Ketahui Risiko Dalam Pasaran Saham Dan Cara Untuk Mengurangkannya

Dalam apa jua jenis pelaburan, risiko tidak dapat dielakkan. Masa kita berjalan pun ada risiko untuk jatuh.

Saham dan risiko bagai isi dengan kuku.

Kepada yang belum tahu, dalam pasaran saham keuntungan diperoleh sama ada melalui dividen iaitu agihan pendapatan daripada keuntungan syarikat atau ‘capital appreciation’ apabila berlaku kenaikan harga saham. Disini kami kongsikan risiko yang anda akan hadapi dalam pelaburan saham dan cara untuk mengurangkannya.

1. Risiko Kehilangan Pendapatan

Jika anda merupakan pelabur untuk jangka masa panjang, kebanyakannya pasti mengharapkan dividen sebagai sumber pendapatan utama. Sesebuah syarikat lazimnya akan memberikan dividen kepada pemegang saham jika ia memperoleh keuntungan dan prestasi kewangan syarikat yang semakin mengukuh, terutama sekali apabila ekonomi dalam keadaan baik.

Namun begitu, jika ekonomi sedang meleset dan prestasi kewangan syarikat juga merosot, dividen tidak mungkin dapat dikeluarkan. Jika syarikat hendak mengeluarkan dividen juga, ia terpaksa mencari peruntukan lain seperti berhutang atau mencairkan aset syarikat sedia ada. Tindakan ini akan membebankan syarikat kerana berbelanja melebihi kemampuan dan dalam jangka panjang hanya akan merugikan pelabur.

Terdapat juga syarikat yang mempunyai prestasi kewangan kukuh, tetapi mereka memilih untuk tidak membayar dividen kepada pemegang saham kerana mempunyai rancangan untuk membesarkan perniagaan.

Melalui Annual General Meeting (AGM), lembaga pengarah dan pemegang saham akan memutuskan sama ada pembayaran dividen akan dibuat atau tidak untuk tahun tersebut.

Jadi syarikat akan menggunakan keuntungan tahunan sebagai modal pusingan untuk membesarkan lagi syarikat. Dalam kes ini, para pelabur terpaksa mengorbankan keperluan jangka pendek mendapatkan dividen bagi memberi laluan kepada pertumbuhan syarikat untuk keuntungan jangka masa panjang.

Sebagai contoh, saham global seperti  Berkshire Hathaway, Google dan Amazon terkenal dengan sifat ‘kedekut’ mereka kerana tidak memberi pulangan dividen tetapi ketiga-tiga syarikat ini mampu meningkatkan harga saham mereka sehingga berlipat kali ganda.

2. Risiko Kerugian Modal

Selain daripada pemberian dividen, keuntungan dalam saham juga diperoleh melalui ‘capital appreciation’. Konsep ‘buy low sell high’ atau ‘buy high sell higher’ digunapakai dalam kes ini.

Sudah menjadi lumrah dalam pasaran saham apabila ia terdedah kepada risiko turun naik harga. Ada saham yang bersifat ringan, boleh naik dan turun sangat cepat – hanya dalam beberapa minit. Setiap pedagang semestinya mengharapkan keuntungan dalam setiap pembelian saham mereka.

Namun, kerugian modal tidak dapat dielakkan apabila harga saham turun selepas pembelian. Kerugian modal akan menjadi lebih terkesan jika pasaran saham dalam keadaan bearish.

Cara Meminimakan Risiko Pelaburan

  1. Kepelbagaian

Di antara cara yang anda boleh lakukan untuk mengurangkan risiko adalah melalui ‘diversification’ iaitu kepelbagaian. Ia boleh dilakukan dari sudut modal dan syarikat yang dibeli.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai modal permulaan sebanyak RM10,000, jangan gunakan kesemuanya untuk membeli satu saham sahaja. Lakukan pecahan modal mengikut kesesuaian seperti 4K-4K-2K.

RM4,000 pertama anda boleh gunakan untuk membeli saham pilihan pertama dan RM4,000 seterusnya untuk saham pilihan kedua. Baki RM2,000 merupakan dana simpanan yang akan digunakan sekiranya kerugian berlaku.

Kepelbagaian yang kedua ialah melalui mempelbagaikan sektor belian. Di Bursa Malaysia, terdapat kaunter dari banyak sektor, kita ada sektor sarung tangan, logistik, ayam, biskut, air, shipping, oil & gas, semikonduktor dan banyak lagi.

Baca lagi Kenali Industri-Industri Dalam Pasaran Saham Bursa Malaysia

Akan tetapi perlu diingat, jangan pula sampai over-diversified. Seeloknya pegangan saham tidak melebihi 5 kaunter pada satu-satu masa supaya anda mudah untuk memerhatikan kaunter yang anda beli.

  1. Elak Kaunter Spekulasi

Cara lain untuk untuk mengurangkan risiko adalah dengan mengelakkan kaunter spekulasi. Dalam pasaran saham, terdapat aktiviti perdagangan yang dikawal oleh sindiket. Kaunter sasaran ialah kaunter jenis penny stock yang bernilai bawah 50 sen dan mempunyai fundamental yang tidak berapa kukuh.

Kesilapan yang utama semasa beli di harga tinggi (maklumlah tak tahan tengok harga kelip-kelip naik mencanak-canak). Akhirnya, bila aktiviti jualan besar-besaran berlaku menyebabkan mereka terperangkap di puncak.

Ada juga yang berpendapat bahawa pelabur kecil seperti kita yang mempunyai modal ribuan mahupun puluhan ribu ringgit, boleh belajar untuk mengikuti pelabur-pelabur jerung yang bermodalkan berbilion ringgit. Tidak dinafikan, ini satu cara yang baik untuk merasai kenaikan harga saham yang stabil. Jom Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia.

Sumber Rujukan: Saham dan Pasaran Saham Oleh Othman Yong

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM