daripada aktiviti perdagangan yang semakin rancak, ianya telah memberi kesan positif sehingga tertubuhnya bursa pertama Amerika Syarikat, iaitu pada tahun 1790 di Philadelphia.

Dua tahun kemudian, saham bank telah ditambah ke dalam pegangan bon kerajaan apabila Alexander Hamilton merangkap sebagai setiausaha perbendaharaan; telah menubuhkan bank pertama negara tersebut yang digelar Bank of the United States.

Iklan

Mereka telah menawarkan saham kepada orang ramai. Selepas sekuriti saham diperkenalkan di Wall Street, masalah yang sama wujud iaitu apabila pasaran perdagangan tidak teratur.

Pelabur hanya berpandukan pelaburan daripada perbualan mulut ke mulut dan pengiklanan di dalam surat khabar. Namun, senarai sekuriti saham semakin berkembang dengan lebih banyak, saham bank dan syarikat insurans yang baru semakin banyak dibentuk, dan keperluan untuk pasaran terancang semakin mendesak.

Menjelang awal tahun 1792, Wall Street menikmati Bull Market yang pertama. Pedagang dan peniaga lebih bergiat aktif, kerana galakan positif yang semakin meningkat. Menyimpan sekuriti saham selama yang mungkin dengan melakukan aktiviti OTC (over the counter). Sedikit makluman, pasaran OTC mendapat namanya hasil dari aktiviti tersebut sehinggalah hari ini.

Perusahaan perniagaan semakin meningkat. Apabila mencapai jumlah 100 buah saham bank didagangkan dalam Wall Street, para pengusaha di Wall Street mula merancang untuk menjadualkan lelongan saham dan bond. Ini disebabkan komoditi mula didagangkan di dalam pasaran.

Tidak lama kemudian, para broker saham terkemuka telah menganjurkan lelongan berpusat di 22 Wall Street, di mana sekuriti saham didagangkan setiap hari, pada tengah hari.

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Wall-Street-Bermula-400-Tahun-Yang-Lalu5.jpg

Ini telah mengakibatkan “Stock Exchange Office” terhasil. Ianya membolehkan pelanggan menerima komisen bagi setiap saham dan bon yang dijual, dan demikian juga berlaku terhadap ejen kepada pelanggan atau yang kita kenali hari ini sebagai broker, mereka juga akan mendapat komisen hasil daripada pembelian saham dan bon.

Pada 21 Mac 1792, para pemimpin di Wall Street telah bertemu di Hotel Corre dengan tujuan untuk membincangkan dan menubuhkan pasaran saham, bon dan komoditi dengan lebih baik; bagi kepentingan mereka dan orang ramai. Kemudiannya pada 17 Mei 1972, seramai 24 orang telah bersetuju menandatangani dokumen yang dipanggil sebagai “The Buttonwood Agreement”.

Perjanjian tersebut mempunyai matlamat, untuk sama-sama mempersetujui, perdagangan sekuriti saham, bon dan juga komoditi, yang hanya didagangkan di kalangan mereka sendiri. Selain daripada itu, mereka juga telah bersetuju untuk mengekalkan kadar komisen pada harga tetap dan hanya orang yang mempunyai keahlian NYSE (New York Stock Exchange) sahaja dibenarkan melakukan perdagangan di Wall Street.

24 orang yang telah menandatangani dokumen tersebut adalah ahli asal NYSE atau pemilik broker-broker saham utama di Wall Street pada masa itu.

Sejurus daripada itu, pada tahun 1793, mereka telah berpindah ke barat laut Wall Street iaitu bertempat di Tontine Coffee House, yang pada hari ini dikenali sebagai 40 Wall Street. Kemakmuran telah dicapai, mereka berhijrah ke tempat yang lebih besar dan luas.

Maka pada 8 Mac 1817, tertubuhlah ‘The New York Stock and Exchange Board’ atau pun hari ini lebih dikenali sebagai New York Stock Exchange (NYSE).

Setiap pagi senarai semua saham yang akan dilelong akan dibaca kepada ahli lembaga NYSE, yang di tulis pada papan hitam dan kemudian para pelanggan (ahli NYSE) akan membuat tawaran dan permintaan sambil duduk di kerusi. Hanya ahli yang dibenarkan untuk berdagang dan keistimewaan untuk ditempatkan sebuah kerusi adalah dengan bayaran penyertaan aktiviti lelongan sebanyak $25. 

Bayaran itu kemudian dinaikkan kepada $400.  Sehingga hari ini, seorang ahli NYSE dikatakan mempunyai “kerusi (merujuk kepada keahlian)” walaupun dia tidak pernah duduk semasa melakukan aktiviti perdagangan.

NYSE telah berpindah beberapa kali. Sehinggalah pada tahun 1863, mereka melakukan operasi di lokasi yang sama sehingga ke hari ini. Bangunan yang mereka duduki pada masa itu siap sepenuhnya pada tahun 1903.

Menjelang tahun 1850, pasaran di Wall Street mengalami sedikit kesukaran. Apabila para pelabur telah beralih tumpuan ke California. Ini disebabkan penemuan lombong emas yang berjaya mencuri tumpuan para pelabur.

