Cara Pengiraan Ujrah Hutang PTPTN

Membayar hutang adalah perkara yang wajib bagi umat Islam. Hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) juga merupakan sebuah hutang pendidikan yang sememangnya perlu dilunaskan bagi pelajar yang telah meminjamnya.

Sebahagian besar individu yang melanjutkan pelajaran sama ada di institusi swasta atau kerajaan akan memilih untuk membuat pinjaman dengan PTPTN. Ada yang terpaksa memilihnya bagi membantu membayar yuran di universiti yang kosnya agak mahal dan juga untuk menampung kehidupan harian mereka ketika belajar.

Dilema sememangnya pasti akan mula menjengah para peminjam tatkala mereka mula menamatkan pelajaran. Hal ini kerana hutang yang dipinjam itu perlu dibayar dan dilangsaikan semula selepas mereka memperolehi pekerjaan kelak.

Justeru, meskipun dengan rasa berat hati, para peminjam kemudiannya membayar semula pinjaman tersebut walaupun kewangan mereka masih tidak stabil. Dengan pembayaran hutang PTPTN ini, terdapat kadar bayaran ujrah PTPTN yang terlibat.

Tapi sebelum kita belajar mengira ujrah tersebut, kita fahamkan dulu apa yang dimaksudkan dengan ujrah. Menurut laman web PTPTN:

1. Apakah yang dimaksudkan dengan pinjaman Ujrah?

Pinjaman Ujrah ialah pinjaman pendidikan PTPTN yang patuh syariah sebagaimana yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan bagi Hal Ehwal Ugama Islam pada 28 Julai 2008.

2. Apakah yang dimaksudkan dengan Ujrah?

Ujrah ialah upah 1% setahun pada kadar rata yang dikenakan ke atas pinjaman.

3. Kenapa peminjam dikenakan Ujrah?

Ujrah pada 1 % dikenakan adalah untuk menampung kos-kos bagi mengurus dan menyediakan pinjaman kepada peminjam.

Sekarang dah tahu apa yang dimaksudkan dengan ujrah, jom kita tengok cara pengiraan ujrah hutang PTPTN seperti berikut.

Cara Pengiraan Ujrah Hutang PTPTN

Ujrah mula dikira pada jumlah 1 Jun 2010

Baki pada 1 Jun 2010 : RM24,000.00
Ujrah 1% untuk setahun: 1% x RM24,000.00 = RM240.00
Kadar Pengiraan Ujrah untuk tempoh sebulan : RM240.00 dibahagikan dengan 12 bulan = RM20.00.

Jadi sebulan, jumlahnya adalah RM20.00.

Boleh juga guna kalkulator ujrah yang disediakan pihak PTPTN di sini.

Ianya adalah berdasarkan kepada baki semasa, maka tips untuk kurangkan bayaran ujrah setiap bulan, adalah dengan membayar lebih daripada bayaran yang telah ditetapkan.

Jika kita dikehendaki membayar sebanyak RM300, maka bayarlah RM350 sebagai contoh. Walaupun hanya penambahan bayaran sebanyak RM50 sebulan, tapi bayaran ujrah kita akan berkurang banyak dalam jangka masa panjang.

Ingat ya, PTPTN adalah hutang dan hutang adalah wajib dibayar.

Jemput baca juga:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toyota Lancar Skim Langganan Kereta Patuh Shariah Pertama Dunia

Awal tahun ini, Toyota Capital Malaysia telah melancarkan Kinto One, sebuah skim langganan kereta patuh Shariah pertama di dunia.

Menurut Presidennya Thomas Chai, ia merupakan satu usahasama di antara Toyota Capital Malaysia dan UMW Toyota Motor Sdn Bhd demi melihat kepada perubahan cara penggunaan kereta oleh generasi hari ini.

Menurutnya, sikap pemilik kereta hari ini telah berubah daripada pemilikan kereta kepada penggunaan kereta.

Secara mudah, ia memberi peluang kepada pengguna Toyota untuk menggunakan model Toyota tertentu untuk tempoh dua hingga tiga tahun kemudian dipulangkan kembali kepada Toyota setelah tamat tempoh tersebut dengan bayaran tetap untuk langganan bulanan.

Tambahan pula, skim seperti ini telah dilancarkan di beberapa negara lain seperti Amerika dan beberapa negara Asia.

Namun skim patuh Shariah ini dilancarkan khusus di Malaysia kerana kehendak pelanggan kepada produk patuh Shariah yang tinggi di sini.

Model yang ditawarkan setakat ini adalah Vios, Yaris, Corolla, Innova, Fortuner, Camry, dan Lexus. Mereka yang berminat boleh layari pautan: http://www.kinto-my.com/.

Antara perbezaan skim ini dengan skim biasa adalah tiada duit muka diperlukan, satu bayaran bulanan sahaja termasuk cukai jalan, Takaful, dan servis, dan tidak memberi kesan kepada CCRIS.

Menurut FAQ Kinto One, Toyota bertindak selaku pemilik akan menganggung kos servis selaku pengguna kereta, pengguna harus menanggung saman sekiranya ada dan tertakluk kepada peraturan yag ditetapkan oleh pemilik seperti tidak boleh mengubahsuai kereta dan kereta hanya boleh digunakan di dalam Malaysia.

Sekiranya berlaku kemalangan atau kecurian pula, ia akan dilindungi oleh pelan Takaful.

Skim ini merupakan satu skim alternatif kepada mereka yang gemar menukar kereta. Dan yang paling penting sekali, ianya ditawarkan sebagai skim patuh Shariah yang bakal memberi manfaat kepada semua orang khususnya umat Islam di negara kita.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Iklan

Majalah Labur