Saham pembinaan landasan kereta api dan industri perlombongan lebih menarik perhatian pelabur. Lebih menyukarkan lagi pada Wall Street ialah, kekangan masalah perkhidmatan bursa-bursa di Wallstret yang tidak dapat memenuhi kemahuan para pelabur, kerana permintaan jauh lebih tinggi dari penawaran, Ianya menyebabkan elabur dan spekulator melakukan aktiviti pelaburan melalui broker-broker saham yang berkhidmat di tepi jalan.

Rentetan dari masalah ini, terlalu banyak isu yang timbul sehinggakan lembaga teratas di Wall Street menganggap saham yang diniagakan adalah terlalu spekulatif. Ruang pejabat di Wallstreet terlalu sempit, dan menjelang akhir 1870; sudut jalan yang bernama William & Beaver Street telah dipenuhi oleh broker saham yang berniaga saham, sama seperti aktiviti di trading floor.

Setiap hari ianya dibanjiri dengan kehadiran broker-broker saham atau dikenali sebagai ‘broker curbston’ dan pasaran mereka dikenali sebagai The Curb (pasaran saham yang terlalu bising seperti keadaan sebuah pasar).

Kerani bagi broker saham tersebut akan sentiasa memegang telefon, dan di dalam masa yang sama mengambil pesanan permintaan saham dari pelabur. Mereka seterusnya menyampaikan pesanan tersebut kepada broker mereka yang berada di bawah tanah.

Oleh kerana keadaan pasaran spekulatif yang terlalu bising dengan jeritan orang di sana-sini, maka mereka membangunkan bahasa isyarat menggunakan tangan (masih lagi digunakan sehingga hari ini), bagi melancarkan komunikasi di antara kerani saham dan broker tersebut.

Pada tahun 1908, Emanuel S. Mendels Jr iaitu merangkap broker Curbston yang paling terkemuka; telah menubuhkan Curb Market Agency. Ianya bertujuan untuk membangunkan peraturan dan penguatkuasaan undang-undang. Kemudiannya pada tahun 1911, beliau dan penasihatnya menyusun satu perlembagaan dan membentuk The New York Curb Market Association.

Pada 27 Jun 1921, merupakan kemuncak bagi pasaran The Curb apabila Edward McCormick (pengurus pasaran pada masa itu), telah mencapai kata sepakat untuk membina trading floor yang di panggil sebagai New York Curb Exchange, di Trinity Place.

Sebelum pasaran dibuka, lagu “Star Spangled Banner” akan berkumandang. Dan seterusnya New York Curb Exchange telah ditukar namanya menjadi the American Stock Exchange (AMEX) pada tahun 1953.

Iklan

Hartalega, Dialog & MAHB Diterima Masuk Dalam Top 30 KLCI

Tahniah kepada syarikat Hartalega Holdings Berhad, Dialog Group Berhad dan Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) di atas kemasukan mereka ke dalam golongan elit 30 syarikat terbesar di Bursa Malaysia. Ianya akan berkuatkuasa pada Isnin 18 Jun 2018.

Manakala YTL Corporation Berhad, AMMB Holdings Berhad (AmBank) dan Astro Malaysia Holdings Berhad pula terkeluar daripada senarai FBMKLCI 30 ini.

Apa Itu FBMKLCI?

Sama seperti saham, FBMKLCI juga ada turun naiknya, tetapi kalau saham menggunakan harga untuk menilaikan saham tersebut – FBMKLCI pula menggunakan sistem mata (point). Senang cerita, FBMKLCI ni terdiri daripada 30 syarikat terbesar di Bursa Malaysia berdasarkan market capitalization mereka.

Nota:
Market Capitalization = Nilai sesuatu saham
Market Capitalization = Harga Saham x Jumlah Volume Saham

Senarai Lama FBMKLCI

Senarai Top 50 Berdasarkan Market Cap

Jom kita tengok pula prestasi ketiga-tiga saham yang baru tersenarai dalam FBMKLCI sejak setahun kebelakangan ini:

Hartalega

Sumber: Bursa Marketplace

Market Cap 31 Mei 2018: RM20.21 Bilion

Harga Saham 31 Mei 2017: RM6.07

Harga Saham 15 Mac 2018 (Sebelum Bonus Issue): RM11.64

Kenaikan: RM5.57 atau 91.8%

Harga Saham 16 Mac 2018 (Selepas Bonus Issue): RM5.90

Harga Saham 31 Mei 2018: RM6.10

Iklan

Kenaikan: RM0.20 atau 3.4%

Dialog

Sumber: Bursa Marketplace

Market Cap 31 Mei 2018: RM18.33 Bilion

Harga Saham 31 Mei 2017: RM1.92

Harga Saham 31 Mei 2018: RM3.25

Kenaikan: RM1.33 atau 69.3%

MAHB

Sumber: Bursa Marketplace

Market Cap 31 Mei 2018: RM13.82 Bilion

Harga Saham 31 Mei 2017: RM8.70

Harga Saham 31 Mei 2018: RM8.33

Penurunan: RM0.37 atau 4.3%

Apa Kesannya Kepada Hartalega, Dialog dan MAHB?

Bila dah tersenarai dalam FBMKLCI ni, sudah pastinya ia akan menarik minat pelabur-pelabur institusi atau jerung-jerung yang ada di Bursa Malaysia. Mereka ini sudah pastinya mahu melabur ke dalam syarikat yang kukuh, bernama besar dan leader dalam industri masing-masing

Bila dah semakin diminati ramai, makin banyaklah pembeli, dan secara semulajadinya harga saham akan meningkat naik.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!